Blesk ke K10d

Vše o příslušenství, filtry, stativy, brašny, baťohy a pod.

Moderátor: Moderátoři

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 06 dub 2008, 22:54

Dr.Chocholousek píše: Blesk ma zepredu snimac svetla takze intenzitu zablesku meni sam. Nevim jestli uz se tomu da rikat TTL, ale asi jo.
Nedá. Je to takzvaný automatický blesk. TTL je jen a pouze systém měření skrz objektiv. Ale jeden z mých blesků (Metz 40MZ2) v tomhle auto režimu funguje docela dobře.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 07 dub 2008, 00:18

Zkoušel jsem zkoušel.Jde to dá se mohu doporučit.Jen jsem si udělal manuální korekci na +1 až +2.Má dost omezený dostřel.Poupouhých 6,5
metru. :( A jak jsem tušil ok od 50 resp.75mm.Širší ohniska kužel nevysvítí.
Ale zatím stačí.Lepší než nic. :)
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 16 črc 2008, 13:15

jvrana píše:
nijel píše:Jak jsi spokojen s kvalitou výroby? U AF540FGZ jsem na několika diskuzích četl, že patice není moc odolná...
No v podstate jsem spokojen neprijde mi zadna soucast jako ze by mela upadnou nebo ze napriklad rozptylka by se zasekavala. Vsechno mi prijde jako dobre odvedena prace.

Nicmene jsem trosku nesvuj z tlacitka na uvolnovani hlavy ulpne vyskoci jen v pripade kolmeho ohnuti hlavy jinak zustava v takove nejake mezi poloze hlava je sice zaaretovana ale to tlacitko povyleze o neco mene nez v te kolme poloze. Ale podle fotek toho blesku to asi delaj vsechny kusy. Nicmene to nicemu nevadi.

Co se tyce patice priznam se ze sem spise rozladen z cele koncepce hot-shoe vemu-li v uvahu ze neco co vazi kilo je to dlouhy 25cm drzi ve fotaku jen na tenouckej plechach nemam v to moc velkou duveru. Domnivam se by nebylo zas potreba tolik sily aby pri te pace co tam vznika se patice vylomila. Ale to je problem toho konektoru a zadnej blesk stim nic nenadela

teda ten Metz ma sroubovaci zavit kterym se blesk v patici utahne a zvysuje to jeho stabilytu. Ale to maj predpokladam vsechny.

H.
Tak jak pises o te patici tak tak se i stalo. Tanto vikend semi sesunul fotak z lezici krosny a ulomil se mi blesk tesne nad patici, sankovy kontak prezil bez uhony. Jak jsem koukal tak by nemel byt problem to opravit jsou to ctyri sroubky na sundani dilu a pripajeni nekolika kabliku. Jen doufam ze to nebude moc drahe.
Tak pravil Dr.Chocholousek

vladavais
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vladavais » 16 črc 2008, 17:55

Cetl jsem nekde (mozna dokonce tady), ze ten Metz 58 umi ten predni reflekturek pouzivat jenom v automatickem rezimu a nikoliv i v P-TTL.
Jak to s tim je?
Pentax K20D, Olympus C-5050Z
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 17 črc 2008, 12:33

maly predny blesk funguje ako ma ci mas manual, A, alebo ttl, akurat ty asi nefungujes ako mas, pretoze zaplnat forum volovinami vyplyvajucimi z neochoty citat ine prispevky je pre mna chybou HW
...K10+K5...
a rozne serepeticky

vladavais
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vladavais » 18 črc 2008, 18:13

bigfoot píše:maly predny blesk funguje ako ma ci mas manual, A, alebo ttl, akurat ty asi nefungujes ako mas, pretoze zaplnat forum volovinami vyplyvajucimi z neochoty citat ine prispevky je pre mna chybou HW
Ja si myslim, ze od toho je to forum, tj. nekdo se zepta, jiny mu odpovi.

Kdyby to byla nejaka "Pentax Wikipedie", pak by bylo na miste tvoje doporuceni. Tady ta struktura fora neni zase tak kosata, aby se tam dalo velmi rychle najit neco hodne specifickeho a integrovane vyhledavani mi taky ne vzdy najde to, co hledam.

Rozhodne si nemyslim, ze dotaz byla volovina, protoze treba zrovna pro mne by tahle pripadna (ne-)funkcnost pridavneho reflektoru v nekterych rezimech byla duvodem pro (ne-)koupeni tohoto blesku.

Takze za odpoved ti dekuji, ale ten mirne agresivni dovetek byl zbytecny...
Pentax K20D, Olympus C-5050Z
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 19 úno 2009, 16:02

poraťe prosím jak donutit K10 aby spolupracovala s bleskem (sloupový metz 45CT-1) v klubovně fotoklubu jsem našel takovou kostičku co pasuje do sáněk a do ní zase pasuje kontakt na kablíku z toho blesku, ale když fotím tak to neblikne)

kostku jsem zkoušel a na bronice funguje a na ME se mi ji nepodařilo dostat do sáněk

není potřeba tam něco nastavovat v menu foťáku nebo na něco přepnout nebo tak?

Hanz85
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hanz85 » 19 úno 2009, 18:49

ypres.bass píše:poraťe prosím jak donutit K10 aby spolupracovala s bleskem (sloupový metz 45CT-1) v klubovně fotoklubu jsem našel takovou kostičku co pasuje do sáněk a do ní zase pasuje kontakt na kablíku z toho blesku, ale když fotím tak to neblikne)

kostku jsem zkoušel a na bronice funguje a na ME se mi ji nepodařilo dostat do sáněk

Psal jsem ti ve vedlejsim vlakne... :) Já byt tebou tak ten Metz 45 CT-1 nezkouším napřímo s patkou fotoaparatu....pokud si nechces odpalit elektroniku ve fotaku... :roll:
Digitál je pro mě řešením,jen když dojde film... :-)

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 20 úno 2009, 00:51

Hanz85 píše:
ypres.bass píše:poraťe prosím jak donutit K10 aby spolupracovala s bleskem (sloupový metz 45CT-1) v klubovně fotoklubu jsem našel takovou kostičku co pasuje do sáněk a do ní zase pasuje kontakt na kablíku z toho blesku, ale když fotím tak to neblikne)

Psal jsem ti ve vedlejsim vlakne... :) Já byt tebou tak ten Metz 45 CT-1 nezkouším napřímo s patkou fotoaparatu....pokud si nechces odpalit elektroniku ve fotaku... :roll:
no to fakt nechci!
ale asi jsem nechápavý, ale já jsem furt odpověď nevyfiltroval - co mám udělat aby to fakčilo.

přímo do konektoru jsem to zkoušel a jede na všem kromě digitálu který tento konektor nemá

Hanz85
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hanz85 » 20 úno 2009, 03:21

ypres.bass napsal:
já také prosím o radu:

jakým způsobem můžu na K10D připojit externě blesk metz 45CT-1 ono to má kablík s koncovkou na xsynth(asi)

případně, jde ještě nějak připojit pentax AF220T aby blikly každý z jedné strany?

Řeším stejný problém se stejným bleskem (Metz...) . Na paladixu jsem našel článek o tzv.: elektrickém oddělovači pro staré blesky,ovšem chce to cit pro výrobu malého tištěného spoje atd... U tohoto Metzu píše výrobce výstupní napětí na patce až cca 600V,tudíž jedině použití s oddělovačem,nikdy ne napřímo! Než se pitvat s tištákem,přemýšlím o klasickém světlocitlivém synchronizátoru,například od Hamy za cca 350,- Nějak to "vyšperkovat" ,spojit s paticí blesku,jelikož tento Metz CT-1 je na liště,a nejde nasadit do patice na fotoapárátu, a mělo by to fungovat...
Pokud se mě to časem podaří dát dohromady,poreferuji...
:wink: :wink:
Digitál je pro mě řešením,jen když dojde film... :-)

Odpovědět

Zpět na „Příslušenstv, filtry apod“