Pentax k3 II

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax k3 II

Příspěvek od xmeda » 18 srp 2021, 16:39

Kdyz postavis fotak spodkem na stul a koukas do prazdneho bajonetu, tak presne pod zrcatkem uprostred. Asi 2cm hluboko ve fotaku. Nejde prehlidnout a dost casto je tam po case nanos prachu, vlaken a tak.. obcas to otupkam bokem O-ICK kitu a pak kdyz to otisknu na papirek, tak je tam plno tecek. Ale jde to taky utrit tyckou na cisteni usi apod. Jen bacha na nic netlacit :)

Obrázek

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 18 srp 2021, 16:44

A ke spodnimu zrcatku se dostava blbe, ale kdyz se rukou prizvedne hlavni zrcatko do urcite polohy, tak se to pod nim jeste uplne nesklopi a jde taky setrit, pokud na tom je nejaky nanos. Jak jsem loni koupil 2nd hand K3mk1, tak mela sice nabehano jen 1600 fotek, ale na spodnim zrcatku koukam jakesi kapky zaschle a rozpite. A ono to bylo mazivo rozstriknute asi z te mechaniky. Tak jsem to opatrne utrel vatovou tyckou navlhcenou isoproplylem a subjektivne mi prijde, ze ted ten fotak svizneji ostri. Asi to uziralo cast odrazeneho svetla.

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 18 srp 2021, 17:47

Dík. Čiže ak to chápem správne, tak je to podla obrázku ten "AF module" na spodku a dostanem sa k nemu po sklopení zrkadla. Nie som moc technický zručný, tak sa radšej vždy uisťujem.... :)

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 18 srp 2021, 21:03

Da se tam dostat i jen tak, zrcatko netreba sklapet na tohle. A nebo ho jen rucne zvednout. Urco bych nezapinal cisteni snimace, protoze se pak otevre zaverka a veskery bordel jde na snimac.
Kdyz jsem mel sem tam ve fotaku vic vlakynek a prachu v mirrorboxu, tak jsem si vzal hubici vysavace, nechal to sat a nad tim vydrbaval ten fotak otoceny displejem nahoru, takze to odtahovalo vsechny uvolnene veci pryc misto aby hned sedaly o kousek vedle. On je ten fotak uvnitr vystlany takovou vrstvou, na kterou se ty vlakynka a prach chytaji pomerne snadno a samo od sebe je to tam pridrzuje aby moc nelitaly uvnitr behem foceni. Ale kdyz uz tam toho je hodne, tak to zacne byt otravne. Pak clovek vycisti snimac, udela padesat fotek a zase je na nem nejaka tecka nebo vlakno. Tak zase vycisti snimac, foti den a zase muze cistit... no tak to je presne to stadium, kdy kdy to cele stetcem a mikrohadrem vydrbu u vysavace a je zase treba pul roku klid.

Ale tak ja su asi trochu nestandardni clovek, protoze na tom stridam i deset ruznych objektivu a casto to prendavam ruzne venku. Kdo ma na fotaku celou dobu nacvaknuty nejaky 16-85WR a vyjimecne ho prehodi, tak treba nepotrebuje cistit cely rok :)
No a nejhorsi jsou veci jako nejaky letecky den, kdy pobliz visi vrtulnik, zrovna mate nasazeny sirokac a chcete vymenit za tele a ta vec na vas hrne mraky prachu.. podobne treba nejake zavody nebo staci vitr a kvetouci stromy atd..

A jeste poznamka jedna. Kdo by mel fakt odvahu a cas si hrat, tak po sundani spodku fotaku uvidi pod AF senzorem tri srouby. Dva na stranach ho naklani pritazenim nebo povolenim na strany a treti ho hybe v ose objektivu. Tam ty korekce nastavuje servis, kdyz je to ujete mimo rozsah doladitelny korekci v menu nebo servisnim menu. Nebo kdyz se to treba nejak cukne/priohne pri padu fotaku na zem nebo jinem urazu. Ale na nove K3III bych to nedelal. Spis kdyz nekdo nekde vykseftuje za cokoladu nejaky K10D nebo Kx a je to ujete se vsim co na to nasadi.. tak je to cesta.

kp0
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kp0 » 19 srp 2021, 01:27

Odpoledne sem vyčistil snímač a otestoval na 50mm plasťáku. Po pěti letech tam bylo docela dost bordelu.
Asi sem měl počkat z resetem uživatelských nastavení :lol: , ale to je jedno. Funguje.
Časem koupím čistící set a zkusím vyčistit i senzor, nebo to nechám na servisu AWH. Pokud mě od toho někdo neodradí cenou nebo kvalitou práce. Pan Kautský v Praze skončil????

Obrázky s vyčištěným senzorem
https://uloz.to/file/1uQWBebsQ6zv/af-ci ... x0pwNjZN==

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 19 srp 2021, 02:43

Uz loni to zabalil.

kp0
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kp0 » 19 srp 2021, 08:25

V říjnu se domlouval na seřízení objektivu, ale nikde sem nejel kvůli bacilu. Tak mě to teď překvapilo. :(

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 19 srp 2021, 11:13

Mel jsem u nej loni na opravu AF540, dovezl jsem to tam nekdy v srpnu a pak mi to v zari vyzvedla kamoska a uz dostala papirek s mapkou AWH a ze pan to brzo bude balit. No a nekdy behem podzimu to zavrel a servis presel pod AWH.

Osobne teda nemuzu rict, ze bych byl z jeho pristupu nejak extra nadsenej. Mel jsem u nej trikrat K5 na zarucni opravu. Dvakrat vypadlo tlacitko uvolneni bajonetu. Kdyz to opravil prvne, tak mi fotak zpatky prisel za mesic s opravenym tlacitkem, ale po ani ne par tydnech znovu tlacitko na zemi. Tak tam sel fotak podruhe a tentokrat se vratil s jakousi noname shit baterkou a sloupnutym gumovym gripem z rukojeti. Za baterku po nekolika mailech bylo ze jako sorry a ze to prohodi a vysvetleni k tomu gripu mi bylo, ze se mi poti ruce a ta guma se roztahla a svlikla. WTF? Na K20D co jsem predtim omakaval pres tri roky temer denne se nepohlo nic. Tak sel fotak zpatky a prisel s origo baterkou a gripem s tim, ze tam dal novou oboustrannou pasku.

No za nejakej mesic mi zase zustaval grip sjetej, tak jsem vyloupal a vycistil vsechny ty prouzky lepicich smejdu a natahl tam 3M oboustrannou pasku po cele plose pekne nastrihanou a nakladenou jak to patri. Od te doby tam grip drzi bez pohnuti devatej rok a ten fotak zazil strasny veci. Ma nabehany 130k fotek a do lonska byl temer denne v ruce.

No pak tam byl na oprave velkej blesk poprve s nakruplou nohou, rikam poslete i tu vymenenou nohu.. no samozrejme prisla jen ta nova namontovana. Uz jsem nemel silu to resit, ze chci vymeneny dil taky.

Pak jsem tam byl osobne s uloupnutou ploskou SDM kontaktu na DA18-135, tak teda po predchozi domluve prehozene na pockani tusim za tri stovky (za plastovy dilek na dvou sroubkach se dvema ohnutyma pliskama). A ten stary jsem dostal az po nejakych mrzutych komentarich.

Kdyz jsem se ptal, jestli by umel na MZ rade vymenit pastorek na motorku, jak tam praskaji ty plastove, tak pry jo, ale ze to bude stat tak dva tisice, ze se musi rozebrat cely fotak a je to straaasna prace. Tak povidam ze staci sundat spodek a dostane se k motorku a ze si to klidne vymenim sam, pokud ty pastorky ma. Tak samozrejme nemozne a ze jestli nejsu nejaky typek co pry meni ty pastorky tak, ze rozreze spodek fotaku dremelem..

omg

No a ted ten blesk naposled, zase jsem rikal ze bych rad ten dil vymeneny dostal, samozrejme nic kamoska pri vyzvednuti nedostala. Aspon ze to zase zoomuje.

Zato s AWH mam zkusenosti jen dobre. Se Sigmama.

70-200/2.8 prehrany firmware v ramci zaruky kvuli prechodu pentaxu na zive nahledy Kx pocinaje, zdarma bez kecu a druhy tyden to bylo zpatky u pana Slamy v Brnenske sberne.
Pak tam meli Sigmu 17-70 co po trech letech noseni vyjizdel tubus celkem volne. Vycistili a utahli v ramci zaruky, objektiv nevyjizdi ani dneska po 10 letech.
Pak tam meli Sigmu 50-500 EX APO starsi verzi, co mela od postaku nejaky uraz a ostrila kam chtela. Hrali si s tim, stelovali, polepsili to, ale neslo to poladit na cely rozsah, tak mi to vratili trochu polepsene a neplatil jsem za tu praci nic. Fajne.
Pak tam sla 70-200/2.8 davno po zaruce na vymenu bajonetu jak udelala Sigma svolavaci akci kvuli skrabani K1.. no problem, objektiv druhy tyden zpatky ve sberne.
A nakonec tam jeste ze stejneho duvodu byla Sig35/1.4Art, taky bajonet vymeneny raz dva v klidu.

Jen skoda ze na male blesky Metz nemaji nahradni dily.. ani to pitome vicko baterkove sachty, ktere musi prasknout po case snad kazdymu a verim ze ho kopec lidi i nekde potrati.

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 27 srp 2021, 14:31

K - 3 ii po oprave, IMHO je to lepšie.

Obrázek

Podľa mňa ale bol od začiatku na milú kedveš, preto som sa od začiatku vypytoval či je to ostré. Objektív na onô, fotoaparát na onô, no nekúp to.

kp0
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kp0 » 01 zář 2021, 22:58

Marian, vypadá to na radikální posun, škoda, že ten servis neproběhnul už v záruce... Ubylo by starostí a přibylo zábavy. Ať slouží.

S AWH se moc nedá domluvit na seřízení během dne, pak mi tvrdili, že decentrace objektivu je způsobená zakřiveným tubusem objektivu...no nebyla... přesto si myslím, že u obou firem byly služby asi na stejné úrovni.
Pokud jdu se záručním seřízením, tak si vždycky objednám aspoň vyčištění, aby z toho něco měli, je jedno jestli to byl Kautský nebo to bude AWH.

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 01 zář 2021, 23:18

Zarucni opravy se uctuji vyrobci a pomerne mastne. Tam se nikdo nepare s tisicovkou sem nebo tam. Netreba si k tomu objednavat cisteni navrch, aby se mel servis dobre..

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 18 zář 2021, 18:59

Viete o nejakej fungujúcej L Bracket pre K-3ii, ideálne arcaswiss? A aby išlo vymeniť aku...

belpe
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od belpe » 18 zář 2021, 20:17

Najlepší je asi tento - z jedného kusu, presne sedí na telo, neblokuje dvierka batérie.
https://www.aliexpress.com/item/1306897679.html

Obrázek

Kupoval som ešte na K5IIs, sedí aj na K3 aj K3III
Ešte nedávno ich mal tento predajca viac kusov, cena bola pod 30 €.
Možno sa dá zohnať niekde inde, googlil by som..

EDIT:
Je k nemu aj recenzia na PF
https://www.pentaxforums.com/accessoryr ... acket.html
*ist D, K10D, K5IIs, K-01
smc DA 16-45/4, FA 50/1.7, smc DA 50-135/2.8
https://instagram.com/peterbelak/

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 18 zář 2021, 21:14

Má to dole koľajnice arca?