Jaky soft 2018?
Moderátor: Moderátoři
Re: Jaky soft 2018?
Ahoj, já nejsem expert. Zkoušel jsem víckrát lightroom a nebylo to nic moc - mizerné odšumení. Kdybych ale neodešel od Pentaxu, nikdy bych se nevzdal DxO Photolab. Jejich Prime odšumení je asi to nejlepší, co existuje. A Smartlighting je skvělá a blesková komplexní expoziční úprava. Plus bezchybné optické korekce. Umí i nedestruktivní lokální úpravy, vlastně to jsou maskované vrstvy ovládané kontrolními body. Doporučuji maximálně, jak si člověk zajede workflow, umí bezšumové a přesto detailní fotky na pár kliknutí. Jo a doporučuji si i zvolit barevné podání, jsou v nich dost rozdíly (kontrastní vs. méně kontrastní). Velmischopný software.
Teď používám Capture One 11. Výstup hezký, ale práce v DxO Photolab se mi líbila víc. A to Prime odšumení je prostě skvost...
Teď používám Capture One 11. Výstup hezký, ale práce v DxO Photolab se mi líbila víc. A to Prime odšumení je prostě skvost...
-
- Významný člen
Ahoj.
Já po přechodu na Fuji začal dělat v Capture One (dnes již verze 11). Zoner jsem používal z počátku focení, ale rychlostí a zpracováním RAW mně moc nepřesvědčil. Asi to bylo i kompem co jsem měl. Potom jsem přešel na Lightroom. Ten by mi asi i stačil, ale měsíční platby mně odradily. Mám poslední verzi CS6, ale dál již jsem je nechtěl podporovat. Potom přišla Fujina a její nový snímač X-Trans. Po různých radách s zpracováním fotek mi byl doporučen právě Capture One. Můžeš si ho ošahat během 30-ti dní bez nějakých omezení. Převod fotografií z LR do CO byl bezproblémový. Cena je sice vyšší, ale můžeš provést upgrade co dvě verze. Ideálně liché. Nicméně i zde se můžeš rozhodnout pro měsíční platbu. Navíc se dájí sehnat i nějaké slevové kódy.
Rawtherapee no nevím. Nesedl mi. Na pár fotek možná, ale něco hromadnějšího už nee. Zkoušel jsem ho, ale nenadchl mně. S jinými programy moc zkušeností nemám i když jsem některé chvilku zkoušel taky.
Já po přechodu na Fuji začal dělat v Capture One (dnes již verze 11). Zoner jsem používal z počátku focení, ale rychlostí a zpracováním RAW mně moc nepřesvědčil. Asi to bylo i kompem co jsem měl. Potom jsem přešel na Lightroom. Ten by mi asi i stačil, ale měsíční platby mně odradily. Mám poslední verzi CS6, ale dál již jsem je nechtěl podporovat. Potom přišla Fujina a její nový snímač X-Trans. Po různých radách s zpracováním fotek mi byl doporučen právě Capture One. Můžeš si ho ošahat během 30-ti dní bez nějakých omezení. Převod fotografií z LR do CO byl bezproblémový. Cena je sice vyšší, ale můžeš provést upgrade co dvě verze. Ideálně liché. Nicméně i zde se můžeš rozhodnout pro měsíční platbu. Navíc se dájí sehnat i nějaké slevové kódy.
Rawtherapee no nevím. Nesedl mi. Na pár fotek možná, ale něco hromadnějšího už nee. Zkoušel jsem ho, ale nenadchl mně. S jinými programy moc zkušeností nemám i když jsem některé chvilku zkoušel taky.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
Ahoj, co takhle Affinity Photo? Na paladixu je případně celý seriál co a jak s ním .
DXO nepodporuje Fuji!
Ja som v akcii kúpil program https://www.aftershotpro.com/en/products/aftershot/pro/. Je prekvapivo rýchly a na prevod DNG je úplne postačujúci.Hlavne má dobre urobené automatické úpravy a to je to čo hľadáš,na rýchle prevody s mnimom práce. Má ale dostatok nastavení aj na detailnú prácu. Affinity som skúšal,nemôžem si ani za pána zvyknúť na ovládanie.Všetko je totálne prekopané a iné.
Ja som v akcii kúpil program https://www.aftershotpro.com/en/products/aftershot/pro/. Je prekvapivo rýchly a na prevod DNG je úplne postačujúci.Hlavne má dobre urobené automatické úpravy a to je to čo hľadáš,na rýchle prevody s mnimom práce. Má ale dostatok nastavení aj na detailnú prácu. Affinity som skúšal,nemôžem si ani za pána zvyknúť na ovládanie.Všetko je totálne prekopané a iné.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Já myslel, že cport to chce na Pentax. DxO Photolab skutečně nepodporuje Fuji, proto jsem to musel vyměnit za Capture One. Ještě k tomu používám Affinity Photo vč. Nik Collection pluginů, ale oboje jen v případě, že chci dělat nějaké větší kreativity nebo preciznější retuše apod. Celkově bych teda seřadil software, co jsem používal, podle subjektivní skvělosti :
1. DxO Photolab - prvotřídní výsledky, hlavně geniální ošumení + Smartlighting, navíc vše na pár kliknutí (bohužel, pro Fuji nejsou profily )
2. Capture One - provtřídní výsledky, trochu víc klikání (ale krásně umí Fuji X-trans)
3. Affinity Photo - velmi dobré výsledky, víc klikání
4. Lightroom - asi celkově velmi dobré výsledky, jenže nedobré odšumení, nemá vrstvy a klonování je děs
5. Nik Collection - na příležitostné specifické úpravy v rámci pluginů jsou výsledky excelentní, ale jako hlavní soft na úpravy bych z toho zbláznil
6. GIMP - trochu těžkopádný, ale jakž takž se dá, když člověk trochu ví
7. Zoner Photo studio - jakousi starou verzi máme v práci na PC, tuším v. 12. A na dnešní dobu je tahle verze o ničem.
Víc jsem toho nezkoušel. Jen v rychlosti Photoshop, ale ten mi přišel pro moje účely oproti Affinity zbytečně obsáhlý a komplexní.
1. DxO Photolab - prvotřídní výsledky, hlavně geniální ošumení + Smartlighting, navíc vše na pár kliknutí (bohužel, pro Fuji nejsou profily )
2. Capture One - provtřídní výsledky, trochu víc klikání (ale krásně umí Fuji X-trans)
3. Affinity Photo - velmi dobré výsledky, víc klikání
4. Lightroom - asi celkově velmi dobré výsledky, jenže nedobré odšumení, nemá vrstvy a klonování je děs
5. Nik Collection - na příležitostné specifické úpravy v rámci pluginů jsou výsledky excelentní, ale jako hlavní soft na úpravy bych z toho zbláznil
6. GIMP - trochu těžkopádný, ale jakž takž se dá, když člověk trochu ví
7. Zoner Photo studio - jakousi starou verzi máme v práci na PC, tuším v. 12. A na dnešní dobu je tahle verze o ničem.
Víc jsem toho nezkoušel. Jen v rychlosti Photoshop, ale ten mi přišel pro moje účely oproti Affinity zbytečně obsáhlý a komplexní.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Primárne na všetko používam Capture One, avšak chce to kúsok viac klikania a učenia sa. Dokonca vyšiel aj parádny Ebook, ktorý autor pravidelne aktualizuje. Vlastne ak sa nemýlim určité kapitoly sú aj na paladixe.
Čo určite odporúčam vyskúšať je Corel After Shot Pro /bývalé bible/, používam na notebooku kde mám linux. Najmä obstarávacia cena je parádna, väčšinou majú akciu a stojí okolo 40Eur ...
Čo určite odporúčam vyskúšať je Corel After Shot Pro /bývalé bible/, používam na notebooku kde mám linux. Najmä obstarávacia cena je parádna, väčšinou majú akciu a stojí okolo 40Eur ...
Určitě stojí za vyzkoušení Aftershot Pro od Corelu. Já ho používám výhradně + na nějaké větší retušování GIMP a na panormata Hugin. Aftershot se dá stáhnout jako demo...
Pentax KP, K-7
CZJ 75/1.5, CZJ 58/2, SMC PENTAX-DFA MACRO 1:2.8 100mm WR, HD PENTAX-DA 1:4 15mm ED AL Limited, SMC PENTAX-DA 1:2.8 35mm Macro Limited, SMC PENTAX 1:1.2 50mm
Berlebach Report 8023
Řešil jsem podobnou věc před rokem a půl. Nastahoval jsem zkušební verze a zkoušel v nich vyvolat stejnou fotografii. Nejvíce mne oslovil výsledek v Affinity a tak jsem jej zakoupil. Pravda je, že jsou programy, kde se méně naklikám. Mé pořadí tehdy bylo:
- Affinity,
- ON1 Raw,
- Captura One,
- DXO,
- Lightroom.
Nik jako samostatný editor nemá význam. U Photoshopu se mi nelíbí RAW modul. Zoner výkonově zaostává, ale používám nějakou starší verzi jako prohlížeč.
- Affinity,
- ON1 Raw,
- Captura One,
- DXO,
- Lightroom.
Nik jako samostatný editor nemá význam. U Photoshopu se mi nelíbí RAW modul. Zoner výkonově zaostává, ale používám nějakou starší verzi jako prohlížeč.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Možná bych do výběru zahrnul ON1 RAW. Občas si jej stahuji na vyzkoušení a dělá největší pokroky. Stojí cca 1.500,- Kč.
Naposledy upravil(a) fakt dne 04 čer 2018, 16:16, celkem upraveno 1 x.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
no ak to chces iba na vyvolanie rawu skus aj rawtherapee, robi to asi najostrejsie fotky, len je to co cisto na vyvolanie, vacsie upravy uz asi budes musiet robit v niecom inom.
Tak som dnes vyskušal ON1 raw. Vidno že sa inšpirovali lajtrúmom. Funkcie viacmenej totožné,len graficky inak urobené. Výstup veľmi dobrý, čo ma ale hodne zamrzelo, že nevie pracovať s mojim tabletom. Teda, čiastočne vie, ale tak nejako rozpačito. Pozná iba prítlak pera. Aj to iba keď sa mu chce- raz to ide, raz nie. Tak si počkám na další update, ten grafický tablet je hodne návykovy. Ale vyzerá to slubne. S tých čo som vyskúšal mimo adobe sa mi ale najviac páči corel čo som spomínal vyššie. Len si musím počkať na podporu raw z xe3.
Odoslané z Redmi Note 4 pomocou Tapatalku
Odoslané z Redmi Note 4 pomocou Tapatalku
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Přidám taky svou troškou do mlýna.
Editory jsem řešil docela dost, baví mě zkoušet nové věci a experimentovat s tím. Momentálně používám na práci s rawy Capture One (vyvolání, korekce objektivu, základní úpravy). Na složitější věci používám Affinity Photo (exposure blending, focus stacking, noise bracketing... většinou pracuji s tiff soubory vyvolané v Capture One). A na panormata používám PTGui.
PTU a COne jsou trochu dražší, ale pořád výhodnější než předplatné, řekl bych. Affinity je skoro "zdarma", to doporučuji určitě.
Editory jsem řešil docela dost, baví mě zkoušet nové věci a experimentovat s tím. Momentálně používám na práci s rawy Capture One (vyvolání, korekce objektivu, základní úpravy). Na složitější věci používám Affinity Photo (exposure blending, focus stacking, noise bracketing... většinou pracuji s tiff soubory vyvolané v Capture One). A na panormata používám PTGui.
PTU a COne jsou trochu dražší, ale pořád výhodnější než předplatné, řekl bych. Affinity je skoro "zdarma", to doporučuji určitě.
K-3 II, SMC Pentax-DA 50mm F1.8, SMC Pentax-DA 21mm F3.2 Limited, Pentax smc DA 18-55 mm F 3,5-5,6 AL WR