Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax - drby a dalsi
Já si tedy myslím, že kvalitní hardware ovlivňuje kladně výslednou fotografii.
Proto jsem si po pečlivém vyzkoušení zvolil Pentax.
Je to pořád TOP výrobce fototechniky.
Proto jsem si po pečlivém vyzkoušení zvolil Pentax.
Je to pořád TOP výrobce fototechniky.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
fakt: Ano, hardware ovlivňuje kvalitu fotografií, ale jen tu technickou. Když však budu mít
"špatné oko", absenci talentu a kreativity, tak mi sebelepší fotoaparát a objektiv k dobré,
natož vynikající fotografii stejně nepomůže...
"špatné oko", absenci talentu a kreativity, tak mi sebelepší fotoaparát a objektiv k dobré,
natož vynikající fotografii stejně nepomůže...
Naposledy upravil(a) alda dne 20 bře 2019, 07:57, celkem upraveno 1 x.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Takhle... Dobrá fotka se dá udělat i mobilem.... přesto většina z nás fotí zrcadlovkama.... ano je to o umění je to o talentu, ale má to i svou technickou část, která je důležitá. Jako dobrý román se dá napsat na husím brkem, nebo na stroji, ale rychlejší a lepší je použít počítač.
Pro mě je fotografování možná jiný proces než pro vás, protože mě nezajímá jen výsledek (tedy fotografie) já si užívám i to fotografování samotné, přemýšlet nad clonou, jakej tam dát čas abych to udržel, aby se mi na obrázku neprojevil vítr v koruně stromu apod. Člověk zapomene na starosti. Jen ten proces fotografování samotný u mě zabírá 50% celkové radosti. A pokud mi někdo dá do ruky kompakt, vím, že dobrou fotku udělá, ale ten pocit u mě bude jiný.
Pro mě je fotografování možná jiný proces než pro vás, protože mě nezajímá jen výsledek (tedy fotografie) já si užívám i to fotografování samotné, přemýšlet nad clonou, jakej tam dát čas abych to udržel, aby se mi na obrázku neprojevil vítr v koruně stromu apod. Člověk zapomene na starosti. Jen ten proces fotografování samotný u mě zabírá 50% celkové radosti. A pokud mi někdo dá do ruky kompakt, vím, že dobrou fotku udělá, ale ten pocit u mě bude jiný.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Souhlas, dobrá fotka se dá udělat čímkoli, ale její technická kvalita pak bude všelijaká.
Jasně že většina z nás, co jsme tady na fóru fotí zrcadlovkama a ke všemu od Pentaxu.
A to nejen proto, že to jsou krásné sexy mašiny s parádní ergonomii, dobře padnoucí
do ruky a že je to čistá radost je používat na focení...
A tím se dostáváme milý Alfe k tomu co jsi už napsal ty. Já si totiž také myslím, že většina
pentaxáků to má jako ty (já též). My co nemusíme fotit z nutnosti (pro obživu a výdělek,
i když to se dá také skloubit) to bereme jako relaxaci a pro radost z focení, jako takového,
která je umocněna právě tím Pentaxem...
Jasně že většina z nás, co jsme tady na fóru fotí zrcadlovkama a ke všemu od Pentaxu.
A to nejen proto, že to jsou krásné sexy mašiny s parádní ergonomii, dobře padnoucí
do ruky a že je to čistá radost je používat na focení...
A tím se dostáváme milý Alfe k tomu co jsi už napsal ty. Já si totiž také myslím, že většina
pentaxáků to má jako ty (já též). My co nemusíme fotit z nutnosti (pro obživu a výdělek,
i když to se dá také skloubit) to bereme jako relaxaci a pro radost z focení, jako takového,
která je umocněna právě tím Pentaxem...
Myslím, že si rozumíme.
Svým příspěvkem jsem chtěl říci, že nemusíme podceňovat techniku, se kterou fotíme.
Prodám ročně veliké množství fotek. Nejvíce mne při focení limituje čas. Nemohu si dovolit, pokud mám na turnaji odevzdat 1000 fotek, aby mne omezovala technika.
Klidně si mě za to nemějte rádi, ale dávám sem jen poznatek z praxe.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
fakt: Jo, já ti rozumím. A to, že ti vyhovuje technika, kterou fotíš, to přece
není důvod nemít tě rád...
není důvod nemít tě rád...
Ono tá technika - kľudne si viem aj teraz predstaviť fotiť s K10D, len keby sa mi ju ešte chcelo vláčiť.
Nedávno som stretol kamaráta, s ktorým sme boli naposledy na pivo v Londýne asi tak pre 10-imi rokmi. Mal vtedy Pentax K100D, ja *ist DS, aj sme vtedy čosi pochodili a pofotili. Pýtam sa ho, či má ešte Pentax. Že stále má, a to presne ten, čo vtedy!
Nedávno som stretol kamaráta, s ktorým sme boli naposledy na pivo v Londýne asi tak pre 10-imi rokmi. Mal vtedy Pentax K100D, ja *ist DS, aj sme vtedy čosi pochodili a pofotili. Pýtam sa ho, či má ešte Pentax. Že stále má, a to presne ten, čo vtedy!
zirecek píše: ↑19 bře 2019, 05:43
U Pentaxu zůstanou pouze staromilci a lidé "joy of taking pictures". Protože lidé "joy of photography" budou dávno pryč. Je potřeba nazývat věci přesně. Lidé, kteří mají rádi samotný průběh fotografování, ti budou mít stále rádi Pentax. Lidé, kteří mají rádi fotografii obecně, tak si koupí konkurenci, která nabízí jednodušší pořizování fotek, tedy se uživatel více soustředí na samotný cíl focení než na průběh focení a ovládání těla. Všechny ty udělátka MLC mají za účel redukovat mozkovou kapacitu z "jak mám fotit tou krabičkou" na uvolnění, posílení myšlenek na to, co fotím a jak chci mít výslednou fotku.
Proč bych si měl koupit konkurenci a řešit nové problémy s "joy of taking pictures", když se mi zažitým způsobem fotí nejlépe? Podle tvé logiky si nemůžu prožít "joy of photography" s pentaxem, což si myslím, že tu radost mám... Ale zřejmě to vidíš líp, mladýma očima. Jako když znám tvé fotky, upřímně ti přeju, abys tvořil něco krásného, tak jak to umíš, a aby ses nemusel zabývat řešením nástrojů a nesklouzával v tomto k obsesi. Jsou to jen nástroje. Nepodceňoval bych lidi, kteří dokáží ovládat staré nástroje
https://www.nytimes.com/2019/03/14/lens ... polin.html
Poněkud se omlouvám, že můj příspěvek sklouzl tímto odkazem k OT, ovšem kdo se pokochá... třeba bude i rád, že přepnul z tohoto tématu
st.: Mám pocit, že sis vzal můj příspěvek osobně a z nátlaku emocí si tam četl, co si číst chtěl.
Já psal o budoucnosti. Kdo si z nových potenciálních zákazníků koupí K1II namísto A7III nebo Z6? Pouze staromilec nebo krajinář zatížený na hranol. A i tito nově příchozí, nepolíbení narazí prvotně na vlnu upoutávek, reklam značek ostatních.
Určitě to nevidím lépe, ani kdybych byl starší než ty. Avšak určitě to vidím jinak a každý máme svou pravdu. Lidi se starými nástroji nijak neposuzuji, nepíši o nich, dívám se na fotky.
Já psal o budoucnosti. Kdo si z nových potenciálních zákazníků koupí K1II namísto A7III nebo Z6? Pouze staromilec nebo krajinář zatížený na hranol. A i tito nově příchozí, nepolíbení narazí prvotně na vlnu upoutávek, reklam značek ostatních.
Určitě to nevidím lépe, ani kdybych byl starší než ty. Avšak určitě to vidím jinak a každý máme svou pravdu. Lidi se starými nástroji nijak neposuzuji, nepíši o nich, dívám se na fotky.
Možná osobně, možná emotivně, možná logicky? Definoval jsi lidi "joy of photography" jako ty, co budou u konkurence. Možná lidi neposuzuješ, jen kategorizuješ. Nyní do úvahy zavádíš kategorii nových potenciálních, aby se to nás starých potencionálních (co si zase koupíme, na co jsme zvyklí - potřebuješ tento brzdící segment vynechat ze svých progresívních úvah, že) nedotklo. Pružné myšlení je důležité. Jestli si někdo psaním o budoucnosti vyřeší přítomnost, je to taky naprosto OK. Neber to, prosím, jako invektivu, cesty jsou individuální, i k stejným cílům.
tak si rypnem aj ja vo vlakne Pentax - drby a dalsi
chalani, treba byt realista a mat oci otvorene. na Pentax uz dnes asi nikto sam od seba neprejde, ani nepride - na zaklade akej reklamy ? jedine pokial mu ho niekto nenatlaci do ruky ako zaciatocnikovi/novacikovi v Pentax technike - doporuci mu ho daky stavajuci majitel pentaxu.
preco? lebo to vidim okolo seba. teraz sa ma dalsi kamos pytal na Sony A7R3, ze ako ho hodnotim a skusenosti so sklami. a to ten kamos ma TOP model FF Nikon D850 aj so sklami. ze sa mu to nechce uz tahat, velke a tazke. foti prevazne reportaz a krajinu.
na Pentax sa ma nepytal, preco ??? a pritom velmi dobre vie, ze som mal K-1 aj K-1 II, aj sme spolu stali pri zapade slnka na skale vedla seba.
mna strasne bavilo fotit na pozicanu filmovu 645ku od Klinga, mal som jedno manualne sklo a jedno AF sklo. ze som potom cakal na vyvolanie fotiek, som sa tesil.
tak isto ma bavilo fotit (ked som nemal zrovna K-1, cakal som na objednavku) na starsiu K200D s FA31/1,8 Limited - portrety stylyzovane v lese. jednoduche ovladanie (Av) stredovy AF bod + prekomponovanie = vysledok fajne farby z CCD snimaca a super obraz z Limited skla.
dnes? som zvedavy, ako sa bude Pentaxu darit, nech maju radost vsetci ti, co s nim stale radi fotia a presne im vyhovuje na ich fotenie , zalubu.
ten rumor o nastupcovi K-3 II sa tusim uz iba prebera po webe z toho jedneho blogu - ktory bol napisany len tak....
PS: nove telo bude vzdy nutne vyrabat/dodavat na trh,aj ked nie tento rok, ale malo by prist dake, ci uz K-3 III alebo nech sa vola ako chce. preco? lebo ked sa vam pokazi to dnesne co mate, alebo vam fotak ukradnu, co urobite? bazar nebude nekonecna zasoba. s cim potom budu pentax staromilci fotit?
chalani, treba byt realista a mat oci otvorene. na Pentax uz dnes asi nikto sam od seba neprejde, ani nepride - na zaklade akej reklamy ? jedine pokial mu ho niekto nenatlaci do ruky ako zaciatocnikovi/novacikovi v Pentax technike - doporuci mu ho daky stavajuci majitel pentaxu.
preco? lebo to vidim okolo seba. teraz sa ma dalsi kamos pytal na Sony A7R3, ze ako ho hodnotim a skusenosti so sklami. a to ten kamos ma TOP model FF Nikon D850 aj so sklami. ze sa mu to nechce uz tahat, velke a tazke. foti prevazne reportaz a krajinu.
na Pentax sa ma nepytal, preco ??? a pritom velmi dobre vie, ze som mal K-1 aj K-1 II, aj sme spolu stali pri zapade slnka na skale vedla seba.
mna strasne bavilo fotit na pozicanu filmovu 645ku od Klinga, mal som jedno manualne sklo a jedno AF sklo. ze som potom cakal na vyvolanie fotiek, som sa tesil.
tak isto ma bavilo fotit (ked som nemal zrovna K-1, cakal som na objednavku) na starsiu K200D s FA31/1,8 Limited - portrety stylyzovane v lese. jednoduche ovladanie (Av) stredovy AF bod + prekomponovanie = vysledok fajne farby z CCD snimaca a super obraz z Limited skla.
dnes? som zvedavy, ako sa bude Pentaxu darit, nech maju radost vsetci ti, co s nim stale radi fotia a presne im vyhovuje na ich fotenie , zalubu.
ten rumor o nastupcovi K-3 II sa tusim uz iba prebera po webe z toho jedneho blogu - ktory bol napisany len tak....
PS: nove telo bude vzdy nutne vyrabat/dodavat na trh,aj ked nie tento rok, ale malo by prist dake, ci uz K-3 III alebo nech sa vola ako chce. preco? lebo ked sa vam pokazi to dnesne co mate, alebo vam fotak ukradnu, co urobite? bazar nebude nekonecna zasoba. s cim potom budu pentax staromilci fotit?
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
I když mám Pentax teprve 2 roky, k těm staromilcům se počítám taky. A vůbec nemám obavy, že bych neměl čím fotit. Ať už novým nebo bazarovým, foťáků Pentax bude ještě dlouho dost. Ohlásí-li Pentax (teda vlastně Ricoh) konec, jedno tělo si koupím do zásoby a bude to, s tím už vystačím. No a mezitím můžu směle využívat toho, že řada těch progresivnějších bude přestupovat na Sony a Fuji a bude se zbavovat nejen těl, ale hlavně objektivů. Už teď mi připadá, že bazarové ceny jdou pomalu sice, ale jistě dolů, asi zájemců opravdu ubývá. Já bych třeba docela rád lepší širokáč, než je Tamron 10 - 24 a ejhle, možná i pod dojmem nového 11 - 18 se začínají objevovat za dobré ceny P 12 - 24, o Sigma 10 - 20 nemluvě. A tak si v klidu počkám, jestli třeba zirecek za nějaký čas nesundá svoji Sigmu 8 - 16 o litřík níž a pak si udělám výlet do Olomouce, a to pěkně symbolicky vlakem, když tu železnici Sigma fotila. (Mimochodem, mašinky mám hodně rád a zirečkovy fotky vyloženě žeru ) Když ne, nic se neděje. Určitě se objeví další, případně Sigma 10 - 20, ale už ne za 7000, ale za šest.... Myslím, že nás staromilce nečekají špatné časy. A tak si říkám, že čím víc pesimistických příspěvků se tu bude objevovat, tím lépe pro nás optimisty.
PS: Jen jsem to dopsal, vida: https://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=558831. To už jde, ne?
PS: Jen jsem to dopsal, vida: https://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=558831. To už jde, ne?
K-70, Pentax HD DA 16-85/3,5-5,6 ED DC WR, smc Pentax DA 15mm F4 ED AL Ltd, smc Pentax DA 55-300mm F4.5-5.8 ED, HD PENTAX-DA 20-40mm F2.8-4 ED Ltd., Pentax SMC D FA 50 mm f/2.8 Macro
HonzaC: ale pekne si to napisal
pravda je, ze tie fotaky nam vydrzia riadne dlho, ked si zoberiem, ze napr.zavierka je testovana na 150.000cvakov, resp. tie novsie fotaky este viac (200 ci 300.000 pisali ku K-1? ), tak jedno telo by mi vydrzalo aj do dochodku.
pravda je, ze tie fotaky nam vydrzia riadne dlho, ked si zoberiem, ze napr.zavierka je testovana na 150.000cvakov, resp. tie novsie fotaky este viac (200 ci 300.000 pisali ku K-1? ), tak jedno telo by mi vydrzalo aj do dochodku.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
K tomu co psal Honza
Je opravdu problém prodat něco v bazaru. Není problém cokoliv koupit, ale je problém cokoliv prodat. Třeba FA 50mm 1,4 nebyl problém prodat za 7500 já nabízím za 5500 a nikdo nekupuje. Šílené.
Ale jak píše Honza je to i pozitivní. Já jsem se rozhodl, že si zpět koupím Pentax K100D a K-20D prostě proto, že se mi po nich stýská Ceny jsou teď směšné
Je opravdu problém prodat něco v bazaru. Není problém cokoliv koupit, ale je problém cokoliv prodat. Třeba FA 50mm 1,4 nebyl problém prodat za 7500 já nabízím za 5500 a nikdo nekupuje. Šílené.
Ale jak píše Honza je to i pozitivní. Já jsem se rozhodl, že si zpět koupím Pentax K100D a K-20D prostě proto, že se mi po nich stýská Ceny jsou teď směšné
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
je problem cokoliv prodat - suhlas.
k100d je taky 2nd hand sleeper - malicky, ccd vystup a da sa najst lacno
https://slivo.smugmug.com/Sample-Gallery/i-zGbVxmh/A
https://slivo.smugmug.com/Sample-Gallery/i-cRhNbtw/A - iso 3200 v open space
k100d je taky 2nd hand sleeper - malicky, ccd vystup a da sa najst lacno
https://slivo.smugmug.com/Sample-Gallery/i-zGbVxmh/A
https://slivo.smugmug.com/Sample-Gallery/i-cRhNbtw/A - iso 3200 v open space