Čistění CCD čipu, má posl. zkušenost..
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Čistění CCD čipu, má posl. zkušenost..
Již jsem na téma čistění odpověděl ve vlákně o K110/K200D, ale jelikož mé poznatky můžou být užitečné i majitelům ostatních strojů, tak píši i sem.
Navíc jsem vyhodil zbytečně víc peněz než bylo nezbytně nutné.
1) Zjistit jak moc je zasviněný čip - přepněte foťák na manuální ostření, rozostřete obraz na max, nastavte clonu 18-22, foťák třeba na stůl či stativ (dlouhý časy) s bleskem či bez vyfoťte bílou A4 nebo šedivou tabulku. Na vyšší cloně s rozostřeným objektivem teprve uvidíte co tam sedí za bordel:(
2) Balonek je prvni varianta, má ale své pro i proti
-> rychlý, nenákladný, vcelku účinný, ale ne na všechen prach, tže tam
klidně nějakej zůstane, navíc se něco rozfouká okolo.Při ofukování
otočte foťák vzhůru nohama (stativ.závit nahoru) a nakloňte
bajonetem dolu.
3) I jednoho dne mi došla trpělivost a i to poslední prach. smítko muselo jít pryč:) i když to asi nebylo nezbytně nutný, často foťím na nižší clony, kde bordel na čipu není vidět. Ale nedá to že Kouknul jsem sem http://www.cleaningdigitalcameras.com/methods.html a pořídil jsem sadu na
mokrý čištění Sensor Swab + Eclipse E2 tekutinu (přímo na SONY
čipy v našich mazlících), myslel jsem si, že to bude tak jednoduchý jako na videu na těhle stránkách ale omyl, málem mi vytekly nervy a foťák šel přes balkon. Za celkem velký prachy ti dodaj takovou špátličku s omotaným PecPadem, jenže to je jen na 1x setření a musí mít člověk trochu cvik. V sadě jsou další "ubrousky" co se pak namotávaj na tu špachtličku, jenže
jsou příliš velký a musíš je stříhat a samotný namotání na tu malou špatličku
je o nervy, tak aby nebyla příliš dlouho na vzduchu a nedostal se na ní prach ze vzduchu + aby měla správnou šířku, navíc se ti to většinou nepodaří očistit na 1.pokus jako na tom videu, já jsem byl nervák a šmrdlal jsem to asi na 5x pokaždý s novým ubrouskem, pak mi tam v rozích stějně zůstával malej bordel, ten jsem ofouknul už balonkem -> hurá, čip čistej -> jenže po prvním focení opět bordel !!!,to už mi došla trpělivost furt ošmrdlávat lowpass filter, přeci jenom čím méně na to hrabat, tím lépe. Navíc je CCD čip docela hluboko od bajinetu, tže se s tou špachtličkou blbě manipuluje. Nakonec jsem pořídil od Pentaxu tu čistící sadu na CCD čip, stojí 780 Kč a funkci dodatečnýho "vypickerování" zbylýho prachu splní na jedničku, takže asi stačí varianta buď samotná tyčinka nebo v kombinaci s balonkem.
Nekupovat sadu na čip od Green Clean, prej s tím někdo poškrábal lowpass
filter, nevím jak se mu to povedlo. U tý sady od firmy photosol.com garantujou, že nepoškodíte ten low pass filter, proto jsem do toho taky šel,
ale už nepíšou, že vyčistíte jednou a pak budete zápasit s tou pitomou špachtličkou. Někteří lidi si udělali homemade verzi tohohle, ale neměl bych
z toho dobrej pocit něčím takovým šmrdlat přes lowpass filter CCD čipu, když je to nejdůležitější součástka ve foťáku:) Mokrý čistění je fajn, ale ne vždy je to tak jednoduchý jak se na první pohled zdá. Jak čistíte Vy?
Navíc jsem vyhodil zbytečně víc peněz než bylo nezbytně nutné.
1) Zjistit jak moc je zasviněný čip - přepněte foťák na manuální ostření, rozostřete obraz na max, nastavte clonu 18-22, foťák třeba na stůl či stativ (dlouhý časy) s bleskem či bez vyfoťte bílou A4 nebo šedivou tabulku. Na vyšší cloně s rozostřeným objektivem teprve uvidíte co tam sedí za bordel:(
2) Balonek je prvni varianta, má ale své pro i proti
-> rychlý, nenákladný, vcelku účinný, ale ne na všechen prach, tže tam
klidně nějakej zůstane, navíc se něco rozfouká okolo.Při ofukování
otočte foťák vzhůru nohama (stativ.závit nahoru) a nakloňte
bajonetem dolu.
3) I jednoho dne mi došla trpělivost a i to poslední prach. smítko muselo jít pryč:) i když to asi nebylo nezbytně nutný, často foťím na nižší clony, kde bordel na čipu není vidět. Ale nedá to že Kouknul jsem sem http://www.cleaningdigitalcameras.com/methods.html a pořídil jsem sadu na
mokrý čištění Sensor Swab + Eclipse E2 tekutinu (přímo na SONY
čipy v našich mazlících), myslel jsem si, že to bude tak jednoduchý jako na videu na těhle stránkách ale omyl, málem mi vytekly nervy a foťák šel přes balkon. Za celkem velký prachy ti dodaj takovou špátličku s omotaným PecPadem, jenže to je jen na 1x setření a musí mít člověk trochu cvik. V sadě jsou další "ubrousky" co se pak namotávaj na tu špachtličku, jenže
jsou příliš velký a musíš je stříhat a samotný namotání na tu malou špatličku
je o nervy, tak aby nebyla příliš dlouho na vzduchu a nedostal se na ní prach ze vzduchu + aby měla správnou šířku, navíc se ti to většinou nepodaří očistit na 1.pokus jako na tom videu, já jsem byl nervák a šmrdlal jsem to asi na 5x pokaždý s novým ubrouskem, pak mi tam v rozích stějně zůstával malej bordel, ten jsem ofouknul už balonkem -> hurá, čip čistej -> jenže po prvním focení opět bordel !!!,to už mi došla trpělivost furt ošmrdlávat lowpass filter, přeci jenom čím méně na to hrabat, tím lépe. Navíc je CCD čip docela hluboko od bajinetu, tže se s tou špachtličkou blbě manipuluje. Nakonec jsem pořídil od Pentaxu tu čistící sadu na CCD čip, stojí 780 Kč a funkci dodatečnýho "vypickerování" zbylýho prachu splní na jedničku, takže asi stačí varianta buď samotná tyčinka nebo v kombinaci s balonkem.
Nekupovat sadu na čip od Green Clean, prej s tím někdo poškrábal lowpass
filter, nevím jak se mu to povedlo. U tý sady od firmy photosol.com garantujou, že nepoškodíte ten low pass filter, proto jsem do toho taky šel,
ale už nepíšou, že vyčistíte jednou a pak budete zápasit s tou pitomou špachtličkou. Někteří lidi si udělali homemade verzi tohohle, ale neměl bych
z toho dobrej pocit něčím takovým šmrdlat přes lowpass filter CCD čipu, když je to nejdůležitější součástka ve foťáku:) Mokrý čistění je fajn, ale ne vždy je to tak jednoduchý jak se na první pohled zdá. Jak čistíte Vy?
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem po neúspěších s balónkem asi před týdnem zakoupil VisibleDust a smetí to z čipu i matnice vybralo dobře. Dlouhodobé zkušenosti samozřejmě zatím nemám .
Moje weby: fotky, blog, free software projekty, překládání přes web
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
Já zatím vystačil s ofouknutím snímače balónkem. To třesení snímačem pomocí stabilizátoru také není špatné, ale musí se použít víckrát za sebou - asi tak 5krát. Pak mi většinou detekce prachu ukáže už krásně bílou plochu. Když ho použiju jenom jednou, dvakrát, tak se prach akorát posune ke kraji, ale většinou ještě nespadne mimo čip.
A pokud jde o matnici, tak tu občas vyndám a vykoupu v Petriho misce s destilovanou vodou. Výborně se mi osvědčila pinzetka na vytrhávání obočí, se kterou se dá odjistit západka matnice a krásně za ten výstupek s označením typu vytáhnout ven i zandat zpět. Párkrát s tím projedu v destilce, občas tomu trošku pomůžu pod hladinou i vatovou tyčinkou, pak ji venku ofoukám balónkem a šup s ní dovnitř. Obyčejně je potom zase jako nová.
A pokud jde o matnici, tak tu občas vyndám a vykoupu v Petriho misce s destilovanou vodou. Výborně se mi osvědčila pinzetka na vytrhávání obočí, se kterou se dá odjistit západka matnice a krásně za ten výstupek s označením typu vytáhnout ven i zandat zpět. Párkrát s tím projedu v destilce, občas tomu trošku pomůžu pod hladinou i vatovou tyčinkou, pak ji venku ofoukám balónkem a šup s ní dovnitř. Obyčejně je potom zase jako nová.
Mno souhlasím s Frenkym
Pokud jednou najdu na čipu něco, co se nebude dát odfouknout, tak nechám vyčistit odborně. Jinak pro jistotu prach z čipu ofukuju čistým dusíkem v bezprašných prostorách a pro jistotu ještě ve flowboxu (taková polootevřená kabinka s laminárním prouděním vzduchu směrem ven-používá se pro ultravakuové součásti kde smítko prachu udělá v el. mikroskopu pěkný průšvih), v bezpráškových chirurgických rukavicích, v plášti a čepici. Jistota je jistota
Pokud jednou najdu na čipu něco, co se nebude dát odfouknout, tak nechám vyčistit odborně. Jinak pro jistotu prach z čipu ofukuju čistým dusíkem v bezprašných prostorách a pro jistotu ještě ve flowboxu (taková polootevřená kabinka s laminárním prouděním vzduchu směrem ven-používá se pro ultravakuové součásti kde smítko prachu udělá v el. mikroskopu pěkný průšvih), v bezpráškových chirurgických rukavicích, v plášti a čepici. Jistota je jistota
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
A nebo po babičceDjLuke9 píše:Hej inak kdo este nema odfukovaci balonik tak to iste akurad o polovicu lacnejsie mozte kupit v lekarni a vola s atoo klystyrovy balonik:). Stoji par korun(asi 40kc) . Doporucil mi to kamarat co robi v predajni s fotakmi...
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
No tam by som si uz nebol tak isty s tou sterilitou a tiez s tym aby okrem vzduchu nevyslo aj nieco nechtene(nemyslim nechutne veci)SeaBear píše:A nebo po babičceDjLuke9 píše:Hej inak kdo este nema odfukovaci balonik tak to iste akurad o polovicu lacnejsie mozte kupit v lekarni a vola s atoo klystyrovy balonik:). Stoji par korun(asi 40kc) . Doporucil mi to kamarat co robi v predajni s fotakmi...
Na čištění objektivu je tento balónek sqělej, hlavně v terénu, kde nemám možnost použít čistý dusík. Zkoušel jsem to jednou papulou a pak mi půl hodiny trvalo, než jsem to sklo vyčistil. Od té doby balónek na cesty a dusíkem pak na čisto v práci.DjLuke9 píše:No tam by som si uz nebol tak isty s tou sterilitou a tiez s tym aby okrem vzduchu nevyslo aj nieco nechtene(nemyslim nechutne veci)
-
- Pokročilý uživatel
-
- Nový uživatel
necistoty na cipu
ahoj vsem pentaxakum
mam k10d asi rok a pul a skoro od zacatku mam problem s necistotou cipu
jsem dlouhodobe v Norsku ale asi za ctrnact dni budu v Praze,asi na tyden
ma nekdo z vas typ-kde,kdy,za jak dlouho a za kolik mi mi nekde cip prachotesneho fotaku vycisti????????????
jinak jsem s nim spokojeny,ale tohle me trapi
diky za pripadne odpovedi
lada salaba
mam k10d asi rok a pul a skoro od zacatku mam problem s necistotou cipu
jsem dlouhodobe v Norsku ale asi za ctrnact dni budu v Praze,asi na tyden
ma nekdo z vas typ-kde,kdy,za jak dlouho a za kolik mi mi nekde cip prachotesneho fotaku vycisti????????????
jinak jsem s nim spokojeny,ale tohle me trapi
diky za pripadne odpovedi
lada salaba
Zdravim, tohle bych rozhodne nedelal, resp. podruhe uz bych to neudelal. Protoze jakmile to udelas, strasne se ta matnice od toho stetecku zaspini, i kdyz si o nem myslis, ze je naprosto cistej, takze ji pak budes muset vyndat a poradne vykoupat v destilovane vode, pokud ne i v necem jinem. Jak rikam, udelal jsem to jednou a uz nikdy vice stetecek na matnici.Rostislav.Linda píše:Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jestli můžu šáhnout na matnici optickým štětečkem s balonkem na objektivy, nebo musim koupit něco spešl?
Př.: visibledust (s mým studentským rozpočtem to není dobrá investice )
Pentax K20D, Olympus C-5050Z
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod
Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro, Tair 11-A 135/2.8, Sigma 70-300 mm F4.0-5.6 APO DG MACRO
blesky Pentax AF-360FGZ, Metz 32 Z-2
stativy Fancier FT-6662A, Fomei VP-30 a GorillaPod
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
to Lada Salaba No na zakladni ocisteni pouzivam odsavacku od Green cleanu. Kdyz uz je to moc tak to nesu v praze do Pentax servisu ( je to ulice Eliášova 25 ) Cistej to vetsinou do druheho dne a stoji to 300 az 600 podle mnozstvi spiny. Prozatim si na to nemuzu stezovat krom Cipu mi vzdy byla vycistena i komora a nasazeny objektiv.
Tak pravil Dr.Chocholousek
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
jaj
prosimvas vyhodte balonky do smeti.. hodi se to tak na ofoukani vnejsi casti objektivu nebo prachu z vnejsku tela fotaku ale DO FOTAKU NIKDY. Jenom to rozviri prach vsude, kde se normalne ani nedostane - za matnici, kolem hranolu, kolem cipu, dovnitr fotaku..
a hlavne tim prach neodstranite ale jenom PREMISTITE.
FUJ!
Ani ve spojeni s prilozenym vysavacem to neni o moc lepsi.
Poridil jsem pentaxi sadu O-ICK, je to gelovy lepivy lizatko na plastove tycince, zlehka se to priplacne na senzor (nebo matnici, hranol, zrcatko) a nalepi to na sebe prach, vlakynka, olejovy kapicky z mechaniky..
A pak se to jakoby utre (otiskne) do prilozenych lepicich papirku. Za necelej rok jsem spotreboval tri papirky (cistim tak 2x za mesic) a je jich tam asi 30.. takze tech cca 700,- neni vubec spatna investice.
A hlavni je, ze vsechno dostanete z fotaku VEN. Nezustava to tam, nerozmatlavate to po snimaci a je to dostatecne mekky aby s tim neslo snimaci ublizit. Navic se to da nosit v kabeli s fotakem kamkoliv a klidne v terenu stahnout spinu z matnice a zrcatka, kdyz vam foukne pri vymene objektivu vetrik dovnitr nejaky humus.
Ucinek je velice pekny, nejdriv vzdycky potapkam postupne po castech snimac pokazde s vytrenim lizatka a nakonec jeste potapam cely na jeden vrz, zavru zaverku, otapkam matnici a zrcatko.. a kdyz zkusim s F22 testovaci, tak jen vyjimecne tam neco drobneho zustane - zalezi kde to clovek cisti, nejlip cisty pokoj bez pruvanu, pak je to v klidu.
Kupoval jsem to normalne tu v Brne v DVF.cz a objednali z Pentecu z prahy, zadny problem to sehnat. A samozrejme se to da s uspechem pouzit na vsechny dslr vsech velikosti a znacek.
Na youtube zajemci najdou i video, kde s tim nekdo cisti nikon D40
a hlavne tim prach neodstranite ale jenom PREMISTITE.
FUJ!
Ani ve spojeni s prilozenym vysavacem to neni o moc lepsi.
Poridil jsem pentaxi sadu O-ICK, je to gelovy lepivy lizatko na plastove tycince, zlehka se to priplacne na senzor (nebo matnici, hranol, zrcatko) a nalepi to na sebe prach, vlakynka, olejovy kapicky z mechaniky..
A pak se to jakoby utre (otiskne) do prilozenych lepicich papirku. Za necelej rok jsem spotreboval tri papirky (cistim tak 2x za mesic) a je jich tam asi 30.. takze tech cca 700,- neni vubec spatna investice.
A hlavni je, ze vsechno dostanete z fotaku VEN. Nezustava to tam, nerozmatlavate to po snimaci a je to dostatecne mekky aby s tim neslo snimaci ublizit. Navic se to da nosit v kabeli s fotakem kamkoliv a klidne v terenu stahnout spinu z matnice a zrcatka, kdyz vam foukne pri vymene objektivu vetrik dovnitr nejaky humus.
Ucinek je velice pekny, nejdriv vzdycky potapkam postupne po castech snimac pokazde s vytrenim lizatka a nakonec jeste potapam cely na jeden vrz, zavru zaverku, otapkam matnici a zrcatko.. a kdyz zkusim s F22 testovaci, tak jen vyjimecne tam neco drobneho zustane - zalezi kde to clovek cisti, nejlip cisty pokoj bez pruvanu, pak je to v klidu.
Kupoval jsem to normalne tu v Brne v DVF.cz a objednali z Pentecu z prahy, zadny problem to sehnat. A samozrejme se to da s uspechem pouzit na vsechny dslr vsech velikosti a znacek.
Na youtube zajemci najdou i video, kde s tim nekdo cisti nikon D40