rychlost zápisu na kartu
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
rychlost zápisu na kartu
Myslíte, že u K10D má nějaký zásadní vliv na rychlost zápisu na kartu typ karty (konkrétně zapisovací rychost 10 nebo 20 MB/s)?
Mám Sandisk Extreme III 2GB (20MB/s) a chci si koupit SDHC 4GB Sandisk Extreme II (10MB/s) a nerad bych aby u sekvenčního snímání byl rozdíl patrný...
Jake mate zkušenosti s jinymi vyrobci SD karet? myslim např. Kingston, A data, Emgeton...
dikyyy
Mám Sandisk Extreme III 2GB (20MB/s) a chci si koupit SDHC 4GB Sandisk Extreme II (10MB/s) a nerad bych aby u sekvenčního snímání byl rozdíl patrný...
Jake mate zkušenosti s jinymi vyrobci SD karet? myslim např. Kingston, A data, Emgeton...
dikyyy
U DS mi stačí rychlost 5 Mb/vt (Panasonic High Speed), stejně rychleji nepíše, ale u K10D už je to důležité... nejsem si jist jestli 10 Mb/vt to stíhá, dávám tam zásadně taky Sandisk Extreme III 2GB, nic jiného nemám, nemám možnost srovnání. Pokud vím tak ty SDHC jsou pomalejší, asi obětovali rychlost aby dosáhli větší kapacity. Pro sebe nevidím důvod jít na větší kapacitu než ty 2 Gb, nedělám 500 fotek za den, u filmu jsem musel pracně vyměňovat po 36 fotkách, takže.....
jir_ist
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no jo, ale když jedeš do RAWU tak místa ubývá rapidně...holt 4GB se hodí.
našel jsem i jiné SD karty(ne HC) s kapacitou 4GB a zapisem 20MB/s, tak nevim co ti HC sledujou.
EMGETON Flexaret Profesional 133x (20MB/s)
Take MS 133x (20MB/s)
A data 150x ( 22,5MB/s)
Apacer SD Card 150x ( 22,5MB/s)
no akorat ty značky na mě nepůsobí moc duvěryhodně...snad Emgeton, navic Flexaret...mmm, ta nostalgie...
našel jsem i jiné SD karty(ne HC) s kapacitou 4GB a zapisem 20MB/s, tak nevim co ti HC sledujou.
EMGETON Flexaret Profesional 133x (20MB/s)
Take MS 133x (20MB/s)
A data 150x ( 22,5MB/s)
Apacer SD Card 150x ( 22,5MB/s)
no akorat ty značky na mě nepůsobí moc duvěryhodně...snad Emgeton, navic Flexaret...mmm, ta nostalgie...
Flexaret
Tuhle 4GB flexaretu, jsem si do K10ky koupil, za 910Kc, no nekup to. Test rychlosti jsem zatim nedelal, ale az budu mit cas, urcite vyzkousim.
Update: vcera jsem zkusil delsi serii a 20MB/s nema ani nahodou.
Update: vcera jsem zkusil delsi serii a 20MB/s nema ani nahodou.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
no právě, u Sandisku si myslím že není třeba mít obavy, a udané rychlosti budou odpovídat.
Navíc tyhle "B" značky mi nahánějí husí kůži při představě, že nafotím důležitý materiál a karta mi vyhlásí stávku...
dilemaaa
zkoušel jsem u K10D a Sandisk EXTREME III (20MB/s) sekvenci. při jpegu není problém, rychost sn/s je jak má, ale u RAWU zhruba po 4 sn. začne rychost sekvence zpomalovat. foták zapisuje na kartu jak divý, při tom objemu dat to jde holt pomaleji. No a dát tam místo karty se zapisem 20MB/s pomalejší 10MB/s, dělalo by to už po 2. snímku si myslím.
jen takový postřeh...¨
tak nezbývá než na sekačky dát jpeg...
Navíc tyhle "B" značky mi nahánějí husí kůži při představě, že nafotím důležitý materiál a karta mi vyhlásí stávku...
dilemaaa
zkoušel jsem u K10D a Sandisk EXTREME III (20MB/s) sekvenci. při jpegu není problém, rychost sn/s je jak má, ale u RAWU zhruba po 4 sn. začne rychost sekvence zpomalovat. foták zapisuje na kartu jak divý, při tom objemu dat to jde holt pomaleji. No a dát tam místo karty se zapisem 20MB/s pomalejší 10MB/s, dělalo by to už po 2. snímku si myslím.
jen takový postřeh...¨
tak nezbývá než na sekačky dát jpeg...
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
tak už to mám...Sandisk dělá SDHC Extreme III 4GB (20MB/s zapis i čtení, odolná teplotám atd.) s USB čtečkou za 140 usd. jupii
http://sandisk.com/Products/Item(2348)- ... C_4GB.aspx
http://sandisk.com/Products/Item(2348)- ... C_4GB.aspx
Ahoj, tak jsem "změřil" rychlost té 4GB flexarety. v praxi prvních 8 RAW souborů nominální rychlostí (3.125/s), pak další za 1.3s a potom slabota, odstup 2.25sekundy. Takže Flexareta dává nějakých odhadem 5MB/s při zápisu. Tak moc limitující to není, míval jsem pomalejší foťáky. Kdyby mě štvala, půjde do exilu do Canona, tomu stačí bohatě a pořídím rychlejší značku. Co třeba A-data 150x? Nějaké zkušenosti?
Mám A-data 2GB speedy sd Duo, rychlost není nikde napsaná, ale při kopírování do PC to píše okolo 9MB/s, no a při focení po osmé fotce to teda trvá aspoň 4s. Co je na ní dobré, je, že jde rovnou zasunout do usb v PC a neni třeba čtečky - to to označení duo. Na netu jde sehnat okolo 650 Kč.
K10D, MZ6
Bohužel mi zrovna odešla paměťová karta. Byl to Pretec 133x. Snad jsem ji poškodil vlastní vinou (možná statická elektřina) a nebo je to prostě kix výrobce. Každopádně mi nezbylo než se o toto téma také zajímat.
1) Jsem zastáncem větších velikostí, protože na dovolené se třeba 14 dní nedostanu k počítači.
2) Tady naleznete některé odpovědi na Vaše otázky: http://www.bgslevi.cz/clanek.php?market=0&id=13321
3) Co se tzv. B značek týče, nemohu mluvit za jiné kromě A Data. Jejich paměti obvykle používám při stavbě počítačů a nemohu si stěžovat, tolik ke kvalitě.
Druhá věc jsou vlastnosti produktu. Ale tam je to jistě obdobné jako u všech značek. A sice každý výrobce má nějakou produktovou řadu, no a verze "speedy" je u A data tou nejlevnější = nejpomalejší. Muselo by se šáhnout po verzi Turbo která udává pro SD rychlost 150x (22,5MB/s) a u SDHC class 6. Myslím že ani jiní výrobci nedělají rychlejší.
A Data má ještě verzi Super, to jsou rychlosti 80x a class4. Pokud se podíváte do nabídky autorizovaného prodejce Pentaxu, běžně do foťáků prodává takto rychlé karty. Jen nevím jestli jsou tyto určené pro foťáky, jako je K10D.
Správně zde bylo poznamenáno, že u SDHC se uvádí minimální garantovaná rychlost. Class6 = 6MB/s.
1) Jsem zastáncem větších velikostí, protože na dovolené se třeba 14 dní nedostanu k počítači.
2) Tady naleznete některé odpovědi na Vaše otázky: http://www.bgslevi.cz/clanek.php?market=0&id=13321
3) Co se tzv. B značek týče, nemohu mluvit za jiné kromě A Data. Jejich paměti obvykle používám při stavbě počítačů a nemohu si stěžovat, tolik ke kvalitě.
Druhá věc jsou vlastnosti produktu. Ale tam je to jistě obdobné jako u všech značek. A sice každý výrobce má nějakou produktovou řadu, no a verze "speedy" je u A data tou nejlevnější = nejpomalejší. Muselo by se šáhnout po verzi Turbo která udává pro SD rychlost 150x (22,5MB/s) a u SDHC class 6. Myslím že ani jiní výrobci nedělají rychlejší.
A Data má ještě verzi Super, to jsou rychlosti 80x a class4. Pokud se podíváte do nabídky autorizovaného prodejce Pentaxu, běžně do foťáků prodává takto rychlé karty. Jen nevím jestli jsou tyto určené pro foťáky, jako je K10D.
Správně zde bylo poznamenáno, že u SDHC se uvádí minimální garantovaná rychlost. Class6 = 6MB/s.
Moje galerie:
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &cat=10433
K10D, MZ5, SMC-M 50 F1,7, SMC-FA 28-70 F4 AL, SMC-FA 80-320 F4,5-5,6
Tak jsem si pořídil Transcend SDHC 4GB class6 a hned jsem se rozhodl ji otestovat. Zajímalo mě totiž jak velký vliv má rychlost paměťové karty na kontinuální snímání.
Digitální foťáky mají tzv. buffer, do kterého se nasnímaná data zapisují nejdříve a z bufferu se data zapisují do paměťové karty. Rychlost a velikost bufferu je jistě dost podstatný prvek mající vliv na výslednou rychlost kontinuálního snímání. Když k tomu ještě přidáme celou mašinerii procesu převodu nasnímaných dat do podoby souboru JPG či RAW, měli bychom se dostat k uváděnému číslu 3,3 snímků za sekundu a navíc pro JPG až do zaplnění paměťové karty (to uvádí výrobce).
Takže jsem vzal starou a pomalou 1GB SD kartu a v režimu RAW spustil kontinuální snímání (v režimu kontinuálního snímání). Prvních deset snímků jelo jak po másle, jedenáctý už měl spoždění cca 3 vteřiny a dvanáctého jsem se nedočkal.
U nové 4GB SDHC karty class 6 došlo u jedenáctého snímku také ke spoždění závěrky a až u dvanáctého bylo spoždění cca 3 vteřiny a kontinuální snímání mohlo dále pokračovat.
Tak a teď si to přeberte. Jasně z těch dvou pokusů vyplývá, že prvních deset snímku stihne obhospodařit foťák sám bez vlivu paměťové karty. Je tedy na názoru každého, jestli utrácet za rychlé karty nebo jestli ušetřit kačky za karty pomalejší. Domnívám se že tak rychlá karta, která by neomezovala rychlost kontinuálního snímání prostě neexistuje. Pro objektivnost ještě uvádím, že Transcend nabízí jednu ještě rychlejší verzi SDHC karty, než jsem si koupil já.
Digitální foťáky mají tzv. buffer, do kterého se nasnímaná data zapisují nejdříve a z bufferu se data zapisují do paměťové karty. Rychlost a velikost bufferu je jistě dost podstatný prvek mající vliv na výslednou rychlost kontinuálního snímání. Když k tomu ještě přidáme celou mašinerii procesu převodu nasnímaných dat do podoby souboru JPG či RAW, měli bychom se dostat k uváděnému číslu 3,3 snímků za sekundu a navíc pro JPG až do zaplnění paměťové karty (to uvádí výrobce).
Takže jsem vzal starou a pomalou 1GB SD kartu a v režimu RAW spustil kontinuální snímání (v režimu kontinuálního snímání). Prvních deset snímků jelo jak po másle, jedenáctý už měl spoždění cca 3 vteřiny a dvanáctého jsem se nedočkal.
U nové 4GB SDHC karty class 6 došlo u jedenáctého snímku také ke spoždění závěrky a až u dvanáctého bylo spoždění cca 3 vteřiny a kontinuální snímání mohlo dále pokračovat.
Tak a teď si to přeberte. Jasně z těch dvou pokusů vyplývá, že prvních deset snímku stihne obhospodařit foťák sám bez vlivu paměťové karty. Je tedy na názoru každého, jestli utrácet za rychlé karty nebo jestli ušetřit kačky za karty pomalejší. Domnívám se že tak rychlá karta, která by neomezovala rychlost kontinuálního snímání prostě neexistuje. Pro objektivnost ještě uvádím, že Transcend nabízí jednu ještě rychlejší verzi SDHC karty, než jsem si koupil já.
Moje galerie:
Na jaře 2007 jsem si pořídil K10D a ještě před koupí jsem uvažoval o tom, jakou kartu koupit. Protože jsem s digitálními fotoaparáty neměl žádné zkušenosti (léta jsem používal Prakticu MTL 5B se čtyřmi objektivy východoněmecké a sovětské provenience), rozhodl jsem se pro SDHC 4GB Sandisk Extreme II, protože se tam přece vejde hodně fotek. Nyní svého rozhodnutí lituji a kdybych se měl znovu rozmýšlet, koupil bych raději čtyři jednogigové karty. Předně při zkolabování jedné nepřijdu o všechny snímky a také nemusím do počítače valit najednou 800 desetimegových fotek. To je jen taková moje rada pro ty, kdo se nacházejí ve fázi rozhodování.