K20D vs. diaľkový odpal METZ 48 AF-1
Moderátor: Moderátoři
K20D vs. diaľkový odpal METZ 48 AF-1
Ahojte. Kúpil som si k svojej K20D nový blesk Metz 48 AF-1. Mám problém spoľahlivo odpáliť blesk na diaľku.
Všetko nastavím ako má byť, interný blesk je na wireles, externý nastavený ako slave. Problém je, že niekedy mi ho odpáli, niekedy nie. A niekedy ho odpáli, no fotka s ním vôbec nie je exponovaná, akoby sa nestihol trafiť do expozície a to aj na dlhšie časy závierky.
Myslím že toto ani nebude tak problém techniky, ako používania. Môže neodpálenie slave blesku spôsobiť napríklad odrazenie svetla z interného blesku o lesklé plochy okolia?
Všetko nastavím ako má byť, interný blesk je na wireles, externý nastavený ako slave. Problém je, že niekedy mi ho odpáli, niekedy nie. A niekedy ho odpáli, no fotka s ním vôbec nie je exponovaná, akoby sa nestihol trafiť do expozície a to aj na dlhšie časy závierky.
Myslím že toto ani nebude tak problém techniky, ako používania. Môže neodpálenie slave blesku spôsobiť napríklad odrazenie svetla z interného blesku o lesklé plochy okolia?
Pentax K20D + DA 18-55 AL II + CHINON 50mm f1,9 , METZ 48 AF-1, filtre a drobné somarinky
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mozna se mylim, ale opravdu muze byt interni blesk ve funkci wireless pro externi Metz48? Zil jsem v dojmu, ze tohle je prave jeden z rozdilu v Metz48 a Metz58. Neodpalujes tedy ten externi ne v modu wireless, ale 'prostym zableskem', coz pri casech na ~1/180 pak dela problemy?
Osobne doporucuji tento blesk dalkove odpalovat pomoci TTL kabelu, stoji ~20USD ..
Osobne doporucuji tento blesk dalkove odpalovat pomoci TTL kabelu, stoji ~20USD ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
já s K200 + metz 48 ve wireless problém nemám. V interiéru se to docela spolehlivě odpálí i odrazem od stěny, v exteriéru to chce blýskat interním přímo proti buňce na boku blesku. Také je důležité nastavit tělo na stejný kanál (nastavíš kanál na blesku, nasadíš na tělo a namáčkneš spoušť). Velké omezení je ale na přímém světle když je jasno - značně se zkracuje vzdálenost, na kterou jsi schopen odpálit (ve tmě i 30m - vyzkoušeno), takže doporučuji jít do stínu a problémy pak nebývají.
Take jsem mel podobny problem s metz 58, ale pak jsem zjistil, ze kdyz jsem jej drzel v ruce, tak jsem si stinil senzor...pak samozrejme nic neodpali...doporucuji si davat bacha, aby blesk fotaku primo osvitil externi
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Vyskúšam sa s tým viac pohrať. Takže ak som správne pochopil, nastaviť wireles ide s nasadeným bleskom v menu foťáku a automaticky ho nastaví aj blesk?
Mimochodom, podporuje ten blesk predblesk alebo strobo pre AF v tme? Niekedy mriežka nestačí.
Mimochodom, podporuje ten blesk predblesk alebo strobo pre AF v tme? Niekedy mriežka nestačí.
Pentax K20D + DA 18-55 AL II + CHINON 50mm f1,9 , METZ 48 AF-1, filtre a drobné somarinky
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem si jistý, jestli se chápeme. Nasaď blesk do sáněk těla, zapni, přepni na SL, nastav požadovaný kanál (je to jedno) pak namáčkni spoušť a tělo se automaticky nastaví na stejný kanál. Pak umísti blesk do požadované pozice nejlépe tak, aby fotosenzor na boku byl pokud možno přímo k internímu blesku. V těle nastavit interní blesk na Wireless, případně nastavit, jestli se má odpálit i jako blesk, nebo jen jako řídicí záblesk, vyklopit a můžeš jet.zwak píše:Vyskúšam sa s tým viac pohrať. Takže ak som správne pochopil, nastaviť wireles ide s nasadeným bleskom v menu foťáku a automaticky ho nastaví aj blesk?
Strobo můžeš nasimulovat tak, že si zapneš funkci modeling light, bo jak se to menuje a stiskem test butonu si posvítíš, ale pozor, je to docela silné světlo
Mě by zajímala jedna věc a sice, proč nelze ve wls módu odpalovat se spožděním 3s pomocí ir spouště? nechápu..