No ono to malinko nepraktické je

. Pokud si chceš většinu ohnisek pokrýt pevnými skly tak je to něco jiného. Tyhle ohniska nejsou ani takové ani makové v interieru jsou dlouhá a na detail zas široká. Existoval prográmek bohužel už jsem ho smazal a nepamatuju se jak se jmenoval, ale ten z exifů dokázal vytáhnout jakákoliv data a to hromadně. Takováta základní, clonu čas, ohnisko. zjistil jsem u sebe, že kolem 30 mm (po přepočtu 45) skoro vůbec nefotím. Já vím, že to nemusí platit u každého.
Tohle sklo bylo dělané na kinofilm proto asi zvolili 28mm ono je to potom široké. Po přepočtu už tak zajímavé není. Ale jak řikám to je můj názor nemusí to vůbec sedět.
Co si hodlám objednat a snad mi to dorazí z usa je tohle -
http://www.amazon.com/Pentax-SMCP-FA-50 ... 509&sr=8-3
Mám na to sklo zálusk jako na portrétní sklo.
Cena je uplně luxusní

Jinak s těhle ohnisek jsem měl tu čest a držel sigmu 30mm ex 2,8 a má nádhernou kresbu. Byla teda na Olympus a díky faktoru 2x měla dohromady 60mm.
Jinak mám M 50 1,4 a i tady je to na plnou díru bída. Je to měkké, ale softwarově se to dá malinko vylepšit. Jak píšeš u 1,7 je to stejné 2,8 už je dobré a 5,6-8 je perfektní.
Ještě se vrátím k té 28mm ono to může být v mnoha věcech výhoda. Totiž je fakt, že fotograf by se měl naučit fotit s pevnými skly ono ho to totiž potom nutí nad kompozicí přemýšlet. Což je pro výslednou fotografii lepší.
No budu muset končit jedu s kamarádama pryč

Přeju ti hezkou dovolenou a ať ti přeje počasí
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art