Rozlucka s Pentax
Moderátor: Moderátoři
Díky .. akorát by se mi hodil pohotovější AF a přesnější, kvůli němu jsem už přišel o pár dobrých záběrů, taky lepší kvalita při high iso .. no ale za ty prachybobo2 píše:kolouch...pekné fotky tam máš/odkedy som sa naposledy díval/, najviac ma zaujali tie dve pódiovky. Vieš sa dobre pzerať, čo je viac ako D700 s Nikkormi
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
To Kolouch:
Ahoj, co se týče AF na Pentaxu, jak si spokojen s tím DA 16-50 2.8 SDM ve spojení K20D. Zdá se ti AF u Nikonu spolehlivější? To je totiž pro mne priorita.
Ahoj, co se týče AF na Pentaxu, jak si spokojen s tím DA 16-50 2.8 SDM ve spojení K20D. Zdá se ti AF u Nikonu spolehlivější? To je totiž pro mne priorita.
Naposledy upravil(a) Krokodyl dne 07 črc 2009, 16:29, celkem upraveno 1 x.
K20D, P FA 50/1.4, Tamron AF 70-300/4-5.6 Di, Pentax AF 360FGZ, Pentax DA 18-55 II seťák
Pridám svoju trošku do mlyna....
Ak by som nemal Pentax(predtým analogový)tak by som určite išiel do Nikonu.Pravda,ak by som na to mal.No a čo sa týka reportáže a údajnej nepoužiteľnosti pentaxu je to prinajlepšom diskutabilné.Hodne záleží na účele reportáže-keď si pozriete fotky v denníkoch a časákoch tak väčšina je fotená bleskom a to čo nie má len informačnú hodnotu-kdo,kde,kedy,s kým-tu mi nikto nenahovorí že px mi nestačí.Reportážna fotografia o ktorú sa snažíme my amatéri je ale z celkom iného súdka.Taká sa do novín nedostáva pretože tam nieje nikto z "TOP 10" ale obyčajní ľudkovia z ulice.Hrajkáme sa z híbkou ostrosti,kompozíciou,výrazom.Tu už naozaj môže byť pomalý autofokus limitujúci.
Uvediem jeden príklad ktorý hovorí za všetko ajkeď presné detaily si už nepamätám,článok bol uverejnený tuším Digi photo :
Významý magazín(NG)si najal na fotografovanie F1 jedného renomovaného českého fotografa ktorý ale šport nefotí.Keď prišiel na trať s haselbladom na film a manuálnymi sklami,všetci tí "profíci"s kopírkami si ťukali na čelo.Ale iba dovtedy kým nevideli fotografie.
Takže aj takýmto aparátom sa dajú robiť skvelé reportážne fotky a tie vám teda boli!!!
Kto umí umí.
Ak by som nemal Pentax(predtým analogový)tak by som určite išiel do Nikonu.Pravda,ak by som na to mal.No a čo sa týka reportáže a údajnej nepoužiteľnosti pentaxu je to prinajlepšom diskutabilné.Hodne záleží na účele reportáže-keď si pozriete fotky v denníkoch a časákoch tak väčšina je fotená bleskom a to čo nie má len informačnú hodnotu-kdo,kde,kedy,s kým-tu mi nikto nenahovorí že px mi nestačí.Reportážna fotografia o ktorú sa snažíme my amatéri je ale z celkom iného súdka.Taká sa do novín nedostáva pretože tam nieje nikto z "TOP 10" ale obyčajní ľudkovia z ulice.Hrajkáme sa z híbkou ostrosti,kompozíciou,výrazom.Tu už naozaj môže byť pomalý autofokus limitujúci.
Uvediem jeden príklad ktorý hovorí za všetko ajkeď presné detaily si už nepamätám,článok bol uverejnený tuším Digi photo :
Významý magazín(NG)si najal na fotografovanie F1 jedného renomovaného českého fotografa ktorý ale šport nefotí.Keď prišiel na trať s haselbladom na film a manuálnymi sklami,všetci tí "profíci"s kopírkami si ťukali na čelo.Ale iba dovtedy kým nevideli fotografie.
Takže aj takýmto aparátom sa dajú robiť skvelé reportážne fotky a tie vám teda boli!!!
Kto umí umí.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Já nikon nevlastním, jen jsem zkoušel D300 + D80 a u nikonu se mi zdá opravdu spolehlivější, hlavně za horšího světla. K20D nemám, mám K10D a s 16-50 jsem velmi spokojen. Otázka je co udělá AF u K-7 jestli bude vychytanější ..Krokodyl píše:To Kolouch:
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Ano hodně dělají ruce a oko fotografa, ale nekoukejme jen po čr a sk, chce se to podívat na zahraniční reportážní fotky .. to je úplně jiné kafe ...Klingo píše:Pridám svoju trošku do mlyna....
Kto umí umí.
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
...když víme co chceme vyfotit a víme jak, tak pak to jak přizpůsobíme tomu s čím fotíme.. jasně, jde to jen do jisté míry... ale ty extrémní případy jsou jen menší částí celku..
nicméně, jak psal myslím ammiga, na klasickou, dnešní novinovou, denníkovou reportáž je podle mě potřeba opravdu foťák jiné kategorie, než je Pentax.. určitě by to šlo i s Pentaxem, ale jak dlouho by nás to dokázalo uspokojit, bavit, živit..??
Každý má své...
Pentax stále nabízí za málo peněz hodně muziky (i když to teď se skly docela pos.al) a že nedokáže nabídnout to samé, co stroje jednou, dvakrát dražší je docela logické...
Vzpomínáte, jak zde tak měsíc, dva zpět byl odkaz na anglický test d několika otázkami a na konci vyšlo, k jaké značce "patříme"?? Většina z nás, co test u dělala dostala odpověď, že patříme k Pentaxu.. jak to?? Proč..?? ...protože Pentax svým "nastavením", svoji filozofií oslovuje určité nátury lidí... tak proto.. a samozřejmě se stane, že se k Pentaxu dostanou i lidé, kteří inklinují jinam... buď je Pentax přesvědčí nebo prostě switchnou k jiné značce... těch nespokojených bude myslím jen zlomek v celku těch spokojených
...bavím se teď víceméně o amatérském focení...
nicméně, jak psal myslím ammiga, na klasickou, dnešní novinovou, denníkovou reportáž je podle mě potřeba opravdu foťák jiné kategorie, než je Pentax.. určitě by to šlo i s Pentaxem, ale jak dlouho by nás to dokázalo uspokojit, bavit, živit..??
Každý má své...
Pentax stále nabízí za málo peněz hodně muziky (i když to teď se skly docela pos.al) a že nedokáže nabídnout to samé, co stroje jednou, dvakrát dražší je docela logické...
Vzpomínáte, jak zde tak měsíc, dva zpět byl odkaz na anglický test d několika otázkami a na konci vyšlo, k jaké značce "patříme"?? Většina z nás, co test u dělala dostala odpověď, že patříme k Pentaxu.. jak to?? Proč..?? ...protože Pentax svým "nastavením", svoji filozofií oslovuje určité nátury lidí... tak proto.. a samozřejmě se stane, že se k Pentaxu dostanou i lidé, kteří inklinují jinam... buď je Pentax přesvědčí nebo prostě switchnou k jiné značce... těch nespokojených bude myslím jen zlomek v celku těch spokojených
...bavím se teď víceméně o amatérském focení...
Naposledy upravil(a) fjo dne 07 črc 2009, 22:16, celkem upraveno 1 x.
Pentax
Mě zatím D300 v ruce nepřistálo, ale D200 na mě udělal moc dobrý dojem. Na druhou stranu D80 teda nic moc - ale zkoušel jsem jí jen s "consumer" objektivy (AF-S 18-200, AF 24mm a seťák)kolouch píše:Já nikon nevlastním, jen jsem zkoušel D300 + D80 a u nikonu se mi zdá opravdu spolehlivější, hlavně za horšího světla. K20D nemám, mám K10D a s 16-50 jsem velmi spokojen. Otázka je co udělá AF u K-7 jestli bude vychytanější ..Krokodyl píše:To Kolouch:
D300 je jinde nez D80 . .. navic D80 je tak uz stary kousek .. u nikonu se mi libi (ackoliv je to detail), ze pri zaostreni af se rozsviti vsechny carky v hledacku
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
To je jednoduché... nejsem reportážní fotograf, takže Ti nebudu posílat reportážní fotky.bobo2 píše:..asi nie sme naladení na rovnakú pojmovú dĺžku miky, čo sa reportáže týka.
Ukáž čo reportáž je/čo reportážne si nafotil Ty/, ja sa rád poučím, inšpirujem a veľmi rád aj pochválim. Ten posledný/tuším cyklista/ sa mi páčil...
Zároveň si myslim, že se k tématu můžu docela erudovaně vyjádřit, protože vlastním agenturu, která využívá služeb hned několika reportážních fotografů. A já jsem člověkem, který hodnotí jejich práci... který je za ní platí a nebo taky neplatí, když není s výsledkem spokojený.
A na tohle téma už se odmítám bavit... když si přečteš moje posty, jasně rozlišuju profesionální a amatérskou reportáž. Na profesionální reportáž prostě Px není (jasně, všechno lze... ale je to na palici) ....
... každej kdo jen trochu ví, o co tu jde (jak vypadá takové průměrné zadání na report komerční akce), přesně ví o čem tu mluvim.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
TO miky_lbc:
dovolím si lehce zapolemizovat "co, nebo spíš kdo to vlastně je ten profesionální reportér?"
Je na konci zpeněžené úsilí fotografa?
Zveřejnění reportáže?
Nebo webovky s návštěvností na toto téma?
Anebo živnostenský list čí zaměstnanecký poměr?
Anebo když mám C nebo N?
"Na profesionální reportáž prostě Px není " ... je z mého pohledu trochu, promiňte legrační tvrzení.
Můj bývalý šéf se třeba žádného fotografa nikdy neptal čím fotí...
Dokonce ven proklouzly(?) i reportáže z kompaktů z roku raz dva...
A jeho firma funguje dodnes... tak nevím...
dovolím si lehce zapolemizovat "co, nebo spíš kdo to vlastně je ten profesionální reportér?"
Zveřejnění reportáže?
Anebo když mám C nebo N?
"Na profesionální reportáž prostě Px není " ... je z mého pohledu trochu, promiňte legrační tvrzení.
K20D, K7 - reliable partners
SD14 - incredible lover
Dynax 7D - best friend
SD14 - incredible lover
Dynax 7D - best friend
Mno... já myslim, že to je lehké vytrhávání mejch slov z konextu. Nevzpomínám si, že bych někde napsal, že se fotografů ptám čim fotí...Kalibutan píše:TO miky_lbc:
Zveřejnění reportáže?
Anebo když mám C nebo N?
... je to hrozně jednoduché. Někdo přijde (a pokud nemá nějaké megareference) ho požádám, aby mi nějakou akci nafotil zdarma (jako doplněk jiného fotografa). Pak se podívám na fotky a posuzuji podle nich.
Ze zkušeností s mnoha fotografy ovšem můžu zodpovědně prohlásit, že fotky fotografů se strojema podobnejma K20D (napříč značkama) jsou většinou zcela nesrovnatelné s fotografama používajícíma stroje jako je D3, D700, 1D ale často i třeba D300.
Mam třeba fakt jednoho šikovného klučinu, co fotí s 400D a při rozlišení VGA mi je schopnej dát fotky ve stejné kvalitě, co ostatní s D3. Občas VGA stačí... většinou ne.
Takže kdo je pro mě profesionální fotograf? Jedno čím fotí, jedno s jakou značkou, jedno jakým způsobem je honorovaný...
... profesionální fotograf je člověk, který je schopný mi dodat za všech světelných (a dalších) podmínek perfektní fotografie. Třeba minulý týden jsme otvírali jeden podnik a slavnostní přestřižení pásky (cca 10 sec) probíhalo jen za světla loučí. Můj foťák nebyl schopný vůbec ani AF zaostřit... když jsem konečně zaostřil alespoň manuálně, byl konec. Celkem jsem doma z dané chvíle měl relativně ostrou jednu fotku a to ještě dost mizernou a totálně zašuměnou a přepálenou bleskem. Kdybych byl oficiálním fotografem, rovnou bych měl padáka... protože s klíčové události bych nedokázal předat jedinej kvalitní záběr.
Kolega s D3 mi ale předal celkem 17 perfektních záběrů... a proto je pro mě profesionální fotoreportér. Poradil si a předal odpovídající fotky. Klienta fakt nezajímá zda fotografovi zrovna těch 10 sec stávkoval AF a je mu také úplně jedno, čím kdo fotil.
Jasně... nějaká akce se s nim odreportovat v pohodě dá (fesťák na slunci apod.) nebo pro zábavu (kde nad sebou nemam bič nutnosti perfektních specifickejch záběrů).
To je celé... nic proti Pentaxu. Je určen pro jiný segment trhu. Je dobré si uvědomit, že ačkoliv třeba reportážní výkon D3 (nebo D700) je proti Px jinde, v jinejch oblastech (statické foto) nabízí Px téměř identickou kvalitu za zlomek ceny.
Je ale důležité vědět, co chci fotit a podle toho si vybrat odpovídající techniku... a když už si vezmu Px (super foťák na statické fotky při nízkém ISO), netvrdit, že je dobrej i pro profi report (kde je požadováno často superrychlé AF a vysoké ISO).
Protože si to pak někdo přečte, uvěří vám... a udělá chybu. Ve výsledku pak stejně uteče a ještě bude Px pomlouvat horem-dolem.
Ufff... a už fakt s timhle tématem končim.
miki... nic v tom nehledej, ale přemýšlím, proč jsi si vybral Pentax. Já vím, Ty na své pozici nefotíš pro prachy, ale na druhou stranu, když vidíš, co nabízí Pentax a co nabízí konkurence, že Tě to nenutká si pořídit výkonější mašinu. Že by jsi byl dalším důkazem tvrzení o kovářově kobyle..??
Sám to znám, když jsem před lety měl s kamarádem audio studio, prodával jsem vcelu drahou techniku, ale doma jsem měl prd...
Sám to znám, když jsem před lety měl s kamarádem audio studio, prodával jsem vcelu drahou techniku, ale doma jsem měl prd...
Pentax
Hele... to je hodně složitá a komplexní otázka. Nemyslím si, že by to bylo vyloženě o "kovářově kobyle". V současné době mam ve vybavení hodně nad milion korun... jasně, spousta má i více, ale i tak není v mém okolí mnoho lidí, kteří by měli srovnatelnou výbavu.fjo píše:miki... nic v tom nehledej, ale přemýšlím, proč jsi si vybral Pentax. Já vím, Ty na své pozici nefotíš pro prachy, ale na druhou stranu, když vidíš, co nabízí Pentax a co nabízí konkurence, že Tě to nenutká si pořídit výkonější mašinu. Že by jsi byl dalším důkazem tvrzení o kovářově kobyle..??
A proč je mezi mojí výbavou Pentax? To není jednoduchá odpověď.
1. Je to srdcová záležitost ... můj děda s ním fotil celej život.
2. Foťák je pro mě jen černou krabičkou... až na rozlišení produkuju v podstatě identické fotky s každým tělem, které mam v ruce (mé komerční fotky jsou víc o světlech, modelce a postprodukci než nárokům na čip).
3. Od začátku, kdy jsem si pořizoval K10D jsem bral 35mm jen jako přestupní stanici ke středoformátu... a chtěl jsem zcela jasně 645D (už jen kuli bodu 1.), takže mi přišlo fajn mít Pentaxe i na 35mm. A i zde jsem čekal, že Px bude generovat nějakej posun. Situace je bohužel taková, jaká je...
4. Hodně půjčuju svou techniku kolegům... a sám si můžu půjčit jejich. Proto mám doma v podstatě neustále i těla jiných značek. Profi (myslim komerční) fotky většinou dělám nejlepším tělem, co mam zrovna po ruce... viz bod 2.
5. A tenhle bod je asi nejdůležitější.... nejsem reportážní fotograf a pokud bych si koupil třeba D3, asi bych někde uvnitř probudil hamouna, co by schlamstnul velkou část fotoreportovacích zakázek = dělal bych spoustu práce, která mě nějak extra nebaví a bral bych kšefty svejm přátelům, kterým je dnes předávám.
To je asi nejdůležitější bod... takhle mam pohodu, dělám co mě baví (v oblasti focení), podporuju lidi, kteří chtějí dělat vyloženě report, protože baví zase je.
Kdybych měl D3, vim že bych polovinu těhle zakázek schlamstnul nenažraně já . Navíc by se mi to mejm klientům blbě účtovalo (oni vědí, že bych ty fotky dělal já a že na té akci jsem stejně) + bych si nemohl držet image velkého "umělce", kterej je nějakou "podvraťáckou reportáží nepolíbenej" (to prosím neberte vážně ale jako žert ).
Co se týká technika dál... uvidíme. Když se dá Px dohromady, pořídim 645D. Když ne... svět se nezboří.