hodně záloží na tom jak je zacloněno, tady to je vidět lépe.
Asi s tím sjedu do pentax servisu na vyčištění, když vidím kolik chtějí za čistící sady.
jako jde to retušovat ale sere mě to
Čištění matnice + Čištění čipu
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
Re: Čištění matnice + Čištění čipu
...no cena za čistící sadu se zdá vysoká , ale mě vydržela dva roky... a jezdit s tím do servisu by se mi nechtělo.
Richard | KP, K70 a nějaká sklíčka k tomu (Pentax, Sigma, Samy, Meyer) | RICOH Theta S
-
- Nový uživatel
Zpravidla si lehnu na zem, foťák otočím otvorem dolů, vyklopím zrcadlo, a foukám a foukám a foukám balonkem. Zatím vždy vyšlo.
Čistící sada se vyplatí, já už jí mám snad 10 let a pořád lízátko funguje a papírků je dost. Navíc jí nosím přímo v brašně, už několikrát jsem čistil přímo v terénu. (Při výměně skel se mi dostal na čip nějaký chlup nebo řasa a to se jednomu nechce retušovat dalších 200 fotek, co se bude fotit, to je rychlejší tam hned sáhnout lízátkem).
Foukací balónek je naprd, kupte si čistý technický vzduch v pixle, většinou ho mají v prodejně počítačů — vnitřky kompů se taky nemají čistit vysavačem (kámoš mi vysvětloval, že je to kvůli statické elektřině). Ale hlavně je ten vzduch čistý — vysavač tam natáhne bordel z běžného ovzduší, a co je v něm, to se někdy koukněte večer proti sluníčku
Foukací balónek je naprd, kupte si čistý technický vzduch v pixle, většinou ho mají v prodejně počítačů — vnitřky kompů se taky nemají čistit vysavačem (kámoš mi vysvětloval, že je to kvůli statické elektřině). Ale hlavně je ten vzduch čistý — vysavač tam natáhne bordel z běžného ovzduší, a co je v něm, to se někdy koukněte večer proti sluníčku
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Ofukovací balónek není naprd, ale musí být kvalitní. Používám s filtrem nasávaného vzduchu.
A pokud už ulpí na snímači nečistota, která nejde odfouknout, tak použiji setření na mokro.
Lepicí kostička se mi neosvědčila, vždy tam nějaký bordel zůstal. A použít vysavač na odsátí
prachu z útrob foťáků, to snad ani nikoho nemůže napadnout, a nebo jo...?
A pokud už ulpí na snímači nečistota, která nejde odfouknout, tak použiji setření na mokro.
Lepicí kostička se mi neosvědčila, vždy tam nějaký bordel zůstal. A použít vysavač na odsátí
prachu z útrob foťáků, to snad ani nikoho nemůže napadnout, a nebo jo...?
Voľakedy som v Británii kúpil vysávač na fotoaparáty, na 2 baterky.