Vodeodolnosť Pentaxu
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Vodeodolnosť Pentaxu
Zdravím chcel by som sa vás spýtať akú skúsenosť máte z vodeodolnostou Pentaxu ?? Minule som bol fotit a chytil ma dážd a fotak odisiel. Ako jasne moja chyba mal som to hned zbalit, ale po fotkach z servisu bolo vidno ze je to riadne zatopene a aj na displey bolo vidno ze je utopeny.
Re: Vodeodolnosť Pentaxu
fúha, to ti KP skapalo?
K-5 IIs + K-100 IR + MZ-6 + DA 17-70/4 + DA 21/3,2 + DA 40/2,8 + Tamron 70-200/2,8
-
- Významný člen
Ja s K3II normálne v daždi fotím...v lejaku. A problém nemám.Aký si použil objektív? Lebo ak ten nebol utesnený ( WR ) tak je príčina jasná...
Pentax K-3III, hd da 20-40 ltd, smc da 15/4.0 ltd, smc da 21/3,2 ltd, smc da 40/2,8 ltd, smc da 70/2,4 ltd, hd da 55-300mm f/4,5-6,3 PLM, smc da* 300/4, Sigma 30/1.4 dc hsm, dfa 100/2,8 wr macro, Laowa 12/2,8
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Fotil jsem casto na horach, ve vlhkem prostredi, i za mirneho/stredniho deste, jednou jsem fotak potopil pod vodu (na par vterin), ale vzdy vydrzel. Maximalne byl zamlzeny horni stavovy displej, ktery to ale v suchu rozdychal, jednou jsem ho pro jistotu rozdelal, aby lepe vyschl. Prislo mi, ze problem s vodeodolnosti je spise u bajonetu - kdyz jsem fotil s 12-24, ktera neni utesnena, tak jsem mel jednou problem. Jinak ale plati, ze jsem se snazil fotak otirat do sucha i behem foceni.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
Nikdy jsem neměl problém. Náročné je dlouhodobé užívání v mrazu a pak rychlé ohřátí, kdy se aparát orosí a kondenzuje se vlhkost i uvnitř. Povrchový déšť, vlhkost vně je menší zlo. Většinou jsem měl krátkodobý problém s čitelností horního stavového displeje, jak už bylo napsáno. Po určité čase opět v normálu.
V plném dešti se stejně fotí hůře, protože se musíš snažit nenamočit přední čočku objektivu, ať má cenu vůbec fotit, .
K tvému příspěvku je nutné říct typ těla a objektivu.
V plném dešti se stejně fotí hůře, protože se musíš snažit nenamočit přední čočku objektivu, ať má cenu vůbec fotit, .
K tvému příspěvku je nutné říct typ těla a objektivu.
Fotil som asi pred 10 rokmi v (miernom) daždi ešte na K10D s neutesneným objektívom 18-55II a nič zlé sa nestalo. Ale snažil som sa minimalizovať kontakt objektívu s vodou, medzi zábermi som napr. držal aparát objektívom dole. Celkom dobre sa osvedčila aj dažďová (teda slnečná) clona, ktorá ochránila predný člen pred kvapkami. Do lejaku by som si ale s touto zostavou netrúfol...
-
- Pokročilý uživatel
No ja som raz neodolal a skusil som ho osprchovat po foteni na plazi ked bol od piesku. Mal som nasadeny objektiv 18-135 na K30-tke a uplne v pohode to zvladol. Doteraz mi krasne funguje a objektiv tiez. Samozrejme som objektiv nedal z neho dole nez bol uplne suchy.
Pentax K30, DA 15\4 Ltd, DA 18-135 WR, DA 55-300 WR ...a par drobnych chobotin...
to ma mrzi. ono asi staci jedna zle vlozena gumicka pri vyrobe... mna raz prepadol lejak, k10 + neutesnena a35-105, vsetko bolo dost mokre, ale ok. nefotil som, snazil som sa rychlo schovat... raz som mal fotobrasnu aj zvnutra mokru, zachranila to obycajna igelitka.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
K20D s 18-55WR jsem nekolikrat sprchoval, kdyz byl cely spinavy po vylete nebo taky po jednom setkani s pracovnimi exkolegy ve strasne zakourene hospode.. pomohlo az fotak kompletne promydlit a splachnout sprchou. Video je na youtube. Funguje doted.
Ale obecne je potreba WR vnimat spis jako zachytny bod a mit na pameti, ze veskere pohybujici-se casti nelze utesnit uplne. Typicky vsechny vysouvaci zoomy nebo treba i DFA100/2.8 WR makro, ktery pri preostrovani cely vyjede. Jakmile se mezi stiratka dostane vlhko, navzlina to pri pohybech dovnitr.
Pak je potreba po takovem foceni (pokud uz nebylo vyhnuti a fotak nesel nejak chranit) nacpat vybavu do dry-boxu (susicky s nulovou vlhkosti) nebo si aspon vzit velky sacek, nahazet tam vypeceny silicagel a fotak nebo objektivy tam potom zavrit, utesnit to a nechat treba pres noc vycucat zbytkovou vlhkost. Ba dokonce nektere ty WR konstrukce schnou dyl, nez nejaky obycejny jednoduchy objektiv.
A pokud uz fotit neco v lijaku, tak idealne nesoupat moc zoomem, nevysouvat, neprehazovat objektivy, neotvirat dvirka baterky, karty atd..
Pentax snese hodne, ale ne vsechno. Kazdopadne je to uzitecne.. lidi, kterym fotak zlikvidovalo politi limonadou nebo vysplouchnuty cakanec u more/bazenu jsou mraky.. kamoska takhle prisla o dva D3xxx Nikony. Je to jak cednik. Splouchne na to voda, hned to jde vsemi otvory dovnitr a fotak i objektiv behem hodin chcipne.
Ale obecne je potreba WR vnimat spis jako zachytny bod a mit na pameti, ze veskere pohybujici-se casti nelze utesnit uplne. Typicky vsechny vysouvaci zoomy nebo treba i DFA100/2.8 WR makro, ktery pri preostrovani cely vyjede. Jakmile se mezi stiratka dostane vlhko, navzlina to pri pohybech dovnitr.
Pak je potreba po takovem foceni (pokud uz nebylo vyhnuti a fotak nesel nejak chranit) nacpat vybavu do dry-boxu (susicky s nulovou vlhkosti) nebo si aspon vzit velky sacek, nahazet tam vypeceny silicagel a fotak nebo objektivy tam potom zavrit, utesnit to a nechat treba pres noc vycucat zbytkovou vlhkost. Ba dokonce nektere ty WR konstrukce schnou dyl, nez nejaky obycejny jednoduchy objektiv.
A pokud uz fotit neco v lijaku, tak idealne nesoupat moc zoomem, nevysouvat, neprehazovat objektivy, neotvirat dvirka baterky, karty atd..
Pentax snese hodne, ale ne vsechno. Kazdopadne je to uzitecne.. lidi, kterym fotak zlikvidovalo politi limonadou nebo vysplouchnuty cakanec u more/bazenu jsou mraky.. kamoska takhle prisla o dva D3xxx Nikony. Je to jak cednik. Splouchne na to voda, hned to jde vsemi otvory dovnitr a fotak i objektiv behem hodin chcipne.
-
- Pokročilý uživatel
No tu je foto od opravara, okrem toho bolo vidiet aj na displeyu že bol zatopeny kusok.
Psal jsi že jsi foták jednou rozdělal pro lepší vyschnutí....nebude chyba zde?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
KPcko je low-end pro retrohipstery, to bych moc ve vode nemachal
Kdyz jeste Pentax byval Pentax
[youtube][/https://youtu.be/mTHe-5yH-xQyoutube]
Kdyz jeste Pentax byval Pentax
[youtube][/https://youtu.be/mTHe-5yH-xQyoutube]
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Pentax K-7 som skusal s 18-55 WR v silnej burke a zvladol to bez problemu, ja sam som si obliekol neopren
Naposledy upravil(a) kordoz dne 12 bře 2020, 17:56, celkem upraveno 1 x.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nj.. s K5 jsem mockrat fotil blesky za bourky a nejhur to vzdy odnesl stativ plny vody a uplne promoceny popruh na krk. Ale zase je fakt, ze jsem s tim nezoomoval a spoust ovladal IRkem
Jednou byl takhle na balkone a ja zevnitr koukal pres dvere, jak se otocil vitr a ve vysce oci mi po skle dveri najednou tekla souvisla vrstva vody...
Funguje doted, je to tak 5 let
Ale dnes, jak uz ma rozpadlou gumu na leve strane u skupiny konektoru, nahradni krytku MIC-JACKu a ne uplne presne sedici krytku dratoveho ovladani, uz bych to neriskoval.
Jednou byl takhle na balkone a ja zevnitr koukal pres dvere, jak se otocil vitr a ve vysce oci mi po skle dveri najednou tekla souvisla vrstva vody...
Funguje doted, je to tak 5 let
Ale dnes, jak uz ma rozpadlou gumu na leve strane u skupiny konektoru, nahradni krytku MIC-JACKu a ne uplne presne sedici krytku dratoveho ovladani, uz bych to neriskoval.
Koľko odhadujete, resp. akú máte skúsenosť, že vydrží taká odolnosť bez nejakého servisu typu výmena tesnení?