polarizační filtr?
Moderátor: Moderátoři
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jo a jinak jak je možný, že mi ten LensPen tak doporučovali? Vždyť mě mohli nechat koupit něco dražšího... jsem z toho dost znechucenej. A jak mám čistit filtry hadříkem? Vždy mi přišlo, že je tam toho prachu víc, než bylo předtím a to ať to zkusím haříkem Hama nebo B+W.
K10D+BG2-D, PX FA50/f1.7, PX DA18-55/f3.5-5.3, PX FA28-70/f4, MB 58 AF-1
+ dirková komora vlastní výroby na 35mm kinofilm
Mno to, že něco IT prodejci doporučují jako "profesionální čistící štěteček na všechny objektivy" neznamená vůbec nic (kromě toho, že kecají). Bylo to psáno tuším tady na fóru, kde se u prodejce XY ptali, jestli sadu Z mohou použít na objektiv a on odpověděl, že si to mají vyzkoušet na kraji objektivu. No tak takoví odborníci jsou už na přesdržku. Pokud nechceš utrácet horentní sumu za štěteček na čištění čipu, doporučuji do terénu účinnější a v konečném důsledku šetrnější metodu. Ofouknutí filtru (objektivu) balónkem (kvůli odstranění možných tvrdých a těžkých prachových částic) a pak použít utěrku Rodenstock, kterou dnes prodává výrobce Linos (díky Ihendrych , já jsem si pořád nemohl vzpomenout, na ten nový název ) a najdeš ji třeba tady
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p318001 ... iku-000040
Nebudu plivat na Hamu LensPen, sám jej mám a osvědčil se mi na čištění hledáčku, displeje a všeho ostatního, co nemá AR vrstvy
Asi se budu muset domluvit s maZecem, že sesmolím nějaký článeček o čištění, protože ty moje odpovědi jsou vždycky na půl strany
Nebudu plivat na Hamu LensPen, sám jej mám a osvědčil se mi na čištění hledáčku, displeje a všeho ostatního, co nemá AR vrstvy
Asi se budu muset domluvit s maZecem, že sesmolím nějaký článeček o čištění, protože ty moje odpovědi jsou vždycky na půl strany
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
JO!!! Článek! To je přesně potřeba. Nejlépe s názornými obrázkami a pěkně v češtině. Ať to nemusím louskat jak blb ...slovenštinu beru taky .SeaBear píše:Mno to, že něco IT prodejci doporučují jako "profesionální čistící štěteček na všechny objektivy" neznamená vůbec nic (kromě toho, že kecají). Bylo to tuším tady na fóru, kde se u prodejce XY ptali, jestli sadu Z mohou použít na objektiv a on odpověděl, že si to mají vyzkoušet na kraji objektivu. No tak takoví odborníci jsou už na přesdržku. Pokud nechceš utrácet horentní sumu za štěteček na čištění čipu, doporučuji do terénu účinnější a v konečném důsledku šetrnější metodu. Ofouknutí filtru (objektivu) balónkem (kvůli odstranění možných tvrdých a těžkých prachových částic) a pak použít utěrku Rodenstock, kterou dnes prodává výrobce Linos (díky Ihendrych , já jsem si pořád nemohl vzpomenout, na ten nový název ) a najdeš ji třeba tady
Mno je neděle, venku nijak zvlášť, tak jej začnu smolit rovnou. A pokud admin dá, někam ho na PFS šoupnu. Ale slovenští PF prominou, bude to v češtině, protože pro ně bude srozumitelnější, než moje slovenština
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
...hlavně né Polsky jak se tu občas někdo snaží...SeaBear píše:Mno je neděle, venku nijak zvlášť, tak jej začnu smolit rovnou. A pokud admin dá, někam ho na PFS šoupnu. Ale slovenští PF prominou, bude to v češtině, protože pro ně bude srozumitelnější, než moje slovenština
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
dakujem
za rady aj skusenosti, nakoniec som kupil antikondenzacny prostriedok APLLEX z predajni optiky,/ma aj antistaticke ucinky/,ktorym som jemne poprasil handricku na okuliare /z mikrovlakna/ a s tou som ten filter potom pretrel na vlhko, aj ked sa z pociatku robili machule, potom som dlhsie lestil handrickou na optiku od HAMI... a je v pohode..., aj ked nove to bolo krajsie dakujem
za rady aj skusenosti, nakoniec som kupil antikondenzacny prostriedok APLLEX z predajni optiky,/ma aj antistaticke ucinky/,ktorym som jemne poprasil handricku na okuliare /z mikrovlakna/ a s tou som ten filter potom pretrel na vlhko, aj ked sa z pociatku robili machule, potom som dlhsie lestil handrickou na optiku od HAMI... a je v pohode..., aj ked nove to bolo krajsie dakujem
K5+D-BG4, pentax fa 50/1,4,,pentax 16-45mm/4,, tamron 28-75mm/2,8,, tamron 70-200mm/2,8,, metz 58,,stativ fomei -magnesium pro 200 +hlava mh 0180,,filmovy Pentax K100
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mám pocit, že s tím LensPenem to nebude tak zlé jak to vypadá. Já mám spíš pocit, že tam určitý rejhy budou furt a akorát se tím grafitem zvýraznějí (elektronovej mikroskop zaznamenává vodivé věci)... což je taky důvod proč to zkoušet na polarizáku ...