Rozhovor se zástupcem plánovací divize Pentaxu
Moderátor: Moderátoři
Tak já mám největší strach z toho, že to třeba už ani nebude foťák se zrcátkem a bude to malinké a něco menšího než k10/20d bych rozhodně držet nechtěl, spíš bych uvítal i mírně větší tělo .. akorát že ti japončíci mají všechno malé, včetně rukou .. Mě by stačil nějaký mírný upgrade, tj. spolehlivější AF, 5FPS, LCD s vyšším rozlišením a x-synchro 1/250 .. pokud se pentax začne ubírat cestou miniaturizace, bude to pro mě bolestný přechod ke konkurenci..
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Hned sa ku konkurencii prechadzat nebude , ale ludia si kupuju nove skla a prislusenstvo, a tak chcu mat istotu, ze budu pouzitelne aj o niekolko rokov... preto ak niekomu nebudu vyhovovat buduce tela, velmi rychlo zabudne na znacku, ktora mu neda perspektivu a prejde ku konkurencii, ktora mu ponukne to, co potrebuje. Zmeny v obchodnej strategii vedia mat neblahy vplyv...
...je dufam jasne,ze je to len spekulovanie, a zatial len prazdne slova
...je dufam jasne,ze je to len spekulovanie, a zatial len prazdne slova
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jako jediné co bych chtěl od nového těla je rychlejší AF v horším světle. Proto mi stále k100d stačí, jelikož k20d/k10d je sice rychlejší, ale zase ne o tolik, aby to stálo za upgrade.
Jako hlavní změna bude podle mně, že to možná bude mít avizovaný čtvercový, kulatý nebo trojúhelníkový snímač a hlavně už se to nebude jmenovat KněcoD, ale zase úplně jiná řáda (viz historie před K bylo *ist, předtím MZ, předtím Z, .. L, .. K - ani nevim jak přesně).
Jinak jak v roadmapě zmizeli další objektivy, asi se bude jednat na nějákou úpravu pro možná nový čip (ikdyž naše současné APS-C objektivy by měly 23.5x23.5mm zvládnout, když zvládají pohyb čipu při stabilizaci, což dělá těch pár mm rezervy v "ideálním kruhu vykreslení", uff doufám, že je to pochopitelné).
Další představu mám, že se změní styl ovládání (možná něco ve stylu MZ-S, či MZ-D), a víc čudlů na těle..
Jinak nic ve stylu bez zrcátka se určitě konat nebude, jelikož by to znamenalo, nevyužití objektivů, které uživatelé mají. Navíc při rychlosti uvadění nových Pentax skel, je to na 99% nepravděpodobné a myslím, že by se to rovnalo sebevraždě Pentaxu.
PS: Za tři týdny jedu do GB a pořád zvažuju, jestli si mám koupit DA* 50-135mm. Už ho mám v plánu od jeho uvedení v r. 2007, ale stále jsem se k tomu neodhodlal. Sigma 70-300mm mně štve v tom, že je opravdu nic moc a přenos kontrastu je děsivý. Navíc chci taky něco na portréty. A teď zase tyhle spekulace
Jako hlavní změna bude podle mně, že to možná bude mít avizovaný čtvercový, kulatý nebo trojúhelníkový snímač a hlavně už se to nebude jmenovat KněcoD, ale zase úplně jiná řáda (viz historie před K bylo *ist, předtím MZ, předtím Z, .. L, .. K - ani nevim jak přesně).
Jinak jak v roadmapě zmizeli další objektivy, asi se bude jednat na nějákou úpravu pro možná nový čip (ikdyž naše současné APS-C objektivy by měly 23.5x23.5mm zvládnout, když zvládají pohyb čipu při stabilizaci, což dělá těch pár mm rezervy v "ideálním kruhu vykreslení", uff doufám, že je to pochopitelné).
Další představu mám, že se změní styl ovládání (možná něco ve stylu MZ-S, či MZ-D), a víc čudlů na těle..
Jinak nic ve stylu bez zrcátka se určitě konat nebude, jelikož by to znamenalo, nevyužití objektivů, které uživatelé mají. Navíc při rychlosti uvadění nových Pentax skel, je to na 99% nepravděpodobné a myslím, že by se to rovnalo sebevraždě Pentaxu.
PS: Za tři týdny jedu do GB a pořád zvažuju, jestli si mám koupit DA* 50-135mm. Už ho mám v plánu od jeho uvedení v r. 2007, ale stále jsem se k tomu neodhodlal. Sigma 70-300mm mně štve v tom, že je opravdu nic moc a přenos kontrastu je děsivý. Navíc chci taky něco na portréty. A teď zase tyhle spekulace
Pentax k100d + Sigma 10-20 mm F4-5,6 EX DC + Tamron SP AF 17-50 mm F2,8 XR Di II + Pentax DA* 50-135mm F2.8 ED IF SDM + Metz 48 AF-1
Koukněte na mojí fotogalerii na: http://michalkubis.cz
....uz si nevybavim, kde jsem to presne cetl, ale paradoxne vuci vsem zpravam psali, ze Pentax chce s 645D zautocit hlavne na EU...
Naposledy upravil(a) fjo dne 10 bře 2009, 22:47, celkem upraveno 1 x.
Pentax
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ad1) bohužel to by asi stejně nestačiloypres.bass píše:tak kdyby byl 645D, tak prodávám výbavu!
ad2) co se týká Č/B fotografie tak D ještě nebude mít navrch si myslím
edit
ad3) je potřeba mít nějaké sny
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
-
- Pokročilý uživatel
645D sa bude predavat hlavne v Japonsku. Do US sa vobec nebude dodavat, pretoze v US sa predpoklada velmi nizky pocet predanych kusov a EU je este otazne, pretoze "udajne" zatial nesplna poziadavky EU, ktore sa tykaju vyrobneho materialu, napr. olova.
Co sa tyka "nepriameho nastupcu" K20D, bude mensi a viacej profi ako bolo K10D/K20D, ale bude to odlisny koncept a zrejme nebude mat uz vrchne LCD. Stale to bude utesnene telo a stale bajonet K(KAF3) a APS-C senzor. Momentalne vyrabane a predavane objektivy budu vylepsene na verziu II, aby lepsie pracovali s "rychlim(contrast-detect)" AF v novom tele. Nove telo bude mat rozsirenu funkcnost LiveView. Stale bude opticky hladacik a zrkadlo, cize Pentax neplanuje ziaden hybridny fotak ako Samsung. Uviest ho planuju koncom leta a na zimu maju pripravene prekvapenie, ktore by malo byt fotak medzi vyssou triedou a triedou K-m. Vyroba K20D bude coskoro ukoncena. Vsetky info su oficialne z rozhovorov na PMA a aj z interview, ktore robilo DC Watch so zastupcom Pentax. Cerpanie hlavne z DPreview.
Co sa tyka "nepriameho nastupcu" K20D, bude mensi a viacej profi ako bolo K10D/K20D, ale bude to odlisny koncept a zrejme nebude mat uz vrchne LCD. Stale to bude utesnene telo a stale bajonet K(KAF3) a APS-C senzor. Momentalne vyrabane a predavane objektivy budu vylepsene na verziu II, aby lepsie pracovali s "rychlim(contrast-detect)" AF v novom tele. Nove telo bude mat rozsirenu funkcnost LiveView. Stale bude opticky hladacik a zrkadlo, cize Pentax neplanuje ziaden hybridny fotak ako Samsung. Uviest ho planuju koncom leta a na zimu maju pripravene prekvapenie, ktore by malo byt fotak medzi vyssou triedou a triedou K-m. Vyroba K20D bude coskoro ukoncena. Vsetky info su oficialne z rozhovorov na PMA a aj z interview, ktore robilo DC Watch so zastupcom Pentax. Cerpanie hlavne z DPreview.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nebude vrchní LCD, to snad ne. To především používám. A zdá se mi že asi každý.
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
http://lukaskabon.cz
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jako s tim hornim LCD by mne taky nastvali. Ale pokud pisou, ze by mel byt lehce na vyssi urovni, tak pocitam s tim, ze tam bude mit vic tocitek - jako nastaveni ISO, kompezace expozice a podobne, tak mozna bych to prekousl..
S tou upravou objektivu mne to stve, jelikoz jsem si v pondeli po rocnim vahani obednal 50-135mm v GB - presvedcila mne cena po prepoctu - 14500 Kc Takze doufam, ze pripadna podpora kontrastniho ostreni pujde resit nejakym novym firmwarem, ale to je asi planna nadeje.
S tou upravou objektivu mne to stve, jelikoz jsem si v pondeli po rocnim vahani obednal 50-135mm v GB - presvedcila mne cena po prepoctu - 14500 Kc Takze doufam, ze pripadna podpora kontrastniho ostreni pujde resit nejakym novym firmwarem, ale to je asi planna nadeje.
Pentax k100d + Sigma 10-20 mm F4-5,6 EX DC + Tamron SP AF 17-50 mm F2,8 XR Di II + Pentax DA* 50-135mm F2.8 ED IF SDM + Metz 48 AF-1
-
- Pokročilý uživatel
Nastupca K20 ak sa da tak vobec nazvat bude na ovela vyssej urovni ako dnesna K20 a fotak, ktory sa planuje v zime bude niekde na urovni medzi K200D a K20D, ale samozrejme modernejsi a s tym, ze K-m ostava ako najnizsia trieda.
Co sa tyka updatu objektivov, jedna sa hlavne o zmeny v ostriacom systeme SDM, aby splnali normy potrebne pre rychli AF v novom modele. Tieto nove objektivy by mali zaostrovat rychlejsie ako konkurencia. Doterajsie objektivy budu fungovat s contrast-detect AF taktiez, ale nebudu rychle a bude pre ne vhodnejsi konvencny phase-detect AF, ktory sa pouziva dnes a bude paralelne dostupny. Budu na nom povodne objektivy ostrit taktiez rychlejsie ako je to dnes, ale nie tak rychlo ako nove objektivy s novym AF systemom. Co sa tyka rychlosti a presnosti AF v slabom svetle sa nepisalo nic. SDM sa planuje dat aj do kitovych objektivov. Vacsina doterajsich objektivov sa planuje aj utesnit. Zmeny sa budu uvadzat v roadmape. Objektivy, ktore nebudu podliehat zmenam su len z rady Limited. Tie sa budu vyrabat tak ako aj doteraz.
Co sa tyka absencie vrchneho LCD je to oficialna informacia. Momentalne uz prebiehaju beta testy noveho modelu a na vyrobne linky sa planuje dostat uz o 3 mesiace.
Co sa tyka updatu objektivov, jedna sa hlavne o zmeny v ostriacom systeme SDM, aby splnali normy potrebne pre rychli AF v novom modele. Tieto nove objektivy by mali zaostrovat rychlejsie ako konkurencia. Doterajsie objektivy budu fungovat s contrast-detect AF taktiez, ale nebudu rychle a bude pre ne vhodnejsi konvencny phase-detect AF, ktory sa pouziva dnes a bude paralelne dostupny. Budu na nom povodne objektivy ostrit taktiez rychlejsie ako je to dnes, ale nie tak rychlo ako nove objektivy s novym AF systemom. Co sa tyka rychlosti a presnosti AF v slabom svetle sa nepisalo nic. SDM sa planuje dat aj do kitovych objektivov. Vacsina doterajsich objektivov sa planuje aj utesnit. Zmeny sa budu uvadzat v roadmape. Objektivy, ktore nebudu podliehat zmenam su len z rady Limited. Tie sa budu vyrabat tak ako aj doteraz.
Co sa tyka absencie vrchneho LCD je to oficialna informacia. Momentalne uz prebiehaju beta testy noveho modelu a na vyrobne linky sa planuje dostat uz o 3 mesiace.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
Mno, aby to nebyli plany na pristich 10 let. Nove 2 objektivy delaji uz 2 roky (55/1,4 a 60-250) a je dostupny jen jeden. Neumim si predstavit, ze by najednou zacili predelavat vsechny objektivy . Pro me je to dost sci-fi. Absence horniho displeje je silenost. Tim se vyznacuji Poloprofi a profi pristroje... Tak proc by to meli mit jinak???? mam pocit ze se pred rozhovorem musel sef Pentaxu asi napit vodky ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Na ISO i kompenzaci EV ma K20D taky kolecko. Funguje pri zmacknuti tlacitka a toceni koleckem...Kulich píše:pocitam s tim, ze tam bude mit vic tocitek - jako nastaveni ISO, kompezace expozice a podobne, tak mozna bych to prekousl..
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8