Zpusoby cisteni cipu
Moderátor: Moderátoři
Ahoj, po vikendovem foceni v prirode jsem zjistil, ze mam hodne zaneseny cip prachem
. Chtel jsem se zeptat ohledne cisteni, jestli je moznost nekde servisni cisteni v Brne nebo Ostrave, do Prahy to mam daleko a na kolik to asi vyjde. Pripadne jake mate zkusenosti s tim Pentaxim cleaning kitem, do budoucna by se to hodilo na cisteni nebo pripadne uz ted misto toho servisniho.

Pentax K-7, Sigma 10-20mm, Tamron 17-50mm/2.8, Pentax 50-200mm, Pentax FA 50mm/1.4 Velbon Sherpa 435, CPL, system Cokin
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Osobne cistim jen pokud je to videt nejak zasadne na fotkach, pak nasadim maxi clonu, zaostrim na nekonecne, cvaknu bilou ctvrtku a teprve se zhrozim
. Vetsinou pak ale jen ofouknu balonkem (ikdyz to neni uplne doporucovane, ze se bordel dostane i na matnici a tam, kam by se jinam nedostal, ale je to nejjednodussi a relativne efektivni
. Co se neofoukne, tak tipnu pentax tycinkou - funguje dobre.

Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
To nemusíš, K20ka na to má automatickou funkci (teda tu čtvrtku potřebuješ)jasanek píše:Osobne cistim jen pokud je to videt nejak zasadne na fotkach, pak nasadim maxi clonu, zaostrim na nekonecne, cvaknu bilou ctvrtku a teprve se zhrozim.

Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
No já nevím chlapy,ale já mám Pentíka 15 měsíců a zatím jsem musel čistit jen jednou a to si troufám tvrdit že půlka bordelu tam byla ještě z výroby a to měním skla hodně,protože používám pevný skla .Základ je připravit si nové sklo bez zadní krytky,pořípadě ho předtím vzadu ofouknout a pak rychle vyměnit s foťákem otočeným zásadně bajonetem dolu. Kolega co má K10 16měsíců mě to tak naučil a on ještě nečistil.Neříkám že tam nic nemám,ale na fotkách retušuju řádově do 5-ti smítek. Takže nic hroznýho. 

Verne
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz
cistenie
no ja som si vymyslel vlastny sposob a vcelku jednoduchy a zatial vzdy ucinny- som velmi lenivy zhanat a kupovat cistiace sady. robim to takto: vyklopim standardne zrkadlo, fotak dam na stol tak, aby mi stolna lampa svietila na cip a vidim tak kazdu necistotu- tie jednoducho malou plastovou ohybnou hadickou (priemer cca 3mm) povysavam vlastnou "nasavacou" silou... samozrejme vsetko bez dotyku... tot moj sposob
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
-
- Pokročilý uživatel
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jsem čerstvý (a už teď nadšený) Pentaxista, s DLSR začátečník, takže s čištěním senzoru nemám žádné zkušenosti, ale to je teď vedlejší. Zajímalo by mě hlavně, jaké máte zkušenosti s detekcí prachu na senzoru (přímo funkcí v menu), případně jakými pravidly se řídit, aby bylo přesné. Stalo se mi několikrát, že mi to ukázalo pár smítek a po další kontrole naprosto čistý čip, no a do třetice zase naprosto zaneřáděný, takže nevím, jestli tato funkce má opravdu nějaký smysl..
Naposledy upravil(a) ByWondra dne 18 pro 2008, 19:05, celkem upraveno 1 x.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Má to smysl, nevím to jistě, ale když foťák nakloníš a pak dáš zpět, tak se muže prach uvnitř "rozfoukat". Pokud není čip nějak nabytý a funguje to jako TV když jí zapneš a přiložíš papír(Nevím jestli to jde i u LCD). A jinak vítej.ByWondra píše:Ahoj, jsem čerství (a už teď nadšený) Pentaxista, s DLSR začátečník, takže s čištěním senzoru nemám žádné zkušenosti, ale to je teď vedlejší. Zajímalo by mě hlavně, jaké máte zkušenosti s detekcí prachu na senzoru (přímo funkcí v menu), případně jakými pravidly se řídit, aby bylo přesné. Stalo se mi několikrát, že mi to ukázalo pár smítek a po další kontrole naprosto čistý čip, no a do třetice zase naprosto zaneřáděný, takže nevím, jestli tato funkce má opravdu nějaký smysl..
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak s tím sem počítal že to ví. Návod doporučuji přečíst.BenaCZ píše:Pri kontrole prachu pomoci menu fotaku musis videt v hledacku "cisty" prostredi (treba zed nebo neco rovneho). Pak to funguje. Myslim ze to tak i pisou v navodu...
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
už možná vím, v čem byl problém: foťák jsem držel v ruce. Když jsem to samé zkoušel ze stativu, vždy byl výsledek stejný: naprosto čistý čip..
Ještě jsem se chtěl zeptat: když při výměně objektivů "v terénu" zjistím, že je na spodku prach, který nejde sfouknout, je dobrý postup dýchnout na něj a setřít prach či jiné nečistoty hadříkem na brýle (ten mám dobrý: Vandenberg)? To samé z přední strany objektivu..
Díky za odpověď
Ještě jsem se chtěl zeptat: když při výměně objektivů "v terénu" zjistím, že je na spodku prach, který nejde sfouknout, je dobrý postup dýchnout na něj a setřít prach či jiné nečistoty hadříkem na brýle (ten mám dobrý: Vandenberg)? To samé z přední strany objektivu..
Díky za odpověď
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pro kontrolu prachu na senzoru je nejlepsi zaclonit na max. clonove cislo, zaostrit na nekonecno a cvaknout treba bilou ctvrtku. Na vyfocenem obrazku je teprve radne videt, co clovek ma na senzoru
. Kontrola prachu v menu neni dle mych zkusenosti prilis spolehliva.

Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;