Nepřesná expozice u K100D

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Pawlik
Nový uživatel
Nový uživatel

Nepřesná expozice u K100D

Příspěvek od Pawlik » 30 zář 2007, 19:13

Zdravím všechny,
mam jednu lehce negativni zkusenost se svym novym K100D a to poměrně důležitá funkce - nepřesná expozice :( Zhruba cca 25-33% snímků je podexponovaných o cca 1 EV. Nejedná se jen o subjektivní dojem(i když je to vidět na první pohled) ale je to jednoznačné i z histogramu - hodnoty jsou pak převážně nahuštěné v jeho levé části a ne rovnoměrně rozložené jako u optimálně exponovaného snímku.
Nepomohlo zatím nic (výměna objektivu, změna expozičního režimu, změna ISO ani změna měření na bodové či se zvýhodněným středem)
Mohl by pomoct upgrade firmware? Jak zjistím jaká verze je ve foťaku?
Máte někdo podobnou zkušenost? Prosím o radu.
Dík
Pawlik

--------------------
Pentax K100D Super + Pentax SMC 18-55; Pentax Z1p + Pentax SMC 50/1,7 + Formula 5 for Pentax 80-205/4,5

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

PvvS
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 30 zář 2007, 21:48

V jakym rezimu ? Automat ? Nebo i pri AV/TV ?
K20D , MZ-250 18-55+50-200, Sigma MZ II 28-80, Sigma MW II 28/2.8, Pentax A 50/1,7, Fomei AF 400

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 30 zář 2007, 22:47

V režimu maticového měření se Pentaxy snaží vyhnout přepalům. Je to normální a mě to vyhovuje. Ve scénách, kde přepaly nehrozí, je expozice jak bys očekával.
Navíc v některých scénách by fotografie exponovaná "podle histogamu" vypadala vybledle.

Takže pokud ti nevyhovuje nastavení logiky maticového měření, zkus zvýrazněný střed, nebo bodové.

Shrnuto, podtrženo, není to chyba, je to tak dobře. A podle mě sakra dobře!

Pawlik
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Pawlik » 01 říj 2007, 07:56

PvvS píše:V jakym rezimu ? Automat ? Nebo i pri AV/TV ?
Ve všech režimech, tak jak jsem psal v přechozím příspěvku:
"Nepomohlo zatím nic (výměna objektivu, změna expozičního režimu, změna ISO ani změna měření na bodové či se zvýhodněným středem)"

Pawlik
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Pawlik » 01 říj 2007, 08:01

elho_cid píše:V režimu maticového měření se Pentaxy snaží vyhnout přepalům. Je to normální a mě to vyhovuje. Ve scénách, kde přepaly nehrozí, je expozice jak bys očekával.
Navíc v některých scénách by fotografie exponovaná "podle histogamu" vypadala vybledle.

Takže pokud ti nevyhovuje nastavení logiky maticového měření, zkus zvýrazněný střed, nebo bodové.

Shrnuto, podtrženo, není to chyba, je to tak dobře. A podle mě sakra dobře!
Dělá to ve všech režimech jak jsem psal ve svém původním příspěvku:

"Nepomohlo zatím nic (výměna objektivu, změna expozičního režimu, změna ISO ani změna měření na bodové či se zvýhodněným středem)"

takže přepnutí do bodového nebo středově zvýhodněného nic neřeší:)
Což je podle mě sakra špatně :)

Každopádně dík za příspěvek, asi budeš nejblíž pravdě.
Změnit režim na bodový nebo středově zvýhodněný mě už samozřejmě taky napadlo, ale bez výraznějších změn na "podexpozici".
Pokud tomu tak skutečně je, že se Pentax tímto způsobem snaží vyrovnávat s přepaly, tak mi toto řešení přijde přinejmenším nešťastné a tento režim "inteligentnější než histogram" bych tedy zařadil někam do menu režimů jako možnou volbu a necpal ho implicitně do všech režimů nebo bych ho aspoň v režimu P vypnul!
Přeci jenom, když fotím pláž zalitou sluncem a Pentax aby se vyhnul přepalům mi ji podexponuje tak, že vypadá jako ve stínu, to je docela úlet:)

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 říj 2007, 08:45

No, ta plaz zalita sluncem je docela extremni priklad. V takovych se odjakziva doporucovalo kompenzace expozice do plusu.
Vidim, ze mas taky staryho Pentaxe na film, takze nejsi zadny zelenac. Doporucoval bych fotit do RAW, budes prekvapeny kolik se toho da ze stinu jeste vytahnout. Na druhou stranu preexponovane znamena nenavratne ztraceno. Proste digitalni snimac ma jine vlastnosti nez film a automatika se snazi s tim vyrovnat.
Nicmene me pokud se ti zda, ze i v bodovem mereni je nejaky problem (doporucoval bych srovnat s externim expozimetrem) tak je to nejaka zavada a resil bych to reklamaci.

Pawlik
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Pawlik » 01 říj 2007, 09:50

elho_cid píše:No, ta plaz zalita sluncem je docela extremni priklad. V takovych se odjakziva doporucovalo kompenzace expozice do plusu.
Vidim, ze mas taky staryho Pentaxe na film, takze nejsi zadny zelenac. Doporucoval bych fotit do RAW, budes prekvapeny kolik se toho da ze stinu jeste vytahnout. Na druhou stranu preexponovane znamena nenavratne ztraceno. Proste digitalni snimac ma jine vlastnosti nez film a automatika se snazi s tim vyrovnat.
Nicmene me pokud se ti zda, ze i v bodovem mereni je nejaky problem (doporucoval bych srovnat s externim expozimetrem) tak je to nejaka zavada a resil bych to reklamaci.
Diky za odpověď.
Ta pláž zalita sluncem je skutečně extremni (a možná bych řekl že i nevhodný) priklad. Ale zpětně si uvědomuju, že se to týkalo opravdu těch přepalů u větších světlejších ploch, takže jsi asi udeřil hřebíček.
Ještě jednou to zkusím porovnat s tím, jak se to chová při tom tom středově zvýhodněným a pak i s tím expozimetrem.
Jo, dík za připomínku, mám Z1p už od r. 1999 a taky jsem s ní něco nafotil. Měl jsem i MZ-7 (v setu s 28-70/4 - ten byl skvělëj) Ale digi focení je trošku někde jinde, byl jsem možná zhýčkaný předchozím Panasonic Lumixem Z1 Leica 35-420/2,8 kterej exponoval a fotil (podle mých potřeb)bezchybně (ale zrcadlovka to samozřejmě nebyla:)
Fotit na RAW taky zvážím, ale to bych musel koupit nový SD karty a asi i novej počítač:)
Dík a měj se
---------------------------------------------------
Pentax K100D Super + Pentax SMC 18-55; Pentax Z1p + Pentax SMC 50/1,7 + Formula 5 for Pentax 80-205/4,5

PvvS
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 01 říj 2007, 10:04

No ja mel Panasonic FZ10 a po prechodu na pentax jsem pocitil podstatne lepsi expozice. Ona sice fotka je na prvni pohled krasna, ale kdyz si s ni clovek pohraje, tak zjisti ze zmizela hromada kreseb. Kor , kdyz je nejaka kontrastnejsi expozice. Stiny jsou utopeny tmavy a obloha je bilomodra. I podexponovana fotka v rawu se da moc krasne vytahnout a nic moc se neztraci. A dneska kdyz 4 gigovka stoji okolo 1200, uz neni co resit . A rawy jsem upravoval i na starym celeronu 900MHz s 256MB ram. Poste to prevadelo o neco dyl. ALe nebyly to zadny dlouhy cekani. Opravdu to chce skusit a poznat rozdil. I kresba je podstatne lepsi.
K20D , MZ-250 18-55+50-200, Sigma MZ II 28-80, Sigma MW II 28/2.8, Pentax A 50/1,7, Fomei AF 400

Pavel
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Pavel » 01 říj 2007, 15:23

Píšeš, že ti vadí podexponování... já mám kámoše, co fotí Nikonem D80, občas musí dávat -0,3EV a strašně ho to štve (to jejich matrix měření má prý sklon k mírné přeexpozici). Jak již bylo napsáno výše, buď rád, že Pentax měří spíš do mínusu. Z vypálené plochy už prostě nic nevydoluješ, ani kdyby ses přetrhnul a sliboval Fotícímu bohu zlatý prase :lol:
Jinak teďka jsem trávil pár dní na horách a v okamžiku, kdy jsem fotil blízký objekt oproti vymetené obloze s pár beránkama, tak byl opravdu hlavní motiv tmavší, ale ta obloha!! Prostě paráda, navíc když to vezmeš polazirákem, není co řešit. Pokud ti to tak nevyhovuje a umožňují to podmínky, vyzkoušej sendvič (HDR).
D90, Zenit E, dříve K100D

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 říj 2007, 15:31

S tim Nikonem je to pravda, pouzivaji stejny system jako na analogu, neprizpusobeny novym casum.
Taky mam znameho s D80, ale je to takovy ten moula co prisel do obchodu s fotaky, polozil na stul penize a povida dejte mi to nejlepsi co mate. No tak dostal co si zaslouzil... :twisted:
Moje pritelkyne ma Canon 30D, tam expozimetr taky trochu janci, ale staci si zvyknout, ze dava vetsi vahu na zaostrene predmety (tak jako treba P-TTL) a je to v pohode.

Pawlik
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Pawlik » 02 říj 2007, 11:57

elho_cid píše:S tim Nikonem je to pravda, pouzivaji stejny system jako na analogu, neprizpusobeny novym casum.
Taky mam znameho s D80, ale je to takovy ten moula co prisel do obchodu s fotaky, polozil na stul penize a povida dejte mi to nejlepsi co mate. No tak dostal co si zaslouzil... :twisted:
Moje pritelkyne ma Canon 30D, tam expozimetr taky trochu janci, ale staci si zvyknout, ze dava vetsi vahu na zaostrene predmety (tak jako treba P-TTL) a je to v pohode.
Díky pánové všem za vysvětlení a informace.
P.

hoza
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od hoza » 02 říj 2007, 21:35

PvvS píše:No ja mel Panasonic FZ10 a po prechodu na pentax jsem pocitil podstatne lepsi expozice. Ona sice fotka je na prvni pohled krasna, ale kdyz si s ni clovek pohraje, tak zjisti ze zmizela hromada kreseb. Kor , kdyz je nejaka kontrastnejsi expozice. Stiny jsou utopeny tmavy a obloha je bilomodra. I podexponovana fotka v rawu se da moc krasne vytahnout a nic moc se neztraci. A dneska kdyz 4 gigovka stoji okolo 1200, uz neni co resit . A rawy jsem upravoval i na starym celeronu 900MHz s 256MB ram. Poste to prevadelo o neco dyl. ALe nebyly to zadny dlouhy cekani. Opravdu to chce skusit a poznat rozdil. I kresba je podstatne lepsi.

Já měl Panasonic FZ 30 a pocítil jsem taky lepší expozici přesně jak píšeš. A to že mi pentax podexponovává spíš vítám. U panasoniku jsem stále podexponovával.
K100D Super.....

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 02 říj 2007, 23:41

hoza píše:
Já měl Panasonic FZ 30 a pocítil jsem taky lepší expozici přesně jak píšeš. A to že mi pentax podexponovává spíš vítám. U panasoniku jsem stále podexponovával.
proste z blata do louze, co ?v :P

hoza
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od hoza » 03 říj 2007, 20:03

elho_cid píše:
hoza píše:
proste z blata do louze, co ?v :P
Já bych zvolil jiné přirovnání :D
K100D Super.....

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“