"Zamaskování fotoaparátu"
Moderátor: Moderátoři
"Zamaskování fotoaparátu"
Chtěla bych se optat, zda máte někdo zkušenost s "maskováním fotoaparátu" při cestách do zemí, ve kterých hrozí vyšší riziko jeho odcizení.
Tedy jakým způsobem "zamaskovat kvalitní fotoaparát", aby vypadal pokud možno co nejodpudivěji a odradil tak případné zloděje.
Četla jsem o různém olepování lepícími páskami - máte s tím někdo zkušenost?
A pokud ano, jakou lepící pásku jste použili (aby zůstal fotoaparát samozřejmě po následném sundání pásky bez nánosů lepidla...)
Předem děkuji za všechny zkušenosti
jAnie
Tedy jakým způsobem "zamaskovat kvalitní fotoaparát", aby vypadal pokud možno co nejodpudivěji a odradil tak případné zloděje.
Četla jsem o různém olepování lepícími páskami - máte s tím někdo zkušenost?
A pokud ano, jakou lepící pásku jste použili (aby zůstal fotoaparát samozřejmě po následném sundání pásky bez nánosů lepidla...)
Předem děkuji za všechny zkušenosti
jAnie
Osobně bych nepodceňoval inteligenci zlodějů i byť ze zemí třetího světa. Fotaky jsou velice oblíbené zboží a zkušený zloděj pozná i zapáskovaný či jinak maskovaný stroj a pozná i to zda stojí za námahu či ne. Spíše bych větší energii vložil do bezpečného přenášení fotáku. Než byl zlodějům pro smích s nějakým omotaným fotákem.
Pentax K10D
Zamaskování fotoaparátu
V žádném případě nepodceňuji jejich inteligenci - bezpečné přenášení je samozřejmě základ, ale jde mi o to, aby když fotoaparát vytáhnu na ulici, na první pohled přitahoval svým vzhledem co nejméně...
Děkuji za reakci
jAnie
Děkuji za reakci
jAnie
Pokud budeš mít nějaký malý stříbrný digikompakt, tak se dá uvažovat o nějakým černým maskování. Třeba i tou páskou.
Ale pokud se bude jednat o zrcadlovku, tak nějaký další dodatečný maskování nemá smysl. Důvodem je velikost těla a taky i skla, ta sama o sobě jakekoliv maskování znemožňuje. Prostě se musíš smířit s tím, že jakmile budeš se zrcadlem fotit, tak případnému zájemci to neunikne. Nemluvě o tom, že zamaskovaný tělo může naopak zvýšit i pozornost, protože případného "kupce" hned zaujme, co se to přesně za poklad skrývá pod tím maskováním.
Když už chceš omezit riziko, tak podle mě je jediná možnost minimalizovat velikost zrcadlovky a to nakupem nejakýho toho koláčku. Vše mít v nějakým malým pouzdře. Fotak přikládat k oku jen na nutnou dobu s řemínek pevně omotaným kolem ruky, no a nebýt sama.
Pak už zbývá jen doufat, že tě nic nepěkného nepotká a že si s dovolené přivezeš jen pěkné zážitky a taky samosebou fotky.
Ale pokud se bude jednat o zrcadlovku, tak nějaký další dodatečný maskování nemá smysl. Důvodem je velikost těla a taky i skla, ta sama o sobě jakekoliv maskování znemožňuje. Prostě se musíš smířit s tím, že jakmile budeš se zrcadlem fotit, tak případnému zájemci to neunikne. Nemluvě o tom, že zamaskovaný tělo může naopak zvýšit i pozornost, protože případného "kupce" hned zaujme, co se to přesně za poklad skrývá pod tím maskováním.
Když už chceš omezit riziko, tak podle mě je jediná možnost minimalizovat velikost zrcadlovky a to nakupem nejakýho toho koláčku. Vše mít v nějakým malým pouzdře. Fotak přikládat k oku jen na nutnou dobu s řemínek pevně omotaným kolem ruky, no a nebýt sama.
Pak už zbývá jen doufat, že tě nic nepěkného nepotká a že si s dovolené přivezeš jen pěkné zážitky a taky samosebou fotky.
Pentax K10D
Já trošku zkušeností mám sám a něco vím od jiných "baťůžkářů" který sem potkal...
Nejdřív bych rozdělil potenciální "zájemce" o náš foťák do dvou kategorií: 1)borec s klackem (nožem, pistolí atd.) 2) různý odnože kapsáře (=bez násilí). Kategorii kapsář (až na extrémně šikovný jedince) můžeme eliminovat vlastní pozorností, ale ne zase přehnaným dáváním najevo"mám něco drahýho,ale dobře si to hlídám" S kategorií druhou se nedá dělat nic (nediskutuju), odevzdat foťák a doufat, že to bude stačit...
Pak se daji rozdělit země světa na lepší a horší. "Kapsáři" jsou samozřejmě všude, ale podle počtu "klackařů". Podle toho bych si dovolil vzít dva extrémy: jiźní amerika-špatný(!) naopak asie-v pohodě. A dál ješte na velký města a turisticky "profláklý" místa, tam je to asi globálně danger zone a naopak na venkově je šance na odkradení (i v problémovejch zemích) velmi malá.
Dost ale teorie
Myslím že tím, když černou páskou přelepíš nápis "Pentax" a typ (K10d), tak ničemu neublížíš. Podle mně je ale nejdůležitější obal. Z vlastní zkušenosti doporučuju fotobrašnu nacpat do nečeho co nevypadá ani trochu, že v tom je foťák. Dobrý jsou různý starý vojenský tašky (žebradla...) nebo něco podonýho (hnusnýho), nebo si něco jako potah na brašnu vyrobit. A jak sem k tomu došel? Při mým prvním vejletě (do Indie-což je jinak nejbezpečnejší země na svetě,fakt ) jsme v Kašmíru vystoupili vystoupili s kamarádem z autobusu a šli 3 metry pro čaj. Oba naše foťáky zůstali v tom prostoru nad hlavou. Rozdíl byl v tom, že ten můj (Practica ) byl v zářivě novým pistolovým pouzdře a ten jeho (Nikon F70) ještě navíc v takový hnusný somračce. No a hádejte komu ukradli foťák Ale můžu si za to sám, tenkrát sem byl hroznej zelenáč. (Jo a tehdy sem si jako náhradu koupil v Dillí na bazaru první Pentax:-)) Potom sem v Indii strávil dohromady ješte 9 měsíců (loni i s digitálem- kompaktem) a nikdy žádnej problém! Takže opatrnost je jediný, co s tim můžeme dělat, a pak už jen doufat, že je pánbůh doma
Nejdřív bych rozdělil potenciální "zájemce" o náš foťák do dvou kategorií: 1)borec s klackem (nožem, pistolí atd.) 2) různý odnože kapsáře (=bez násilí). Kategorii kapsář (až na extrémně šikovný jedince) můžeme eliminovat vlastní pozorností, ale ne zase přehnaným dáváním najevo"mám něco drahýho,ale dobře si to hlídám" S kategorií druhou se nedá dělat nic (nediskutuju), odevzdat foťák a doufat, že to bude stačit...
Pak se daji rozdělit země světa na lepší a horší. "Kapsáři" jsou samozřejmě všude, ale podle počtu "klackařů". Podle toho bych si dovolil vzít dva extrémy: jiźní amerika-špatný(!) naopak asie-v pohodě. A dál ješte na velký města a turisticky "profláklý" místa, tam je to asi globálně danger zone a naopak na venkově je šance na odkradení (i v problémovejch zemích) velmi malá.
Dost ale teorie
Myslím že tím, když černou páskou přelepíš nápis "Pentax" a typ (K10d), tak ničemu neublížíš. Podle mně je ale nejdůležitější obal. Z vlastní zkušenosti doporučuju fotobrašnu nacpat do nečeho co nevypadá ani trochu, že v tom je foťák. Dobrý jsou různý starý vojenský tašky (žebradla...) nebo něco podonýho (hnusnýho), nebo si něco jako potah na brašnu vyrobit. A jak sem k tomu došel? Při mým prvním vejletě (do Indie-což je jinak nejbezpečnejší země na svetě,fakt ) jsme v Kašmíru vystoupili vystoupili s kamarádem z autobusu a šli 3 metry pro čaj. Oba naše foťáky zůstali v tom prostoru nad hlavou. Rozdíl byl v tom, že ten můj (Practica ) byl v zářivě novým pistolovým pouzdře a ten jeho (Nikon F70) ještě navíc v takový hnusný somračce. No a hádejte komu ukradli foťák Ale můžu si za to sám, tenkrát sem byl hroznej zelenáč. (Jo a tehdy sem si jako náhradu koupil v Dillí na bazaru první Pentax:-)) Potom sem v Indii strávil dohromady ješte 9 měsíců (loni i s digitálem- kompaktem) a nikdy žádnej problém! Takže opatrnost je jediný, co s tim můžeme dělat, a pak už jen doufat, že je pánbůh doma
2 dxp
Moc děkuji za reakci
Ano, chystám se také do Indie (severní)
Nemáš ještě nějaký tip na "druh pásky"(na přelepení loga) - tedy něco, co ani po 40 stupňových vedrech "nepustí lepidlo", ktré následně nepůjde dolů jinak než technickým benzínem...
jAnie
Ano, chystám se také do Indie (severní)
Nemáš ještě nějaký tip na "druh pásky"(na přelepení loga) - tedy něco, co ani po 40 stupňových vedrech "nepustí lepidlo", ktré následně nepůjde dolů jinak než technickým benzínem...
jAnie
hnusna kobercovka vyhovi, vypada to hrozne, nejlepsi je svetle seda nebo hneda - hezky na cernem tele vynikne, sam bych to nechtel drzi jako cert a kdyz po ni zustanou zbytky, staci trosku lekarskeho benzinu na umyti, neposkodi se tim ani plasty, ani barvy, ani displeje
a rikam lekarsky benzin, ne technicky, pac ten je podstatne agresivnejsi.
a rikam lekarsky benzin, ne technicky, pac ten je podstatne agresivnejsi.
K10D GP2007 + smc DA 16-45mm F4 ED AL, MZ50 + 28-70 F4 AL, 80-320/3,5-5,6
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Hmm... no asi jedine cim se da ovlivnit necmajznuti fotaku je ho mit furt u sebe a nenechavat ho bez dohledu, rekl bych ze je uplne jedno jestli se prelepi logo nebo ne. Samozrejme ze jina vec je pokud si pro nej jde nekdo s klackem, ale tomu bude jedno jake ma logo. Snad dobry napad je ten s tou brasnou. Ja se taky chystam na vetsi expedici (po j. Americe) ale nejak sem o tom nepremyslel, no doufam ze na horach tech "klackaru" moc nebude
K-5, DA* 16-50/2.8, Tamron 90/2.8, Sigma EF-500 DG Super, (DA 16-45/4)
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5
MZ 7 -> *ist DS -> K10D -> K-5
Nejlepsi je mi fakt fotak co nejvic u sebe!! Fotobrasnu s celym vybavenim na cesty neberu, jelikoz to zabira dost mista a vetsinou jezdim stopem! Tak je lepsi si veci dat ruzne do krosny! Akorat uz mi parkrat fotak spadl z lavicky na beton, kdyz sem daval krosnu na zada, ale nastesti to vzdy prezil!!"tuk,tuk" !
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
zlatý švajcík
... a že prečo tak rád chodím k švajčiarikom. Takéto tam nehrozí. (iba ak človeka obtiahne nejaký Srb ). Ľudkovia, tam na človeka zo Slovenska s Pentaxom ( a určite aj s full size 500 Mpix XY) tak krásne dlabú, že až nádhera. Niet nad slobodný pohyb bez strachu.
K-5, DA 15/4 Ltd, DA 35/2.8 Ltd, DA 70/2.4 Ltd, DFA 100/2,8 WR, DA 16-45/4,
Tamron 28-75/2.8, Sigma 17-50/2,8 EX, Sigma 50-150/2.8 EX II, Sigma 100-300/4
AF 540FGZ, Velbon Sherpa 800R, Kalahari Kaama (čistý bůvol)
Tamron 28-75/2.8, Sigma 17-50/2,8 EX, Sigma 50-150/2.8 EX II, Sigma 100-300/4
AF 540FGZ, Velbon Sherpa 800R, Kalahari Kaama (čistý bůvol)
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No tady v Japonsku s taky tak připadám. Stejně když jsem tu na nějaké akci, tak mám většinou nejlevnější vybavení co v okolí vidím .
Moje weby: fotky, blog, free software projekty, překládání přes web
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150