Pozice fotografů v mobilní éře

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

vildaboy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Pozice fotografů v mobilní éře

Příspěvek od vildaboy » 15 pro 2023, 22:43

Něco mi vrtá hlavou

Není to zrovna krátká doba, co sem kdykoliv a kamkoliv nesl fotoaparát, svůj pohled a spoustu času sem focení věnoval, přátelé po fotkách děkovali a kdykoliv sem se na další akci ukázal, těšili se zase na krásný chvíle s fotkama. Když teď dorazím na jakoukoliv akci, vytáhnu fotoaparát, ale všichni už mají mobil k focení a spousta času plyne bez toho dřívějšího pocitu vlastní spokojenosti a dobré náladě..:))) Asi sem to focení dřív bral jako svůj jeden z největších pozitivních zážitků a příležitostí. Teď cítím, že sem v podstatě na druhé koleji :)))

Zajímal by mě i váš přístup a pocit z doby těch mobilních fotoaparátů v ruce každého :D

Vildaboy
Pentax K30; Pentax 15/4 ltd, Pentax 50/1,8 , Pentax 35/2,8 macro, Tamron 28-75/2,8 , Helios 58/2

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

richard_strouhal
Významný člen
Významný člen

Re: Pozice fotografů v mobilní éře

Příspěvek od richard_strouhal » 15 pro 2023, 23:05

Tak v podstatě máš pravdu, dnes už nikdo fotky nebere jako něco výjimečného, když si to může cvaknout mobilem. Já už fotím jen pro sebe, nebo když mě o to někdo požádá, že bych si vzal na nějakou akci jen tak foťák a očekával vděčnost za to, že to nafotím a pošlu lidem fotky, to už se neděje... :-)
Richard | KP, K70 a nějaká sklíčka k tomu (Pentax, Sigma, Samy, Meyer) | RICOH Theta S

vildaboy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od vildaboy » 15 pro 2023, 23:23

Někteří by chtěli fotky upravit a prosí, jestli mi je můžou poslat :) Když si ty fotky a exif pak prohlížím, v podstatě si tak říkám, že by jim stačilo u toho focení mobilem vědět, co chcou na fotce mít :)))

Chápu, že fotografům může mobil pomáhat a fotky budou jako vždycky kvalitní, jenom ta většina lidí s mobilama u jednoho objektu si v podstatě zavazí a co přesně tam bude, to neřeší :)))
Pentax K30; Pentax 15/4 ltd, Pentax 50/1,8 , Pentax 35/2,8 macro, Tamron 28-75/2,8 , Helios 58/2

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 17 pro 2023, 12:21

Osobně se přiznám, že pokud nejde o zakázku, projekt nebo něco na čem mi opravdu záleží, tak fotím na mobil. Občas z toho dělám fotky 20x30, nebo do fotoknihy 28x28cm. Jsem dost v kontaktu s příslušníky generace Z a ti už znají jen digitální podobu fotografie o straně max. 2048px pro Facebook (staromilci) a nebo 1080px pro instáč. Tak k čemu foťák. A to jsou mezi nimi i vystudovaní fotografové (ti samozřejmě mají i foťáky).
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

likelayk
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od likelayk » 17 pro 2023, 14:40

Před pár týdny jsem byl na rodinné akci, narozeniny tety.(Tak na okraji: strýci jsem kdysi dávno, jako prepuberťák záviděl dvě věci , krásného bílého Wartburga 312 a tetu, taky krásnou :) )
v sále bylo asi padesát lidí, genderově půl na půl, více starších ale i asi tak deset mladších kluků 15 -30 let. Skoro všichni fotili, točili. Mobilem. Já byl jediný s "foťákem" Za celou dobu se mně nikdo nezeptal, co to mám, nikdo, ani ta teta, se mně nezeptal, kdy a kde by mohli nějakou fotku uvidět.
Fotilo se mi o to hůř, že , pokud se někde něco dělo, ihned bylo nataženo dvacet rukou s mobily zepředu a pár i zezadu (v rámci selfie :) ), takže udělat nějakou kloudnou fotku bylo zatraceně těžké. A fotily všechny generace, i starší paní.

Slušnějších fotek mám fakticky pár.

A nikomu je neukážu, heč! :D

Syn je režisér, fotí, maluje. Takže vizuál je mu blízký. Když mu rozpočet nějakého projektu nedovolí točit na redku nebo ještě nějakou jinou špica kameru, jejíž jméno mi vyletělo, tak to odmítá. Ne proto, že by byl zbytečný frajer, ale proto, že chce vytvořit i po technické stránce kvalitní věc. Fotí na Canon, Sony, plný formát a samozřejmě i na mobil. Asi tak 80-90% jeho běžných výstupů. "co bych se tahal, když to mám v kapse".
Teď jsme si tiskli něco ve formátu A3 a bohužel, nejsem natolik dobrý abych poznal street nebo krajinu na normální prohlížecí vzdálenost , zda je z mobilu či z foťáku. U "bokehovek" to je něco jiného.

Takže pokud se ptáš na pocity, tak ty pro mně, jako příznivce focení "klasickým způsobem" nejsou příliš povzbudivé, ještě podtržené situací a trendy Pentaxu. (I když už se svoji K30 fotím málo, tak jako že Pentax byla moje první zrcadlovka a i další byly této značky, tak nějak mi ta značka přirostla k srdci a přiznám, že ergonomie mé Sony je daleko za Pentaxem)

Já jsem právě dost bokehový a malohloubkoostrostní, takže mně mobil netankuje. Také pocit z "ergonomie" mobilu je velmi odtažitý. Mobilem sice fotím, ale jak vidno nerad.

Fotím si pro svoje uspokojení, musím přiznat, že není moc časté. Ale když se zadaří tak se i předvedu. Pokud nekecají, tak se to mé milé, dětem, snaše, sestře i některým kamarádům líbí. Někdy to i vyvolá diskuse. Takže taková bývá moje polečenskaá satisfakce. Na příští rok, právě z popudu kamarádského, plánujeme společnou výstavu, syn, moje paní a já, možná se přidají svými výtvory i dcera a snacha, tak uvidíme :D

Fotím na FF, ale jelikož jsem "umělec velkého formátu" :D , nejraději bych přešel na nějakého toho takzvaného středoformáta, ta GFX100II se mi designově strašně moc líbí, a i výstupy a nevím, co bych radši, ji nebo HD1 nebo II. A dělal bych fakt velké tisky.
Ale výsledek rozhodování je jednoduchý, prachy :(

V technice, myslím, že trend je jasný . Fotombily. Stále se zlepšují a zlepšovat budou. Jak hard tak software. Trochu se divím, že výrobci fotoaparátů obecně jaksi otálejí využít pokroky ve zpracování obrazu přímo v tělech, jak to dělají mobily. Konektivita se lepší. I když zapřisáhlí příznivci větších krabic mohou být proti, myslím, že může nastat čas, kdy se možná ty dvě vývojové linie v nějakém bodě setkají. Softwarově s velkou pravděpodobností, hardwarově možná taky, opticky (myslím klasické objektivy)asi ne.

Asi z časem spadneme definitivně do kategorie "podivínů", kteří běhají po světě s nějakými krabicemi v rukách.
Bude nás málo a proto budemejako za dřevních fotodob výjimeční a zase si nás lid dělný a pracující začne všímat a chtít vidět, co z toho retra leze.

Už aby to bylo :D

slavek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavek » 17 pro 2023, 16:45

Já fotím hlavně věci, kde ten mobil prostě nezvládá. Ne pokud to chci mít kvalitní, plné detailů a s minimem dopočítáných informací.
Pořádné detaily v přírodě vč. makra a zvířat mobil nenahradí. Detailní krajinky s širokým dynamickým rozsahem a bez šumu a s detaily (bez vyžehlení a rozpatlání) tak ne.

Alespoň ne u mě, kde fyzicky ty kvalitní vstupní data mít chci. A chci mít to rozlišení a detaily.i prin100% zazoomování...

Astro...tam fyzika obejít nejde už vůbec. Pořádnou optiku a kvalitní snímač, to vše za spoustu peněz, bohužel, obejít nejde. Ale jde o nároky toho kdo snímek pořizuje, popř. kdo je cílovka, pokud to nejsem já (a to ve všech oblastech focení). Když chci něco šíleně barevného, co se bude líbit na první pohled a bez dalšího zkoumání u lidí co mrknout, hodí like a jsou dál, pak stačí i mobil. I v nočním focení je tam značný posun co mobil zvládne. Pro mě je to nepoužitelný hnus ale lidem to, zda se, mnohdy stačí. (A to ani já nemám žádnou pořádnou astro techniku a furt se v tomto ohledu tak nějak držím čisté Pentax techniky).

Likelayk - jestli chceš atředoformát... 645Z se dá v bazarech sehnat i pod 100tis :-D ale nevím, co bys chtěl fotit.

P.S. Píši tento příspěvek na mobilu a strašně mě to irituje. V tomto jsem tak zpátečnický - klávesnici s fyzickými tlačítky nic nenahradí. Je to pohodlné a rychlé a přesné. Dementní dotykové displeje...to na práci není :-D
K-1, K-1, K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW

a další...

Vnosek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vnosek » 17 pro 2023, 16:50

Krásně napsané :)
At si fotí kdo chce čím chce, ale ať mi neleze do záběru :)
Nejdůležitější je stejně to jak scénu nasvítíš, takže profíka poznáš až když vidíš jak pracuje ze světlem i zejména s tím přirozeným :)
Na "středoformát" fuji koukám taky, ale úplně si z něho na zadek nesedám a navíc to není středoformát :)
Mně osobně se nejvíce asi líbí samotný proces focení...to že držíš foták a ne mobil..při většině focení vím, že výstup bude stát za kulový, ale stejně fotím páč to je ten cíl, držet foták a cvakat :) to bych u filmu nemohl...
Co se týče focení a rodina, oslavy atd...tak já většinou beru foták vždy, ale fotím si jen to co chci, prostě pro sebe.. nikdo z rodiny mě totiž nikdy o focení nepožádal, za fotky nepoděkoval, fotky si nikdy nevytiskl, já jim musím fotky tisknout a vnucovat jako nevhodné dárky pod stromeček :)
A taková perlička, kolem nás v rodině, se narodilo ted dost dětí, ale že by někdo chtěl odeme newborn :) co myslíš? nikdo :) A to si myslím, že jsem si našel svůj styl, který není zase tak průměrný...
Myslí že se někdy někdo v mém okolí o fotografii bavil? že se mě třeba na něco zeptal, jak to vlastně dělám... nikdy...
Závěr je tedy jednoduchej... 1. fot si pro sebe, 2. měj radost z nových skel, 3. experimentuj, 4. zdokonaluj se.....mě osobně už docela všechny body opustily, až na první dva :)
Tak čus
Edit 1: Tohle jsem chtěl do příspěvku ještě napsat :) Mrknite se na tohle video...řekneš si... hmm.... hezká fotografka, pěkné kostýmy, krásné prostředí, široký tým lidí (foto, video atd) .... a hned jak jsem prvních pár fotek co jí z toho zoomu leze viděl, tak jsem málem spadl pod stůl :) :) :) :) myslím že jsem to ani nedokoual....škoda že neumím anglicky, páč bych ji napsal komentář co by ji asi rozplakal... :) Taky se podívej do kometářů co ji tam lidi píší.... drtivá většina pochvaly a obdiv....no já jsem si říkal WTF !!!!!!!!!! :)

Takže ikdyž fotí každý a umí se i zpropagovat, tak pozor na to :)
https://youtu.be/eV9nl-Fl6Lw?feature=shared

vildaboy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od vildaboy » 17 pro 2023, 19:54

Díky všem za ty reakce na moje dumání o posunu focení zvláštním směrem :)

Jako učitel na základní škole sem byl tenhle měsíc jedním žákem ze šesté třídy požádán,
jestli bych mu neporadil, jaký si má koupit foťák, když dostal od rodičů nabídku
a finanční limit. Focením byl tak nadšen, že sem mu do práce donesl Pentax a zároveň
jeden Olympus. Mohl porovnávat styl nahlížení na focený objekt, možnost uchopení,
změnu ohniska atd........Při focení foťákem měl tolik nápadů, jak, kde, co, s čím měnit, aby fotky
ladil do jiných podob atd........tak sem si u toho tak říkal, že su vlastně asi pořád dítě, protože
fotit foťákem nikdy nepřestanu :)))) Reportážová sebefotka mobilem při cyklistice se mi hodí, aby mi
při jízdě nespadl foťák na zem :)))) :lol:

Vildaboy :P

Ladin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Ladin » 17 pro 2023, 21:12

Je pravda, že mobily jsou schopny zvládnout asi 80% fotografických disciplín, ale na rozumné focení sportů (množné číslo) mobily rozhodně nejsou. Například tam, kde se bez teleobjektivu neobejdete - fotbal, parkur, motosport, atletika, hokej, zvířata v přírodě... Tvrdím, že mobil není vhodný na snímky selfíček , kde je šíleně vidět optická vada- soudkovitost při focení hlavně puberťáků. Tam mobil i z nějaké vyzáblé mentální anorektičky udělá hezkou oplácanou holku.

Fotografování jako řemeslo a obživa je fakt na ústupu.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 17 pro 2023, 23:10

Já bych to s tím focením za chléb vezdejší zase tak špatně neviděl. Jak už bylo zmíněno výše, fyziku nelze ohnout a na vážnou práci se fotograf s kvalitní výbavou vždy uplatní. Protože to jinak udělat nepůjde. Fotografů bude méně a vzniknou nové segmenty na trhu. Mnohem větší zásah do profese fotografa očekávám od umělé inteligence.
Protože jsem zažil filmové doby, kdy se prodávalo polo/profesionálních foťáků celosvětově velmi málo (asi jako se prodá v následujících letech v digiéře), tak vím, že kdo bude mít prachy na kvalitní výbavu práci si sežene. Jako tenkrát i zítra bude Super MF nebo MF žádaný formát. A kreativní přístup se bude vždy dobře prodávat a dobře platit.

PS: malý středoformát (Fuji GFX, Hassy XxD) má prostě lepší výstup než FF a Hassy Hxx nebo Phase One má ten výstup ještě lepší než ostatní. Jak se říká v jiných případech i zde na velikosti záleží.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

vildaboy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od vildaboy » 18 pro 2023, 11:29

Jojo.....obživa focením má ještě svůj celkem radikální cíl a to je asi snažší, než pravidelné
focení pro vlastní uplatnění a spokojenost mezi horou známých..............prostě je potřeba změnit
nejen směr pro dosažení vlastních místy změněných cílů........člověka celkem mrzí, že tím pádem ztratí
určitou pozici mezi lidma, holt to musí nahradit vydatnější formou seběvědomí a uplatnění....není a nebude to snadné.......ale holt člověk nemá nikdy ničeho nekonečno...:)) :lol: :?

foťák je a bude můj velký přítel........to pořád chci :)

likelayk
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od likelayk » 19 pro 2023, 10:50

jen krátce, teď se hrozně lámu :D

https://www.fujifoto.cz/fotoaparaty-gfx ... fx-50s-ii/

to slavek - ten 645Z fotí pěkně, ale je dost nepraktický na nošemí, to ta GFX, s dnešní cenou, to je iné kafé :)

a toto je dobrá historka o tom, jak lze ke středoformátu přijíti :)

https://petapixel.com/2023/12/14/photog ... omptu-gig/

Vnosek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vnosek » 20 pro 2023, 06:27

to je teda MEGA sleva :)

ziki
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ziki » 20 pro 2023, 13:07

Pozice fotografů nenarušili pouze mobilní telefony, ale už příchod dostupné digitální techniky obecně. V dobách filmu nebyl fotoaparát v každé domácnosti samozřejmostí, na střední jsem si nějaký foťák půjčoval, abych měl čím na výletě v zahraničí fotit. Kdežto dneska má digitální foťák, nějakou kameru nebo aspoň ten mobil doma téměř každý. Takže pro spousty případů již netřeba vyhledávat služby profi fotografů, ale ani zapálených amatérů. Prostě už příchod levných digitálních foťáků, low-end a enry level zrcadlovek apod., byl velkou ránou do fotografické profese a ty chytré telefony jsou spíše už jen ty pomyslné poslední hřebíčky do rakve fotografickému řemeslu, alespoň jak jej známe doposud.
Zrcadlovka na krku už holt není automaticky symbolem vyšší kasty, velký foťák s velkým objektivem už téměř nikoho neohromí a na akcích už s větším foťákem také nebudete budit dojem novináře nebo akreditovaného fotografa :D. Ostatně, už jsem na několika akcích viděl novináře místních plátků v reflexních vestách s nápisem PRESS, ale také fotící nebo točící na mobilní telefony.
Dneska už mobily umí stále víc a víc věcí, kde ztrácení na optice, to dohání SW a AI. I líbivé atrofotky (myšleno hvězdičky nad krajinou a ne speciální disciplíny jako přelety ISS přes měsíční kotouč, Saturnovy prstence, měsíční krátery apod.), uděláte pomalu mobilem i z ruky.
Co ale stále tvoří propast mezi mobilním a klasickým focením a proč ještě fotografové mají smysl je, že možná většina lidí s mobilem prostě neumí fotit nebo se to ani nechce naučit. Aspoň takto to vidím v mém okolí. I mobilem se dá udělat dobrá fotka, ale když vidím, že kolik lidí nedrží mobil ani rovně, ani si neotřou špinavou špinavou čočku, takže fotí zamlžené fotky apod., tak o nějakém komponování záběru nebo úpravě expozice se netřeba bavit. A proto myslím, že fotografové ještě jen tak brzo nevymřou :) .
Také stále brávám na akce foťák a když pátrám v paměti, tak jsem asi už jediný a se systémovým bleskem si připadám jak dinosaurus :D . Aspoň u akcí s více lidmi jsou fotky zatím stále žádané, ale u menších akcí a soukromého focení už fotím spíš jen do šuplíku a aktivně své fotky nikomu nevnucuju. Takže takové té fotografické spokojenosti nebo zadostiučinění po odvedené práci, u mě také hodně ubylo. Fotit a dokumentovat jen pro sebe, není úplně ono :|.
Fotím foťákem i mobilem, ale jak ty mobily jsou stále kupředu, tak kdybych momentálně chtěl pořizovat nový foťák, tak už bych určitě šel do FF, abych víc rozevřel nůžky mezi mobilem a foťákem.

PS: U podobných témat foťáky vs mobily, fotografové vs "cvakálisté" apod. mi názory některých fotografů často přijdou až sobecky arogantní, jakože já jsem fotograf, mám foťák a asi jediný právo fotit a lidé s telefony jen ruší a překážejí. Ale z poslední doby mám spíš zkušenost, že nejotravnější jsou spíš fotografové se zrcadlovkami. Zatímco lidé s mobily nad hlavou většinou slušně postávají mezi diváky, tak až příliš asertivní fotografové nemají problém jít kam se jim zachce a kazit záběry všem ostatním. Zrovna nedávno jsem se snažil fotit synovo vystoupení z hloučku ostatních rodičů, ale jeden otec musel se svým Nikonem neustále pochodovat před pódiem, aby měl nejlepší záběr, ale že zavazel všem ostatním mu asi nevadilo :roll:
Pentax K-70, k-r, MZ-7, Pentax DAL 18-55mm/3.5-5.6 AL WR, 18-55mm/3.5-5.6 AL, DA 35mm/2.4 AL, DA 50mm/1.8, FA 28-80/3.5-5.6, Tamron AF 18-200mm/3.5-6.3 Di II Macro, HELIOS-44M 58mm 1/2, Metz MB 52 AF-1

vildaboy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od vildaboy » 20 pro 2023, 15:33

Zatím díky všem :)

Přesně ten důvod, proč sem tohle téma asi založil.
Čím víc z nás se vysloví k téhle fotografické změně, o to větší mám možnost svou představu
a pocity porovnávat s ostatníma.

Dřív fotograf celkem svědomitě promýšlel, jak tu nebo tamtu věc vyfotit,
chystal si objektivy atd......Mohl zaznamenat spoustu věcí, které pak spojoval
s dalšíma a vytvářel záznamy společných okamžiků.

Dneska se na všech fotkách jeví lidé hlavně s mobilem v ruce. Dá se říct, že pro mě to sebralo
ten požitek z hledání společných okamžiků, které byly něčím příjemně zajímavým.

Ve škole mě zatím stále prosí, abych děcka na akcích fotil a vytvářel perfektní záznamy okamžiků
ve speciálních akcích. Když u toho má 5 učitelek mobil v ruce a pořád ho tam strkají, už mám nachystané
objektivy, které skrz jejich postavení co nejblíž dětí, vyfotí to, co považuju za to hlavní :))))

Uvidím a sám sem zvědavej, kam tohle všechno půjde dál :)

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“