Smc DA 15mm F4 ED AL Limited - Oficialne predstaven
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
No kritérii je určite viac. Ale dovodov pre kupu pevnych skiel sa operuje hlavne s tou ostrostou a kresbou. A tu prsote nech akokolvek vynika s ostatnymi parametrami, nestaci na Zoom, zaco ho chvalit nikto nebude. Ak ma niekto peniazky navyse, kupi si aj taketo pevne sklo, ale inak nie. Naco? Čo je škoda. Snaď second edition bude lepšia.
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
Mno tak na radu elho_cida (kdo by po shlédnutí fotografie s Jeepem ještě věřil recenzi a fotografiím na dpreview ) jsem asi hodinu "pitval" fotografie, co jsem našel na webu z Px 12-24mm na ohnisku 14 a cloně 6-10 (abych srovnal s kvalitou snímku 15mm ltd na cloně 6) a zhruba stejného zvětšení (1600x1063, hm.. není z té fotografie z K20D 15mm ltd. tendenčně vyříznutý jen střed?). Bohužel fotografií z K20D s objektivem 12-24mm je menšina, takže jsem bral ty s K10D. Přišlo mi, že se ostrostí liší docela neznatelně.
Takže jako jeden z ignorantů tu na fóru říkám, že jsem si z ostrosti nové patnácky nesedl na prdel a po pravdě vzhledem k nabídce objektivů na Px by musela stát tak pod 13 tis, aby se o ní dalo uvažovat. Vzhledem k tomu, že jsem si ji opravdu moc přál (a pořád to ve mně hlodá), hodlám si v brzké době oba vypůjčit a na svém foťáku trochu proklepnout. Třeba mě přesvědčí (je mi jasné, že mi ji tu nikdo nenutí, prostě jsem za ty peníze zdravě zvědavý )
Takže jako jeden z ignorantů tu na fóru říkám, že jsem si z ostrosti nové patnácky nesedl na prdel a po pravdě vzhledem k nabídce objektivů na Px by musela stát tak pod 13 tis, aby se o ní dalo uvažovat. Vzhledem k tomu, že jsem si ji opravdu moc přál (a pořád to ve mně hlodá), hodlám si v brzké době oba vypůjčit a na svém foťáku trochu proklepnout. Třeba mě přesvědčí (je mi jasné, že mi ji tu nikdo nenutí, prostě jsem za ty peníze zdravě zvědavý )
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Omyl. Neexistuje žádný důvod, proč by měl mít moderní zoom menší ostrost než pevné ohnisko.vjacesslav píše:No kritérii je určite viac. Ale dovodov pre kupu pevnych skiel sa operuje hlavne s tou ostrostou a kresbou. A tu prsote nech akokolvek vynika s ostatnymi parametrami, nestaci na Zoom, zaco ho chvalit nikto nebude. Ak ma niekto peniazky navyse, kupi si aj taketo pevne sklo, ale inak nie. Naco? Čo je škoda. Snaď second edition bude lepšia.
Komu stačí ostrost, tak si se zoomy vystačí.
...je tu i další pohled.. teď to ani tak není o konkrétním srovnání objektivů... ale proč se tu vedou žabomyší války, když se rozdíl minimálně v kresbě a barevném podaní stírá tím, že nejen mezi Pentaxians, ale i mezi uživateli z konkurenčních táborů, je nemálo těch, co fotí do JPEGu a i jinak nevyužívají možností, které jim technika dává...?? To je prostě prznění drobných detailů, které pak mohou ve finále rozhodovat.. JPEG je prasárna, která unifikuje skla do jedné řady.. JPEG2000 využívá jen pár grafických editorů, ale výrobci těl o něm zřejmě nevědí.. ale ani se jim nedivím, když snad všechny současné DSLR nabízí RAW? Na net se vystavují fotky v sRGB a 72dpi JPEGu.. to je hluboko pod možnostmi, která nabízí i relativně nízké řady všech výrobců... jo, je to trochu přitažené za vlasy, ale v zásadě to tak je...
nevím, zda následující fotky jsou focené do JPEGu nebo RAWu a pak upravené, ale nicméně.. co si myslíte o Nikonu D40X..?? Asi že o je docela dobrý entry level DSLR, že..?? ...ale ony z toho lezou docela slušný fotky... http://photodom.com/photographer/marc.hoppe
nevím, zda následující fotky jsou focené do JPEGu nebo RAWu a pak upravené, ale nicméně.. co si myslíte o Nikonu D40X..?? Asi že o je docela dobrý entry level DSLR, že..?? ...ale ony z toho lezou docela slušný fotky... http://photodom.com/photographer/marc.hoppe
Pentax
neurazaj pentaxi setak... (stouchnuti) kopirkarom sa o takom setaku moze len snivat...fjo píše:...ještě dodatek.. prpstudujte si EXIFy fotek.. je tam pevná padina... ale i blbej seťák 18-55...!!!
vieeem... nema usm, je vacsie, ale lezu z neho lepsie fotky ako z toho plastoveho suntu
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
SvadobnyPribeh.com
-
- V.I.P člen
No dôvodov je viac. Od stúpajúcej koštrukčnej zložitosti až po jednotlivú kvalitu viacerých členov optickej sústavy (hlavne pri Zoomoch, lebo je ich viac).elho_cid píše: Omyl. Neexistuje žádný důvod, proč by měl mít moderní zoom menší ostrost než pevné ohnisko. Komu stačí ostrost, tak si se zoomy vystačí.
Doteraz som volil pevné sklá kvoli atmosfére, ktorú jednotlivé pevné sklá vedie dodať a ostrosti, ktorú mi Zoom nedokázal dať. Otázka neznie moderný Zoom vs pevné sklo, ale Moderný zoom vs moderné pevné sklo s ohľadom k cene.
A ak si mám vybrať nejaké sklo, ktoré mi má pokryť požadované ohnisko, tak si vyberiem to lepšie. A ak je to ako napríklad v tomto prípade Zoom 12-24, tak si zvolím tento práve pred novým DA 15.
Súhlasím s Tebou, že sú tu aj iné faktory, ktoré to ovplyvňujú, ale DA 15 by sa stala súčasťou mojej výbavy až po Zoome.
Rozmerovo sa mi DA 15 páči, taký malý sympatický Zoom, ale stojím si za tým, čo som napísal. Súčasťou výbavy až po Zoome.
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
DA 15 Ltd by som si predstavoval ako sirokac k mensiemu telu (K-m, Kx00). obrovska vyhoda je predsa aj rozmer - vsetky sirociny su vacsinou velke kravy, pre ktore treba hladat miesto v taske
predsa profik nebude riesit, ze na zenskej nevidno kazdy jeden vlas... neostrosti mozu byt sposobene aj mikrootrasmi z dovodu nezaziteho drzania komba telo+sklo - moje prve fotky z DA*50-135 boli maznute, lebo som furt zavadil o ostriaci prstenec alebo sa mi to rozhybalo...
odovzdaval som pracu, ktora bola fotena s K100+setak a klienta nezaujimalo cim to bolo fotene...
zabudame na podstatu fotografie - emocie, zachytenie momentu, vizualizaciu predstavy,...
ano, pentax ma momentalne zvlastnu politiku produktov, nevychadzaju marketingove tahy, technologicke problemy, atd atd
osobne som bezhlavo zalubeny do D700 + 14-24/2.8, ale nebudem predsa riesit, ze je to ostrejsie ako nieco ine, dnes mi napr vychvalil jeden kopirkar 50-135ku a bol na vazkach, ci to nie je ostrejsie ako jeho 70-200/2.8 na plnu dieru
predsa profik nebude riesit, ze na zenskej nevidno kazdy jeden vlas... neostrosti mozu byt sposobene aj mikrootrasmi z dovodu nezaziteho drzania komba telo+sklo - moje prve fotky z DA*50-135 boli maznute, lebo som furt zavadil o ostriaci prstenec alebo sa mi to rozhybalo...
odovzdaval som pracu, ktora bola fotena s K100+setak a klienta nezaujimalo cim to bolo fotene...
zabudame na podstatu fotografie - emocie, zachytenie momentu, vizualizaciu predstavy,...
ano, pentax ma momentalne zvlastnu politiku produktov, nevychadzaju marketingove tahy, technologicke problemy, atd atd
osobne som bezhlavo zalubeny do D700 + 14-24/2.8, ale nebudem predsa riesit, ze je to ostrejsie ako nieco ine, dnes mi napr vychvalil jeden kopirkar 50-135ku a bol na vazkach, ci to nie je ostrejsie ako jeho 70-200/2.8 na plnu dieru
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
SvadobnyPribeh.com
SvadobnyPribeh.com
100r: Nie, nezabudame, ale konkrétně v mém případě si prostě jen promýšlím, čím zachytím ty "emocie, zachytenie momentu, vizualizaciu predstavy,..." na krátkém ohnisku (z nabízených možností), bo žádný zatím nemám
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Neurážel jsem Pentax seťák... kdyby jsi četl pořádně a podíval jsi se na ten odkaz, zjistil by jsi, že jsem mluvil o Nikonu D40X se setovým objektivem 18-55...100r píše:neurazaj pentaxi setak... (stouchnuti) kopirkarom sa o takom setaku moze len snivat...fjo píše:...ještě dodatek.. prpstudujte si EXIFy fotek.. je tam pevná padina... ale i blbej seťák 18-55...!!!
vieeem... nema usm, je vacsie, ale lezu z neho lepsie fotky ako z toho plastoveho suntu
Pentax
mea culpa, sorryfjo píše:Neurážel jsem Pentax seťák... kdyby jsi četl pořádně a podíval jsi se na ten odkaz, zjistil by jsi, že jsem mluvil o Nikonu D40X se setovým objektivem 18-55...100r píše:neurazaj pentaxi setak... (stouchnuti) kopirkarom sa o takom setaku moze len snivat...fjo píše:...ještě dodatek.. prpstudujte si EXIFy fotek.. je tam pevná padina... ale i blbej seťák 18-55...!!!
SvadobnyPribeh.com
SvadobnyPribeh.com