Jako K-5 mi do teď víceméně stačila (i na ty děti, které fotím převážně Sigmou 30mm f1.4), ale bohužel už je definitifně po ní

KP bude určitě lepší ve všech směrech (pořád je třeba na dpreview v doporučených foťácích pod 1000 USD pro rok 2019

). Nicméně hlavní důvod proč KP ještě nemám je, že za ty peníze co se prodává má konkurence mnohem lepší těla - např. vlastnostmi mi příjde podobný Sony A6000, který stojí cca 11 000 (dobře, KP má stabilizaci, je to designovka, má více čudlíků, ale reálnou cenu za to co nabízí bych viděl někde v hladíně 15 - 18 tis. max). Proto jsem založil víceméně tohle povídání
Teď dotaz, běží stále casback na KP? Na VKfoto je KP za 24500, je u ni označena akce s tím, že probíhá cashback (3500), po slevě to pak vychází na 21 000, což je je celkem zkousnutelné. Nicméně na stránkách Pentaxu píšou, že byl pouze do 30.6. (takže si myslím, že všude kde mají označení cashback tak mají chybu)
Teď jsem ještě zjistil, že jeden známý letí v uterý do ČR z Bostonu, takže teoreticky mám ještě možnost si to objednat v US kde je za necelých 800 USD (cca 18500 Kč). Teď už jenom z Amazonu, který má víkendové doručení za malý poplatek (BH už nestíhá). Pokud není casback, tak je úspora značná.
Nicméně při této možnosti mě trochu svrbí prsty objednat místo KP, nějáké Fuji skla (Fuji 10-24mm + Fuji 35mm f1.4 + Fuji 55-200mm) z US, dohromady za necelých 2000 USD (cca 45 000 Kč) a k tomu zmiňovanou X-T2 u nás (na kterou jsem se byl znovu podívat, nechal jsem jí vytahnout z krabice a zmiňovaný problém s blikáním neměla). V součastnosti s objektivem 18-55mm a gripem je za 30 000 Kč.
Zajimavé jsou i ty Sony. Pro A6x000 mě lákají akorát Sigmy 30mm a 56mm, pak Sony 10-18mm a pak už nic. Ona i ta A7II vychází dobře (Fotolab jí ma dokonce za necelých 32 000 s objektivem 28-70, takže s casbackem by to vyšlo na 28 000, ale zase objektivy jsou dražší a větší).
Beru to tak, že KP je dobrý foťák s kompromisy, který mi bude stačit, ale koupím si tím jenom na pár let čas, kdy mě situace stejně donutí změnit značku (zároveň zbytečně "vyhodím" cca 20000). Bohužel si upřímně myslím, že Pentax už nic moc nevymyslí

. Sice jsem četl nějáké rumory, že snad nakupuje nějáké nové 26 Mpix APS-C čipy od Sony a na příští rok chystá novou vlajkovou loď... ale jestli něco uvede tak cena bude absolutně nepřijetelná (viz teď třeba nejnovější Pentax objektiv 11-18mm za 40 000

)
@Slávek: Proto jsem to uštření psal v uvozvkách

. BH znám, několikrát jsem tam nakupoval, ať už fyzicky v NYC (s místní danní) nebo přes jejich eshop (doručení známým do Massachusetts bez daně), ale nikdy né pro sebe

Dokonce mi chodí do ČR každého půl roku tištěný katalog (poslední přišel minulý týden).