Hlasování o nejlepší základní objektiv
Moderátor: Moderátoři
Hlasování o nejlepší základní objektiv
Vím, že na to tady už jeden thread je, ale bez hlasování. Právě výsledek hlasování by mě zajímal. Takže prosím.
-
- Nový uživatel
tak predne jde o to co fotis, pro nekoho muze byt zakladakem tele...
jinak moje "politicka" odpoved je co nejsirsi a nejsvetelenjsi dle financnich moznosti
hlasovat v ankete nebudu, nemam s zadnym z uvadenych osobni zkusenost, proto muzu tezko neco doporucovat... hlas v takoveto ankete ma, dle meho, symsl pouze od cloveka, o nemz vis co a jak foti a ktery vyzkousel vsechny nabizene objektivy a muze je vzajemne posoudit. jinak je to stale pouze o zprostredkovane zkusenosti - o tom, co kdo kde cetl/videl/slysel a jak moc tomu veri...
jinak moje "politicka" odpoved je co nejsirsi a nejsvetelenjsi dle financnich moznosti
hlasovat v ankete nebudu, nemam s zadnym z uvadenych osobni zkusenost, proto muzu tezko neco doporucovat... hlas v takoveto ankete ma, dle meho, symsl pouze od cloveka, o nemz vis co a jak foti a ktery vyzkousel vsechny nabizene objektivy a muze je vzajemne posoudit. jinak je to stale pouze o zprostredkovane zkusenosti - o tom, co kdo kde cetl/videl/slysel a jak moc tomu veri...
K10D + Sigma DC 17-70mm F2.8-4.5 MACRO
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas se Stromem - já si jako základ vybral Sigmu 17-70 - právě pro celkem fajn rozsah, dobrou svetelnost a ohnisko 17 na začátku... a jsem s nim věru spokojený - nicmene nemam taky zkušenost s jinýma ... samozŕejmě nejaké pevké sklo s menším ohniskem a lepší svetelnosti by jiste nebylo k zahození... treba pro moje potreby je ta sigma zatím naprosto dostačující...
cikorsky
cikorsky
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4
https://www.webovica.sk
https://www.webovica.sk
Díky za odpovědi. Výběr jsem limitoval na světelná pevná skla která dají FOV někde kolem ekvivalentu 50mm objektivu na 35mm a jejichž cena je v rozumných výšinách.
Proto z mého výběru vypadly 31 limited (cena) a 28/2,8 (světelnost). Sám už mám objektiv 24mm a je to zajímavý pohled. Ale láká mě představa pořídit si něco mezi tohle a padinu.
Proto z mého výběru vypadly 31 limited (cena) a 28/2,8 (světelnost). Sám už mám objektiv 24mm a je to zajímavý pohled. Ale láká mě představa pořídit si něco mezi tohle a padinu.
Na širšího bych asi zvolil zoom, jen se nemůžu rozhodnout mezi 12-24 a 10-20.
Na delší mám skvělý Pancolar 80/1,8 od Zeisse a ten se dá přebít jen objektivem 77 limited (mimochodem se stejnou optickou skladbou jako ten starý zeiss), přičemž kvůli autofokusu a smc si připlácet 20000 mi přišlo trochu moc.
Ale máš pravdu, vychází mi z toho celkem jasně ten 35/2.
sigma 30 1,4
ta sigma 30 f1,4 nedopadla na podrobnych testoch na photozone.de nijako hviezdne... nechcem teoretizovat takto spoza stola, nemam s tymto sklom ziadnu skusenost, ale da sa podla tych testov ako-tak orientovat. ten test objektivu bol robeny dokonca na K10D, pretoze vysledky testov objektivov sa nedaju zovseobecnovat pre rozne bajonety, vychadzaju rozne (ostrost, rychlost ostrenia atd... ) - vid napr. Sigma 18-125 uplne ine vysledky na Canone vs. Pentax, v prospech Pentaxu
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
sigma 1,4/30
MOje subjektivne skusenosti so sigmou 1,4/30 su asi ansledovne:
Vyborna svetelnost-jasny obraz v hladaciku, vyborne farebne podanie, kontrast. ale pri otvorenej clone makkne, ako kazde svetelne sklo, prijemny chod pri rucnom zaostrovani, nic sa nekyva , Af hlucný a relativne pomaly, chyba podpora HSM ako pri canone alebo nikone, nemoznost doostrit rucne po zaostreni AF, bookeh je horsi ako napr. pri mojej starej smc A 1,7/50 a ta ma len 6 lamiel, 1,4/30 8. Fotim s nou vacsinou na F8-11 a vysledky su vyborne, celkovy dojem a osobne hodnotenie 1-.
Vyborna svetelnost-jasny obraz v hladaciku, vyborne farebne podanie, kontrast. ale pri otvorenej clone makkne, ako kazde svetelne sklo, prijemny chod pri rucnom zaostrovani, nic sa nekyva , Af hlucný a relativne pomaly, chyba podpora HSM ako pri canone alebo nikone, nemoznost doostrit rucne po zaostreni AF, bookeh je horsi ako napr. pri mojej starej smc A 1,7/50 a ta ma len 6 lamiel, 1,4/30 8. Fotim s nou vacsinou na F8-11 a vysledky su vyborne, celkovy dojem a osobne hodnotenie 1-.
K10D, DA* 16-50/2,8 DA* 50-135/2,8 DA 70/2,4 FA* 24/2 DA 10-17/3,5-4,5,Sigma 1,4/30