Pentax K20D a jeho najvacsie vyhody
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Myslim ale ze je jedno ci niekdo foti do JPEG alebo raw, myslim jedno v tom zmysle ze kazdy si foti do coho chce. Osobne som s kompaktom tiez fotil len do JPEG teraz aj ked fotim s kompaktom jedine tiez do RAW, mimochodom sa jedna tiez o Olympus C5050:).
Jak mam vsak zrkadlovku zo zaciatku som fotil JPEG a RAW zaroven a PG som si nechaval proste tie rodinne foto at..dnes dotim len do RAW..
Fakt je ale ten ze to je premielanie stale toho isteho dookola. Kazdy si vyberie co chce. Bohuzial v nasich koncinach je Pentax malo znami, vieme preco tomu tak je. Canon ma dobru reklamnu kampan a lavne na ludi sa odvsadial hrnu fotky z FF Canon alebo Nikon ktore su ako sa povie dechberouci a a fotia aj s nimi znami fotografovia. Ludia si vsak neuvedomia ze sa jedna o FF a zrkadlovky v kategorii nad 100 000kc, samozrejme len telo. otom ked pridu do obchodu im predajca povie ze jedine canon ale ze mozno este by pouvazoval nad Nikonom ale ze canon to je nieco(netvrdim ze vo vsetkych obchodoch ale s kludnym srdcom mozem povedat ze tak v 70percent obchodoch, sam som zazil v niekolko obchodoch) potom sa netreba divit ze clovek ktory len chce zrkadlovku ale ani nevie preco mu enstaci kompakt alebo komakt ultrazoomnestaci siahne po canone alebo nikone. ROzoberat to je zbytocne. Fotime pre seba lebo anm to robi radost a nie preto aby sme sa ukaovali ze mame take znacky a stroje...A ludia co pozeraju na to s cim to je fotene a nepozeraju an vysledok su pokritci, znackofili a chci sa len ukazovat a nie fotografi...
Jak mam vsak zrkadlovku zo zaciatku som fotil JPEG a RAW zaroven a PG som si nechaval proste tie rodinne foto at..dnes dotim len do RAW..
Fakt je ale ten ze to je premielanie stale toho isteho dookola. Kazdy si vyberie co chce. Bohuzial v nasich koncinach je Pentax malo znami, vieme preco tomu tak je. Canon ma dobru reklamnu kampan a lavne na ludi sa odvsadial hrnu fotky z FF Canon alebo Nikon ktore su ako sa povie dechberouci a a fotia aj s nimi znami fotografovia. Ludia si vsak neuvedomia ze sa jedna o FF a zrkadlovky v kategorii nad 100 000kc, samozrejme len telo. otom ked pridu do obchodu im predajca povie ze jedine canon ale ze mozno este by pouvazoval nad Nikonom ale ze canon to je nieco(netvrdim ze vo vsetkych obchodoch ale s kludnym srdcom mozem povedat ze tak v 70percent obchodoch, sam som zazil v niekolko obchodoch) potom sa netreba divit ze clovek ktory len chce zrkadlovku ale ani nevie preco mu enstaci kompakt alebo komakt ultrazoomnestaci siahne po canone alebo nikone. ROzoberat to je zbytocne. Fotime pre seba lebo anm to robi radost a nie preto aby sme sa ukaovali ze mame take znacky a stroje...A ludia co pozeraju na to s cim to je fotene a nepozeraju an vysledok su pokritci, znackofili a chci sa len ukazovat a nie fotografi...
No pekne sa nam to tu zvrhlo na staru dobru diskusiu RAW Vs. JPG
Osobne som teraz par hodin porovnaval 50D a K20D a prve dojmi su tieto:
1.) Pentax sa lepsie ovlada - napr. na "P" mozem v pripade potreby menit nielen ISO ale aj Clonu ci rychlost uzavierky... OBROVSKA VYHODA
2.) Vyvazovanie bielej - ano pri RAW je to jedno ale pre tych co fotia do JPG... Canon ide moc do studena... co by nebol problem, ale vyhoda Pentaxu je ze ked si cvaknem jednu testovaciu foto a nasledne idem nastavovat vyvazenie bielej vidim to "real" na tej testovacej fotke, ze ako sa to chova... kdezto na Canone 50D sa to da nastavit samozrejme tiez ale zialbohu nevidis to na tej konkretnej fotke a si len v tabulke...
3.) K20D je je mensi a lahsi fotoaparat a mne osobne sa lepsie drzi
Fotky som este neporovnaval, ale ja aj kamos vieme jedno... kym sa naucime vyuzivat vsetky moznosti co nam tieto fotaky ponukaju prejde este dost casu...
No a na zaver sme sa stotoznili s prirovnanim, ktore tu niekto pisal... "debata ci je lepsi K20D alebo 50D je, ako keby sme sa hadali ci su v posteli lepsie Blondinky alebo Brunetky... aj tak vsetci vieme, ze su to zrzky"
Osobne som teraz par hodin porovnaval 50D a K20D a prve dojmi su tieto:
1.) Pentax sa lepsie ovlada - napr. na "P" mozem v pripade potreby menit nielen ISO ale aj Clonu ci rychlost uzavierky... OBROVSKA VYHODA
2.) Vyvazovanie bielej - ano pri RAW je to jedno ale pre tych co fotia do JPG... Canon ide moc do studena... co by nebol problem, ale vyhoda Pentaxu je ze ked si cvaknem jednu testovaciu foto a nasledne idem nastavovat vyvazenie bielej vidim to "real" na tej testovacej fotke, ze ako sa to chova... kdezto na Canone 50D sa to da nastavit samozrejme tiez ale zialbohu nevidis to na tej konkretnej fotke a si len v tabulke...
3.) K20D je je mensi a lahsi fotoaparat a mne osobne sa lepsie drzi
Fotky som este neporovnaval, ale ja aj kamos vieme jedno... kym sa naucime vyuzivat vsetky moznosti co nam tieto fotaky ponukaju prejde este dost casu...
No a na zaver sme sa stotoznili s prirovnanim, ktore tu niekto pisal... "debata ci je lepsi K20D alebo 50D je, ako keby sme sa hadali ci su v posteli lepsie Blondinky alebo Brunetky... aj tak vsetci vieme, ze su to zrzky"
Pentax K20D, Tamron 17-50 f2.8 + Pentax DA* 50-135 f2.8 + Metz 58 AF1 + filtre a ine prkotiny
....ja se tu nechci hadat, zda je lepsi to ci ono.... jen jsem poukazal na to, ze se casto pristoje porovnavaji skrze doplnkove funkce a ne v tom, kde je jejich nejvetsi sila...
proste pokud chci porovnat vykon digy tela a odsunu stranou robusnost, prachotesnost a treba hmotnost, tak me bude zajimat proste maximum, co jsou mi schopne poskytnout...
...a nebojte, jsem v pohode, nejsem nijak podrazdeny... je ot skoda ostatnich, ze jim staci fotit do jpegu... je to jejich volba.. pokud maji DSLR jen na dovolene a do rodinneho alba, budou spokojeni s jpegem z jakekoliv DSLR, protoze pokud si nastavi nejsilnejsi doostreni a saturaci, bude jim to delat krasne obrazky jakojejich stary kompakt, se kterym byli TAK spokojeni, ale protoze je dnes doba DSLR, tak si ji poridili...
...a ti, kteri to s focenim mysli vazne, na to, ze foceni do jpegu je chyba, prijdou drive ci pozdeji... ale prijdou...
proste pokud chci porovnat vykon digy tela a odsunu stranou robusnost, prachotesnost a treba hmotnost, tak me bude zajimat proste maximum, co jsou mi schopne poskytnout...
...a nebojte, jsem v pohode, nejsem nijak podrazdeny... je ot skoda ostatnich, ze jim staci fotit do jpegu... je to jejich volba.. pokud maji DSLR jen na dovolene a do rodinneho alba, budou spokojeni s jpegem z jakekoliv DSLR, protoze pokud si nastavi nejsilnejsi doostreni a saturaci, bude jim to delat krasne obrazky jakojejich stary kompakt, se kterym byli TAK spokojeni, ale protoze je dnes doba DSLR, tak si ji poridili...
...a ti, kteri to s focenim mysli vazne, na to, ze foceni do jpegu je chyba, prijdou drive ci pozdeji... ale prijdou...
Pentax
spachal...nejsme naivni
http://digiarena.zive.cz/Titulni-strana ... fault.aspx
...vsem bych se chtel omluvit za moji poznamku ze kdyz nekomu doporucujete pentax tak ze se nemate snizovat na rovnakou marketingovou nalepku jak maji C a N ze "je to Pentax" ...
hezky vecer
http://digiarena.zive.cz/Titulni-strana ... fault.aspx
...nemam potrebu ti brat tvoje presvedceni ze 80% fotek z k20d leze v jpeg /i kdyz tam byly zastoupeny vsechny znacky a dslrka/...osobne je mi docela jedno kdo s cim nebo do ceho foti /jak jsem napsal predtim znam lidi co foti jenom do jpeg s k10d i s k20d ale oni to umi a jsou spokojeni s tim co jim da jpeg/...Dále jsme vybrali odpovědi od uživatelů zrcadlovek a zjistili potěšující informaci: pouze deset procent „zrcadlovkářů“ fotografuje jen ve formátu JPEG.
...vsem bych se chtel omluvit za moji poznamku ze kdyz nekomu doporucujete pentax tak ze se nemate snizovat na rovnakou marketingovou nalepku jak maji C a N ze "je to Pentax" ...
hezky vecer
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Obávám se, že za to téma JPG vs. RAW můžu asi já. Nevhodnou formulací mojeho porovnání K100 a 40D. To, že má K100 horší JPG než D40 není překvapivé už vzhledem k rozdílu třídy, mě však příjemně překvapilo, že při focení do RAWu vyšli oba foťáky prakticky na plichtu (jak jsem psal v LR), tedy co se šumu týče. No a to mě potěšilo, to je všechno.
Pro mě má mnou provedený praktický test na laické úrovni výrazně větší význam, než grafy na odborných serverech.
No a když se vrátím k tématu, myslím, že velmi výraznou výhodou PENTAXU je ovládání. Teď už se k tomu můžu vyjádřit, protože jsem si byl včera šáhnout na K20 do FotoSkoda Ta 40D mě přes všechny výhody tolik nechytla.
Pro mě má mnou provedený praktický test na laické úrovni výrazně větší význam, než grafy na odborných serverech.
No a když se vrátím k tématu, myslím, že velmi výraznou výhodou PENTAXU je ovládání. Teď už se k tomu můžu vyjádřit, protože jsem si byl včera šáhnout na K20 do FotoSkoda Ta 40D mě přes všechny výhody tolik nechytla.
-
- V.I.P člen
Jen taková poznámka možná mimo,ale C a N nejen že nejsou ale ani se naprezentují jako nejlepší s čím jde fotit-nebo alespoň já si to tak překládám.Proč se tady a nejen tady porovnává tak často s C a N jako s tou jedinou referencí,s těmi co si "hrají" na profi a P se jim nejen vyrovná ale možná je i lepší?DSLR kategorie přeci není ta jediná. Leica,Linhof,Hassellblad,a další dělaj ty nejlepší profistroje s nejlepším přenosem kontrastu světla a stínů.Naše liga je spotřební nikoli profi a to včetně C a N.
Jen tim chci vyjádřit svůj názor že opravdu superkvalita je někde jinde.
Jen tim chci vyjádřit svůj názor že opravdu superkvalita je někde jinde.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tomáš Fafek: to máš sice pravdu, ale foťáky dneska prodávají jiný věci a někteří majitelé foťáků (úmyslně nepíšu o fotografech) se rádi předháněj kdo ho má většího...
Takže se hodnotí seriový snímání (99% uživatelů nepoužije), kvalita při ISO3200 (90% nepoužije), rychlost AF (nepodstatné pro 70% uživatelů) a tak by se dalo pokračovat. Zkus si fotit reportáž středo nebo velkoformátem a uvidíš, v čem je síla malého formátu - tj pohotovost, flexibilita atd. K čemu mi je velkoformát když potřebuju nafotit reportáž ze svatby a naopak dslr je mi k prdu když potřebuju vyfotit katedrálu na bilboard. Kvalitu techniky musíme posuzovat pouze v souvislosti s použitím. Třeba já ač Pentaxista uznávám Nikon jako highend na poli kinofilmu (slr a dslr), stejnětak nemalá skupina lidí se podobně staví ke canonu (nevím proč ale neberu jim to).
Ano, máme v kinofilmu další významné výrobce jako Leitz nebo Zeiss, ale je to absolutně jiná kategorie (pokud nepočítám Leicu R a SLR objektivy od Zeisse), dálkoměry jsou svojí kvalitou trochu někde jinde (napřed) proti SLR objektivům a to i v případě třeba Cosiny (v normálních ohniscích 15 - 90mm).
Třeba mě jako krajináři nemá dslr absolutně co nabídnout a fotím na SF a to jenom proto, že jsem ještě nebyl schopen dát do kupy VF, ale kino mám taky a neustále ho nosím v batohu u sebe, jako reportážní stroj, to by mě s Pentaxem 645 nikdy ani nenapadlo (možná s nějakou TLR).
PS: nerad bych se mýlil ale hassy myslím objektivy nevyrábí, používá skla od Zeisse
Takže se hodnotí seriový snímání (99% uživatelů nepoužije), kvalita při ISO3200 (90% nepoužije), rychlost AF (nepodstatné pro 70% uživatelů) a tak by se dalo pokračovat. Zkus si fotit reportáž středo nebo velkoformátem a uvidíš, v čem je síla malého formátu - tj pohotovost, flexibilita atd. K čemu mi je velkoformát když potřebuju nafotit reportáž ze svatby a naopak dslr je mi k prdu když potřebuju vyfotit katedrálu na bilboard. Kvalitu techniky musíme posuzovat pouze v souvislosti s použitím. Třeba já ač Pentaxista uznávám Nikon jako highend na poli kinofilmu (slr a dslr), stejnětak nemalá skupina lidí se podobně staví ke canonu (nevím proč ale neberu jim to).
Ano, máme v kinofilmu další významné výrobce jako Leitz nebo Zeiss, ale je to absolutně jiná kategorie (pokud nepočítám Leicu R a SLR objektivy od Zeisse), dálkoměry jsou svojí kvalitou trochu někde jinde (napřed) proti SLR objektivům a to i v případě třeba Cosiny (v normálních ohniscích 15 - 90mm).
Třeba mě jako krajináři nemá dslr absolutně co nabídnout a fotím na SF a to jenom proto, že jsem ještě nebyl schopen dát do kupy VF, ale kino mám taky a neustále ho nosím v batohu u sebe, jako reportážní stroj, to by mě s Pentaxem 645 nikdy ani nenapadlo (možná s nějakou TLR).
PS: nerad bych se mýlil ale hassy myslím objektivy nevyrábí, používá skla od Zeisse
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jo a sorry za dost zásadní nepřesnost, Hasselblad už neexistuje, filmová těla se snad čtyři roky nedělají a v zemi vycházejícího slunce se Hassy H prodává jako Fuji, on to totiž Fuji 645 JE, včetně objektivů a ve švédsku se to už taky nedělá, nejbližší fabrika je v Dánsku. Podle jistých informací ale alespoň Zeiss občas vyrobí ty nejžádanější objektivy pro klasický Hasselblad V, jinak se doprodávají skladové zásoby. Pápá legendo, budiž ti země lehká (protože to, co má dneska nálepku Hasselblad se na původní kvalitu údajně kouká z rychlíku).
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pentax K20D a jeho najvacsie vyhody
VovoSK píše:Mozno ta tema tu uz bola ak hej tak sa ospravedlnujem...
Ake su podla Vas najvacsie vyhody Pentaxu K20D?
Ja som si kupil K20D najme kvoli tomu, ze sa mi vynikajuco drzi v ruke, velmi jednoducho a intuitivne ovlada (oproti Canonu - ale to je vec zvyku a nazoru) a najme preto, ze je prachotesny a vodeodolny.
No a v neposlednom rade aj sympatia k znacke.
Nevyhodu ma, ze dost sumi a mozno je oproti Canonu pomalsi.
Jeden znami si teraz kupil Canon 50D a stale mi omiela o hlavu, ze nechape preco som si kupil za podobne peniaze Pentax K20D a ja potrebujem argumenty, nakoko on je skusenejsi uzivatel DSLR
Tak prosim o pomoc skusenejsich uzivatelov Pentaxu v com su jeho najvacsie vyhody, ktore napr Canon nema... rad som mu to dal "vyzrat"
PEF? - Osobne nevidim rozdiel medzi DNG a PEF
Hypermanual? - Co to vlastne je?
http://www.xmeda.wz.cz/PENTAX/proc_Pentax.htm
Re: Pentax K20D a jeho najvacsie vyhody
http://www.xmeda.wz.cz/PENTAX/proc_Pentax.htm[/quote]
SUPER . Všem kteří byli na pochybách a nebo chtěli měnit, vřele doporučuji přečíst.
Někdy až jako reklama.
SUPER . Všem kteří byli na pochybách a nebo chtěli měnit, vřele doporučuji přečíst.
Někdy až jako reklama.
Pentax K20D, DA 16-45,DA 50-200, blesk metz 58 AF-1 digital
M42: PENTOR 135/2,8, Pentax-m 50/1.7, mezikroužky
Stativ Benro A-298 n6 a hlava KS-1
Lowepro PRIMUS, Lowepro Toploader 75 AW, Crumpler Jimmy 400
M42: PENTOR 135/2,8, Pentax-m 50/1.7, mezikroužky
Stativ Benro A-298 n6 a hlava KS-1
Lowepro PRIMUS, Lowepro Toploader 75 AW, Crumpler Jimmy 400
xmeda zaujimave citanie, jedine s cim by som nesuhlasil je postupnost kde kladies Olympus pred C/N. To uz mi zavana tymi nezmyselnymi zabo-mysimi vojnami, ktore tak radi vyvolavaju hlavne majitelia Canonov.
Na spanielskej obdobe pentaxfriends je vela ludi co preslo od Pentaxu, hlavne na N D300, zaujimave ze tam ziadne hadky nevznikaju a novi majitelia Canikonov spokojne pridavaju do galerie fotky fotene tymito fotakmi. A ziadne hadky su tam neni. Tym chcem povedat, ze ide hlavne o fotenie a radost, ktoru prinasa. fotak ci uz je to C,N,P...je iba nastroj, ktory si kazdy vyberame podla svojich potrieb...
Na spanielskej obdobe pentaxfriends je vela ludi co preslo od Pentaxu, hlavne na N D300, zaujimave ze tam ziadne hadky nevznikaju a novi majitelia Canikonov spokojne pridavaju do galerie fotky fotene tymito fotakmi. A ziadne hadky su tam neni. Tym chcem povedat, ze ide hlavne o fotenie a radost, ktoru prinasa. fotak ci uz je to C,N,P...je iba nastroj, ktory si kazdy vyberame podla svojich potrieb...
K10D, smc 16-45mm F4 ED AL, smc DA 50-200mm F4-5.6 ED, Sandisk SDHC Extreme III 4GB, Lowepro Off Trail II, SLIK PRO330DX
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
rumrunner píše:xmeda zaujimave citanie, jedine s cim by som nesuhlasil je postupnost kde kladies Olympus pred C/N. To uz mi zavana tymi nezmyselnymi zabo-mysimi vojnami, ktore tak radi vyvolavaju hlavne majitelia Canonov.
Je to vicemene kvuli SR na cipu (a moznosti pouzit s pevnymi skly), posledni dobou s nastupem E30 a vyroubou nekolika cenove pricetnejsich objektivu a svetelnych sigm 30/1.4 a 50/1.4 se olympus PRO MNE stal zajimavejsi nez c/n.. E30+12-60 je moc pekne kombo, nekde si to obcihnete
pak ten nikon a nakonec canon.. system, ktery posledni dobou nezvlada ani tela ani objektivy pro cropy. Bida. Snad s vyjimkou 1D/Ds rady, na kterou finance nemam (a ani bych tolik za fotak nedal, i kdybych mel)
Kdyby nebyl Pentax, je hned v poradi Sony.. ergonomie trochu horsi, ale objektivy ultimatni a zustava moznost tesit se SR na sigmach, tamronech i pevnych sklech.
Mozna nekdo rekne ze k cemu SR na nejake svetelne padesatce.. ale at si takovy clovek zajde treba ke splavu a zkusi si bez stabilizace z ruky 1/4s pro efektni rozplznuti tekouci vody zatimco zbytek sceny ma zustat ostry..
Ostatne ta stranka se jmenuje proc JSEM SI vybral Pentax