To já určo souhlasim... ale v podstatě jeden prvek, podle kterého porovnávat jde, zde je. Cena.... a zbytek už musíš porovnávat subjektivně dle potřeb fotografa.elho_cid píše:Podobných srovnáni jsem už pár viděl a je to na prd. Nedá se normálně srovnat 1:1, protože výrobci nechtějí jít čelem proti sobě se stejnou nabídkou, ale všichni se snaží nabídnout něco jiného než má konkurence.miky_lbc píše:Jen tak mimochodem... právě jsem pomáhal kamarádovi vybírat foťák.
Tak jsme teď seděli u alfy a probírali a probírali... a když jsme všechno hodili na papír (tělo + skla ekv rozsahů dle jeho požadavků). Zůstal nám jako kandidát Pentax K7 a Canon 5DII.
A finanční rozdíl byl zhruba 1.600,- Kč (Pentax byl levnější).
Z čehož mi tak-nějak vylejzá, že ať si skalní "zastávači" říkají co chtějí, pokud srovnáváme K7 + ekvivalentní značková skla k němu s konkurencí, je to prostě mimo mísu.
Sám jsem nečekal, že ten rozdíl bude tak malej... až bude chvilka, možná to rozepíšu do samostatného vlákna.
Canon má vynikající objektivy, některé za parádní ceny, ale dost ztrácí na kvalitě ne-L objektivů a spolehlivosti AF (jak se kamarád natrápil s EF85/1,8). Taky těla nejsou tak vybavená (i když ta nejdůležitější výbava - obrazový snímač - je na 5DII bezkonkurenční).
Třeba žádný objektiv, co máme vybranej nemá IS (máme levnější L řadu s F 4.0 bez IS)... ale kolegovi to zase moc nevadí, raději použije vyšší ISO (které zase 5D II zvládá o něco lépe). Atd... atd...
Já sem schválně behěm dne přepíšu tu papírovou podobu zvoleného vybavení a +- co jsme u jednotlivejch systémů našli.