myslis velkost (macek) 24/1,4 GM ? tu som mal v ruke iba na par sekund, ked mi ju jeden znamy ukazoval a prislo mi to sklo ako kompaktne na to ohnisko a svetelnost (cize super). inak nedavno som predal Sigmu 24/1,4 ART FE (origo na Sony) a to bolo dost velke a tazke sklo, aj preto som ho predal. plus, ze som ho malo pouzival, iba na par akciach/reportazach.
35/1,4 GM mi pride vahou/velkostou este v pohode.
...ta aberacia, keby nemala byt vobec ziadna, pri tychto svetelnych sklach, tak by vazil kazdy objektiv snad 2kg aby kazdy clen korigoval ten dalsi a vysledny obraz by bol este viac plochy - teda "dokonaly".
co mam zatial take svoje pozorovanie, tak sirsie ohniska ju maju asi viac ako tie dlhsie. inak ani DFA*50/1,4 nie je uplne bez tej farebnej aberacie na f1,4 a to je uz dost velke/tazke sklo. takze tu zelenu aberaciu, co som videl na svojej 35GM beriem ako nutne zlo, ked mi to bude pri par fotkach vadit, v Lightroome to rucne odstranim kapatkom (automaticke odstranenie nic neurobi).
co ale hlavne vnimam na tomto novom skle 35GM su tie prekreslene detaily, aj po zvacseni, oproti ostatnym lacnejsim objektivom od Samyang,Sigmy,Tamronu. akurat ze je to draho zaplatene. otazka, ci sa to vyplati. normalny clovek by povedal ze absolutne nie. ale tak na druhu stranu, zijeme iba raz a ked si neurobime radost teraz a v este aj v tejto dobe,tak kedy.
kamaratka, co ju casto fotim, sa tesi, ze budeme spolu zasa nieco fotit, aj skrz ze som sa pochvalil, ze mam vhodny a dobry objektiv na fotky. aspon daka motivacia sa tesit

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN