Zde bych chtěl koncentrovat poznatky zkušenosti a otázky na tohle téma.
Takže za prvé proč USA
Ceny jsou někdy na třetině těch našich a to díky výhodnému kurzu k české koruně.
Příklady cen s jakými se můžete v USA setkat
- předmět; cena v USA; po převodu do CZK; cena u nás
- Pentax K10D; $769,00; 16 149,00 Kč; 25 000,00 Kč
- Sigma 17-35mm f/2.8-4 EX DG IF $255,98; 5 375,00 Kč; 13 990,00 Kč
- Battery grip BG2; $108,05; 2 269,00 Kč; 4 000,00 Kč
- Konvertor 2x autofocusový; $75; 1575 Kč; cca 5000 - podle značky
Co byste měli vědět -správně by se mělo platit clo.
Jak se dělá to aby tak nebylo-
Tohle už bude trochu složitější. Asi každý z nás by si věci v USA v e-shopu nebo z e-bay uměl vybrat a zaplatit. Ale jak je dopravit k nám, a navíc aby ste nemuseli platit clo? Lidi si vždycky najdou cestu jak obejít úřady.
Existuje totiž služba " http://zasilkovasluzba.com ", kde si můžete u nich pronajmout schránku a adresu a na tu adresu si necháte poslat balík. Oni to přijmou rozbalí a dají do vaší pronajaté schránky. Do schránky vám tak můžou přicházet dopisy, vyhrané zboží na aukci e-bay, zásilky z e-shopů a to do doby, kdy tuto schránku platíte (asi 9 dolarů měsíčně). Kdykoliv si můžete věci ve schránce nechat zabalit a poslat. Samozřejmě platíte poštovné (kamarád tvrdí, že asi 50 dolarů poštovné) a něco pro zásilkovou službu za zabalení a zprostředkování. Já s tím nemám zatím zkušenost, ale od lidí, co si takhle nechali přivézt objektivy vím, že se to pohybuje někde ku 100 dolarům. Ono přesné ceníky dostanete právě na zasilkovasluzba.com. Nebudu to sem vypisovat mají své dlouhé tabulky, dokonce i nabízejí zaplacení zboží z e-shopu nebo e-bay. Jenom jim převedete peníze na učet tady v čechách a oni to zaplatí. Kamarád co má Olympuse si nechal přivézt objektiv, který u nás stojí 54000 za nějakých 28000 a to nový. Když mi to řekl padal jsem do mdlob . Je to opravdu lákavé.
Nevýhody-
U některých značek máte Global Warranty (globální záruku) a ta je většinou jeden rok. Záruka tedy většinou v USA
Zboží se cestou může poškodit (ale ne vinou zasilkovasluzba.com ty balí balíky podle zkušeností kamarádů přepečlivě).
A samozřejmě máte s tím trochu starostí.
Jak je to s vámi už jste někdy něco dovezli z USA? Uvažujete vůbec o tom?