miky_lbc:
Ahoj, v podstatě máš obecně pravdu je vidět, že se vyznáš. Ale myslím, že je to ještě trochu složitější. Ono i mezi těmi v číně vyráběnými značkami jsou markantní rozdíly. Jak už jsem psal jednu z těch značek v aťasu mám a cca. před rokem jsem řešil, že potřebuji další 2 světla a jako správný čech jsem začal spekulovat jak ušetřit
Vzhledem k tomu, že se mi naskytla možnost jet do číny, říkal jsem si, že si světla přivezu odtamtud. Po pár dnech pátrání se mi dokonce podařilo najít jakýsi "ráj fotografů" asi 4 patrová budova plná obchůdků s fotoaparáty a zábleskovými světly (co krámek to jiná značka) koupil jsem si tam nikon D300 o 15000 levněji, než byl tady. Krámků se zábleskovými světly kam bylo asi 12, kvalita většinou (až na 1-2 výjimky) horší než walimex, spíš něco jak menik+/-, ceny od 60 USD, ale odradilo mne fakt mizerné zpracování, sice některé měly super parametry (plynulou regulaci 1/32, automatické vybití při snížení výkonu, výkon kolem 600ws) a číňani mne ujišťovali, že je to to nejlepší kvalita, a má to všecny testy (ale ty mi neukázali). To provedení bylo na ty výkony tak pofidérní, že jsem ani nechtěl hádat co to má "pod kapotou" a riskovat s tím někdy focení. myslím že tyhle světla jsou tak dobré, když počítáte, že je do roka vyhodíte a koupíte si další. Také jsem narazil na prodejce světel, které prodává photon (což jsem měl tak trochu v úmyslu si je tam koupit, protože je znám a zatím jsem s nimi neměl problém) Tam ceny začínali na 130 USD, což mne docela zklamalo, protože to bylo jednou tolik co ty ostatní........no problém byl hlavně v tom, že tam prodávali verze pro čínu a když jsem chtěl ty co se prodávaj u nás, ukázali mi je v katalogu, a nabízeli, že je mohou do týdne poslat , ale cena byla cca. o 30% dražší, protože na nich byli "nějaké úpravy aby dostaly CE" . No na tu jejich čínskou verzi mi nabízeli nakonec slevu, když si je koupím, ale protože to zpracování mi přišlo o dost víc odfláknuté než u těch co mám doma tak jsem řekl, že si to ještě rozmyslím a šel dál. Prošel jsem ještě čtyři krámky s "čínskýma zázrakama" a pak jsem narazil na čínskej krámek bowens. Esprit DX 500 Ws tam měli za neuvěřitelných 700 USD (asi polovina ceny co to u nás prodává Šeda), zpracování se nelišilo od těch, co prodávat tady tak jsem neváhal a dva si odnesl. Na ty světla co prodává photon už jsem se nevracel, protože by se mi do kufru už stejně nevešli a kdyby mě vyhmátli celníci a zaplatil bych za ně i za bowens clo a DPH ( cca. 30% celkem) tak bych slušně provařil. Tyhle dvě jsem provezl přes celní kontrolu na letišti v pohodě. Takže můj poznatek zní : V číně paradoxně nejlépe nakoupíte renomované evropské značky (příště si brousím zuby na profoto). ... jo a když jsem si v photonu dokupoval stativy, tak jsem se vyptával jak je to s těma světlama, prý žádná verze pro asijský trh (tvrdili že od jakéhokoliv výrobce, nebo značky) nemá certifikáty pro prodej v EU a když tam mají natištěný CE, tak jen pro to, že to po nich prodejci chtějí (výrobci netuší, že potřebují certifikát o bezpečnosti k tomu aby směli prohlášení o shodě vydat!) proto jsou někteří ti prodejci, které jsi tu zmiňoval tak levní. Oni prostě kašlou na bezpečnostní normy a prodávají tu nebezpečné výrobky bez jakýchkoliv testů!!! A pak ti ostatní prodejci, pokud jsou solidní (my pak říkáme že jsou drazí a nadáváme na cenovou politiku) si musejí na světlech nechat udělat u výrobce úpravy (upravovat bezpečné vzdálenosti na základových deskách, přidávat tlumivky, měnit levné čínské součástky za kvalitní certifikované)a nechat dělat testy v evropských zkušebnách (na jeden typ světla prý stojí cca 120.000,-)......no a pak ta cena vyleze tam kde je.
........tak to jsem se dnes rozkecal : )
-Prostě kdo chce jen ušetřit a tak ať koupí levný šunt a nediví se, že ve finále provaří.
-Kdo nemá moc peněz a chce rozumnou kvalitu ať jde tam, kde mu můžou ukázat čertifikát od českého EZÚ (pozor! nenechat se uchlácholit nějakým natištěným cancem v angličtině, ten má akorát tak cenu, pokud potřebujede na velkou

, pokud tam nemáte razítko EZÚ je to pouze doklad, že výrobce něco prohlásil, protože má zájem prodat, nikoliv, o tom že testy dopadly úspěšně a byli podle správných norem) - to má u nás u těch levnějších asi jen photon a fomei.
A kdo chce kvalitu bez kompromisu, ať jede do číny pro bowens, nebo profoto.