K20D a seťák DA II - špatné ostření na sluníčku (obličej)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 01 črc 2009, 23:21

Efekt cervenych ocich rozhodne neni zpusobeny fotoaparatem, ale focenim s bleskem za spatnych svetelnych podminek (lidi maji roztazene zornicky) urcite si nastav dvojity blesk... po prvnim zablesku se lidem automaticky podvedome kvuli oslneni stahnou zornicky a po druhem zablesku uz sou stazene a efekt je minimalni.
Efek vznika podle me tak, ze velkou zornickou se dostane hodne svetla do oka, kde se odrazi od sitnice, ktera je cervena a prebytek svetla odrazeny od sitnice jde, zbarveny do cervena, ven z oka, coz zpusobuje efekt.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 02 črc 2009, 06:55

Efekt je způsoben zejména blízkostí blesku k objektivu. Externí blesk už je již dostatečně daleko, aby se při normální vzdálenosti od lidí odraz od sítnice do objektivu nedostal. (Samozřejmě, když budeš hodně daleko, třeba 20m, tak se ten rozdíl opět setře). Je to stejné, jako když jedeš v noci v autě - světla i oči jsou vzhledem k osvicovaným předmětům k sobě blízko, takže ti patníky (či očička sebevražedných komand srnek) svítí, ale kdo bude stát u silnice neuvidí nic (a nejen proto, že jsi zapomněl vypnout dálkový :D ).
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 02 črc 2009, 08:04

navikeco píše:P.S. vcera mi padol fotak z asi 40 cm vysky na tvrdu zem, v pohode vsetko fici dalej OK, co som rychlo v panike robil testovacie zabery vsetko ostre ako britva, teda moja rada hod svoju K10D o zem mozno sa spamata :D :D :D
radsej to neskusaj, mne cca pred rokom spadla z cca 40-50cm a servis ma stal 17 tisic (tu K20D som mal 3 tyzdne) - bol urvany konektor na zakladnej doske pre prepojenie citacky kariet, cize parhalierova zalezitost) a asi aj posunuty AF senzor
ked prehladas forum, najdes podrobnosti...
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

czkit
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czkit » 02 črc 2009, 08:50

Tak jsem si vcera hral chvili se setakem 18-55 a zjistil jsem, ze kdyz zazoomuju na 55 zaostrim ... vratim na 18 a vyfotim tak je fotka zaostrena pomerne dobre ... kdyz ostrim na sirsim ohnisku tak ostri blbe ... ostrici procesor nema na sirsim ohnisku tolik detailu k spravnemu zaostreni ... musim tohle poradne vyzkouset jeste na Nikonu nez se ho zbavim ... kazdopadne rozdil je hodne znatelnej ...

ted mi hlavne nenadavejte, ze tohle je naprosto jasny! :-D ... fakt si neuvedomuju, ze bych s nikonen mel tak velke rozdily v zaostreni fotek ...

kazdopadne to nic nemeni na tom ze s tou FA 50 je to fakt zly ... no rikam dam tomu jeste vikend a pak ruku zkusenejsiho fotografa nebo technika v servisu ;)
Pentax K10D + DBG-2, Pentax DA 18-55 Mark I, Pentax FA 50 f1.4, Tamron 100-300, Pentax AF360FGZ

navikeco
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od navikeco » 02 črc 2009, 10:38

k.e.n píše:Efekt je způsoben zejména blízkostí blesku k objektivu. Externí blesk už je již dostatečně daleko, aby se při normální vzdálenosti od lidí odraz od sítnice do objektivu nedostal. (Samozřejmě, když budeš hodně daleko, třeba 20m, tak se ten rozdíl opět setře). Je to stejné, jako když jedeš v noci v autě - světla i oči jsou vzhledem k osvicovaným předmětům k sobě blízko, takže ti patníky (či očička sebevražedných komand srnek) svítí, ale kdo bude stát u silnice neuvidí nic (a nejen proto, že jsi zapomněl vypnout dálkový :D ).
JJ spravne, preto som povedal ze to budem riesit eternym bleskom. So setakom som problem s cervenymi ocami nemal takmer ziaden, teda pravdepodobne to bude sposobene rozdielnou konstukciou FA a DA objektivov.
Co sa tyka toho dvozablesku co sa da nastavit v menu, pri foteni deti je kazda casova jednotka vzacna a hned ako stlacim spust potrebujem exponovat nie cakat na predzablesk.
Minolta Dynax 5 + 28 -100
K10D + DA 18-55, DAL 35/2.4

navikeco
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od navikeco » 02 črc 2009, 10:52

czkit píše:Tak jsem si vcera hral chvili se setakem 18-55 a zjistil jsem, ze kdyz zazoomuju na 55 zaostrim ... vratim na 18 a vyfotim tak je fotka zaostrena pomerne dobre ... kdyz ostrim na sirsim ohnisku tak ostri blbe ... ostrici procesor nema na sirsim ohnisku tolik detailu k spravnemu zaostreni ... musim tohle poradne vyzkouset jeste na Nikonu nez se ho zbavim ... kazdopadne rozdil je hodne znatelnej ...

ted mi hlavne nenadavejte, ze tohle je naprosto jasny! :-D ... fakt si neuvedomuju, ze bych s nikonen mel tak velke rozdily v zaostreni fotek ...

kazdopadne to nic nemeni na tom ze s tou FA 50 je to fakt zly ... no rikam dam tomu jeste vikend a pak ruku zkusenejsiho fotografa nebo technika v servisu ;)
Ak mas moznost skus kontaktovat niekoho vo svojom okoli kto nema problem s objektivmi na nejaky test, aby si vylucovacou metodou dospel k zaveru kde je problem, ci v tele alebo v objektive. Moja skusenost je jasna, nie je objektiv ako objektiv. Ja som lapil asi celkom dobry kus co sa tyka tej FA a naopak co sa tyka setaku zase zly.
Este nadranom som skusal tu moju FA50 na clone 1.4 zaostrit na jednotlive klavesy kalkulacky pod uhlom cca 45` a teda ak prizmurim obe oci tak som nasiel mierny tak 2-3 mm FF na cca 1cm klavesy. Ale na takej clone nefotim vobec takze mi to nevadi.

navikeco
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od navikeco » 02 črc 2009, 11:05

100r píše:
navikeco píše:P.S. vcera mi padol fotak z asi 40 cm vysky na tvrdu zem, v pohode vsetko fici dalej OK, co som rychlo v panike robil testovacie zabery vsetko ostre ako britva, teda moja rada hod svoju K10D o zem mozno sa spamata :D :D :D
radsej to neskusaj, mne cca pred rokom spadla z cca 40-50cm a servis ma stal 17 tisic (tu K20D som mal 3 tyzdne) - bol urvany konektor na zakladnej doske pre prepojenie citacky kariet, cize parhalierova zalezitost) a asi aj posunuty AF senzor
ked prehladas forum, najdes podrobnosti...
Samozrejme myslel som to ako recesiu :D , ja som mal asi stastie ze to asi padlo na nejake odolne miesto. uvidime po case ci bude fotak slapat ako suiss hodinky.

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 02 črc 2009, 17:23

navikeco píše:... Ja ked fotim deti vzdy pouzivam AFC rezim so stredovym bodom a snazim sa ostrit na kontrastne miesta, teda ako oci usta, pripadne predmet v ruke, strakate tricko...
Jenom by me zajimalo, jak pri stredovem ostricim bodu a AFC resis "prekompozici" zaberu. Jestli na to mas nejaky trik s prerusenim ostreni, nebo to mydlis jako stredovky sirsim ohniskem a dodatecne orezavas?
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 02 črc 2009, 17:30

navikeco píše: Co sa tyka toho dvozablesku co sa da nastavit v menu, pri foteni deti je kazda casova jednotka vzacna a hned ako stlacim spust potrebujem exponovat nie cakat na predzablesk.
Presne, hlavne u deti je i moje reakce nekdy pomala a jeste se zdrzovat predbleskem, tak nikdy nic nevyfotim - to je tak pro foceni portretu nebo skupinky do alba ze stativu, kdy vsichni na povel "pozor, vyleti ptacek" zaujmou strnulou pozici a udelaji "syyyr" a pak jeste alespon 2x, protoze stejne vzdycky nekdo zrovna mrkne :-)

Jinak akcni deti fotim bez predblesku, cerveny oci k tomu patri a na cvakach do rodinyho alba mi nevadi a pokud by mi vadily, tak se daji snadno vyretusovat.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“