Kulich999: super galeria, vidno, ze ta fotenie bavi a mas motivaciu, co fotit
prispejem trosku aj ja do debaty.
-kto je spokojny s tym co ma na fotenie a jemu stylu fotenia vyhovuje a aj technologie - napr. opticky hladacik, vacsie telo s gripom atd.. (dostupnost/ceny),nema dovod menit a to je fajn (zirecek)
-nie je moc pravda,ze sa treba ucit vzivat dlhodobo s technikou.ked si donesiem bezzrkadlovku z obchodu,nastavim na volici prioritu clony,v menu (nech je akokolvek skarede/zlozite) najdem fotenie do RAW+JPG, vyvazenie bielej AWB, vyber jedneho AF bodu a ficim,na zaciatok - a mozem si okamzite urobit obraz, ako to zvlada odfotit moja "stara" zrkadlovka oproti bezzrkadlovke
-pravda ale je,ze ked som chytil hocikoho Pentax do ruky,vedel som,kde si co hned zmenim,proste zvyk a na pevno nastavene moznosti na tlacitkach od vyrobcu(spolu s potiskom). dnes, keby niekto drzal moju Sony,tak je pre neho nepouzitelna,vsetko mam podla seba pomenene,na totalku
aby som iba nekecal, dam zopar mojich poslednych cvakov, nakolko som sa po case vzil so Sony, dovoli mi niekedy zachytit take momenty, co zrkadlovka z principu nemoze (ak sa teda foti tradicne cez opticky hladacik, alebo aj kvoli "zaostalosti" Pentax systemu v LV)
...vsetko fotky bez orezu, to je pre mna asi ta najvacsia zmena po prechode na bezzrakdlovku - sledujem scenu v hladaciku (byt je to uz elektronicky) a cvaknem bez prekomponovania co ma zaujme. na ferovku, nemam vsetko vzdy 100% zaostrene, lebo napr. daleko od stredu su objektivy na plnu dieru opticky slabsie a fotak to nevie uplne presne trafit (vyhodnotit) aj ked ma milion AF bodov.
fotenie na velku vzdialenost a plnu dieru, kedze si mozem zmenit velkost AF bodu (ale aj ten najmensi by mohol byt este mensi) pre daky ten efekt "minimalizmu", 85/1,4 na f1,4
fotenie skrz daky predmet,tu je to cez klietku (moze byt take aj v ZOO napr.), 35/1,4 na f1,4
zachovanie charakteru objektivu a nalady deja na fotke,kedy mozem ostrit daleko od stredu a nemusim fotku rezat, 24/1,4 na f1,6
rychly dej,kde viem operativne menit nastavenie bez toho, aby som zlozil oko z hladacika a nic mi neujde,na prvom zabere som ostril jednym AF bodom na tortu, na dalsie dve fotky som stlacil jedno tlacidlo a naslo mi to na scene okamzite tvar a mozem aj hned fotak otacat na vysku/sirku
chapem, ze nie kazdy ma motivaciu od piky menit system a vlastne vyhodit peniaze do luftu (byt je to nas konicek) a uz vobec nepotrebuje ine moznosti na fotenie ako tie, co vyuziva a vyhovuju mu.
na druhu stranu pokrok nezastavime.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN