Zimný probélm 1 - Mráz
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zimný probélm 1 - Mráz
Tak zakladam toto vlakno na pokracovanie. Bude o problemoch s ktorymi sa stretnem ja a nielej ja ale aj vy pri foteni v tomto pripade v zime a teraz konkretne z marzom.
Davam sem nejake zimne fotky...Z jednej tury vsak fotky v proti slnku robia odlesky...OK, ja som si toho vedomi, problem je ten ze som parkrat (asi 3x) spadol do snehu pri ture aj s fotakom, ok nejak som dostal sneh z fotaku. Problem bol ale ten ze mi primrzlo CPLko na objektive a nemohol som ho dat dole, fotky proti slnku potom boli ok ale ten bordel v obloha hrozne...
Chcem sa len tak spytat ci ste sa vy stretli s niecim podobnym a ak hej ako ste to riesili? Podotykam ze aj ked bolo pekne, svietilo slniecko tak teplota sa pohybovala od -8 do -15(podla chat cez ktore sme prechadzali). CPLko primzlo asi tym ze pri jendom z prvych padov sa asi do zavitu dostal sneh a nejak tam zmrzol . CPLko som das s fotaku az pri ceste spat, ked sme sa dostali k jednej chate a tam sme skysli na 30minut, takze sa fotak ohrial.
Davam sem nejake zimne fotky...Z jednej tury vsak fotky v proti slnku robia odlesky...OK, ja som si toho vedomi, problem je ten ze som parkrat (asi 3x) spadol do snehu pri ture aj s fotakom, ok nejak som dostal sneh z fotaku. Problem bol ale ten ze mi primrzlo CPLko na objektive a nemohol som ho dat dole, fotky proti slnku potom boli ok ale ten bordel v obloha hrozne...
Chcem sa len tak spytat ci ste sa vy stretli s niecim podobnym a ak hej ako ste to riesili? Podotykam ze aj ked bolo pekne, svietilo slniecko tak teplota sa pohybovala od -8 do -15(podla chat cez ktore sme prechadzali). CPLko primzlo asi tym ze pri jendom z prvych padov sa asi do zavitu dostal sneh a nejak tam zmrzol . CPLko som das s fotaku az pri ceste spat, ked sme sa dostali k jednej chate a tam sme skysli na 30minut, takze sa fotak ohrial.
Len tak cvicne od veci k tym teplotam. Kazdy zaber z K10D ma v sebe informaciu aj o teplote fotoaparatu, tak na to mrkni nech vieme, ake mrazy digitalna zrkadlovka bezpecne znese.
Len si nepamatam aky programek toto dokaze z fotky vycitat.
Len si nepamatam aky programek toto dokaze z fotky vycitat.
K10d; Pentax A 50/1.7; Sigma 30/1.4DC EX; Pentax SMC A 135/2.8; Cosina 70-210/4; Sigma EF-53 DG SUPER
No ja som isiel v -10 a v exife bolo -2, zrejme sa ohrieval od tela a ruk.
Ten programek mam doma, ak ma niekto nepredbehne, tak v pondelok tu napisem nazov. Je v pohode a zadara.
Okrem ineho, vie zistit kolko ma fotak v skutocnosti odkrutene.
Ten programek mam doma, ak ma niekto nepredbehne, tak v pondelok tu napisem nazov. Je v pohode a zadara.
Okrem ineho, vie zistit kolko ma fotak v skutocnosti odkrutene.
K10d; Pentax A 50/1.7; Sigma 30/1.4DC EX; Pentax SMC A 135/2.8; Cosina 70-210/4; Sigma EF-53 DG SUPER
-
- Pokročilý uživatel
Skús PhotoMe
http://www.photome.de/download_en.html
je to free a komunikuje aj v českom jazyku. Ináč zimu z duše neznášam, minule som fotil pri cca -15 a programček mi ukázal plus 10, najkrajšie zimné zábery sú spoza okna vykúrenej izbičky!
http://www.photome.de/download_en.html
je to free a komunikuje aj v českom jazyku. Ináč zimu z duše neznášam, minule som fotil pri cca -15 a programček mi ukázal plus 10, najkrajšie zimné zábery sú spoza okna vykúrenej izbičky!
Zjistil jsem, ze pokud otevru timto programkem fotku ve formatu RAW, ukaze mi daleko vice informaci nez kdyz otevru jpeg. Exif jpeg mi teplotu neukazuje...
Jedine co me napada v souvislosti s mrazem je, ze se mi na fotkach objevuji vertikalni pruhy, ktere vidim pri 100% zvetseni.
Jedine co me napada v souvislosti s mrazem je, ze se mi na fotkach objevuji vertikalni pruhy, ktere vidim pri 100% zvetseni.
K20D + grip, Sigma 10-20, DA21/3.2 AL, DA40/2.8, DA70/2.4, Sigma 105/2.8,
DA* 50-135/2.8, Pentax AF-540FGZ, Manfrotto 190XPROB
http://rhphoto.cz
DA* 50-135/2.8, Pentax AF-540FGZ, Manfrotto 190XPROB
http://rhphoto.cz
zatím mi v zimě nic nepřimrzlo, i když jednou jsem s sebou fláknul tak pěkně, že jsem se o foťák celkem bál..ale jinak jsem plně věřil konstruktérům, takže poletující sníh při teplotách kolem nuly jsem neřešil, život mi znepříjemňovala jen přítomnost tajících sněhových vloček v hledáčku..
s tím filtrem mne napadá jediné řešení, sundat rukavice a začít rukama ohřívat obroučku, pak by to mělo povolit.
s tím filtrem mne napadá jediné řešení, sundat rukavice a začít rukama ohřívat obroučku, pak by to mělo povolit.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
No ako som parkrat padol do snehu tuto zimu a cez leto som ho obuchal o skaly tak som vzal jendu brasnu co mam na kompakt(je velka) tam s ami vojde aj s gripoma mam to na opasku a davam to uz do tej brasne...
Predtym som vybral fotak z batohu a mal ho okolo krku..Mylsim ze uz by sa nemal o nieco take stat, jedine ze by bola tak -30stupnov:)
P.S.Pistolove puzdro by bolo lepsie ale ked mam uz jedno..uskromnim sa:)
Predtym som vybral fotak z batohu a mal ho okolo krku..Mylsim ze uz by sa nemal o nieco take stat, jedine ze by bola tak -30stupnov:)
P.S.Pistolove puzdro by bolo lepsie ale ked mam uz jedno..uskromnim sa:)
Pistolove pouzdro mam, nevim, kam jinam bych ten fotak dal, kdyz mam na zadech batoh s vecma na tri-ctyri dny v lesich
nejhorsi bylo, kdyz mi podjely nohy pri vystupu do strane a jednu ruku jsem mel v kapse a v druhy fotak..nastesti jsem premohl instinkt a ruku s fotakem drzel nahore- takze jsem do snehu udelal krasnej otisk tvare =)
nejhorsi bylo, kdyz mi podjely nohy pri vystupu do strane a jednu ruku jsem mel v kapse a v druhy fotak..nastesti jsem premohl instinkt a ruku s fotakem drzel nahore- takze jsem do snehu udelal krasnej otisk tvare =)
Pistolove puzdro mam tiez a myslim ze spolu s remienkom okolo zapestia je to na hory najlepsia kombinacia aj ked nie len na hory.
A teras k teme:s pred cias ked som to puzdro este nemal,tak sa my stala taka vec ze som vytiahol puzdro s fotakom z batohu polozil na batoh otvoryl puydro a vtom zacal fukat sialeny vietor ktory my behom sekundy vyplnil puzdro s fotakom paradnym prasanom a kfoteniu som sa dostal az po pol hodine cistenia fotaku a puzdra(to sa ani nepodarilo,as doma)a to som sa kôli premrznutym rukam zmohol iba na par foto.
A teras k teme:s pred cias ked som to puzdro este nemal,tak sa my stala taka vec ze som vytiahol puzdro s fotakom z batohu polozil na batoh otvoryl puydro a vtom zacal fukat sialeny vietor ktory my behom sekundy vyplnil puzdro s fotakom paradnym prasanom a kfoteniu som sa dostal az po pol hodine cistenia fotaku a puzdra(to sa ani nepodarilo,as doma)a to som sa kôli premrznutym rukam zmohol iba na par foto.
Pentax K7,ist*D L2,18-55,Tamron 18-200,70-300
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pistolové pouzdro je fajn věc. Také ho používám. V zimě, když mám foťák kolem krku ho dávám pod bundu. Výhoda pro baterky a chrání i před pádem (já padám obvykle na zadek). A určitě nic nepřimrzne.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8