Objektiv alebo blesk?
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Objektiv alebo blesk?
Tak som nasetril par koruniek a riesim pre mna zavaznu dilemu. objektiv alebo blesk? Zatial mam iba setovy DA 18-55 a lacny tamron 70-300 aby bolo cim zoomovat.
Poradte co skorej kupit, TAMRON AF SP 28-75mm F/2.8 Di aspherical ci blesk SIGMA EF-500 DG SUPER?
pre info, mam K10D
Poradte co skorej kupit, TAMRON AF SP 28-75mm F/2.8 Di aspherical ci blesk SIGMA EF-500 DG SUPER?
pre info, mam K10D
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Objektiv alebo blesk?
No jo... To se snadno řekne... Poraďte... Ale jak, když neřekneš co fotíš a co ti na současný výbavě nejvíc vadí/chybí...bigfoot píše:Tak som nasetril par koruniek a riesim pre mna zavaznu dilemu. objektiv alebo blesk? Zatial mam iba setovy DA 18-55 a lacny tamron 70-300 aby bolo cim zoomovat.
pre info, mam K10D

-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Na portréty bych se rozhodně poohlédl po 50/1.7 nebo 50/1.4. Doporučuji -A -F -FA kvůli EXIFu, ale -M poslouží taky velmi dobře.bigfoot píše:Fotim takmer vsetko. zatial nemam dajaky smerbavi ma hlavne priroda, z casu na cas portrety, chystam sa fotit motoristicke preteky... ale dost ma obcas trapi nedostatocny vykon interneho blesku.
Nedostatečný výkon blesku... A potřebuješ opravdu blejskat, nebo by ti spíš pomohl světelnější objektiv...? Např. s SMC-FA 35/2 bys zabil dvě mouchy jednou ranou - světelnej univerzál (35 EQ 53 mm) použitelnej i na portrét...

Koukni se doleva...bigfoot píše: pozrel som tvoju stranku... odkial si? som dnes prisiel z trutnova

-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
vkramar má pravdu. Ja len doplním, že osobne používam na portréty aj Sigma EX DG MACRO 2,8/105. Je to v podstate 150 mm objektív, má dostatočne malú hĺbu ostrosti, ale pre portrét dostatočnú, nemusím byť tak blízko fotografovanej osoby, čím sa vyhnem skresleniu a nepríjemne blízkej polohy fotenia, kresba je výborná a súčasne objektív slúži dobre aj ako makroobjektív.
Blesk používam len v najkrajnejšom prípade, ale obraz nikdy nie je tak modelovaný svetlom ako bez blesku. Keď je málo svetla, je treba použiť statív - ten je v krajine najpodstatnejší, takže doporučujem buď objektív alebo kvalitný statív.
Blesk používam len v najkrajnejšom prípade, ale obraz nikdy nie je tak modelovaný svetlom ako bez blesku. Keď je málo svetla, je treba použiť statív - ten je v krajine najpodstatnejší, takže doporučujem buď objektív alebo kvalitný statív.
Zoltan
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
to je ten tamron taky zly ked mi odporucate pevne skla? Blesk som sa rozhodol kupovat neskor. Teraz pozeram recenzie toho tamrona a nevyzera zle. Pride mi praktickejsie zoomovat jednym objektivom ako objektivy stale menit. Pentax 50/1.4 sa chystam doviezt z USA buduci rok. Dost vaham. Predcalen ked to tak uvazim, tak velmi nezoomujem, skorej pouzivam krajne polohy setaku. bud hcem siroky, alebo nie... odradza ma vsak aj kopec objektivov ktore by som musel potom nosit so sebou a stale menit 

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Tamron 28-75/2.8 špatný určitě není, ale pevné sklo, je pevné sklo. Vůbec ne kvůli kvalitě, ale protože mě přinutí přemýšlet a chvilku přešlapovat kolem fotografovaného objektu. A třeba zjistím, že to vlastně jde vyfotit mnohem líp, než jsem původně zamýšlel. 
Jestli přírodou myslíš zvířata, tak stejně potřebuješ něco mnohem delšího a přitom aspoň trochu světelného a dostáváš se do úplně jiné cenové hladiny.
Jestli myslíš přírodou kytičky, stromečky, zátiší atd, tak může velmi dobře posloužit třeba právě i ten zmiňovaný "portrétní" SMC-FA 50/1.4. A na ostatní si můžeš nechat seťák, třeba doplněný o blesk (AF-360FGZ).
Jestli chceš jeden univerzální zoom a obejdeš se bez širokých ohnisek, tak je ten Tamron velmi dobrou volbou. A vzhledem k f/2.8 by měl stačit i na portréty.
Jestli chceš "jenom" světelnej doplněk k těm tvým dvěma zoomům, který půjde použít v interiéru, v přírodě i na portrét, tak SMC-FA 35/2 vůbec nebude k zahození.

Jestli přírodou myslíš zvířata, tak stejně potřebuješ něco mnohem delšího a přitom aspoň trochu světelného a dostáváš se do úplně jiné cenové hladiny.
Jestli myslíš přírodou kytičky, stromečky, zátiší atd, tak může velmi dobře posloužit třeba právě i ten zmiňovaný "portrétní" SMC-FA 50/1.4. A na ostatní si můžeš nechat seťák, třeba doplněný o blesk (AF-360FGZ).
Jestli chceš jeden univerzální zoom a obejdeš se bez širokých ohnisek, tak je ten Tamron velmi dobrou volbou. A vzhledem k f/2.8 by měl stačit i na portréty.
Jestli chceš "jenom" světelnej doplněk k těm tvým dvěma zoomům, který půjde použít v interiéru, v přírodě i na portrét, tak SMC-FA 35/2 vůbec nebude k zahození.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Priroda - zvierata >> riesim to zatial tym tamronom 70-300 svetelnost nic moc, ale za tie peniaze ma obcas prijemne prekvapuje
Priroda - zatiesie, kyticky... >> pevnych 50mm bude casom, zatial by sa dal prave ten 28-75 vyuzit
Portrety >> tam mi je jasne ze aj tych f/2.8 je vela. Aj nato planujem tu 50/1.4, takze casom a na zatial 28-75 by mala stacit
rodinne foto >> nato mi vyhovuje aj setak. Akurat v interieroch to chce casto vyssiu svetelnost
priroda - krajinky >> kym nenaskrabem na nieco sirsie ako setak, tak riesim setakom, pripadne som planoval pouzivat prave tych 28mm + stativ + soft na panoramy
ten zoom mi vsak vyhovuje aj ked fotim pohybujuce sa objekty ako psy, deti, auta... a tu je svetelnost potrebna koli kratkym casom. Vzhladom na obmedzene financie a cenu niektorych pevnych skiel sa tiez radcej priklanam k 28-75 tamronu. Casom nan mozno budem nadavat ako na setak, ale co uz. Asi ho predcalen objednam ak nenajdem nic lepsie.
Priroda - zatiesie, kyticky... >> pevnych 50mm bude casom, zatial by sa dal prave ten 28-75 vyuzit
Portrety >> tam mi je jasne ze aj tych f/2.8 je vela. Aj nato planujem tu 50/1.4, takze casom a na zatial 28-75 by mala stacit
rodinne foto >> nato mi vyhovuje aj setak. Akurat v interieroch to chce casto vyssiu svetelnost
priroda - krajinky >> kym nenaskrabem na nieco sirsie ako setak, tak riesim setakom, pripadne som planoval pouzivat prave tych 28mm + stativ + soft na panoramy
ten zoom mi vsak vyhovuje aj ked fotim pohybujuce sa objekty ako psy, deti, auta... a tu je svetelnost potrebna koli kratkym casom. Vzhladom na obmedzene financie a cenu niektorych pevnych skiel sa tiez radcej priklanam k 28-75 tamronu. Casom nan mozno budem nadavat ako na setak, ale co uz. Asi ho predcalen objednam ak nenajdem nic lepsie.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
V tom případě je asi ten Tamron opravdu optimální volbou. A k němu časem něco jako SMC-DA 12-24/4.
Nebo varianta B: počkat si na nové SMC-DA 16-50/2.8 a 50-135/2.8. Těmi bys měl pokryto 24-200 mm 35 EQ s konstantní f/2.8...
SMC-FA 50/1.4 by v obou těchto variantách byl příjemným oživením, ale nebyl by nutný. F/2.8 většinou stačí, s f/1.4 je hloubka ostrosti opravdu hodně malá a může se časem snadno omrzet a stejně začneš clonit na 2.8-4.
Nebo varianta B: počkat si na nové SMC-DA 16-50/2.8 a 50-135/2.8. Těmi bys měl pokryto 24-200 mm 35 EQ s konstantní f/2.8...

SMC-FA 50/1.4 by v obou těchto variantách byl příjemným oživením, ale nebyl by nutný. F/2.8 většinou stačí, s f/1.4 je hloubka ostrosti opravdu hodně malá a může se časem snadno omrzet a stejně začneš clonit na 2.8-4.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
V obou případech mám na mysli nový SDM skla Pentax:
http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/zoom ... 0f2.8.html
http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/zoom ... 5f2.8.html
http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/zoom ... 0f2.8.html
http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/zoom ... 5f2.8.html
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Radši se vybodni na servis, a "oprav" si to sám: http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... opic&t=298.