Pentax K20D a jeho najvacsie vyhody
Moderátor: Moderátoři
Zopar postrehov byvaleho majitela K10D, sucastne 40D
Vyhody K10D:
Ergonomia, neporovnatelne lahsie ovladanie, odolnost, stabilizacia(relativne), lacnejsie prislusenstvo-na druhej strane je ho zalostne menej, sympatie k znacke a v neposlednom rade je aj krajsi ako 40D
Vyhody 40D:
rychly AF, 6,5Fps, sum, velke mnozstvo objektivov a prislusenstva, tichsia zavierka, moznost prejst v buducnosti na FF boli argumenty ktore ma presvedcili
Nestal sa zo mna ziadny zarity canonanista, len som jednoducho zistil, ze mi tento system viac vyhovuje. Dobre svetlo vsetkym
Vyhody K10D:
Ergonomia, neporovnatelne lahsie ovladanie, odolnost, stabilizacia(relativne), lacnejsie prislusenstvo-na druhej strane je ho zalostne menej, sympatie k znacke a v neposlednom rade je aj krajsi ako 40D
Vyhody 40D:
rychly AF, 6,5Fps, sum, velke mnozstvo objektivov a prislusenstva, tichsia zavierka, moznost prejst v buducnosti na FF boli argumenty ktore ma presvedcili
Nestal sa zo mna ziadny zarity canonanista, len som jednoducho zistil, ze mi tento system viac vyhovuje. Dobre svetlo vsetkym
K10D, smc 16-45mm F4 ED AL, smc DA 50-200mm F4-5.6 ED, Sandisk SDHC Extreme III 4GB, Lowepro Off Trail II, SLIK PRO330DX
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Z meho pohledu je plus pro K20D vs. 50D:
- cena :]
- uzivatelsky nastavitelny FF/BF na vice skel individualne
- KAF bajinet a tim padem levna stara a casto vyborna skla
- stabilizator v tele, bonus v cene objektivu a mensi dilema pri vyberu skel :]
- levny grip s mistem na kartu a dalkovou spoust :P (zertuji)
Nevyhod, resp. vyhod 50D je take par, ale ty si nech radeji pro sebe :P. O tomhle se hadat mi osobne pripada asi tak stejne uzitecne jako jestli je v posteli lepsi blondynka nebo cernovlaska (protoze vsichni stejne vime, ze zrzky jsou nejlepsi :))) ..)
- cena :]
- uzivatelsky nastavitelny FF/BF na vice skel individualne
- KAF bajinet a tim padem levna stara a casto vyborna skla
- stabilizator v tele, bonus v cene objektivu a mensi dilema pri vyberu skel :]
- levny grip s mistem na kartu a dalkovou spoust :P (zertuji)
Nevyhod, resp. vyhod 50D je take par, ale ty si nech radeji pro sebe :P. O tomhle se hadat mi osobne pripada asi tak stejne uzitecne jako jestli je v posteli lepsi blondynka nebo cernovlaska (protoze vsichni stejne vime, ze zrzky jsou nejlepsi :))) ..)
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Nech ti dobre foti, celkom som sa pobavil, aplikovana teoria realativity :--)
Sice mam 20D, ale spomenute vyhody 40D povazujem za vec relativnu
rychly AF - neviem posudit, zavisi asi aj od skla, relativne - u manual peciek co pouzivam fakt asi nemmoc velka vyhoda
6,5Fps - taky tak, asi malokto tuna fat potrebuje nahanat Fps
sum - relativne, chapem, ze pri skumani lupou na plachte 2xA2 by sa cosi naslo
velke mnozstvo objektivov a prislusenstva - ano priemernych objektivov Canonu je na mraky, fakt kvalitnych objektivov v rozumnom rozsahu je pre 95% uzivatelov Pentax dost (manual i DA lmt)
dost tichsia zavierka - 8O
moznost prejst v buducnosti na FF - s buducimi slubmi je zakazane obchodovat v kazdej serioznej spol. hre, ja myslim, ze tu si si moc nepomohol, one day bude mozno ta ponuka podobna
Trosku si robim srandu, tak sa nehnevaj.
Sice mam 20D, ale spomenute vyhody 40D povazujem za vec relativnu
rychly AF - neviem posudit, zavisi asi aj od skla, relativne - u manual peciek co pouzivam fakt asi nemmoc velka vyhoda
6,5Fps - taky tak, asi malokto tuna fat potrebuje nahanat Fps
sum - relativne, chapem, ze pri skumani lupou na plachte 2xA2 by sa cosi naslo
velke mnozstvo objektivov a prislusenstva - ano priemernych objektivov Canonu je na mraky, fakt kvalitnych objektivov v rozumnom rozsahu je pre 95% uzivatelov Pentax dost (manual i DA lmt)
dost tichsia zavierka - 8O
moznost prejst v buducnosti na FF - s buducimi slubmi je zakazane obchodovat v kazdej serioznej spol. hre, ja myslim, ze tu si si moc nepomohol, one day bude mozno ta ponuka podobna
Trosku si robim srandu, tak sa nehnevaj.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
peppe hnevat sa?? urcite nie
K tomu sumu, nerad chodim na vyssie iso ako 800 a pri hodnotach 400(moje oblubene)-800 40D sumi naozaj o poznanie menej ako K10D.
K objektivom, u mna hlavnym dovodom zmeny bola abslotuna absencia dlhsich ohnisk u Pentaxu. Ma Pentax nieco podobne ku Canon 400mmf/5,6L USM alebo 100-400f/4-5,6 L IS USM? NIe, a to su veru vynikajuce skla za velmi dobry peniaz. Ale ako pises, pre 95% percent pentaxakov zbytocny rozsah, nuz u mna rozhodlo
Zavierka, priznajme si, ze ta na K10D naozaj trieska(opat subjektivne, ale mna to naozaj stvalo)
FF, one day mozno bude ponuka rovnocenna, ale pri sucastnej snahe Pentaxu..neviem, neviem..Ani telo ani objektivy...Do FF sa nehrniem, takze to mi je celkom jedno, len si myslim, ze na tomto poli Pentax zaspal. Kiez by niecim prekvapil a sokoval zaroven...ale to je si myslim dost nerealne
K tomu sumu, nerad chodim na vyssie iso ako 800 a pri hodnotach 400(moje oblubene)-800 40D sumi naozaj o poznanie menej ako K10D.
K objektivom, u mna hlavnym dovodom zmeny bola abslotuna absencia dlhsich ohnisk u Pentaxu. Ma Pentax nieco podobne ku Canon 400mmf/5,6L USM alebo 100-400f/4-5,6 L IS USM? NIe, a to su veru vynikajuce skla za velmi dobry peniaz. Ale ako pises, pre 95% percent pentaxakov zbytocny rozsah, nuz u mna rozhodlo
Zavierka, priznajme si, ze ta na K10D naozaj trieska(opat subjektivne, ale mna to naozaj stvalo)
FF, one day mozno bude ponuka rovnocenna, ale pri sucastnej snahe Pentaxu..neviem, neviem..Ani telo ani objektivy...Do FF sa nehrniem, takze to mi je celkom jedno, len si myslim, ze na tomto poli Pentax zaspal. Kiez by niecim prekvapil a sokoval zaroven...ale to je si myslim dost nerealne
K10D, smc 16-45mm F4 ED AL, smc DA 50-200mm F4-5.6 ED, Sandisk SDHC Extreme III 4GB, Lowepro Off Trail II, SLIK PRO330DX
rumrunner...hele kolik planujes investovat do fotovybavy? protoze 400 i 100-400 stoji kazdy kolem 40tis Kc ...sice px 300fka ta je taky kolem 30tis ale rozdil to je /hlavne pokud mate rodinu a nedejboze i dite/...
...ja dal za 100-300 Px sklicko 2tis Kc a jsem spokojen ...
eldo...ty mas 100bodu jak si to zavalel s pritelkyni ...
hezky den
PS machro muj kamarad taky premysli nad novym fotakem - hlavne kdyz videl realne porovnatelne foto z me stary Dsky a jeho fujiny...a tlacim ho k pentaxu - teda podle toho kam se bude ubirat...vzdyt at mam s kym menit skla ne?
...ja dal za 100-300 Px sklicko 2tis Kc a jsem spokojen ...
eldo...ty mas 100bodu jak si to zavalel s pritelkyni ...
hezky den
PS machro muj kamarad taky premysli nad novym fotakem - hlavne kdyz videl realne porovnatelne foto z me stary Dsky a jeho fujiny...a tlacim ho k pentaxu - teda podle toho kam se bude ubirat...vzdyt at mam s kym menit skla ne?
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Me se taky kamaradka ptala co si ma koupit v nejaky cenove prijatelny hladine. Tak jsem ji vychvalil K200D a rikal jsem ji at si pospisi, ze se brzo prestane prodavat u zbude jen K-m. No a ona se rozhodla pro drazsi a min vychytany Canon 450D. Ze pry ji ho doporucovalo hodne lidi... Tak jsem to vzdal...Mohla si u Pentaxu koupit setak a 55-300 a mohla mit kvalitni skla za dobrou cenu... Setak canonu je horsi a mam dokonce pocit ze se mu otaci predni zavit, tzn pouziti filtru je diskutabilni...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Dobrý den,
pokud se mohu vyjádřit k tomu šumu, prováďel jsem srovnávací testy mezi mojí K100 a půjčenou D40. Ten rozdíl při focení přímo do JPG je naprosto zřejmý ve prospěch D40.
Pro mě byly mnohem zajímavější výsledky focení do RAWu (jinak nefotím). Pokud má někdo zájem, můžu poslat RAWy z tohoto testu k posouzení. Já jsem je prohlížel v Lightroomu 2.2 se stejným nastavením.
Fotil jsem celkem nepříjemou scénu se slabým žárovkovým osvětlení a spoustou stínů (stejné časy i clony pouze D40 výrazně kvalitnější objektiv).
No a co se týče sekvenčního snímání, to je pochopitelně věc zaměření.
Porovnávat rychlost ostření je vzhledem k rozdílu těchto modelů a jejich objektivů asi nemysl.
pokud se mohu vyjádřit k tomu šumu, prováďel jsem srovnávací testy mezi mojí K100 a půjčenou D40. Ten rozdíl při focení přímo do JPG je naprosto zřejmý ve prospěch D40.
Pro mě byly mnohem zajímavější výsledky focení do RAWu (jinak nefotím). Pokud má někdo zájem, můžu poslat RAWy z tohoto testu k posouzení. Já jsem je prohlížel v Lightroomu 2.2 se stejným nastavením.
Fotil jsem celkem nepříjemou scénu se slabým žárovkovým osvětlení a spoustou stínů (stejné časy i clony pouze D40 výrazně kvalitnější objektiv).
No a co se týče sekvenčního snímání, to je pochopitelně věc zaměření.
Porovnávat rychlost ostření je vzhledem k rozdílu těchto modelů a jejich objektivů asi nemysl.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
To ze K100D 'neumi jpeg' je vcelku zname, Pentax s tim bojoval docela dlouho ;) .. Nevim jestli se to zlepsilo uz u K10D/K200D, nebo az u K20D, ale uz to snad pani od Pentaxu konecne vychytali na konkurencni uroven ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
...popravde receno... co to je "UMI JPEG"?? ...jpeg je podle me jen nouzove reseni, pro nezajimavou reportaz, dovolena... co v takovych pripadech chcete resit za kvalitu... 10% rozdilu od jpegu C nebo N...?? Jpeg sam o sobe je prasarna... a jeste neco.. zavzpominejte na obdobi prvnich testu K10D... na dpreview dostala za usi.... ale tehdejsi test myslim D200 od N, ktera nemela ostry jpeg (coz byla vytka na K10D, ze nema ostry jpeg), poukazoval na to, ze je to dobre, protoze az pri zpracovani v pocitaci si uzivatel muze nastavit doostreni dle sve vule...
...takze jak to je, u nekoho je to spatne a u druhe znacky je to prednost...??
Kaslat na to... RAW je jistota a hlavne... v dnesni dobe jediny dukaz autorstvi...
...takze jak to je, u nekoho je to spatne a u druhe znacky je to prednost...??
Kaslat na to... RAW je jistota a hlavne... v dnesni dobe jediny dukaz autorstvi...
Naposledy upravil(a) fjo dne 07 bře 2009, 00:11, celkem upraveno 1 x.
Pentax
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Je mi to jasne, ale co si budeme povidat, imho takovych 80% fotek co lezou ze vsech k20d, jsou v jpegu ;) ..
Mel jsem jak k100d, tak mam ted k20d a musim rici, ze rozdil v 'kvalite' jpegu je u k20d opravdu nekde jinde. A neni to ani rozlisenim, ani v cmos snimaci, proste u k100d to byla ta komprese relativne dost zmrsena ..
Mel jsem jak k100d, tak mam ted k20d a musim rici, ze rozdil v 'kvalite' jpegu je u k20d opravdu nekde jinde. A neni to ani rozlisenim, ani v cmos snimaci, proste u k100d to byla ta komprese relativne dost zmrsena ..
...napadla me paralela...
...ted se to zacina "hemzit" hybridnima autama...
...resit a prskat na to, ze PX ma trochu problem s jpegem je podobne, jako si stezovat, že Honda Insight nema na elektromotor nic moc dynamicke vlastnosti....
jo, neni to uplne adekvatni, elektormotor u Hondy je vypomoc v nejvetsim zatizeni pro klasicky motor...
...ale proste hodnotit fotak podle toho, jak je nastaveny jpeg, kdyz hlavnim formatem pro seriozni foceni je RAW...
...a to, ze z 80% Pentaxu leze jpeg je mi fuckt opravdu jedno... klidne muzou zkouset do toho strkat film...
..nic proti filmu.. naopak...
...ted se to zacina "hemzit" hybridnima autama...
...resit a prskat na to, ze PX ma trochu problem s jpegem je podobne, jako si stezovat, že Honda Insight nema na elektromotor nic moc dynamicke vlastnosti....
jo, neni to uplne adekvatni, elektormotor u Hondy je vypomoc v nejvetsim zatizeni pro klasicky motor...
...ale proste hodnotit fotak podle toho, jak je nastaveny jpeg, kdyz hlavnim formatem pro seriozni foceni je RAW...
...a to, ze z 80% Pentaxu leze jpeg je mi fuckt opravdu jedno... klidne muzou zkouset do toho strkat film...
..nic proti filmu.. naopak...
Pentax
spachal...kdyby jsi rekl ze 80% fotek z k-m leze ve formatu jpeg bych se nedivil...ale myslim ze u k20d je to obracene 80% raw a 20% jpeg...taky znam lidi co foti s k10d a k20d a foti do jpeg prej jim to staci ale nevim si predstavit nejakeho cvakalistu aby koupil k20d za 18tis a fotil do jpeg jelikoz to clovek musi umet to neni jak s kompaktem aby ti z toho vylezli slusne jpeg /takovy vetsinou pak dslr prodavaji na ebay / ne to aby vetsina pentaxistu fotila do jpeg ...
...osobne jpeg povazuji za prezentacni format a pri foteni sahnu na nej jenom ve vynimecnych situacich /a pak postprocesing je vetsi utrpeni nez to dolovat z raw/...
fjo...s tema hybridama to je dalsi pakarna ...
hezky den
PS ale spet k teme...nejvetsi vyhodou k20d je to ze to neni canon ani nikon ale PENTAX
...osobne jpeg povazuji za prezentacni format a pri foteni sahnu na nej jenom ve vynimecnych situacich /a pak postprocesing je vetsi utrpeni nez to dolovat z raw/...
fjo...s tema hybridama to je dalsi pakarna ...
hezky den
PS ale spet k teme...nejvetsi vyhodou k20d je to ze to neni canon ani nikon ale PENTAX
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost ted te radosti moc nemam :/
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Pro cloveka, ktery se rozhoduje mezi znackami, argument "je to Pentax" moc velkou vahu nema ;), co si budeme povidat .. Ten chce nejake konkretni argumenty, coz je docela problem, protoze o tom nema vetsinou ani paru a tak relevantnost jednotlivych vyhod a nevyhod proste neposoudi ..
No a k tomu foceni do jpegu, nebudte naivni, ze vetsina lidi s dslr pentaxem foti do rawu a pak ma cas si s konverzi hrat :]. Az na par vyjimek je ta zrcadlovka jedina, kterou maji a tak proste ji pouzivaji na vse, co odfoti. A uprimne receno, tech snimku, kdy je raw zapotrebi, je v porovnanim s tim, co se nafoti, munimum.
Je pravda, ze napriklad starym kompaktem od Olympusu (C5050) fotim zasadne do rawu, ale to ma prosty duvod, ja s tim fotim jen pod vodou a to ze mi odpada pod vodou starost o vyvazeni bile, je k nezaplaceni :]. Ale to je docela specificky pripad, s tim se vetsina lidi asi bezne nesetka..
Je dobre, ze v dnesni dobe se uz asi diky vykonosti kompu, cene pametovek a kapacite disku bude do rawu fotit cim dal tim vice, ale i tak si myslim, ze znimovanych 80% fotek v jpegu je jeste podhodnocenych, vetsine lidi "to proste staci" a usetri cas pri zpracovani (na rodinne udalosti a podobne akce opravdu ta 8bitova hloubka staci ;] ..).
No a k tomu foceni do jpegu, nebudte naivni, ze vetsina lidi s dslr pentaxem foti do rawu a pak ma cas si s konverzi hrat :]. Az na par vyjimek je ta zrcadlovka jedina, kterou maji a tak proste ji pouzivaji na vse, co odfoti. A uprimne receno, tech snimku, kdy je raw zapotrebi, je v porovnanim s tim, co se nafoti, munimum.
Je pravda, ze napriklad starym kompaktem od Olympusu (C5050) fotim zasadne do rawu, ale to ma prosty duvod, ja s tim fotim jen pod vodou a to ze mi odpada pod vodou starost o vyvazeni bile, je k nezaplaceni :]. Ale to je docela specificky pripad, s tim se vetsina lidi asi bezne nesetka..
Je dobre, ze v dnesni dobe se uz asi diky vykonosti kompu, cene pametovek a kapacite disku bude do rawu fotit cim dal tim vice, ale i tak si myslim, ze znimovanych 80% fotek v jpegu je jeste podhodnocenych, vetsine lidi "to proste staci" a usetri cas pri zpracovani (na rodinne udalosti a podobne akce opravdu ta 8bitova hloubka staci ;] ..).
....je to tezka argumentace... zase paralela k autum... kolik majitelu silnych sportovnich aut je vyuziva naplno..?? Velmi malo.. ale presto to neznamena, ze ty vozy nemaji sve kvality...
...ale potiz je proste v tom, ze je to o prodejci, zda je opradu nezaujaty a pokousi se najit pro zakaznika optimalni reseni, ktere je mu schopen i obhajit.... plus se k tomu jeste pridavaji marze pro obchodniky.. netusim, jake jsou dnes marze na fotopristrojich vcetne optiky, ale v dobe krize prodavac radeji proda to, na cem ma vesti vyvar, protoze jist se musi...
Takze pokud je to C ci N, tak proc by nevyuzil obecneho mineni o pozici techto znacek v oboru...??
...ale potiz je proste v tom, ze je to o prodejci, zda je opradu nezaujaty a pokousi se najit pro zakaznika optimalni reseni, ktere je mu schopen i obhajit.... plus se k tomu jeste pridavaji marze pro obchodniky.. netusim, jake jsou dnes marze na fotopristrojich vcetne optiky, ale v dobe krize prodavac radeji proda to, na cem ma vesti vyvar, protoze jist se musi...
Takze pokud je to C ci N, tak proc by nevyuzil obecneho mineni o pozici techto znacek v oboru...??
Pentax