CaNikoSonFuji:)
Moderátor: Moderátoři
CaNikoSonFuji:)
Většinou vždy ráno v práci při prvním kafe shlédnu nové veřejné albumy na zoneramě...jednak protože mám rád fotografii, druhak protože mám rád surové výstupy z techniky, a za třetí jelikož mě zajímají i exify a hlavně použitá technika...atd.... No a kolikrát (většinou) narazím na tak špatné výstupy z protlačovaných značek, že je mi až do breku a už několikrát jsem chtěl konkrétní album nasdílet zkritizovat/podebatovat/zaplakat nad fotkami... Defaultně fotky nehejtuju a zde by se ani nejednalo o krtitiku fotek, ale spíše kritiku techniky z reálného focení.... Samozřejmě fotka vzniká hlavně díky světlu a okem fotografa a ne prvořadě technikou...ale přiznejme si, že kombem (tělo + objektiv) za > 70tis by i moje babička měla na prioritu clony cvaknout solidní fotky
Najde se někdo, kdo je na tom stějně? Mělo by tedy cenu zakládat takovéto vlákno a přispívat do něj? Je to morální? Načeříme trochu fotografické vody? Ano, počítám i stím, že se zde může objevit i moje albíčko
Najde se někdo, kdo je na tom stějně? Mělo by tedy cenu zakládat takovéto vlákno a přispívat do něj? Je to morální? Načeříme trochu fotografické vody? Ano, počítám i stím, že se zde může objevit i moje albíčko
Re: CaNikoSonFuji:)
je podstatný rozdiel v tom čo je výstup z foťáku a čo je fotka po uprave,,, toto nie je vobec objektivne, kedže aj technika za 10K može mať rawko na pohlad škarede oproti telefonu za 500e...
doležitý je celkový výsledok nie výstup z foťáku
doležitý je celkový výsledok nie výstup z foťáku
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4
A co jako?
-
- Významný člen
Dovolím si nesouhlasit - výstup z foťáku je základ a čím míň úprav PP tím lépe, ne? A u moderních bezzrcadlovek, kde tedy vidíte v EVF fotku tak jak bude exponovaná bych to očekával ještě víc.
Jinak měl jsem teď fotografický víkend, kdy jsme se potkali tři: Nikon - Canon - Pentax ... bezzrcadlovka i zrcadlovky a na nějakou "válku" značek či technologií vůbec nedošlo - bavili jsme se jen focením...
Richard | KP, K70 a nějaká sklíčka k tomu (Pentax, Sigma, Samy, Meyer) | RICOH Theta S
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Určitě nebude problém najít i obdobné fotky z Pentaxu U těch protlačovaných je jen procentuálně mnohem větší šance, že na ně narazíš když, je má většina uživatelů
Ale chudák babička, když ji dáš do ruky těžké kobo K-1+85/1.4 někde v místnosti ať to udrží na 1/30s ostré tedy ne že bych ji podceňoval...
Co občas chodím s pár kamarády fotit, tak kromě jednoho kolegy s Pentaxem K-5 (a ten ani moc nefotí protože na to nemá čas, pokud ho někam nevytáhnu a nepůjčím mu K-3ku ) je to Canon 6D a Sony A9 & A7IV. Technika se neřeší - jen to co se fotí. Já si pokaždé postěžuju na to, že stále není a jen tak nebude ekvivalent 150-600 (oba mají Sigmu) a kamarádi zase slintali na stříbrnou 85ku. Jasně, občas na sebe hodíme vtipy typu že Pentax je mrtvej, Canon je kopírka a Sony má hnusnej pohled do hledáčku, ale v zásadě to je jen pro srandu spíše ze zažitých stereotypů ve foto-světě a raději si užíváme samotné focení
A ano, souhlasím, že technika a výstup z komba tělo+objektiv je nezanedbatelná vstupní veličina, ale když je někdo hodně šikovný, tak v PP udělá kouzla i s levnou technikou... A mě určitě zajímá co jsem schopný z toho dostat za výslednou fotku, protože to je to, čím se každý prezentujeme.
K-1, K-1, K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW
a další...
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW
a další...
to je podstatne tak ked fotíš do jpg alebo necheš/nevieš upraviť, prípadne to hned odosielaš niekam na web....richard_strouhal píše: ↑05 črc 2021, 13:53
Dovolím si nesouhlasit - výstup z foťáku je základ a čím míň úprav PP tím lépe, ne? A u moderních bezzrcadlovek, kde tedy vidíte v EVF fotku tak jak bude exponovaná bych to očekával ještě víc.
Jinak měl jsem teď fotografický víkend, kdy jsme se potkali tři: Nikon - Canon - Pentax ... bezzrcadlovka i zrcadlovky a na nějakou "válku" značek či technologií vůbec nedošlo - bavili jsme se jen focením...
veaľa fotografov si fotí zamerne podexponované fotky a vedia prečo aj načo im to bude, a asi by sa ti moc nepáčil ten priamy výstup...
Zase je pravda že takýto ľudia nebudú zverejnovat priamy výstup z foťáku
Horší sú ľudia ktorý zjavne nie príliš kavalitnú prácu, berú za svoje fotky peniaze a maximálne je pofiderne keď takýto ľudia si myslia že priam môžu niekoho učiť a robit "workshop"
Typicky to bývajú mamičky po materskej ktoré s foťákom v ruke fotia všetky ostatné mamičky ktoré ju veľmi chvália aké sú jej fotky úžasné
bohužiaľ pri tom také osoby, ktorých mám pocit je viac ako bežných fotografov, dosť zásadne ovplyvňujú cenotvorbu v regióne ...
tak v CZ majú už a7IV ? zaujimavéslavek píše: ↑05 črc 2021, 14:34Určitě nebude problém najít i obdobné fotky z Pentaxu U těch protlačovaných je jen procentuálně mnohem větší šance, že na ně narazíš když, je má většina uživatelů
Ale chudák babička, když ji dáš do ruky těžké kobo K-1+85/1.4 někde v místnosti ať to udrží na 1/30s ostré tedy ne že bych ji podceňoval...
Co občas chodím s pár kamarády fotit, tak kromě jednoho kolegy s Pentaxem K-5 (a ten ani moc nefotí protože na to nemá čas, pokud ho někam nevytáhnu a nepůjčím mu K-3ku ) je to Canon 6D a Sony A9 & A7IV. Technika se neřeší - jen to co se fotí. Já si pokaždé postěžuju na to, že stále není a jen tak nebude ekvivalent 150-600 (oba mají Sigmu) a kamarádi zase slintali na stříbrnou 85ku. Jasně, občas na sebe hodíme vtipy typu že Pentax je mrtvej, Canon je kopírka a Sony má hnusnej pohled do hledáčku, ale v zásadě to je jen pro srandu spíše ze zažitých stereotypů ve foto-světě a raději si užíváme samotné focení
A ano, souhlasím, že technika a výstup z komba tělo+objektiv je nezanedbatelná vstupní veličina, ale když je někdo hodně šikovný, tak v PP udělá kouzla i s levnou technikou... A mě určitě zajímá co jsem schopný z toho dostat za výslednou fotku, protože to je to, čím se každý prezentujeme.
myslím že medzi ľudmi ktorý dlho fotia je každému jedno kto na čo fotí, dôležitý je výsledok ...
ja dávam za príklad vždy Martina s jeho sony nex5 + tokina 11-16 (este aj braketing si musí robiť ručne )
http://www.wide-photo.sk/
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, dobře vypadlo mi tam to Rko
Z nějakého důvodu mi nejde na ty stránky vlézt :-/ tak aspoň na facebooku. Pěkné fotky má.
K-1, K-1, K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod
a další...
a další...
Dovolil bych si souhlasit s "richard_strouhal". Zejména opravdu hodně kvalitní objektiv udělá velký rozdíl a to bez ohledu na to, zda je na entry těle nebo na nějaké verzi prosumer. Stačí si dát třeba na D5300 zoom AF-S 24-70/2,8 VR a ten rozdíl proti průměrnému zoomu je vidět na první pohled. Co teprve když jsem měl možnost fotit s okem saurona (EF200/2), nebo později s XF 200/2. To i obyčejný foťák vystoupá na Olymp technické kvality obrazu a žádný postproces to už nevylepší.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Tož kluci, myslel jsme si, že jsem se z toho vypsal hned v úvodu, alenemohu jinak
Právě jsem mrkl na pár albíček na zoneramě a rovnou přicházím s kritikou předražené techniky konkurenčních značek..... Podotýkám, že se mi nejedná o to co na fotkách je, ale čistě o technickou kvalitu (bohek, ostrost, iso...nějaký wow efekt "to musím mít" ).
Tento pocit jsem měl předevčírem / včera, kdy sdílel petr jalový pár posledních fotek na svém profilu... pro někoho moc přeretušované, ale i tak tam ten wow efekt je
https://www.facebook.com/petr.jalovy
Dvě zmíněná alba
První album je co se týče cena/výkon za mě nuda / šeď / bída .... tělo za 80tyček (Nikon D810).....
Fotky po úpravách
https://www.zonerama.com/MarekGrebeci/Album/7406210
Druhé album výbava za > 40tis...výstup velmi velmi velmi slabý (Canon EOS 6D Mark II)
https://www.zonerama.com/LenaH-photo/Album/7403780
Doufám, že jsem nikoho neurazil
Je možné že sám prohlížeč dehonestuje kvalitu fotek, ale i po stažení...stejná písnička
Právě jsem mrkl na pár albíček na zoneramě a rovnou přicházím s kritikou předražené techniky konkurenčních značek..... Podotýkám, že se mi nejedná o to co na fotkách je, ale čistě o technickou kvalitu (bohek, ostrost, iso...nějaký wow efekt "to musím mít" ).
Tento pocit jsem měl předevčírem / včera, kdy sdílel petr jalový pár posledních fotek na svém profilu... pro někoho moc přeretušované, ale i tak tam ten wow efekt je
https://www.facebook.com/petr.jalovy
Dvě zmíněná alba
První album je co se týče cena/výkon za mě nuda / šeď / bída .... tělo za 80tyček (Nikon D810).....
Fotky po úpravách
https://www.zonerama.com/MarekGrebeci/Album/7406210
Druhé album výbava za > 40tis...výstup velmi velmi velmi slabý (Canon EOS 6D Mark II)
https://www.zonerama.com/LenaH-photo/Album/7403780
Doufám, že jsem nikoho neurazil
Je možné že sám prohlížeč dehonestuje kvalitu fotek, ale i po stažení...stejná písnička
-
- Významný člen
Michale, myslím, že je to především o fotografovi a objektivech
Fotky z obou alb (.zonerama) se mi nezdají úplně ostré jak žiletka a to i moje plastová K-70 bude lepší třeba se Sigma 30mm ART a nevěřím, že by CaNikon ostřil hůř než Pentax
Druhé album je focené s nějakým seťákem za deset tis. (EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM), asi jako kdybych já vytáhl na portrétní focení svůj Pentax 18-135mm (který není tak špatný, ale nelíbí se mi jeho bokeh...). Plus nevhodně zvolené pozadí a clona 6.3 (?) , ostré světlo...
Fotky z obou alb (.zonerama) se mi nezdají úplně ostré jak žiletka a to i moje plastová K-70 bude lepší třeba se Sigma 30mm ART a nevěřím, že by CaNikon ostřil hůř než Pentax
Druhé album je focené s nějakým seťákem za deset tis. (EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM), asi jako kdybych já vytáhl na portrétní focení svůj Pentax 18-135mm (který není tak špatný, ale nelíbí se mi jeho bokeh...). Plus nevhodně zvolené pozadí a clona 6.3 (?) , ostré světlo...
Richard | KP, K70 a nějaká sklíčka k tomu (Pentax, Sigma, Samy, Meyer) | RICOH Theta S
nic proti, ale podla dvoch takychto albumoch sudit fotaky konkurencnej znacky je ako predbehnut vo fabii na dialnici nejake bmw za pol mega a povedat, ze tie bmw-cka nejak netahaju...
prvý album: nikon d810 sa predáva tak za 1200e + - (ta 85mm je asi nejaka 85/1,8 za nie vela penazi, neviem)
- tie fotky su standardne zeupravene alebo neupravene, a pravdepodobne fotene na full automat ...
na druhom albume je pouzity setak, takze bohvie aky je, ale je vidiet ze clovek co to foti zacina a moc o tom nevie, a tak to aj vyzera,,, ale to je ocakavane
Takýchto fotiek sa najde aj na tomto fore milion takže by som to nejak neriesil
- tie fotky su standardne zeupravene alebo neupravene, a pravdepodobne fotene na full automat ...
na druhom albume je pouzity setak, takze bohvie aky je, ale je vidiet ze clovek co to foti zacina a moc o tom nevie, a tak to aj vyzera,,, ale to je ocakavane
Takýchto fotiek sa najde aj na tomto fore milion takže by som to nejak neriesil
nic v zlom, ale aky ma benefit pozerat priemerne az podpriemerne albumy na tej zonerama ?
vizualne zaujimave fotky sa daju nafotit s hocijakym fotakom a znackou od apsc po FF a aspon trochu svetelnejsim sklom napr. f1,8 (ked je kratsie ohnisko).
vysledok zalezi od sikovnosti fotografa (kreativita, citenie pre vyslednu fotku), ake svetlo vyberie a ako pracuje s ludmi (komunikuje).
to nema nic spolocne, ci mam objektiv Pentax DA 35/2,4 AL alebo Sony 35/1,4 GM a fotakom uz vokoncom nie.
ak su tam slabe fotky, je to vina fotografa s kombinaciou menej atraktivneho setoveho objektivu.
vizualne zaujimave fotky sa daju nafotit s hocijakym fotakom a znackou od apsc po FF a aspon trochu svetelnejsim sklom napr. f1,8 (ked je kratsie ohnisko).
vysledok zalezi od sikovnosti fotografa (kreativita, citenie pre vyslednu fotku), ake svetlo vyberie a ako pracuje s ludmi (komunikuje).
to nema nic spolocne, ci mam objektiv Pentax DA 35/2,4 AL alebo Sony 35/1,4 GM a fotakom uz vokoncom nie.
ak su tam slabe fotky, je to vina fotografa s kombinaciou menej atraktivneho setoveho objektivu.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
pozrel som daco na disku.
Sony A7R3 + Sigma 85/1,4 ART DN a Pentax K-1 + FA77/1,8 Limited
podobne fotky vizualom, technika cenovo porovnatelna (A7R3 som nekupoval v obchode)
K-1 sa uplne netrafila AF, ale to je teraz jedno, pri Sony som zasa mal dat tvar viac do svetla. pocitovo sa mi viac paci ta fotka z Pentaxu. no proste, mne je jedno, ci fotim na Pentax, Sony, Nikon, Fuji, bavi ma to fotenie...a ked je nieco slabe na Zonerama, nebude to iba technikou, ci ?
JPGy bez uprav, bez doostrenia, bez korekcii, na Auto AWB
full size
https://we.tl/t-WmoNwevVWi
Sony A7R3 + Sigma 85/1,4 ART DN a Pentax K-1 + FA77/1,8 Limited
podobne fotky vizualom, technika cenovo porovnatelna (A7R3 som nekupoval v obchode)
K-1 sa uplne netrafila AF, ale to je teraz jedno, pri Sony som zasa mal dat tvar viac do svetla. pocitovo sa mi viac paci ta fotka z Pentaxu. no proste, mne je jedno, ci fotim na Pentax, Sony, Nikon, Fuji, bavi ma to fotenie...a ked je nieco slabe na Zonerama, nebude to iba technikou, ci ?
JPGy bez uprav, bez doostrenia, bez korekcii, na Auto AWB
full size
https://we.tl/t-WmoNwevVWi
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN