4 dotazy na K-70 (nastavení při RAW,U 1-3,blesk Sigma)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zvonda
Uživatel
Uživatel

4 dotazy na K-70 (nastavení při RAW,U 1-3,blesk Sigma)

Příspěvek od Zvonda » 09 zář 2020, 12:15

1) Fotím zásadně do RAW a většinu nastavení mám off v domnění, že
všechno zvládnu při editaci v počítači (Mám na to Zoner). Exponuji v manuálním režimu TAV a někdy mám fotky hodně zašumělé. Začal jsem tedy experimentovat s nastavením redukce šumu. Vyšlo mi, že při zapnutí odšumování v režimu auto přináší lepší výsledky, než následné odstraňování šumu v Zoneru z RAWů pořízených při vypnuté redukci šumu. Zatím mám tuto konfiguraci nastavení :
vlastní snímek - jasný nebo přirozený?, korekce přepalů a kompenzace stínů - off, redukce šumu - auto, zřetelnost, odstín pleti, digifiltr a HDR - off, režim AF - AF.A, aktivní plocha AF - 1 bod, pomocné světlo - off, měření AE - multisegment, simulace AA filtru a korekce horizontu - off, WB automatická. Je lepší nastavit něco jinak?
Třeba u přepalů a kompenzace stínů - nezkoušel někdo?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

DavidM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: 4 dotazy na K-70 (nastavení při RAW,U 1-3,blesk Sigma)

Příspěvek od DavidM » 10 zář 2020, 08:40

Mám Pentax KP, zkoušel jsem K-70 ale ta byla trochu horší + čas do 30sec. V B snad nějak uměla jít dál, když se předsklopilo zrcátko....

fotím v extr. podmínkách, které jsou ovšem dané. Jeskyně -> vše si doneseš vč. světel, dlouhé expozice v řádů desítek sekund až tři minuty.
K přepalům a kompenzacím, zkoušel jsem, v těchto podmínkách nepoužitelné, vznikaly až fialovorůžové závoje na fotce, ale jak píšu podmínky jsou to extrémní.

K redukci šumu, dlouho jsem používal při dlouhých závěrkách, nicméně to byla třeba fotka na 2min., pak čekáš další dvě minuty, žralo to strašně času..... A když jsem to porovnal, udělanou s a bez, tak jsem to "nepozna". Fotím v 8°C, možná je to i tím.
Režimy používám M a B, vše mám povypínané. Teplotu barvy nastavenou podle světla na 5300 a stejně je to opět rozjetý a opravím v SW, nebo podle kalibrace na terč, která je stejně naprosto ujetá :)

Wolfi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Wolfi » 06 lis 2020, 20:06

S nastavením moc neporadím zatím se stím taky peru, jen to nastaveni WB si buď dám rucne nebo primo podle teploty zdroje, moc tomu automatickému vyvážení nevěřím. Takže hlavně zneužiju vlákno k dotazu na Davida M

DavidM taky zkouším fotit s k-70 podzemí, a omezení času na 30s mě teda dost zarazilo. To na K-200 nebejvalo. Ale též se snažím mít všechny speciální funkce vypnuté. Někdy mám problém dosáhnout toho aby tam kde je tma skutečně zůstala tma a ne barevná zašedlá mlha. Svítíš si relativně bodovým světlem s malováním cikcak přes záběr nebo máš něco šikovně difuzního?
Obrázek
K-70,

richard_strouhal
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od richard_strouhal » 06 lis 2020, 20:20

Wolfi píše:
06 lis 2020, 20:06
DavidM taky zkouším fotit s k-70 podzemí, a omezení času na 30s mě teda dost zarazilo.
...jak se tu nedávno řešilo v jiném vláknu : K-70 ... v režimu bulb se zmáčkne zelené tlačítko a pak lze nastavit čas max 20 min.
Richard | KP, K70 a nějaká sklíčka k tomu (Pentax, Sigma, Samy, Meyer) | RICOH Theta S

DavidM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od DavidM » 06 lis 2020, 20:42

svítím dle potřeby :)
Na svícení používám světlo Fomei 30W mini LED s možností nastavení kužele 10-30? °. V případě potřeby prosvětlení dalekého / úzkého prostoru použiju "komínek" z negry (silnější černý alobal) nebo můžeš použít i klasický alobal (odlesky, prasátka, může to chytnout nějaký odstín) nebo i trubku z něčeho.... To prosvětlování chce určitý cvik a odhad. Je nutno si uvědomit, že tu fotku v podstatě prasíš, zachovej stíny a obrysy. Pošilhávám po druhém 60 W světle.
NEPOUŽÍVEJ klasické LED svítilny, dostaneš barevnej maglajz.

Poslední foto:
Obrázek

marian_r
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od marian_r » 07 lis 2020, 12:04

DavidM píše:
06 lis 2020, 20:42
NEPOUŽÍVEJ klasické LED svítilny, dostaneš barevnej maglajz.
Ja som síce farboslepý, ale ako sa v jaskyni určia správne farby, keď je tam vždy len nejaké umelé osvetlenie?

DavidM
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od DavidM » 07 lis 2020, 12:27

Ja som síce farboslepý, ale ako sa v jaskyni určia správne farby, keď je tam vždy len nejaké umelé osvetlenie?
[/quote]

1. to nemusíš příliš řešit :), protože pokud zrovna nedostaneš růžovej :) potok, tak je to celkem jedno
2. řešíš a doneseš si kalibrační desku bílá / šedá + foto/video světlo a pokusíš se to nastavit kalibrací ve foťáku -> několikrát jsem si s tím hrál a stejně to je to na <!> :) a doladím doma v SW. Svítím světlem o teplotě 5600K s relativně dobrým podáním barev...CRI 95+

Prostě jsem tím chtěl napsat, že je důležité čím svítíš a to nejlépe jedním nebo více, ale stejnými světly ( halogen, nebo LED fotosvětla) , jinak vznikne maglajz, který nedokoriguješ

Wolfi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Wolfi » 07 lis 2020, 20:16

Na to focení to bude chtít fakt něco s vysokým CRI. Možná nebude od věci založit si tu na fóru vlákno k focení podzemí. Ať to tu neplevelíme.
K-70,

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-30, K-50, K-S2, K-70“