Pentax K30D

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 01 pro 2008, 12:22

...tady je to "správné" sklo...:

http://www.pbase.com/cameras/tokina/at_x_116_pro_dx
Pentax

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

asdf
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od asdf » 29 pro 2008, 12:15

Hmm, když nad tím tak přemýšlím, tak mě nenapadá nic, s čím novým by pentax mohl přijít pokud "nevyrobí" větší čip...

Jediné co by nyní mohl udělat je zvýšit rychlost sériového snímání a autofokusu a pokusit se nějak hardwarovou cestou zvýšit DR (na co by se výrobci měli vůbec zaměřit).

Ale co se týká nějaké novinky ve formě vyššího počtu pixelu, tak je nyní K20D podle všeho na okraji technických možností (šum už je na hranici komerční únosnosti, už to nikdo nebude chtít kupovat).

Takže závěr pro mě je takový, že buď se pentax vydá cestou zkvalitnění obrazu a zrychlení svého systému (což je vcelku náročná a drahá záležitost) nebo prostě musí přijít s větším snímačem... Anebo mu zase trochu ujede vlak.., což už se pomalu děje nástupem Nikonu a především Sony do FF. Tak uvidíme co se bude dít.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 29 pro 2008, 14:27

...taky nad tím poslední dobrou víc a víc přemýšlím... a popravdě mě osobně by se nejvíce líbil update ve formě ASP-H čipu při zachování současného rozlišení... tj, zmenšil by se šum, objem dat by byl zachován (pokud by se vlastně nezmenšil díky nižší urovni šumu) a díky inovovanému PRIME procesoru by se mohla zvýšit rychlost na cca 5fps. Digi skla myslím crop 1,3 zvládnou a tělo by se nemuselo zvětšovat...

...ve PhotoLife 67/2008 Karbusický zmiňuje zajímavý počit Panasonicu.. a totiž LCD hledáček v tak vysoké kvalitě, že v podstatě není možno rozeznat od průhledu standardní optickou sestavou... a že byl z počátku velmi skeptický, po nahlédnutí byl šokován... a vidí v tom do budoucna výrazné zjednodušení DSLR... odpadlo by zrcadlo a tím se mohlo seriové snímání posunout do závratných rychlostí.. navíc díky absenci matnice by veškerá kontrola nad snímkem byla na mnohem vyšší úrovni... kontrola hloubky ostrosti, zaostření jako takového.. preview snímku před uložením ve vysoké kvalitě.... absencí šachty v těle se drasticky zmenší prostor v těle a vzdálenost optiky od čipu a díky tomu poskočí kvalita objektivů... menší potřeba korekce chyb...

...ano, představa, že zvuk závěrky a zrcadla by byl jen syntetický, z reproduktorku na těle jako u kompaktů mě nahání husí kůži, ale po zahnání starých návyků je potřeba uznat, že toto řešení má více výhod než nevýhod.... v podstatě nevýhodu nevidím žádnou...

...otázkou je, zda za necelý rok od představení tohoto řešení by Pentax/Samsung něco podobného uvedli.... má to totiž jednu zásadní překážku... nová skla...
Naposledy upravil(a) fjo dne 29 pro 2008, 15:18, celkem upraveno 1 x.
Pentax

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 29 pro 2008, 15:10

Moje objektivy by větší čip uvítaly s otevřenou náručí, ale na druhou stranu K10D mi dává všechno co si můžu přát a peníze za nové tělo se mi teda dávat nechce.

Ten Panasonic může být zajímavý, uvidíme jestli k němu taky udělají nějaké zajímavé objektivy.

draxxter
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od draxxter » 29 pro 2008, 16:17

Jediná nevýhoda elektronického hledáčku je vyšší spotřeba elektrické energie. Při klasickém optickém hledáčku je spotřeba minimální, kdežto při elektronickém musí být napájen snímací chip, display v hledáčku. S tím mne napadá, že když bude napájen snímací chip a bude na něj dopadat neustále světlo, bude se taky zahřívat a při zahrátí chipu se zvýší i hladina šumu.
Pentax K-70, DA 18-135 WR, DA* 16-50/2.8, DA* 50-135/2.8, Tamron SP AF 90/2.8, DA 18-250

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 29 pro 2008, 16:42

...s tím zahříváním čipu máš pravdu... to bude potřeba vyřešit... ale zase klesne spotřeba díky tomu, že při takovém řešení zase klesne spotřeba díky absenci pohonu mechanismu sklápění zrcadla a ovládání závěrky... jedině, že by nechali závěrku (právě kvůli tomu, aby zábranili neustálemu dopadání světla na čip) a odstranili jen zrcadlo...
Pentax

TomášFencl
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od TomášFencl » 29 pro 2008, 17:16

...no pokud by tam nechali závěrku tak by pak museli dát ještě nějaký druhý snímací čip, aby bylo co do hledáčku zobrazovat - no a pak už je jaksi ta výhoda elektronického hledáčku na nic, protože nesleduji to co zaznamená hlavní čip...

Já osobně si myslím, že dělat ze zrcadlovky kompakt je cesta zpět - mělo by to snad jen výhodu výměnných objektivů...ale myslím, že tudy cesta nepovede.
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 29 pro 2008, 17:23

...eh :lol: ups... no jo Tome, máš pravdu... nějak mi to nemyslí... čekám s napětím na nový komp a skoro celou mozkovou kapacitu mi zabírají myšlenky na to, kdy ho konečně dovezou... zbylá kapacita je na nezbytné životní funkce :-D

...přiznám se, že mi to pocitově taky moc nesedí, ale rovnou bych ten LCD hledáček nezavrhoval... a že by to měla být cesta zpět si už vůbec nemyslím...

další výhoda, co mě napadá je to, že odpadá problém s pronikajícím světlem z hledáčku na čip.... a to neustálé osvětlení čipu by klidně mohl vyřešit nějaký snímač přiložení oka k hledáčku... přiložíš oko, zapne se snímač.. oddálíš oko, vypne se... a to samé by platilo pro LCD hledáček, když už jsme zmínili spotřebu...
Naposledy upravil(a) fjo dne 29 pro 2008, 22:27, celkem upraveno 1 x.
Pentax

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 29 pro 2008, 20:51

Navíc už teď se občas argumentuje příliš ostrým dopadem paprsků na okrajové části čipu a to by prohloubení stavby objektivů ještě zhoršilo...

Bylo mnoho cest které se z nějakých důvodů ukázaly jako nikam nevedoucí a myslím si, že zrušení zrcadla je jednou z nich. Každé zařízení má svoje limity co se týče rychlosti, ccd/cmos čipy, procesory zpracovávající signál a konečně zobrazovací display v hledáčku (asi nejslabší článek). Výsledkem je zpožděný obraz, oproti "okamžitému" zobrazení pomocí zrcadla a hranolu, navíc si nedělám moc velké iluze jak rychle se bude obraz překreslovat. Pokud se podívám na lifeview displej kompaktu, tak je to zoufalství. U zrcadlovek to mají výrobci snad udělané líp, ale pohledu na matnici se to rozhodně ani vzdáleně nepodobá.

Doufám, že Pentax s tímto nebude ztrácet čas (když už nestrácel čas s dálkoměrama, TLR ani objektivama pro velký formát kde by to uživatelné jistě ocenili :cry: ).

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 03 led 2009, 12:28

Trochu jsem hledal:

Kód: Vybrat vše

http://www.photographybay.com/2008/11/03/pentax-k30d-rumor/
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 03 led 2009, 18:34

Jedine s cim sa musia fakt v Pentaxu riadne polepsit je ISO...nech uz mozu konecne konkurovat aj v tejto sfrere konkurenicii..lebo ISo je u Pentaxu Zalostne apson co ja vidim a co vidim u konkurencie...

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 led 2009, 19:07

...ale houbeles... kdyby teď nevylezli dvě nebo tři zrcadlovky, které umí hodně vysoké ISO, vůbec by Ti to nepřišlo málo...
Pentax

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 led 2009, 19:28

fjo píše:...ale houbeles... kdyby teď nevylezli dvě nebo tři zrcadlovky, které umí hodně vysoké ISO, vůbec by Ti to nepřišlo málo...
Mezi APS-C zrcadlovkami je Pentax co do šumu mezi nejlepšími, a rozhodně nekoupíš míň šumící foťák za menší prachy.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 03 led 2009, 20:00

elho_cid píše:
fjo píše:...ale houbeles... kdyby teď nevylezli dvě nebo tři zrcadlovky, které umí hodně vysoké ISO, vůbec by Ti to nepřišlo málo...
Mezi APS-C zrcadlovkami je Pentax co do šumu mezi nejlepšími, a rozhodně nekoupíš míň šumící foťák za menší prachy.
...a říkám snad něco jiného....??
Pentax

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 led 2009, 20:32

fjo píše:
elho_cid píše:
...a říkám snad něco jiného....??
Já mám prostě takhle někdy zvrhlou touhu s někým drze souhlasit.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“