Leaf shutter - centralni zaverka. Na Pentaxu 645 a dalsich profi systemech celkem bezna praxe pro x-sync kolem 1/500.kolouch píše:LS? nerozumim . nejak jsem se ztratilelho_cid píše: Treba vyleze nova roadmapa a na ni LS objektivy
To by te zachranilo, ne?![]()
nova roadmapa bude . pry 4 nove skla .. ale pocitam, ze 2 z toho budou ty nove WR
Pentax K-7 - první ofiko info!!!
Moderátor: Moderátoři
Aha diiik .. no s tempem pentaxu si stejne muzu nechat zdat a cena by byla asi taky uz hodne jindeelho_cid píše:Leaf shutter - centralni zaverka. Na Pentaxu 645 a dalsich profi systemech celkem bezna praxe pro x-sync kolem 1/500.kolouch píše:LS? nerozumim . nejak jsem se ztratilelho_cid píše: Treba vyleze nova roadmapa a na ni LS objektivy
To by te zachranilo, ne?![]()
nova roadmapa bude . pry 4 nove skla .. ale pocitam, ze 2 z toho budou ty nove WR

K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Re: :-(
kolouch píše: Ano je to sice krasne, ale pri pouziti HSS rapidne klesa vykon blesku.
Jak už jsem psal výše, do rychlostí 1/500 je to v pohodě použitelné, o 1/250 ani nemluvě.
A jak tedy odpaluješ dálkově blesky?kolouch píše: Navic z k10/20d neodpalis externi blesk na kratsi hodnotu nez prave 1/180. Jedine v pripade, ze mas systemove blesky, jeden na fotaku, druhy externe a tim na fotaku odpalis ten externi blesk, coz je problem, kdyz mas druhy blesk treba 20m od tela, protoze treba za slunecneho dne to tam ani nedosviti a ani neodpali. Proto resime porad x-synchro.
IMO řešení existuje, např radiové odpaovače do sáněk blesku (i s přenosem TTL měření)
Při pouhém přisvětlení? Opravdu?kolouch píše:Takza 1/500 - 1/2000 jde ale s bleskem na fotaku, coz z 90% neni vhodne osvetleni pri fotografovani portretu, lidi apod, pze to pere primo zepredu a snimky jsou pak ploche.

Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Re: :-(
Smích... právě, že portrétů proti slunci jsem udělal už stovky. A při plném poledním protisvětle bez problémů sežeru i 2400 Ws. Fakt bez problémů. Vyšší X by mi dovolil tahat méně techniky (šetřit více baterek apod.).cunesk8 píše:miky_lbc píše:co takhle portrety proti sluci? nic ti nerikaji?SeaBear píše:
Vysokorychlostní synchronizace je krásná věc, ale nikdy jsem nepochopil, k čemu je vlastně dobrá. Snad jen v situaci, že z nějakého důvodu nemůžeš clonou nahoru a stačí Ti hodně malej výkon systémového blesku. Ještě nikdy jsem se nesetkal se situací (a ani si jí moc neumim představit - dobře, možná hodně specifickej portrét na plnou díru ve dne - ale to je fakt šílené specifikum), kdy bych tohle mohl použít.
Představa vysokorychlostní synchronizace je v tomhle případě směšná... jdi si to zkusit

jo no .. taky se mi zda, ze tady x-syncu a hss rozumi nejvic ti, co se zableskama v zivote nefotili.
Nova strategie pentaxu je tedy foceni portretu proti slunci?
Co kdyz postavi modela(ku) 30 metru daleko od mista kde fotim, klidne proti slunci .. ze stran dam 2 blesky jako slave s HSS a do sanek nasadim blesk s HSS jako master. Jakpak nam to asi bude fungovat? Nijak ..
K tomu abych odpalil ty blesky co mam 30 metru daleko od sebe potrebuju aby master blesk dosvitil na cidlo aspon jednoho z tech slave blesku. A tam nedosviti snad ani po tme natoz pri dennim svetle.
Jedina moznost je radiovy odpalovac a x-synchro.
Ano existuji snad nejake hodne drahe odpalovace, ktere umi i HSS apod . treba pocket wizardy. Jeden stoji snad 6.000Kc .. potrebujes dva (jeden jako odpalovac, druhy jako prijimac).
Ale ted jsem si uvedomil, jaka skoda, ze ty pocket wizardy delaji jen pro canon a snad nikon ..
Nova strategie pentaxu je tedy foceni portretu proti slunci?

K tomu abych odpalil ty blesky co mam 30 metru daleko od sebe potrebuju aby master blesk dosvitil na cidlo aspon jednoho z tech slave blesku. A tam nedosviti snad ani po tme natoz pri dennim svetle.
Ano existuji snad nejake hodne drahe odpalovace, ktere umi i HSS apod . treba pocket wizardy. Jeden stoji snad 6.000Kc .. potrebujes dva (jeden jako odpalovac, druhy jako prijimac).
Ale ted jsem si uvedomil, jaka skoda, ze ty pocket wizardy delaji jen pro canon a snad nikon ..
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Ale to stále mluvíš o specifickém užití.... já se nehádám, že k 1/250 nebo 1/500 je to použitelné. Při 1/250 budeš mít z Pentaxe 540 jen 270 a při 1/500 budeš už u Gn lehce nad 10. To stále je použitelné ... ale právě ve specifickejch situacích. Typu plná díra, chci jí (pro hloubku ostrosti), stačí mi trošičku blesku a okolo je dost světla.
Ale absolutně to neřeší to, o co jde nám... X sync nám dovolí se stejnou technikou použít vyšší světelnej výkon. Tahat na akce menší světla, fotit se systémovým bleskem ve větším protisvětle (aniž bych musel vybalovat generátor) apod.
S vysokorychlostní synchronizací jsme naopak... o co snížíme čas, o to víc se nám ještě sníží síla blesku.
Je to prostě jiná funkce se zcela jiným využitím.... hláška typu, že X je irelevantní je směšná. Byť se to letmo dotýká stejné problematiky, využití jednoho je o voze... druhého o koze.
Ale absolutně to neřeší to, o co jde nám... X sync nám dovolí se stejnou technikou použít vyšší světelnej výkon. Tahat na akce menší světla, fotit se systémovým bleskem ve větším protisvětle (aniž bych musel vybalovat generátor) apod.
S vysokorychlostní synchronizací jsme naopak... o co snížíme čas, o to víc se nám ještě sníží síla blesku.
Je to prostě jiná funkce se zcela jiným využitím.... hláška typu, že X je irelevantní je směšná. Byť se to letmo dotýká stejné problematiky, využití jednoho je o voze... druhého o koze.
Naposledy upravil(a) miky_lbc dne 20 kvě 2009, 13:57, celkem upraveno 1 x.
-
- Pokročilý uživatel
Rad bych podotkl, ze napriklad A100 SONY umoznuje synchro s bleskem i 1/1000 pokud si dobre vzpominam... taky si ale vzpominam, ze to jen pri blesku sklopenem dopredu. Pri odrazu o strop to neslo a spadlo to na hodnotu bliszkou 1/180 (Na portret nepouzitelne podle me). Vim, ze sem to snad nikdy nepouzil a predpokladam, ze u ostatnich modelu to nebude taky tak "zhave" ve smyslu papir vs. realita. Hlavne nevim, k cemu je to velice dobre... snad pro sport a reportery???
Mam jen takovy dojem, ze rada lidi ziskala pocit, ze zrovna tato funkce jim nutne bude v budoucnu chybet, kdyz je tu par lidi, kteri by ji ocenili...
Mam jen takovy dojem, ze rada lidi ziskala pocit, ze zrovna tato funkce jim nutne bude v budoucnu chybet, kdyz je tu par lidi, kteri by ji ocenili...
Tahle debata snad nemá ani smysl...kolouch píše:jo no .. taky se mi zda, ze tady x-syncu a hss rozumi nejvic ti, co se zableskama v zivote nefotili.
Nova strategie pentaxu je tedy foceni portretu proti slunci?Co kdyz postavi modela(ku) 30 metru daleko od mista kde fotim, klidne proti slunci .. ze stran dam 2 blesky jako slave s HSS a do sanek nasadim blesk s HSS jako master. Jakpak nam to asi bude fungovat? Nijak ..

Já to s nima už vzdávám

kolouch
ééé... sorry. V rozčílení jsem komentoval Tvůj vzkaz i když to bylo mířeno na někoho jiného.
To zdůvodnění patřilo tomu vysokorychlostní synchronizace>x sync
Ty jsi tady očividně jeden z mála, kterej o tom mluví a alespoň ví, o čem
.
To zdůvodnění patřilo tomu vysokorychlostní synchronizace>x sync
Ty jsi tady očividně jeden z mála, kterej o tom mluví a alespoň ví, o čem

Tak s tou cenou to snad opravdu nebude nijak prehnane hrozne - BH Photo uz jej maji v nabidce za prijemnych 1200$
http://www.bhphotovideo.com/c/product/622079-REG/
http://www.bhphotovideo.com/c/product/622079-REG/
Jo no .. ale stejně to vypadá, že do K-7 půjdu .. jelikož na x-sync se nadává dneska světově ve všech diskuzích, tak to snad soudruzi z pentaxu do příště vyřeší
Na nikon stejně teď nemám kačky, canon mi není moc sympatický, vyšlo by mi z toho 50D, 70-200 4L, 17-40 4L, blesk 580, 50 1.4 a neměl bych záložní tělo .. ale varianta to je
Ale pentax je pentax ..
Ještě by mohli u k-7 vydat nový FW, který by umožnil fotit do crop RAWu třeba při 6-8mpix, nejsem žádný technik, ale věřím, že to není složitá implementace a ne vždy potřebuje člověk fotit 15mpix ..

Na nikon stejně teď nemám kačky, canon mi není moc sympatický, vyšlo by mi z toho 50D, 70-200 4L, 17-40 4L, blesk 580, 50 1.4 a neměl bych záložní tělo .. ale varianta to je

Ještě by mohli u k-7 vydat nový FW, který by umožnil fotit do crop RAWu třeba při 6-8mpix, nejsem žádný technik, ale věřím, že to není složitá implementace a ne vždy potřebuje člověk fotit 15mpix ..
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
miki: to byste mel.
kolouch: fotim bleskama casto i pri plnem slunci a spatnem pocasi. rozumim tomu vic nez dost. treba pri tehle fotce by se mi 1/1000 hodila. : http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &pos=-4224
ale vsechno se da obejit. jde videt ze ste me vubec nepochopili a s wirelesem nemate zadne zkusenosti. STOP

kolouch: fotim bleskama casto i pri plnem slunci a spatnem pocasi. rozumim tomu vic nez dost. treba pri tehle fotce by se mi 1/1000 hodila. : http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &pos=-4224
ale vsechno se da obejit. jde videt ze ste me vubec nepochopili a s wirelesem nemate zadne zkusenosti. STOP
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Tady souhlas, v tomto konkrétním případě jsem na radiové odpálení blesku požíval ve studiu Canon(půjčené), to že se nedělají na Px mi nedošlo. Radiové odpalovače beru z5kolouch píše:Ale ted jsem si uvedomil, jaka skoda, ze ty pocket wizardy delaji jen pro canon a snad nikon ..

Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Dobře .. dobře já se fakt rád nechám poučit a přeji si poradit řešení.cunesk8 píše:miki: to byste mel.![]()
![]()
![]()
Mám model(ku) 30m od místa kde fotím. U ní mám 2 blesky s HSS jako slave, na foťáku mám master HSS a jak ty blesky na tu dálku odpálím? To je jedna varianta.
Druhá je, že mám model(ku) 30, od místa kde fotím. U ní mám 3 záblesky, na jednom radiový příjmač a v sáňkách blesku odpalovač.
Pro oba dva případy platí otázka jak to vyfotím třeba na 1/1000 nebo 1/500? (V našem případě řekněme 1/250 ať nežeru - jde o modelové přiklady, berme to tak, že tam modelka třeba skáče a potřebuju krátky čás pro zmrazení pohybu)
Máš-li řešení, moc mi s tím pomůžeš .. a máš u mě pivo.
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Pro Tebe byla tahle zpráva... ani Pocket wizard by Ti nic nevyřešil. O co si polepšíš časem, o to více ztratíš mi záběr lamely. Prostě to tak bohužel je...SeaBear píše:Tady souhlas, v tomto konkrétním případě jsem na radiové odpálení blesku požíval ve studiu Canon(půjčené), to že se nedělají na Px mi nedošlo. Radiové odpalovače beru z5kolouch píše:Ale ted jsem si uvedomil, jaka skoda, ze ty pocket wizardy delaji jen pro canon a snad nikon ..
------------------------------------------------------------------------------------
Ale to stále mluvíš o specifickém užití.... já se nehádám, že k 1/250 nebo 1/500 je to použitelné. Při 1/250 budeš mít z Pentaxe 540 jen 270 a při 1/500 budeš už u Gn lehce nad 10. To stále je použitelné ... ale právě ve specifickejch situacích. Typu plná díra, chci jí (pro hloubku ostrosti), stačí mi trošičku blesku a okolo je dost světla.
Je to prostě jiná funkce se zcela jiným využitím.... hláška typu, že X je irelevantní je směšná. Byť se to letmo dotýká stejné problematiky, využití jednoho je o voze... druhého o koze