Štětec na čištění digitálních zrcadlovek
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Štětec na čištění digitálních zrcadlovek
Našel jsem odkaz na tyto štětce: http://www.cart.cz/infoservis_clanek.php?cid=46
Já čip zatím jen ofukoval, toto mi přijde jako lepší varianta. Čistíte-li někdo čip štětcem, případně máte proti tomuto způsobu čištění výhrady, podělte se prosím o své zkušenosti a názory.
Já čip zatím jen ofukoval, toto mi přijde jako lepší varianta. Čistíte-li někdo čip štětcem, případně máte proti tomuto způsobu čištění výhrady, podělte se prosím o své zkušenosti a názory.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dneska jsem se zrovna zabýval problémem se znečištěním čipu. Dotknout se čipu bojím tak jsem zkoušel ofukování, ale prach se zase usadil. Tak jsem zkoušel vysavač v jiné místnosti a pouze s trubicí v ruce, při sklopeném zrcátku odsát prach. Trubici jsem se bál strčit úplně do vnitřku, tak jsem postupoval velice opatrně a to jen zkraje otvoru. Trochu to pomohlo, ale stále jsou na čipu částice. Tento štěteček by snad pomohl, takže i já nějaké zkušenosti s ním ocením.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Vincent aqua syntetic
Nechal jsem si to poslat tři dny před vánocemi,přišlo mi to 22.12.velikost 8 a 12.
K použití zatím nedošlo,ale pokud nebude stačit balonek,asi to zkusím.Trochu psaní na toto téma včetně cen jiných štětců je zde
http://www.makofoto.cz/ceniky/cencisteni.htm
K použití zatím nedošlo,ale pokud nebude stačit balonek,asi to zkusím.Trochu psaní na toto téma včetně cen jiných štětců je zde
http://www.makofoto.cz/ceniky/cencisteni.htm
čištění CCD
Mám *istDS skoro 2 roky. Prach tam byl hned, asi rovnou z fabriky.... zkusil jsem vysavač způsobem jako maZec. Bylo to ještě horší, protože to všechen prach, který byl uvnitř těla přisálo do prostoru šachty.... navíc je problém v tom, že když odsáváte vytváříte vakuum a vtahujete vzduch z okolí do kamery, tj. další částice prachu.... Žádný štěteček se zatím nikomu neosvědčil, ze zkušenosti i jiných, vždycky na sebe nabere nějaký prach a za párkrát je nepoužitelný.... to není "tvrzení", to je moje zkušenost k úvaze.
Čistím (v koupelně u sprchy) nejdříve ofukováním velkým specialním balonkem (zvaným tuším Rocket), potom předem upravenou špachtlí z PVC seříznutou do ostrého břitu o šířce cca 16 mm. Přes hranu jsou dva papírové kapesníky a přes ně speciální jemný "papírek" na čištění objektivů. Na balení je takový grif, aby vám to pak nepřekáželo v šachtičce, je tam dost málo místa. Na ten papírek na břitu kápnu cca. 2 kapky ISOPROPYL ALCOHOL, nechám trochu vsáknout (samozřejmě vždycky nejvyšší snaha o čistotu, ničeho se ničím nedotýkám). Kamera je "ksichtem" dolů, aby do ní nepadal další prach, pod tlakem asi jako když píšete táhnu špachtli souvisle horní stranou zleva do prava, v koncové hraně přetáhnu špachtli do druhé (spodní) půlky nakloním úhel špachtle na druhou stranu břitu (čisté nepoužité) a táhnu zprava doleva po spodní straně CCD.....
Důležité je odhadnout správnou vlhkost tak, aby při tahu nazůstávaly za břitem mikroskopické kapičky, lépe méně než více. Doporučuji si nejdřív vyzkoušet a praktikovat na CD straně pro recording, povrch je velmi podobný..... taky jsem se hodně bál, ale výsledek .....
To co čistíte, není CCD, tedy delikátní a precizní mikroobvod atp., nýbrž skleněný filtr před CCD. Důležité je nepoškodit a nepoškrábat povrch skla tohoto filtru (proto předem ofouknout od "částic").... takže 2x tak opatrně jako když čistíte čočku svého nejdražšího objektivu......
Dodatek: Ta WEB od peter_01, kterou jsem teď shlédl velmi odpovídá tomu, špachtle a roztok (věřím že to je isopropyl, nic lepšího zatím asi není), co já popisuji jako "udělej si sám", jenže v komerčním pojetí a ceně....
Dodatek 2: trochu to čtu....takže Methanol.... poprvé jsem použil laboratorní 95% Ethanol, pracovalo to, ale lepší výsledek mám s tím Isopropyl alkoholem, rychleji se odpařuje a je menší nebezpečí, že za tahem špachtle zůstávají ty mikroskopické kapičky, které pak zaschnou a nechají "flíčky".... což se samozřejmě dá hned napravit přetažením znovu čistým, méně vlhkým ..... atd,atd.
Způsob zabalení špachtle - stěrky je na té WEB popsáno, vlastně tedy znázorněno všechno co výše popisuji, taky jsem nejdřív chytal rozumy z různých WEB.....
Čistím (v koupelně u sprchy) nejdříve ofukováním velkým specialním balonkem (zvaným tuším Rocket), potom předem upravenou špachtlí z PVC seříznutou do ostrého břitu o šířce cca 16 mm. Přes hranu jsou dva papírové kapesníky a přes ně speciální jemný "papírek" na čištění objektivů. Na balení je takový grif, aby vám to pak nepřekáželo v šachtičce, je tam dost málo místa. Na ten papírek na břitu kápnu cca. 2 kapky ISOPROPYL ALCOHOL, nechám trochu vsáknout (samozřejmě vždycky nejvyšší snaha o čistotu, ničeho se ničím nedotýkám). Kamera je "ksichtem" dolů, aby do ní nepadal další prach, pod tlakem asi jako když píšete táhnu špachtli souvisle horní stranou zleva do prava, v koncové hraně přetáhnu špachtli do druhé (spodní) půlky nakloním úhel špachtle na druhou stranu břitu (čisté nepoužité) a táhnu zprava doleva po spodní straně CCD.....
Důležité je odhadnout správnou vlhkost tak, aby při tahu nazůstávaly za břitem mikroskopické kapičky, lépe méně než více. Doporučuji si nejdřív vyzkoušet a praktikovat na CD straně pro recording, povrch je velmi podobný..... taky jsem se hodně bál, ale výsledek .....

To co čistíte, není CCD, tedy delikátní a precizní mikroobvod atp., nýbrž skleněný filtr před CCD. Důležité je nepoškodit a nepoškrábat povrch skla tohoto filtru (proto předem ofouknout od "částic").... takže 2x tak opatrně jako když čistíte čočku svého nejdražšího objektivu......
Dodatek: Ta WEB od peter_01, kterou jsem teď shlédl velmi odpovídá tomu, špachtle a roztok (věřím že to je isopropyl, nic lepšího zatím asi není), co já popisuji jako "udělej si sám", jenže v komerčním pojetí a ceně....
Dodatek 2: trochu to čtu....takže Methanol.... poprvé jsem použil laboratorní 95% Ethanol, pracovalo to, ale lepší výsledek mám s tím Isopropyl alkoholem, rychleji se odpařuje a je menší nebezpečí, že za tahem špachtle zůstávají ty mikroskopické kapičky, které pak zaschnou a nechají "flíčky".... což se samozřejmě dá hned napravit přetažením znovu čistým, méně vlhkým ..... atd,atd.
Způsob zabalení špachtle - stěrky je na té WEB popsáno, vlastně tedy znázorněno všechno co výše popisuji, taky jsem nejdřív chytal rozumy z různých WEB.....
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 02 led 2007, 02:25, celkem upraveno 2 x.
jir_ist
-
- Pokročilý uživatel
Našel jsem zajímavý článek o metodách čištění: http://www.eos-magazine.com/Sales%20fol ... eaning.pdf
Popisují se tam různé druhy čištění.
Také jsem zjistil, že k čištění štětcem je nutná také nádobka se stlačeným vzduchem kvůli jeho řádnému profouknutí před každým použitím. I když určitě nenahradí mokré čištění, líbí se mi pro relativní jednoduchost a dle různých názorů i pro slušnou účinost (vyšší než u profouknutí balónkem).
Popisují se tam různé druhy čištění.
Také jsem zjistil, že k čištění štětcem je nutná také nádobka se stlačeným vzduchem kvůli jeho řádnému profouknutí před každým použitím. I když určitě nenahradí mokré čištění, líbí se mi pro relativní jednoduchost a dle různých názorů i pro slušnou účinost (vyšší než u profouknutí balónkem).
Jasně, každý si najde co mu nejlíp vyhovuje...... já jsem stále toho názoru... i když "profukuješ" štěteček", zase do něj nastřeluješ mikroskopický prach z okolí.... to bys musel dělat v absolutním vakuu !!!
I když foukám balonkem na CCD, tak ofukuji vlastně jen "hrubé" částice (abych pak nepoškrabal jemně filtr CCD) a taky tam nastřeluji mikroprach, ale ten pak odstraním "mokrou" metodou.....
I když foukám balonkem na CCD, tak ofukuji vlastně jen "hrubé" částice (abych pak nepoškrabal jemně filtr CCD) a taky tam nastřeluji mikroprach, ale ten pak odstraním "mokrou" metodou.....
jir_ist
Cistenie cipu
Zdravim vsetkych, ja mam skusenost cca 2 roky s IstDs a teraz este zatial neoverenu K10D nakolo ju mam 2 tyzdne tento vyrobok a vysledky pri dodrzani postupu v navode ma uspokojuju. Nezistil som zatial nic negativne alebo problemove. Jedna sa o http://www.makofoto.cz/ceniky/cencisteni.htm ktore som bol osobne ako Kosican nakupovat v tejto predajni i pre syna ma Minoltu a sme spokojni.
Dnes jsem se pokusil poprvé vyčistit čip, měl jsem jej doslova zaprasený a použil jsem tuto metodu: http://www.42.cz/ccd.htm Mě to pomohlo tak na 98%. Asi budu muset jít ještě mokrou cestou, ale kdybyste viděli, jak ten čip vypadal předtím a jak potom, tak byste řekli, že to je 100%. Všem můžu jen doporučit. Škoda, že už jsem ty fotky smazal.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
No zní to jako dobrý nápad, mě osobně redukce na vysavač taky napadla, ale v jiném pojetí, před vlastním čištění nasadit na bajonet a na trubici vysavače nějakou látku prusvitnou s hustým vláknem. Má to sloužit hlavně k odsátí prachu ze vnitřku přístroje ne z čipu. Zaprášený vzduch z těla odsává trubice, ale podtlakem vzduch hnaný dovnitř těla je zkrz látku filtrován tudíž žádné pracové částice nejdou znovu dovnitř těla aparátu. Tenhle nápad ještě musím realizovat, jen s výběrem látky si nevím rady. Taky mě trápí uchycení takovéhle látky na bajonetu, ale to by se snad dalo udělat nějakým mezikroužkem, nebo m42 redukcí. Nápad pana Kratochvíla je ale velice zajímavý. A popravdě se mi líbí. Zkusit se má všechno ne 

Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já bych použil místo látky nějakej antibakteriální vysavačovej pytlík, má malý póry, rozhodně menší než látka. Chce to koupit takovej ten pro astmatiky/alergiky. A dal bych pozor, kterým směrem bude vzduch procházet, aby to bylo stejně jako kdyby byl ve vysavači.maZec píše:No zní to jako dobrý nápad, mě osobně redukce na vysavač taky napadla, ale v jiném pojetí, před vlastním čištění nasadit na bajonet a na trubici vysavače nějakou látku prusvitnou s hustým vláknem. Má to sloužit hlavně k odsátí prachu ze vnitřku přístroje ne z čipu. Zaprášený vzduch z těla odsává trubice, ale podtlakem vzduch hnaný dovnitř těla je zkrz látku filtrován tudíž žádné pracové částice nejdou znovu dovnitř těla aparátu. Tenhle nápad ještě musím realizovat, jen s výběrem látky si nevím rady. Taky mě trápí uchycení takovéhle látky na bajonetu, ale to by se snad dalo udělat nějakým mezikroužkem, nebo m42 redukcí. Nápad pana Kratochvíla je ale velice zajímavý. A popravdě se mi líbí. Zkusit se má všechno ne
Ahoj Pentaxisti.
Ač mám Pentíka taprve půl roku,tak jsem musel začít řešit čipu vyčištění od prachu a tak jsem serfoval po netu a bjevil Vaši sešlost s radami a moudry. Skusil jsem vyrobit vysavač ca na něj dal link Anonimní a musim řict že je to fakt dobrý. takže zatí díky. Měl bych ale jednu otázku, Já používám čištění čipu vibrací pokáždé když přehodím objektiv. Ale stejně se to zaprasilo. Má význam mít nastavené čistění vybrací po každém zapnutí?Mám strach že když tím zaklepu třeba 20x za hodinu že to pro ten čip není zrovna ideální.Máte někdo s tímhle nastavením skušeností? Udržído čip dýl v čistotě? Zatím díky a všechny zdravím.

Ač mám Pentíka taprve půl roku,tak jsem musel začít řešit čipu vyčištění od prachu a tak jsem serfoval po netu a bjevil Vaši sešlost s radami a moudry. Skusil jsem vyrobit vysavač ca na něj dal link Anonimní a musim řict že je to fakt dobrý. takže zatí díky. Měl bych ale jednu otázku, Já používám čištění čipu vibrací pokáždé když přehodím objektiv. Ale stejně se to zaprasilo. Má význam mít nastavené čistění vybrací po každém zapnutí?Mám strach že když tím zaklepu třeba 20x za hodinu že to pro ten čip není zrovna ideální.Máte někdo s tímhle nastavením skušeností? Udržído čip dýl v čistotě? Zatím díky a všechny zdravím.

Verne
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz
Pentax K 100 D,Ricoh KR 10,Pentax DA 18-55 AL II.Pentax DA 50-200 ED ,Pentax A 50/2,Pentax A 35/2,8,Pentax K 24/2,8,Sigma 70-300 DL, Velbon Sherpa 435 a nějaký filtry HOYA a COKIN. vernar@orlice.cz
-
- Pokročilý uživatel
Protože amatérské pokusy o vyčištění snímače u mě totálně selhaly (postup podle "dobrých rad" zkušených kolegů vedl k několikanásobně silnějšímu zasvinění a jednomu malému škrábanci), donesl jsem foťák vyčistit do pražského Pentax servisu (čištění silně znečištěného snímače za 500,-). Servisman mi řekl, že jak hadřík z mikrovlákna apod. tak ofuk balonkem jsou nevhodné metody, které situaci mohou ještě zhoršit a při ofuku se prý může prach dokonce dostat do skulinky mezi filtrem a vlastním snímačem odkud nepůjde dostat ven. Na domácí čištění prý jedině speciální tyčinku, kterou se prach "vytípá", případně stírací systémy na jedno použití (setření nečistot jedním tahem).
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
Od novoty byl na čipu nějaký flek. Vibrace čipu nepomohla. Měl jsem obavy, že to půjde jen nějakou stěrkou či mokrou cestou. Na tu stejně jednou dojde, ale zatím jsem vyzkoušel "lehký" ofuk balonkem a účinek se dostavil.Pak několikeré vibrace při různých polohách fotoaparátu. Kontrolní snímek čistý. Nebát se a zkoušet. Rozhodně koupím zmíněný štěteček. Už jsem nějaké čipy /ne tak drahé.../ čistil štětečkem - neznačkovým, ale chce to cit. Stírací systém na jedno použití bude vhodný, zatím nevím jaký.
Tužku Lens pen mini jsem pořídil k vůli štětečku na objektivy, ten grafit na čištění objektivu nebo filtru se mi nezdá. Zanechává na skle stopu a nevím, jestli může poškodit vrstvy na objektivu.
Tužku Lens pen mini jsem pořídil k vůli štětečku na objektivy, ten grafit na čištění objektivu nebo filtru se mi nezdá. Zanechává na skle stopu a nevím, jestli může poškodit vrstvy na objektivu.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Z počátku jsem měl též trochu problémy s nečistotou na čipu, ale po zkušenostech s *isdD jsem to raději vždy dal do servisu (2x). Teď mám zapnuto "oslíčku otřes se" při každém zapnutí aparátu a ačkoli měním objektivy jak zběsilý, už déle než rok je čip bez poskvrny.
Čištění stěrkou jsem nezkoušel. Jen ofukovat "čistým"vzduchem ze speciální bombičky na čištění. To byl mazec. Po čištění 10x víc nečistot na čipu než před a čištění v servisu to jistilo. Proto čištění stlačeným vzduchem z bombiček nebtat.
Ještě k tomu LensPen. Mám ho a jsem plně spokojen. První zkouška byla CPL filtrem, u kterého se projevovyl opar v protisvětle (už z obchodu neznatelný povlak nečistot) a LensPen to vyčistil. Pak jsem to použil vícekrát a už to používám i na objektiv. A bez následků.
Čištění stěrkou jsem nezkoušel. Jen ofukovat "čistým"vzduchem ze speciální bombičky na čištění. To byl mazec. Po čištění 10x víc nečistot na čipu než před a čištění v servisu to jistilo. Proto čištění stlačeným vzduchem z bombiček nebtat.
Ještě k tomu LensPen. Mám ho a jsem plně spokojen. První zkouška byla CPL filtrem, u kterého se projevovyl opar v protisvětle (už z obchodu neznatelný povlak nečistot) a LensPen to vyčistil. Pak jsem to použil vícekrát a už to používám i na objektiv. A bez následků.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
Nechci tě strašit, ale tomu lens pen (pokud máš na mysli ten od Hamy) naprosto nevěřím (zvláště pro čištění čipu u K20 nebo objektivu 50-135DA*), protože udržet ten terčík čistý bez tvrdých nečistot asi nebude lehké.. Navíc ten štěteček IMO dělá mikrorýhy do antireflexní vrstvy, spec. štětečky bezpečné pro tyto účely jsou řádově dražší.
Lens pen vlastním také, ale čistím s ním prach a matlance pouze z displeje a hleáčku
BTW teď mě tak napadá, že kolega LP používá na čištění polarizáku, takže by neškodilo se na tu AR vrstvu kouknout pod mikroskopem. Hodil bych sem kdyžtak nějaké image z pozorování
Lens pen vlastním také, ale čistím s ním prach a matlance pouze z displeje a hleáčku

BTW teď mě tak napadá, že kolega LP používá na čištění polarizáku, takže by neškodilo se na tu AR vrstvu kouknout pod mikroskopem. Hodil bych sem kdyžtak nějaké image z pozorování

Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW