Manuál.objektivy/ výměnná matnice
Moderátor: Moderátoři
Manuál.objektivy/ výměnná matnice
Přestože jsem už toho o K10ítce přečet hodně, nikdo se nezmiňuje o tom, jestli má výměnnou matnici. Ptám se kvůli zaostřování s manuálními objektivy. Případně uvítám vaše jakékoliv zkušenosti s focením manuálními objektivy. (Mám SMC M50/1.7 a M28/2.
Díky
David
Díky
David
ke K10D existují 3 matnice:
LF 80 - standard
LL 80 - standard + rozdělení ana 4x4 pole
LI 80 s měřítkem
http://pentaxlife.com/files/2006/11/k10 ... creens.png
žádná tedy není s ostřícím klínem
[/img]
LF 80 - standard
LL 80 - standard + rozdělení ana 4x4 pole
LI 80 s měřítkem
http://pentaxlife.com/files/2006/11/k10 ... creens.png
žádná tedy není s ostřícím klínem
[/img]
Já používám P-M 50mm 1,7 a nemám problém s ostřením při použití originální matnice. Myslím, že je vidět velice pěkně zda je zaostřeno či ne.
Dokonce používám sestavu 2xTC + P-M 50 vs Zuiko 50mm a i při dost velkém úbytku světla, který daná sestava produkuje, nemám žádný problém.
I když je možný, že to je síla zvyku.
Dokonce používám sestavu 2xTC + P-M 50 vs Zuiko 50mm a i při dost velkém úbytku světla, který daná sestava produkuje, nemám žádný problém.
I když je možný, že to je síla zvyku.
Pentax K10D
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ale kazdem pripade s manualnim objektivem stale funguje info autofokusu.
Takze v okamziku kdy zaostrite fotoaparat pipne a v hledacku zasviti ostrici bod.
Jinak krom toho ze redukce M42->pentax od Hamy potrebovala prisroubovat k objektivu aby nezustavala v tele a do objektivu jsem udelal malinkou dirku aby i zacvakl doraz tak vse funguje skvele.
Snad jen drobna poznamka v manualu kterou clovek snadno prehlidne
ze fotoaparat pri pouziti manualni objektivu prejde na stredove mereni expozice.
Takze v okamziku kdy zaostrite fotoaparat pipne a v hledacku zasviti ostrici bod.
Jinak krom toho ze redukce M42->pentax od Hamy potrebovala prisroubovat k objektivu aby nezustavala v tele a do objektivu jsem udelal malinkou dirku aby i zacvakl doraz tak vse funguje skvele.
Snad jen drobna poznamka v manualu kterou clovek snadno prehlidne
ze fotoaparat pri pouziti manualni objektivu prejde na stredove mereni expozice.
Vymenna matnica s klinom tak ako sme zvyknuti z analogu sa da zohnat tu : http://www.katzeyeoptics.com/cat--Penta ... entax.html
Uz ju mam na colnici a neviem sa dockat!
Uz ju mam na colnici a neviem sa dockat!
K10D, DA* 16-50/2,8 DA* 50-135/2,8 DA 70/2,4 FA* 24/2 DA 10-17/3,5-4,5,Sigma 1,4/30
-
- Nový uživatel
To igork :
Ahoj, az budes mit matnici ve fotaku, tak pak napis zkusenosti. Ja jsem ted mel dva dny na fotaku nasazen manualni Jupiter a neco na zaostrovani by se mozna hodilo. Tak by me zajimaly zkusenosti. Jestli treba porad funguji zaostrovaci body a podobne veci.
To jvrana :
Chapu to dobre, ze mas redukci M42 na pevno na objektivu a pracujes s tim jako s pentaxim bajonetem? Jak to vyndas z fotaku? Ta redukce co mam od Pentaxe ja se musi tuzkou odjistit aby vypadla ven z tela. Napis mi prosim jak s tim pracujes ty.
Dik Martin.
Ahoj, az budes mit matnici ve fotaku, tak pak napis zkusenosti. Ja jsem ted mel dva dny na fotaku nasazen manualni Jupiter a neco na zaostrovani by se mozna hodilo. Tak by me zajimaly zkusenosti. Jestli treba porad funguji zaostrovaci body a podobne veci.
To jvrana :
Chapu to dobre, ze mas redukci M42 na pevno na objektivu a pracujes s tim jako s pentaxim bajonetem? Jak to vyndas z fotaku? Ta redukce co mam od Pentaxe ja se musi tuzkou odjistit aby vypadla ven z tela. Napis mi prosim jak s tim pracujes ty.
Dik Martin.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Neměl jsem k ní žádnej manuál :(( netušíl jsem žě to je záměr.vkramar: No jo, jenže ona v těle zůstávat má. Wink Proto má na sobě ten aretační plíšek.
My programatoři často říkámé: "It's Not A Bug, It's A Patented Feature"
S foťáku se to vyndá jako káždý pentaxácký objektiv, zmáčkneš tlačítko na uvolnění objektivu a součastně otočíš objektivem :))Martinecek: Chapu to dobre, ze mas redukci M42 na pevno na objektivu a pracujes s tim jako s pentaxim bajonetem? Jak to vyndas z fotaku? Ta redukce co mam od Pentaxe ja se musi tuzkou odjistit aby vypadla ven z tela. Napis mi prosim jak s tim pracujes ty.
Upravu redukce M42-pentax jsem popsal a nafotil na svém webu
http://honza.vranovi.info/2007/05/16/pr ... -objektiv/
To MArtinecek:
TAk konecne som nasadil tu matnicu s klinom na K10D. Pri objednavke som si zadal aby mi dali tam aj zaostrovacie body a ramik tak ako je na povodnej matnici, plus v strede je zaostrovaci klin so zaostrovacim kruhom, ktory "zrni" ked nie je zaostrene, presne tak ako na mojej 20rocnejPentaxProgram A. Plus sa mi zda hladacik jasnejsi ako s povodnou matnicou,to je asi ta funkcia optibright. Skusenosti pri ostreni pozitivne, tak ako v analogu, ostri sa s tym velmi pohodlne.Spokojnost maximalna. Takto som to chcel.No co za "ty penize"
TAk konecne som nasadil tu matnicu s klinom na K10D. Pri objednavke som si zadal aby mi dali tam aj zaostrovacie body a ramik tak ako je na povodnej matnici, plus v strede je zaostrovaci klin so zaostrovacim kruhom, ktory "zrni" ked nie je zaostrene, presne tak ako na mojej 20rocnejPentaxProgram A. Plus sa mi zda hladacik jasnejsi ako s povodnou matnicou,to je asi ta funkcia optibright. Skusenosti pri ostreni pozitivne, tak ako v analogu, ostri sa s tym velmi pohodlne.Spokojnost maximalna. Takto som to chcel.No co za "ty penize"
K10D, DA* 16-50/2,8 DA* 50-135/2,8 DA 70/2,4 FA* 24/2 DA 10-17/3,5-4,5,Sigma 1,4/30
to jvrana: Mozme si tykat ak nevadi.
Bral som to okrem tej poslednej polozky grid lines. Urobil mi tam len presne tie ramiky ako na povodnej matnici K10D.
Objednaval som to cez formular na ich www stranke, poslal mi mail ako zaplatit a ked mu dosli peniaze zasa sa ozval, ze uz sa to vyraba a za cca 3 tyzdne sa mi zasa ozval,ze to posiela, ja som si vybral fed-ex dal transport number a na stranke fedexu sa da kontrolovat kde sa zasielka nachadza. Za dva dni od odoslania mi volali z fedexu v bratislave,preclili to a dorucili,clo som platil pri prevzati. Ale asi klasickou postou by to bolo lacnejsie.
Bral som to okrem tej poslednej polozky grid lines. Urobil mi tam len presne tie ramiky ako na povodnej matnici K10D.
Objednaval som to cez formular na ich www stranke, poslal mi mail ako zaplatit a ked mu dosli peniaze zasa sa ozval, ze uz sa to vyraba a za cca 3 tyzdne sa mi zasa ozval,ze to posiela, ja som si vybral fed-ex dal transport number a na stranke fedexu sa da kontrolovat kde sa zasielka nachadza. Za dva dni od odoslania mi volali z fedexu v bratislave,preclili to a dorucili,clo som platil pri prevzati. Ale asi klasickou postou by to bolo lacnejsie.