K-x recenze

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
jup
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jup » 18 lis 2009, 13:29

aes píše:Ako je to nakoniec s tymi baterkami a spotrebou? Od vyrobcu sa uvadza neslychana vydrz nacvakanych 1900 fotiek na jedny baterky, uzivatelia vsak tvrdia presny opak-ze je to zrut vacsi ako obvykle. Jasne ze s s roznymi baterkami bude rozna vydrz, ale ktore zabezpecia teda tych 1900 zaberov?
Moje zkušnosti jsou, že s Eneloop baterkama jde nafotit tak 300-400 záběrů povetšinou bez blesku do RAW+. Jenže já si teď s K-x strašně hraju, často si jen tak listuju meníčkama.;) Takže těch 640 co uvádí návod je asi reálných, pokud člověk nebude moc používat live view a točit. Lithiové baterky zatím moc odzkoušené nemám. Ale ze zkušností s K100D bych čekal, že vydrží o dost víc.

O těch problémech se staršíma NiMH baterkama, i dobíjenejma Voltcraft IPC-1, jsem tu někde psal. Momentálně mám dvě sady nových Eneloopů a ty šlapou zatím v pohodě. Tak jenom doufám, že je K-x nezačne odmítat třeba po 10tým nabíjecím cyklu a věřím, že pro sebe mám tenhle problém vyřešenej.:)
K-x, K-100D (aktivní záloha); Sigma 17-70/2,8-4,5; Tamron 70-300/4-5,6; DA 18-55/3,5-5,6; P 40/2.8 Limited; Metz 48 AF-1

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 18 lis 2009, 14:51

Alkalický baterky vydržej o dost míň, než nabíjecí. Na K-m, jak bylo psáno, GP nejedou, Eneloop jsem nabijel už hodněkrát a relativně v poho. Osobně nikdy neudělám víc než 300 záběrů, takže maximum nejsem schopen zjistit a ani mě to vůbec nezajímá, protože především potřebuju mít foťák v pohotovnosti kdykoliv si vzpomenu. Na focení, kde by mělo padnout 500 fotek, se každej připraví předem.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 18 lis 2009, 15:39

jup píše: Moje zkušnosti jsou, že s Eneloop baterkama jde nafotit tak 300-400 záběrů povetšinou bez blesku do RAW+. Jenže já si teď s K-x strašně hraju, často si jen tak listuju meníčkama.;) Takže těch 640 co uvádí návod je asi reálných, pokud člověk nebude moc používat live view a točit.
Na plné nabitie som s eneloopmi v K-m nafotil cez 850 záberov a tom som ich nevymlátil do dna, všetko fotené ale pomocou ext. blesku
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Korzar
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Korzar » 19 lis 2009, 08:07

[quote="PuRe"]@ aes:

No zkušenosti jsou různorodé, co jsem tak vyčetl a vysledoval tak je to kus od kusu trošku jiné. Někteří měli problém s kusy co byly vyrobené mezi prvními, po vyměně v obchodu tyto problémy ustaly nebo se alespoň minimalizovaly.

Som sice len od vcera majitelom, ale ked som videl tieto videa musim reagovat. Po rozbaleni fotaku som spravil presne tu istu vec ako drviva vacsina ostatnych. Vlozil som don nove plne nabite NiMh VARTA Ready 2 Use (ta ista technologia ako Enelop) a samozrejme nedockavo som fotak hned zapol, aby som mohol nafotit prve "testovacie" foto. Indikator ukazoval plny stav aku. asi po desiatich zaberoch fotoaparat ukazal polovicnu hodnotu aku a po chvilke OFF. Skoro ma od jedu roztrhlo. Okamzite som volal distributerovi ( Exapro ) a pozadoval vysvetlenie. Odpoved ma prekvapila. Stacilo vytiahnut akumulatory na nejakych par minut cca. 5 a potom ich vlozit naspat NEZAPINAT FOTOAPARAT ASI 15 MINUT Kym si sam nevyhodnoti aky typ aku je v nom a az potom zapnut a fotit. A predstavte si ze to funguje. Fotak foti obcas ukaze polovicnu kapacitu aku ale stale foti .... Zaujimave nie? Takze urcite treba kvalitne baterie a urcite hned po vlozeni nezapinat. :D
PENTAX K-x + DA L 18-55 čierny + DA 55-300 čierny + FA50/1,4

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 19 lis 2009, 08:37

Korzar píše:
....Indikator ukazoval plny stav aku. asi po desiatich zaberoch fotoaparat ukazal polovicnu hodnotu aku a po chvilke OFF. Skoro ma od jedu roztrhlo. Okamzite som volal distributerovi ( Exapro ) a pozadoval vysvetlenie. Odpoved ma prekvapila. Stacilo vytiahnut akumulatory na nejakych par minut cca. 5 a potom ich vlozit naspat NEZAPINAT FOTOAPARAT ASI 15 MINUT Kym si sam nevyhodnoti aky typ aku je v nom a az potom zapnut a fotit. A predstavte si ze to funguje. Fotak foti obcas ukaze polovicnu kapacitu aku ale stale foti .... Zaujimave nie? Takze urcite treba kvalitne baterie a urcite hned po vlozeni nezapinat. :D
To by hadam mohli odstranit pri najbližšej aktualizacii firmware.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 19 lis 2009, 09:36

...tak myslím, že je logické, že si elektronika těla "osahá" baterie... jen těch 15 minut mi přijde docela dost.. snad jedině před prvním zapnutím...

...chyba se může vloudit, ale že by to bylo tak fatální a Pentax nereagoval...??

Takže díky za vysvětlení.. :-)
Pentax

jup
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jup » 19 lis 2009, 09:54

No takze o tom zjevne aspon vedi.:) Co lidi psali na forech, tak podpora v USA se tvarila, ze o nefunkcnich baterkach v zivote neslyseli...

Podle me ty casy jsou trochu prehnany a radsi rikaj lidem vic. Ale jinak to v zasade takhle funguje. Nicmene pri dalsi vymene baterek uz rozhodne neni potreba takhle dlouho cekat. Obcas sice na nabity Eneloopy pri rychlym zapnuti hned po vlozeni dostanu oranzovou baterii, ale to se spravi samo po druhym zapnuti nebo prepnutim na live view.

A samozrejme to neni vselek. Stary Energizery jsem tam nechal pres den a nepomohlo jim to.
K-x, K-100D (aktivní záloha); Sigma 17-70/2,8-4,5; Tamron 70-300/4-5,6; DA 18-55/3,5-5,6; P 40/2.8 Limited; Metz 48 AF-1

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 19 lis 2009, 10:16

Kokso to je celkom achylova pata tychto baterkovych fotakov a dost veda. Zlate dobre stare sunky, co s ziadnymi baterkami nemali problem. To zrovna mohol Px zabudovat do cierneho tela fotaku solarnu nabijacku alebo rovno atomovu elektrarnicku, ked ma take problemy s energiou.
Toto by ma celkom stvalo, ze clovek musi kupit do amaterskeho fotaku baterky, co sa budu vyrabat az pozajtra, lebo tie dnesne utiahnu 'len kozmicku lod' a to mu nestaci.
O nejakom pozitive bateriovych fotakov-ze si mozes kupit baterky v kazdych potravinach, uz nemoze byt ani rec.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

jup
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jup » 19 lis 2009, 14:28

aes píše: O nejakom pozitive bateriovych fotakov-ze si mozes kupit baterky v kazdych potravinach, uz nemoze byt ani rec.
No to záleží, jak chceš ten foťák používat. Když jedu na 14 dní mimo civilizaci natěžko tak je zatraceně dobrý, že si můžu koupit 2 nahrádní sady lithiových baterek a mám foťák s nesrovnatelně větší výdrží (řádově pár tisíc fotek) než kdybych sebou tahal dvě nabitý lionky . Nebo nabíječku a pak horoucně doufal, že to bude zrovna ve vesnici kam zapojit.;)

Na běžný kratší výlety je to samozřejmě jedno, tam stejně většina lidí používá nabíjecí baterky, protože je to prostě daleko ekonomičtější a samozřejmě s těma nabíjecíma tužkovakama budou vždycky daleko větší problémy, protože je tam spousta parametrů, který výrobce foťáků nedokáže ovlivnit (jak jsou ty baterky starý, čím je kdo nabíjí, co je to za typ,...).

Ale já mám v zásadě tužkovky rád.:) Nicméně ty současný problémy kolem K-x mě taky nutí se zamyslet, jestli by Pentax neudělal líp, kdyby se na ně vykašlal.

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 20 lis 2009, 18:12

Právě taky přemýšlím do čeho jít místo K10D, přičemž na K10 se mi líbí věci
jako relativně velký hledáček + mám zvětš.očnici natrvalo kvůli MF sklům a makro focení, větší tělo +baterry grip /lepší úchyt/, stav. display, ten byl ale asi oželel..

K7 + grip - pro mě zatím docela drahá sranda i při cashbacku
K-x - zajímavá hračka, akorát nevím, zda by mi nevadil právě menší hledáček
K20D - dá se z USA koupit i s gripem bazarová za cca 550 USD což je i s event. daní od celníků furt super cena (11400 Kč).

K10tku jako svoje první zrcadlo si určitě nechám jako záložní tělo na svatby,atd, ale co koupit jako hlavní stroj, to teda nevím, láká mě levnější
tělo + pokoukávám po FA* 28-70/2.8 :-))
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od kolista2 » 20 lis 2009, 23:53

Jo viděl jsem ho (28-70/2.8) na PF.com, vypadá jako nový a pěkná cena. Taky jsem slintal. Akorát, až minimálně do května není za co :cry:
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

jup
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jup » 21 lis 2009, 00:13

aCIDfire píše:Právě taky přemýšlím do čeho jít místo K10D, přičemž na K10 se mi líbí věci
jako relativně velký hledáček + mám zvětš.očnici natrvalo kvůli MF sklům a makro focení, větší tělo +baterry grip /lepší úchyt/, stav. display, ten byl ale asi oželel..
No pokud už jseš zvyklej na K10D, trošku bych se bál, že by ti některý věci na K-x mohly chybět.Je to předsi jenom jiná třída a na něčem šetřit muselli. Nejenom hledáček, ale celkově ergonometrie je trošku někde jinde - jeden roller, s tím související o dost horší použitelnost hyperprogramů, nemůžeš mít současně tlačítko AF a AE-L, nemá to LCD, deditokavnej přepínač měření expozice, atd.

K-x je skvělej stroj, já na ní přešel z K100D a jsem maximálně spokojenej, jenže to je podobná třída. A i mě tam pár věcí chybí, ale celkově je to obrovskej skok dopředu. Ale z K10D... No kvalitou obrázků si hodně polepšíš. A ovládaním zase výrazně pohoršíš. Takže bych minimálně doporučoval si ji dojít někam osahat, třeba pak zjistíš, že to ovládní už je pro tebe fakt moc krkolomný a budeš mít lehčí výběr.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 21 lis 2009, 11:04

aCIDfire píše:Právě taky přemýšlím do čeho jít místo K10D
Mám ten pocit, že v tom jseš na tom stejně jako spousta jiných majitelů K10D, včetně mě...

strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od strecha » 22 lis 2009, 01:14

jup píše: No to záleží, jak chceš ten foťák používat. Když jedu na 14 dní mimo civilizaci natěžko tak je zatraceně dobrý, že si můžu koupit 2 nahrádní sady lithiových baterek a mám foťák s nesrovnatelně větší výdrží (řádově pár tisíc fotek) než kdybych sebou tahal dvě nabitý lionky . Nebo nabíječku a pak horoucně doufal, že to bude zrovna ve vesnici kam zapojit.;)
No nevim jaka je to vyhoda si poridit nekolik sad lithiovych tuz. baterek, kdyz lionky jsou vlastne taky lithiove baterky s velkou vydrzi. Jedna nahradni baterka te vyjde na tri stovky a vydrzi okolo tisice fotek, takze myslim ze se tremi baterkami bys nemel ani po 14 dnech problemy a jedna baterka vazi 40 gramu, coz zase neni az takovy problem ;)
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

jup
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jup » 22 lis 2009, 23:02

strecha píše: No nevim jaka je to vyhoda si poridit nekolik sad lithiovych tuz. baterek, kdyz lionky jsou vlastne taky lithiove baterky s velkou vydrzi. Jedna nahradni baterka te vyjde na tri stovky a vydrzi okolo tisice fotek, takze myslim ze se tremi baterkami bys nemel ani po 14 dnech problemy a jedna baterka vazi 40 gramu, coz zase neni az takovy problem ;)
No tri stovky stoji samozrejme neoriginalni baterka. A u fotaku muzu mit uz trochu strach strkat tam neorigo baterku - rozhodne to neni nic, co by vyrobce jakkoliv podporoval. A originalni bartka treba do K-7 stoji u nas bratru 1200. Tech si pet fakt kupovat nebudu.:)

Naproti tomu tuzkovky jsou standartni reseni. Muzu tam dat lithiovy baterky, muzu tam dat nabijeci a v extremni nouzi tam muzu narvat i alkalicky. A vsechno je to v souladu s navodem k pouziti.:) Vyhodou je i to, ze kdyz si koupim novej fotak, nemusim si hned shanet novy sady baterek. Vetsinou, K-x je trosku vyjimka...

Ale to je kazdyho vec. Pro me jsou proste tuzkovky ve fotaku plus, a jsem rad, ze Pentax, jako jedinej, jeste porad dela zrcadlovky co na ne chodej. Chapu, ze nekomu jinymu to muze naopak prijit jako nevyhoda...

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“