Aby pokec byl zajímavější a zamotanější, mám nějaké nové poznatky.
Výše zaznělo, že zel.tl. na světlá místa, to už jsem psal někde dříve v diskusi.
Sice se tu píše o manuálním sklu, ale moje EXAKTA není manuální sklo, přesto to dělá. Na K10 nastavuji EV na -3, potom je expozice normální. Zkoušel jsem to na BULB, clona funguje, nastavím-li na těle clonu 22, při expozici zacloní naplno, u ostatních clon je to odpovídající. Dal jsem tento objektiv na K20 a expozice naprosto normální, ať v režimu M, nebo Av, nemusel jsem provádět žádnou korekci.
Plně manuální sklo ZENITAR16(rybí oko), tak s tímto objektivem K10ku nastavuji tak, že kompenzaci expozice pro normální fotku dávám na -1EV. U K20ky není potřeba, s tímto objektivem, používat žádnou kompenzaci expozice, pochopitelně pro normálně nasvětlenou scénu.
Takže z tohoto vyplývá, že je chyba na straně foťáku K10. Právě tak může být chyba u foťáku kolegy, který zahájil tuto diskusi. Prostě se nám ta technika chová občas nějak divně, ale je možné, že to má nějaké zdůvodnění, které nevidíme, třeba někoho osvítí Duch svatý, rozsvítí se mu v bedně, a sdělí nám čím to je.
K20D - preexponované snímky s manuálnym sklom
Moderátor: Moderátoři
nastal mi problem s mym novy M28/2,8, zjistil jsem, ze na vyssi clonykrute preexponovava. Proste pomaleji se vraci clona, jde to nejak namazt nebo s tim neco doma udelat?
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Kdyby sis tu dvatecosmičku koupil nedávno odemně,jak ses na ní ptal, problémy bys neměl...jen ti vadil ten malý škrábaneček Jinak samozřejmě že to v domácích podmínkách spravit jde. Ovšem pokud si nato troufáš? Pokud ne, můžeme se domluvit, mohu ti ho zprovoznit já. kdyžtak napiš sem, či SZ.cunesk8 píše:nastal mi problem s mym novy M28/2,8, zjistil jsem, ze na vyssi clonykrute preexponovava. Proste pomaleji se vraci clona, jde to nejak namazt nebo s tim neco doma udelat?
Digitál je pro mě řešením,jen když dojde film...
-
- Pokročilý uživatel
Mám s K10 a manuálními skly podobnou zkušenost. Mám 50/1,4; 28/2,8; Vivitar 200/4 a zkoušel jsem i jiná manuální skla a u všech jsem musel korigovat do minusu, většinou -2EV. S K20 bohužel zkušenosti nemám, takže nevím jak by se tato skla chovala tam.Vladimír Roháček píše:Aby pokec byl zajímavější a zamotanější, mám nějaké nové poznatky.
Výše zaznělo, že zel.tl. na světlá místa, to už jsem psal někde dříve v diskusi.
Sice se tu píše o manuálním sklu, ale moje EXAKTA není manuální sklo, přesto to dělá. Na K10 nastavuji EV na -3, potom je expozice normální. Zkoušel jsem to na BULB, clona funguje, nastavím-li na těle clonu 22, při expozici zacloní naplno, u ostatních clon je to odpovídající. Dal jsem tento objektiv na K20 a expozice naprosto normální, ať v režimu M, nebo Av, nemusel jsem provádět žádnou korekci.
Plně manuální sklo ZENITAR16(rybí oko), tak s tímto objektivem K10ku nastavuji tak, že kompenzaci expozice pro normální fotku dávám na -1EV. U K20ky není potřeba, s tímto objektivem, používat žádnou kompenzaci expozice, pochopitelně pro normálně nasvětlenou scénu.
Takže z tohoto vyplývá, že je chyba na straně foťáku K10. Právě tak může být chyba u foťáku kolegy, který zahájil tuto diskusi. Prostě se nám ta technika chová občas nějak divně, ale je možné, že to má nějaké zdůvodnění, které nevidíme, třeba někoho osvítí Duch svatý, rozsvítí se mu v bedně, a sdělí nám čím to je.
K-S2; MX1; DA 16-45/4 ED AL; DA 55-300/4-5,8 ED; F 50/1,7; F 35-70/3,5-4,5;
no co uz bylo to jen o neco drazsi. spis by me zajimalo, jak to teda opravit, jestli to staci jen promazat, nebo to rozebrat.Hanz85 píše:Kdyby sis tu dvatecosmičku koupil nedávno odemně,jak ses na ní ptal, problémy bys neměl...jen ti vadil ten malý škrábaneček Jinak samozřejmě že to v domácích podmínkách spravit jde. Ovšem pokud si nato troufáš? Pokud ne, můžeme se domluvit, mohu ti ho zprovoznit já. kdyžtak napiš sem, či SZ.cunesk8 píše:nastal mi problem s mym novy M28/2,8, zjistil jsem, ze na vyssi clonykrute preexponovava. Proste pomaleji se vraci clona, jde to nejak namazt nebo s tim neco doma udelat?
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Trochu mě mrazí v zádech z představy co by se ti po rozebrání mohlo s objektivem stát, ale když si na to troufáš, zkusím ti alespoň poradit. Kdyžtak napiš email na adresu kde jsme diskutovaly o te 28, o prodeji. A já se ti pak ozvu s postupem co a jak,ok? Neslibuju že hned zítra, ale bude to co nejdřív budu moct. Mám teď spousty prácecunesk8 píše:no co uz bylo to jen o neco drazsi. spis by me zajimalo, jak to teda opravit, jestli to staci jen promazat, nebo to rozebrat.Hanz85 píše:Kdyby sis tu dvatecosmičku koupil nedávno odemně,jak ses na ní ptal, problémy bys neměl...jen ti vadil ten malý škrábaneček Jinak samozřejmě že to v domácích podmínkách spravit jde. Ovšem pokud si nato troufáš? Pokud ne, můžeme se domluvit, mohu ti ho zprovoznit já. kdyžtak napiš sem, či SZ.cunesk8 píše:nastal mi problem s mym novy M28/2,8, zjistil jsem, ze na vyssi clonykrute preexponovava. Proste pomaleji se vraci clona, jde to nejak namazt nebo s tim neco doma udelat?
Digitál je pro mě řešením,jen když dojde film...