Pentax SF1
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
Pentax SF1
Zdravím trochu ostýchavě: nemáte někdo zkušenosti s tímhle obrněncem? Nejde mi o manuál, spíše který z AF-těl (MZ-7, ZX-50, Z-10 a SF1) by kdo z Vás, zkušených Pentaxáků, si určitě nechal "navždy"? Dík za názory...
Pavel
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- Pokročilý uživatel
z AF tiel som mal MZ-S a stale mam MZ-5n...pokazilo sa mi ME Super ale coskoro ho nahradi MZ-M...moje odporucanie by bolo MZ-M, MZ-5n..obcas sa najde MZ-3 a MZ-S ale to su skor specialitky...navzdy som si nechal MZ-5n a asi MZ-S keby som mal opat moznost ju niekde zohnat...a asi aj Z-1p...radsej koncim lebo vypisem vsetky tela Pentaxu
MZ-5n s MF matnicou, Tokina 35-200/3.5-4.5
-
- Významný člen
No, já ale měl na mysli konkrétně tahle těla - připadá mi, že aspoň dvě bych měl poslat z domu - a je mi líto každého: vím, tomu vytknu plastový bajonet, tomu držení, tomu funkce... ale každý má svoje plus. A jde mi opravdu jen o tyto AF (manuální teprve pomalu "ochutnávám", ale asi si nechám taky jen dvě - tři )
Pavel
mno ten interní určitě TTL je, i když není ještě P-TTL (myslím) a SF1 má senzor měřící blýskání o film....čekal bych, že nebude mít problém zastavit záblesk, když bude správně exponováno. Takhle, nemůžu říct, že bych to zkoušel, ale když už ten interní blesk jde otevřít, tak proč to nezkusit.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
někdy vloni (?) mi chcípnul MZ-5n, jinak fajn foťáček. Údajně dost běžná závada - odešel nějaký převod sklápění zrcátka - plast no . Prý je to stejně (blbě) udělaný u MZ řady všeobecně (doufám že kromě -S, která se dost vymiká i jinak).
Osobně bych si nechal MZ-7 a MZ-10.
50 bych pustil hned (protože kulhá na bajonet, stejně jako 30, 60, *Ist a všechny digitály), má horší AF nebo měření (nevím co z toho); a SF řadu neznám.
Add TTL: co si pamatuju, tak TTL blesku mají LX, Super Program/Super A a všechny AF těla. P-TTL mají z filmových těl akorát poslední modely - MZ-6, MZ-S a *Ist.
U Z-1p šlo použít externí blesk společně s vestavěným, aspoň jestli si dobře pamatuju. Návod ale hledat nehodlám
50 bych pustil hned (protože kulhá na bajonet, stejně jako 30, 60, *Ist a všechny digitály), má horší AF nebo měření (nevím co z toho); a SF řadu neznám.
Add TTL: co si pamatuju, tak TTL blesku mají LX, Super Program/Super A a všechny AF těla. P-TTL mají z filmových těl akorát poslední modely - MZ-6, MZ-S a *Ist.
U Z-1p šlo použít externí blesk společně s vestavěným, aspoň jestli si dobře pamatuju. Návod ale hledat nehodlám
Mě MZ-7 taky umřel na sklápění zrcátka. Co se AF filových těl na Pentax týče, je to těžký výběr.
MZ-S je asi výborný, ale kdo ho má, si ho nechá slušně zaplatit. Snad Z-20 nebo Z-1? Možná MZ-3, nebo *ist, kdyby se našli.
Ale tohle je hlavní důvod proč mám na film od Pentaxe jen SuperA a když potřebuju film a AF, tak sáhnu po Canonu.
MZ-S je asi výborný, ale kdo ho má, si ho nechá slušně zaplatit. Snad Z-20 nebo Z-1? Možná MZ-3, nebo *ist, kdyby se našli.
Ale tohle je hlavní důvod proč mám na film od Pentaxe jen SuperA a když potřebuju film a AF, tak sáhnu po Canonu.
-
- Významný člen
No, já ovšem nemám MZ-10, ale Z-10... a ten je oproti Z1-p myslím dost ořezaný (hlavně mi připadá jako automat s velkým tělem ), takže asi skutečně zůstane doma ta MZ-7 (fotím málo, třeba vydrží) a z nostalgie SF-1... teď mi stejně dává zabrat kurs pro prváky na K7 a potom budu zkoušet oživit nějaké ASAHI Pentax se skly M42Jan Hrubý píše:někdy vloni (?) mi chcípnul MZ-5n, jinak fajn foťáček. Údajně dost běžná závada - odešel nějaký převod sklápění zrcátka - plast no . Prý je to stejně (blbě) udělaný u MZ řady všeobecně (doufám že kromě -S, která se dost vymiká i jinak).
Pavel
Držím s tou MZ-7 palce. Mám MZ-3 a zatím drží, uvidíme jak pojede v budoucnu.
Poté co jsem viděl čb fotku A3+ co jsem si nechal vytisknout na hrubý papír ze skenu Delty 100, jsem celkem na pochybách zda můj úmysl sehnat Pentax 67II není trošku neopodstatněný luxus.
Nechám ještě udělat A2 z Rollei 25ky a uvidím, jestli na to občasné potěšení nezůstanu u kinofilmu. Je mi sice jasná výhoda, a citlivější filmy hlavně 400ka jsou taky fajn, ale když sečtu co mě to už stálo, bylo by za to pěkné ojeté auto..
Jinak než mě Standa vystřelí z bot, za takové "rouhání" samozřejmě dobrá zvětšenina je pořád jinde než tisk, ale abych byl upřímný, je daleko snažší tahat za křivku u skenovaného TIFu než vyrábět šílené šablony pro zvětšovák.
Toliko k č/b co se barvy týká, tak 67 je 67. Musím končit, nějak jsem se rozepsal
Poté co jsem viděl čb fotku A3+ co jsem si nechal vytisknout na hrubý papír ze skenu Delty 100, jsem celkem na pochybách zda můj úmysl sehnat Pentax 67II není trošku neopodstatněný luxus.
Nechám ještě udělat A2 z Rollei 25ky a uvidím, jestli na to občasné potěšení nezůstanu u kinofilmu. Je mi sice jasná výhoda, a citlivější filmy hlavně 400ka jsou taky fajn, ale když sečtu co mě to už stálo, bylo by za to pěkné ojeté auto..
Jinak než mě Standa vystřelí z bot, za takové "rouhání" samozřejmě dobrá zvětšenina je pořád jinde než tisk, ale abych byl upřímný, je daleko snažší tahat za křivku u skenovaného TIFu než vyrábět šílené šablony pro zvětšovák.
Toliko k č/b co se barvy týká, tak 67 je 67. Musím končit, nějak jsem se rozepsal
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6