Pomoc - očista !!!
Moderátor: Moderátoři
Každý způsob čištění má své pro a proti. Ta lepící tyčinka vypadá dobře a někde jsem viděl, že s ní kdesi na výstavě zadarmo čistili pentaxáci čipy Pentaxů návštěvníkům jako demonstraci, takže bych jí asi věřil (navíc mi to přijde lepší řešení i do terénu místo balónku). Z žádného servisu se mi zatím nepodařilo vylomit, jak to čistí . Sada na čištění Green Clean, hodně lidí si to pochvaluje, jak je to perfektní..mno.. neznám konstrukci ani své K20D, natož jiných přístrojů, takže nevím, kde všude se nachází mazivo, ale osobně si myslím, že je reálná možnost jej někde v šachtě tím roztokem rozpustit a udělat si na low pass filtru mastné šmouhy. Co se týká jejich vysávací sady, myslím, že je to docela dobrý nápad, ale neměl jsem to v ruce, takže nevím, jestli ta koncovka není moc tvrdá kvůli poškrábání vrstev na LPF. Odfoukávání nečistot s sebou nese malé riziko, že si prach nafoukáte mezi LPF a senzor (to samé -vniknutí kapaliny- se může přihodit u mokrého čištění), opět netuším, jak moc má moderní tělo DSLR tento prostor vytěsněný. Prodávají se i spec. štětečky na čištění čipů (drahé jaxviňa, žádná Hama), které jsou výborné na čištění objektivů, matnice a zrcátka, ale pro čip mi shrnování prachu do stran moc praktické nepřipadá a v šachtě čipu je málo místa narozdíl od čoček objektivu.
Koukal jsem na ten odkaz čištění lepivou tyčinkou a zaujalo mě jiné video: "Proper Sensor Cleaning Detailed Tutorial", maník tam čistí čip N D3.. a napadla mě jedna důležitá rada. Za žádnou cenu nesahejte holou rukou na funkční část čistícího zařízení, která přijde do kontaktu s čištěnou plochou čipu (objektivu)! Můžete si desetkrát ruku umýt, ale stopu to vždy zanechá (ze zaměstnání s tím mám bohaté zkušenosti ). Pokud je kvůli dané technologii čištění nezbytné na tu plochu sáhnout, použijte chirurgické rukavice (bezpráškové!). Osobně bych preferoval (pokud bych neměl možnosti, jaké mám) tyčinku nebo balónek a jednou za čas důkladná očista v servisu.
Koukal jsem na ten odkaz čištění lepivou tyčinkou a zaujalo mě jiné video: "Proper Sensor Cleaning Detailed Tutorial", maník tam čistí čip N D3.. a napadla mě jedna důležitá rada. Za žádnou cenu nesahejte holou rukou na funkční část čistícího zařízení, která přijde do kontaktu s čištěnou plochou čipu (objektivu)! Můžete si desetkrát ruku umýt, ale stopu to vždy zanechá (ze zaměstnání s tím mám bohaté zkušenosti ). Pokud je kvůli dané technologii čištění nezbytné na tu plochu sáhnout, použijte chirurgické rukavice (bezpráškové!). Osobně bych preferoval (pokud bych neměl možnosti, jaké mám) tyčinku nebo balónek a jednou za čas důkladná očista v servisu.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
-
- Pokročilý uživatel
-
- Pokročilý uživatel
no taky jsem nejprve nemel odvahu vubec pritlacit, ale kdyz jsem zjistil ze to jinak nechce jit, tak mi nic jineho nezbyvalo pokud jsem chtel mit ten senzor cisty, ale taky jsem byl nervozni at neco neznicim...
Pentax K-7, Sigma 10-20mm, Tamron 17-50mm/2.8, Pentax 50-200mm, Pentax FA 50mm/1.4 Velbon Sherpa 435, CPL, system Cokin
Co jsem byl schopen zjistit, tak DSLR LP filtry mají tloušťku kolem 1,2-2,5 mm (Canon 30D 2,45mm , Canon 5D 1,45mm , pentaxy jsem nenašel), takže měkkou silikonovou ploškou tyčinky to IMO nepromáčkneš ani omylem
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tento zpusob cisteni zda se mi byti ponekud stastnym :], alespon z meho pohledu. Na mokre cisteni si netroufam (tim mene pote, co nekdo asi zde popisoval ze filtr poskrabal), vysavani a ofukovani je asi cesta do pekel ..
Radeji se tedy zeptam, tyhle 'gelove' tycky, muzete mi doporucit konkretni znacku/typ? Zkousel jsem hledat i v zahranici a nasel jsem je cenove okolo 20USD, coz se mi zda nejak az moc podezrele malo. Vypada ta sada, co pouzivate, nejak takto?
Sice ted prave mam co se tyce cisteni o starost mene, fotak je zcela novy, ale hadam ze spise drive nez pozdeji to resit budu muset zacit. Dik za info! :]
Radeji se tedy zeptam, tyhle 'gelove' tycky, muzete mi doporucit konkretni znacku/typ? Zkousel jsem hledat i v zahranici a nasel jsem je cenove okolo 20USD, coz se mi zda nejak az moc podezrele malo. Vypada ta sada, co pouzivate, nejak takto?
Sice ted prave mam co se tyce cisteni o starost mene, fotak je zcela novy, ale hadam ze spise drive nez pozdeji to resit budu muset zacit. Dik za info! :]
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- Moderátor
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Dik za info, to bude asi vazne to same.. Muzete tedy nekdo porovnat ucinnost tohoto cisteni v porovnani treba s 'mokrou' ocistou, zda se pomoci te tycky da opravdu pouzitelne vycistit snimac? Samozrejme chapu, ze nic nebudude dokonale, ale na vysoke clony moc nefotim, potrebuji vetsinou filter ocistit jen od toho 'nejvetsiho curbesu' :]
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Tyčka od Pentaxu je dobrá, jen k dokonalému čištění je občas nutné několikrát proces opakovat.
Mě se vždy na první pokus nejlépe osvěčila metoda stlačeného plynu pomocí sady TETENAL < http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p318006 ... ini-103048 >. Je pravda, že cena je vysoká a výdrž jedné bombičky malá (na cca. 2-3 vyčištění). Zatím v poho - možná mě čeká v budoucnu nějaká pekelně přilepená nečistota...
Mě se vždy na první pokus nejlépe osvěčila metoda stlačeného plynu pomocí sady TETENAL < http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p318006 ... ini-103048 >. Je pravda, že cena je vysoká a výdrž jedné bombičky malá (na cca. 2-3 vyčištění). Zatím v poho - možná mě čeká v budoucnu nějaká pekelně přilepená nečistota...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Napad zajimavy, ale ja uz proste zadne vyfukovani nebo vysavani nechci. Dlouho jsem cistil chip pomoci ofuku malym balonkem, ale jedine co se tim da docilit je nafokani prachu vsude mozne po vnitrku tela, on se stejne jednou na snimac vrati ;) .. Na vysavani nemam zase natolik ciste prostredi, aby se zaroven s vysavanym prachem nenatahoval dovnitr diky podtlaku jiny. Premyslel jsem take o tech antistatickych steteckach ('chlup' se roztoci, nabije se statickou elektrinou), ale odrazdila me cena a nutnost tlakoveho cisteni stetecku (coz by sice nebyl technicky problem, potapeni me zivi, stlaceneho vzduchu mam opravdu vzdy dost :], ale je to obecne silne neprakticke).
Prave proto se ptam na zkusenost s touto tyckou, vypada to z meho pohledu na zatim nejvhodnejsi cisteni ..
Prave proto se ptam na zkusenost s touto tyckou, vypada to z meho pohledu na zatim nejvhodnejsi cisteni ..
Teď je dokonce levnější. http://www.oehling.cz/inshop/cistici-ki ... 89%5D.html
K10D +D-BG2,set DA 18-55 , TAMRON 28-75/2,8, TAMRON 70-300+AUTO REVUENON 55/1,4 , Metz58, Osawa tripod, Lowepro SlingShot 200 AW.
tak toto vubec nechapu jak se to pouziva!
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Myslím, že úplně stejně jak ta Pentaxí ne?Má lepivý konec a prach se jednoduše vytípne zdaného místa. Viz návod http://www.oehling.cz/inshop/files/140661.pdf
K10D +D-BG2,set DA 18-55 , TAMRON 28-75/2,8, TAMRON 70-300+AUTO REVUENON 55/1,4 , Metz58, Osawa tripod, Lowepro SlingShot 200 AW.