Odlesk při makru

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Hanz85
Uživatel
Uživatel

Odlesk při makru

Příspěvek od Hanz85 » 22 led 2009, 14:39

Ahoj,
jsem tu nový a jsem rád,že jsem našel tyto vynikající stránky o fotoaparátech Pentax, a snad i se spoustou dobrých lidí :wink:
S K20 fotím cca 3. měsíce, většinou krajinky apod,ale to teď není moc důležité. Chtěl jsem si zkusit i makro a tak jsem zakoupil sadu manuálních mezikroužků a jal se testovat se Sigmou 24-70 2,8 EX DG nějaké ty snímky. Ovšem nastal problém při delších časech (cca 15 vteřin a delší na clonu 32) Uprostřed fotky mě vzniká bělavý odlesk,ovšem nevím od čeho. (Předem říkám,že blesk nepoužívám). Původně jsem myslel,ze proniká světlo hledáčkem i přes nasazenou kytku,to se nepotvrdilo. Focený objekt jsem stínil ze všech mozných stran,bohužel také nic platné. To že je focený předmět lesklý kov natom moc nemění,zkoušel jsem to i s nelesklými materiály a pořád to samé. Napadá mě snad jen vnitřní odlesk objektivu,ale to se mě moc nezdá. Budu moc vděčný,pokud by o tomto problému někdo něco věděl, už si stím nevím rady :cry:
Děkuji za případné rady, Hanz.
Obrázek
Digitál je pro mě řešením,jen když dojde film... :-)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Honza K.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Honza K. » 22 led 2009, 16:06

Mně se kdysi něco podobného stávalo při zvětšování fotek, nakonec jsem zjistil, že za to mohl odraz světla jdoucího ze zvětšováku podél filmu na lampičce, která stála ve špatné pozici. Tam to vypadalo podobně. S ohledem na intenzitu a tvar toho odlesku jdoucího přes světla i stíny bych to viděl na ten vnitřní odraz, osobně bych si tipnul že zlobí ty mezikroužky. Sice si nejsem přesně schopen zdůvodnit, proč to hraje roli jen u dlouhých časů (to by musela být intenzita odlesku nezávislá na cloně, což nevím, jestli je možné). Asi bych doporučil metodou pokus-omyl vyloučit co nejvíc faktorů (fotit na jiném místě, s různými objektivy, bez mezikroužků...). Přijde mi však, že ty mezikroužky by mohly být nejslabším článkem.

Komik1000
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Komik1000 » 22 led 2009, 19:08

nemůže to být odlesk od čipu? nevím jestli něco takovýho vůbec existuje... :?:

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 22 led 2009, 19:40

Já bych typl špatné osvětlení, podle mně ti něco hází odraz do objektivu...
A ty delší časy, tak více to exponuje, tak se to více projeví, než u kratších časech(Jenom můj názor!!). A zkus třeba poštelovat s osvětlením a pokud to bude pořád na stejném místě tak je to asi v objektivu(mezikroužku)...
Odlesk od čipu, nikdy jsem nic takového zatím neslyšel, a též nevím jestli se to může stát, ale spíše ne.

edit: A nemáš třeba něco na objektivu, špínu, mastnotu, atd.(S obou stran)
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

Hanz85
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hanz85 » 22 led 2009, 20:31

Především Vám chci poděkovat za názory,člověk je hned o něco chytřejší...víc hlav,víc ví :wink: Zkoušel jsem i jiné objektivy, místo mezikroužků dal makroměch....dokonce jsem zamezil přístupu světla z boků, zastínil i vršek....ba i nasvítil daleko víc,ale já už prostě nevím...s makroměchem mě to dělá už při 1,5 sec jen ne v takové míře... :cry: Zkusím stím ještě něco provést,jen mě už nenapadá co. :?:
Ps:Objektivy špinavé nemám,starám se o ně jako o děti :lol:

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 22 led 2009, 20:49

Zkus třeba fotit na jiném místě, popřípadě s větší dálky, i když u makra to asi nejde...
Nebo zkus vyfotit jenom pokoj jestli to tam bude....
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

Hanz85
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hanz85 » 24 led 2009, 16:49

Ahoj,
Tak jsem vyzkoušel snad všechno možné,změna místa,jiné nasvícení,jiné objektivy apod. Přišel jsem jen na dvě věci,ovšem jedna druhou vylučují :lol: Takže: Zkoumal jsem detailně mezikroužky,které používám (je to levná varianta z Japonska za cca 490,-) Jejich vnitřek se celkem dost leskne při nasvícení světlem,z tohoto jsem vydedukoval,možný odlesk. Ovšem druhá věc je to,že při použití makroměchu (u kterého jsou ty odlesky také a to už při použití nízkých časů),jehož vnitřek je z nelesklého plátna,mě možnost odlesku uvnitř odpadá. Takže jsem dospěl k názoru,že se na nějaké levné varianty makrokroužků a makroměchů vybodnu a zkusím si někde sehnat original i s el. přenosem. Tímto se Vás chci zeptat,zdali s těmito mezikroužky někdo nemá zkušenosti,popřípadě za kolik a kde se dají spolehlivě sehnat? Googloval jsem,ale nic pořádného mě z toho nevyšlo :(
Díky, Hanz.

jetys
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jetys » 24 led 2009, 21:39

Jen dotaz: bylo psáno, že bylo zkoušeno vše, rád bych se ujistil, že ano - nižší clona (větší díra), větší vzdálenost od objektu (při kroužcích u některých objektivů je vzdálenost jen pár cm). Nerejpu, jen se ujišťuji, díky
Body: K-5II, K10D, ZX-7
K-mount : set Da 18-55WR, DA 18-55mm a DA 50-200mm, FA 50/1,4, FA 28-70/4
M42: 29/2,8 + 50/1,8 + 135/2,8 + 200/4

Hanz85
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hanz85 » 25 led 2009, 11:47

jetys píše:Jen dotaz: bylo psáno, že bylo zkoušeno vše, rád bych se ujistil, že ano - nižší clona (větší díra), větší vzdálenost od objektu (při kroužcích u některých objektivů je vzdálenost jen pár cm). Nerejpu, jen se ujišťuji, díky
Ano,i s nízkými clonami jsem pracoval. Mezikroužky jsem kobinoval jak to jen šlo,leč výsledek stejný,či podobný. :(

spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 25 led 2009, 15:11

Nemuze byt 'chyba' primo v objektivu? Zkousel jsi delsi casy, treba s nasazenym ND filtrem?
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Hanz85
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hanz85 » 25 led 2009, 16:04

spachal píše:Nemuze byt 'chyba' primo v objektivu? Zkousel jsi delsi casy, treba s nasazenym ND filtrem?
Ve všech šesti? to snad proboha ne :wink: :D Ja bych řekl,že si prostě mezikroužky a ten bláznivej makroměch s těmi objektivy nerozumí...jinak nevím :?: Ale někomu to funguje bezchybně.....tak ja nevím...asi bude chyba ve mě a budu potřebovat vyměnit :lol: :lol: :lol:

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“