K200 - blikajuca kontrolka blesku -CHYBA ?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 zář 2008, 16:02

Trochu jsem si hrál se svou K10D (K200d nemám) a zkoušel při podobném nastavení (a podmínkách jasného dne) taky dostat doporučení vyklopit blesk. A dostalo se mi - v protisvětle například.
Občas vestavěný expozimetr detekoval vhodnost doporučit použít blesk. Než jsi mě na to upozornil, tak jsem tu ikonku ignoroval, ale teď jsem přišel na to, že opravdu nebliká jen když je málo světla, ale i v situaci, kdy je světla sice dost, ale fotka by mohla z použití blesku mít prospěch (jak píšeš - velké kontrasty, protisvětlo). Což mi připadá od toho foťáku velice chytré.

Jestli se tobě nezdají ty rady od foťáku chytré, tak je ignoruj. Blikající ikonka ti přece nezablokuje foťák, můžeš klidně exponovat i bez blesku.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

wolflike
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od wolflike » 14 zář 2008, 16:16

elho_cid píše:Trochu jsem si hrál se svou K10D (K200d nemám) a zkoušel při podobném nastavení (a podmínkách jasného dne) taky dostat doporučení vyklopit blesk. A dostalo se mi - v protisvětle například.
Občas vestavěný expozimetr detekoval vhodnost doporučit použít blesk. Než jsi mě na to upozornil, tak jsem tu ikonku ignoroval, ale teď jsem přišel na to, že opravdu nebliká jen když je málo světla, ale i v situaci, kdy je světla sice dost, ale fotka by mohla z použití blesku mít prospěch (jak píšeš - velké kontrasty, protisvětlo). Což mi připadá od toho foťáku velice chytré.

Jestli se tobě nezdají ty rady od foťáku chytré, tak je ignoruj. Blikající ikonka ti přece nezablokuje foťák, můžeš klidně exponovat i bez blesku.

no, ano, pravdu mas v tom ze sa to da ignorovat, ale nie v tom podla mna ze je to chytre. pozri si tie fotky ukazkove: fotene vonku, objekty vzdialene radovo desiatky ak nie stovky metrov. moderny fotak co pri vyhodnocovani expozicnej situacie berie do uvahy aj vzdialenosti predsa nemoze na tychto zaberoch odporucat ani pouzitie blesku na znizenie kontrastov - kvoli uz spomenutej vzdialenosti a jednak ze tie kontrasy tam naozaj nie su velke.

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 14 zář 2008, 16:45

Zdravim,
tak tu rýhu tam mám též. :) A ten blesk, nějak jsem si toho nevšiml když něco fotím jestli tam blíká ikona blesku. I kdyby jo tam mně to nezastaví, snážím se fotit bez blesku, ale něco nejde tak si to vyhodím. Fotím převážně krajiny, a tam blesk je na nic. Ale určitě s tím zajdi do prodejny a poptej se jestli to má dělat, ať máš pokoj. Jiné řešení neexistuje. Jinak bych nějakou blbou ikonu moc neřešil. A ten vestavěný blesk není nic moc, jestli chceš fotit s bleskem pořiď si nějaký externí(nebo jak se tomu říká :) )
Ukázka fotek

Kód: Vybrat vše

http://www.photopost.cz/lukas-kabon/114555/fotograf.html
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 zář 2008, 17:41

Jo, když jsem psal svůj příspěvek, tak tam ty ukázkové fotky nebyly. V takové situaci je použití blesku asi nesmysl. Nevšiml jsem si, že by mi při focení podobných scenerií někdy blikala tahle ikonka. Ale jak píšu, vlastně těm ikonkám pozornost vůbec nevěnuju, spíš se soustředím na scénu a údaje o času a cloně.

Pokud je ten foťák z internetového obchodu, tak možná mají nějakou možnost vrátit zboží bez udání důvodu. To je jediná možnost. Protože tahle blikající ikonka IMHO obchodníkovi jako důvod k reklamaci stačit nebude.

Edit: ten blbinec v hledáčku tam mám taky, ale shora, ne zdola. Rozhodně to není problém. Pokud si na tohle chceš stěžovat, tak to je jako bys odmítal nádhernou holku jen proto, že má v nose pihu. :P

wolflike
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od wolflike » 14 zář 2008, 19:04

elho_cid píše: Edit: ten blbinec v hledáčku tam mám taky, ale shora, ne zdola. Rozhodně to není problém. Pokud si na tohle chceš stěžovat, tak to je jako bys odmítal nádhernou holku jen proto, že má v nose pihu. :P
to s tou holkou je pekne povedane, asi to necham tak, to vies, na novy fotak som tak nejak prisnejsi. zrovna som bol u znameho co som si spomenul ze kupil k200 tiez, on to ma v tom hladaciku lepsie sprabvene, ale je to ako pises taky maly detail ze to nehra rolu, kazdopadne skusil som jeho fotak s 16-45 aj jeho objektiv na mojom fotaku, vyzera ze to robi aj jemu aj ked subjektivne sa mi zda ze menj casto. asi to necham tak, exponujeto zda sa korektne a na ikonu sa mozem vykaslat. je to kupovane cez webovy obchod, dalo by sa to v pohode vratit a vymenit, ale za ten cas a postovne to nestoji

len mam dojem ze keby sa radsej vyrobcovia sustredili ako za starych cias na poctive prevedenie a nie na vselijake magicke blbiny co za cloveka hadaju co a ako chce fotit, bolo by lepsie :)

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 zář 2008, 19:20

K200D je holt určená pro začátečníky. Tam se takové věci očekávají.

Tak přeju dobré světlo a hodně pěkných fotek.
Jarda

wolflike
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od wolflike » 14 zář 2008, 19:34

ja viem cid, technicky po prechode od filmoveho nikonu je toto pre mna krok dole, ale nechcel som drahsi digital, nechcel som vlastne vobec digital ale uz mi proste praskli nervy ked mi v labe z korektne exponovanych filmov vytlacia farebne zverstva. keby mam vo svojom okoli kvalitny lab, nikdy by som na digital nepresiel..... je to dlha story.

K200 ma zaujala cenou, spracovanim a tym ze je na tuzkove baterie, rychlost nepotrebujem na moje zamery. je mi stale luto tych pevnych skiel na nikon co mam a co pojdu na burzu :cry:

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 14 zář 2008, 20:34

elho_cid píše:K200D je holt určená pro začátečníky. Tam se takové věci očekávají.

Jarda
Neřekl bych pro začátečníky. Je to poloprofi foťák. Je jenom určen pro širokou veřejnost, díky přednastavením, krajina, portrét, auto, makro,...
Tak asi takhle je můj názor na K200D. :)
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

wolflike
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od wolflike » 14 zář 2008, 21:35

Dmb píše:
elho_cid píše:K200D je holt určená pro začátečníky. Tam se takové věci očekávají.

Jarda
Neřekl bych pro začátečníky. Je to poloprofi foťák. Je jenom určen pro širokou veřejnost, díky přednastavením, krajina, portrét, auto, makro,...
Tak asi takhle je můj názor na K200D. :)

je uplne jedno do akej kategorie patri fotak, dolezite je ci ma to co potrebujes a co ti staci.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K100/110D a K200D“