Taak tohle je podle mne vychytávka!!!Karci píše:Ked som presiel z K100D na K20D, okamzite som zrusil ostrenie pri stlaceni spuste v Custom menu. Osrtenie cez AF tlacidlo je super uz len preto, ze nemusim pouzivat prepinat AFC,AFS a MF. Ked potrebujem ostrim rucne, ked nie stlacim AF. Alebo stlacim AF a potom este ak treba doostrim manualne.
AF button a praktické využití
Moderátor: Moderátoři
Pentax K10D; Kit 18-55; Tamron 70-300
-
- Nový uživatel
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
... a ked mas objektiv s quick shift, tak ti netreba na tento ucel AF tlacitko ...jerrymouse píše:To i u k20d, když nemáš objektiv s QuickShiftFocus.mulderr píše:Akorát u K10D to funguje asi trochu jinak. Mám AF tlačítko na ostření, ale když chci ostřit manuálně, musim stejně přepnout na MF. jinakbych točil i s motorem.
Ja používám tlačítko AF nakonfigurováno obráceně:
Stiskem a držením AF tlačítka přepnu na manuální ostření, jeho uvolněním to vrátí zpět na AF.
Proč? Protože ostření namáčknutím spouště je pohotovější(nejčastější případ)
a když potřebuji překomponovat, aby mi automatika nepřeostřila jinam při namáčknutí spouště, tak přimáčknu napřed AF (objeví se symbol M v hledáčku).
Pozn.:
Objektiv 16-45 a 50-200 má quickshift, a u 1.4 FA musím přepnout mechanicky na manuál focus.
Stiskem a držením AF tlačítka přepnu na manuální ostření, jeho uvolněním to vrátí zpět na AF.
Proč? Protože ostření namáčknutím spouště je pohotovější(nejčastější případ)
a když potřebuji překomponovat, aby mi automatika nepřeostřila jinam při namáčknutí spouště, tak přimáčknu napřed AF (objeví se symbol M v hledáčku).
Pozn.:
Objektiv 16-45 a 50-200 má quickshift, a u 1.4 FA musím přepnout mechanicky na manuál focus.
K10D
Re: vyuziti
to je vyborne! tak vyborne, ze by me to nikdy nenapadlo DIKY !Robin Hönig píše:Prakticky jsem to zatim vyuzil jen minimálně ale vymyslel jsem takoveto vyuziti :
AF button jsem nastavil na vypnutí autofokusu
Přepnu na kontinuální ostření
Zaostřuju na objekt, a když je správně, stisknu AF button , překomponuju a fotím.
Je to dobré na lidi, ale na pohybující se objekty třeba při sportu na nic.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Spíš je to možnost jak si přizpůsobit ostření požadavkům situace a potřebám fotografa, jak je vidno, jsou různé způsoby použití, každému sedne něco jiného a také ne vše se hodí vždy..odjinud píše:celkem zajímavé... a jaký je tedy podle vás resultát? Co vám z toho přijde nejlepší... je možný, aby to s tím čudlíkem ostřilo rychleji?
Podle mě je je af button naprosto základní prvek ovládání, bez kterého bych se obešel stěží.