Přechod z nikonu D90

Forum pro začínající fotografy, kteří potřebují pomoci

Moderátor: Moderátoři

Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
sirturbis
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Přechod z nikonu D90

Příspěvek od sirturbis » 05 dub 2018, 17:11

velislav píše:7xxx už to ostrenie z tela má. Tiež by ma zaujímalo prečo z nikonu do px.
Jen zvažuji alternativy. PX mě zaujal svoji odolností a přívětivou komunitou. Zkoušel jsem občas nakousnout téma o focení s lidmi co mají nikon nebo canon a moc otevření nebyly.

Několik let zpátky mě okouzlil D300 - jeho odolnost a jednoduchost na ovládání. D90 byl takový kompromis. Je to stejné jako se starýma thinkpadama v rámci NB.. mám raději věci, které hodně vydrží a nevadí jim hrubší zacházení.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 05 dub 2018, 19:03

Odolnost je dobrá. Fotím fotbal a často celý den v dešti a techniku neřeším.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 05 dub 2018, 19:24

Já osobně bych poslechnul rady výše....

Pokud máš Nikon systém a D90, která Ti v zásadě vyhovuje, jen už na ní něco odchází. Prodávat to všechno za pakatel a kupovat si K3II, která má u Nikonu zdařilé "alterego" v podobě D7200 není úplně racionální rozhodnutí. Pochopil bych, kdybys třeba chtěl astrotracer apod. Ale jinak to nedělej. Navíc si D90 necháš jako záložní tělo.

Myslim, že přechod by měl smysl, pokud bys o fous přifoukl budget a šel třeba už do K1... to je na krajinky poměrem cena/výkon ultimátní foťák. Ale chápu, že to je proti stanovenému maximu +20 tis. Jinak rada těžká.... já osobně bych pár měsíců počkal, o to více, když s tělem chceš vydržet třeba 5 let. Možná přijde nástupce K3 a bude ta volba snadnější.

sirturbis
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od sirturbis » 05 dub 2018, 19:52

miky_lbc píše:Já osobně bych poslechnul rady výše....

Pokud máš Nikon systém a D90, která Ti v zásadě vyhovuje, jen už na ní něco odchází. Prodávat to všechno za pakatel a kupovat si K3II, která má u Nikonu zdařilé "alterego" v podobě D7200 není úplně racionální rozhodnutí. Pochopil bych, kdybys třeba chtěl astrotracer apod. Ale jinak to nedělej. Navíc si D90 necháš jako záložní tělo.

Myslim, že přechod by měl smysl, pokud bys o fous přifoukl budget a šel třeba už do K1... to je na krajinky poměrem cena/výkon ultimátní foťák. Ale chápu, že to je proti stanovenému maximu +20 tis. Jinak rada těžká.... já osobně bych pár měsíců počkal, o to více, když s tělem chceš vydržet třeba 5 let. Možná přijde nástupce K3 a bude ta volba snadnější.
Díky za názor,
Když už tak bych šel vážně do Pentax KP. Jinak mě noční obloha celkem taky zajímá.. Od Nikonu mě odrazuje hlavně to, že těla pod 40K už nejsou to co bývavala. Co čtu tak Pentax směřuje lepším směrem.. ale asi bude opravdu nejlepší jít a zkusit si obě těla někde osobně..

maik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od maik » 05 dub 2018, 20:30

U Pentaxu KP to chce aspoň chviličku s ním fotit, ten úchop je trošku jiný, drží se to i palcem vzadu, plus zkusit třeba i ten největší grip, snad tě je někde nechají přemontovat :) Vím, že je to není úplně košer, ale koukl jsem a na alze mají rozbalený kus skladem, tak u toho by snad nemuselo vadit, že jim ho trochu osaháš a do 14 dnů vrátíš :)

Na KP by ti mohl z mého pohledu vadit malý buffer, ale jinak je to opravdu fajn foťák. A jestli rád ovládáš všechno manuálně, tak bys byl v sedmém nebi - na jednom rolleru clona, na druhém čas, na třetím iso (nebo třeba kompenzace expozice nebo kde co jiného), k tomu pět uživatelských režimů. Z tohoto pohledu je to paráda. K tomu když vybereš utěsněný objektiv, tak máš v ruce nástroj do nepohody.

Já v prodejně zkoušel v ruce D7200 a D7500 a teda ta D7500 mi přišla na držení daleko lepší, hlavně teda z ostření zadním tlačítkem na D7200 bych asi zbláznil, na D7500 už to bylo vyřešeno líp, i celkově ten úchop pro mé ruce. A co jsem koukal na nějaká porovnání, tak z D7200 mi přišly fotky takové daleko mdlejší. Ale to se dá určitě dohnat v pp.

Nástupce K-3ii by prý (podle asahimana z dpreview) měl být spíš až příští rok. Na to já čekat rozhodně nevydržel :-)

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 05 dub 2018, 21:13

Napiš odkud jsi.
Určitě se najde v tvé blízkosti někdo s několika kousky.
Osobní zkušenost je k nezaplacení. Vezmeš svoji kartu, zafotíš si a doma v klidu rozmyslíš.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

slivo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od slivo » 05 dub 2018, 21:14

neries, nemen, fot. objektivy uz mas. mozno by som nechal vycistit fotak, ak zacalo blbnut af. pripadne, ak chces nejaku zmenu, kup si ine telo. 12 mpix je podla mna na web a domacu tlac dost a detaily na 1:1 nie su az take dolezite. ak ta obmedzuje DR tak zo stativu vacinou mozes spravit viac roznych expozicii a doma to zlozit.
je pravda ze pentax ma na krajinky velmi vela vyhod, ale ako system ma takisto rozne obmedzenia.
PFS smugmug
K1ii, K3, K01, K10, K100 + DFA50/1.4, DA70, FA43, FA31, DA35ltd, DA16-50, DA50-135, DA12-24, DA55, FA50/1.4, DA50/1.8
NX200, 300 + 10/3.5, 20/2.8, 30/2, 45/1.8
A7r + FE55/1.8, FE85/1.8

sirturbis
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od sirturbis » 06 dub 2018, 05:31

fakt píše:Napiš odkud jsi.
Určitě se najde v tvé blízkosti někdo s několika kousky.
Osobní zkušenost je k nezaplacení. Vezmeš svoji kartu, zafotíš si a doma v klidu rozmyslíš.
Jsem z Jablonce nad Nisou ;) Tak kdyby tu případně někdo ochotný byl, tak bych byl moc rád.

sirturbis
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od sirturbis » 06 dub 2018, 05:35

slivo píše:neries, nemen, fot. objektivy uz mas. mozno by som nechal vycistit fotak, ak zacalo blbnut af. pripadne, ak chces nejaku zmenu, kup si ine telo. 12 mpix je podla mna na web a domacu tlac dost a detaily na 1:1 nie su az take dolezite. ak ta obmedzuje DR tak zo stativu vacinou mozes spravit viac roznych expozicii a doma to zlozit.
je pravda ze pentax ma na krajinky velmi vela vyhod, ale ako system ma takisto rozne obmedzenia.
Nemám problém s 12Mpix. D90 je pro mě celkem láska. Bohužel to ostření mě štve, co kdysi bylo hnedka(se stejným objektivem) tak nyní buď zaostřím tak na potřetí nebo musím manuálně. Co jsem se díval, tak servis je jen v Praze nebo na Slovensku. Pokud by někdo věděl o service v Liberci a okolí, tak se tam klidně zastavím a zeptám se.
Takže mi D90 plně tím co umí dostačuje, jen nemám žádné sklo 10-20mm , mám jen pevná skla (od 35mm) a ty jsou na nějaké krajinky sice fajn, ale dost často se člověk nachodí víc než by chtěl. Což žena moc neoceňuje ;)

Takže mě stejně čeká koupit širokoúhlý objektiv.

pavel_m
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od pavel_m » 06 dub 2018, 12:00

Kdyžtak já jsem z LBC, ale mám jen K-5 :shock:
K-30,K-5; DA 35/2,4, DA 50/1,8, DA 55-300;
Sigma 10-20/4-5,6; DA 18-135 WR, Tamron 18-200, Metz MB 44 AF-1,

frigo
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od frigo » 06 dub 2018, 14:06

Pises, ze "Po pravdě nevím, zda má smysl investovat zrovna do nové D7200 (pokud ještě jde koupit), když vím, že D7500 je celkem dost ochuzena." To mas mylne informacie. D7500 je novsia, drahsia, vybavenejsia a ma NOVSI procesor. Detailne porovnanie "https://www.fotoaparat.cz/clanek/1920/n ... 7200-d500/". Podla recenzii nekomunikuje z batery gripom (tvoja poziadavka). Ked uz mas Nikkor skla ostal by som u Nikonu. Ja mam D7200 a som z nou spokojny. Napriklad podla DXO-mark ma najlepsie hodnoteny snimac v triede APS-C. Chcem predat D7200 aj so Nikkor 16-85mm VR , lebo chcem kupit D7500 :) . Ja som ale az z Ban. Bystrice.
Nikon D7200, D7500

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 06 dub 2018, 15:35

Problem D7500 je primarne cena, ktera je sakra prestrelena (coz je ale asi bohuzel soucasny trend) a par "zvlastnosti" oproti D7200:
- cena (pocatecni cena byla cca. 39 tis.)
- nema druhy slot na kartu
- nelze pripojit BG
- mensi rozliseni zadniho displeje
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 06 dub 2018, 15:41

sirturbis:

Z výčtu tvé výbavy v první zprávě není úplně zřejmé jaká ta výbava vlastně je. Padesátka může být 50/1,8D nebo také AF-S 50/1,4 DX. Rozhodně bych hodně uvažoval, zda změnit vyzkoušený a rozhodně kvalitní systém NIKON za nový a nevyzkoušený. Tvůj dlouhý zoom patří k těm lepším nejen optickou kvalitou, ale i funkcí AF. Něco jsem s ním nafotil.
Podle mně jsou rozdíly mezi Pentax K3 (KP) a Nikonem D7200 na dlouhou diskusi, která asi nebude mít žádného vítěze. Změna by asi nepřinesla žádnou novou kvalitu.
Takže za mně - asi bych zvážil ponechání systému a pokud D90 už opravdu špatně ostří a je to na překážku, tak bych vážně uvažoval o koupi nového těla Nikon. Peníze ušetřené zachováním systému bych investoval do nákupu kvalitních objektivů. Třeba špičkového Tokina 11-16/2,8 na krajiny.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

sirturbis
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od sirturbis » 06 dub 2018, 20:28

hilda4sea píše:sirturbis:

Z výčtu tvé výbavy v první zprávě není úplně zřejmé jaká ta výbava vlastně je. Padesátka může být 50/1,8D nebo také AF-S 50/1,4 DX. Rozhodně bych hodně uvažoval, zda změnit vyzkoušený a rozhodně kvalitní systém NIKON za nový a nevyzkoušený. Tvůj dlouhý zoom patří k těm lepším nejen optickou kvalitou, ale i funkcí AF. Něco jsem s ním nafotil.
Podle mně jsou rozdíly mezi Pentax K3 (KP) a Nikonem D7200 na dlouhou diskusi, která asi nebude mít žádného vítěze. Změna by asi nepřinesla žádnou novou kvalitu.
Takže za mně - asi bych zvážil ponechání systému a pokud D90 už opravdu špatně ostří a je to na překážku, tak bych vážně uvažoval o koupi nového těla Nikon. Peníze ušetřené zachováním systému bych investoval do nákupu kvalitních objektivů. Třeba špičkového Tokina 11-16/2,8 na krajiny.
Zdravím,
díky za tvůj názor. Abych byl přesný tak mám tyto objektivy:

nikkor 50mm 1.8D - takže lepší obraz, ale rozhodně to není nic extra za sklo
nikkor 40mm 2,8G - mám ho na macro
nikkor 35mm 1.8G - zajimavé sklo, díky němu jsem si zamiloval krajinky
Tamron 70-300mm 1:4.5-5.6 tele macro - asi to nejlevnější co můžeš koupit

Za sebe to teď vidím asi tak, že chci náhradu za D90, nechce se mi dávat tolik peněz za D7200 nebo za D7500. Uznávám, že Pentax KP je ve stejné cenové hladině, proto to spíše vidím na K-70. na Krajinky se právě rozhoduji mezi Tokinou 11-16 nebo Sigmou 10-20, ale předpokládám, že skla budou stejně kvalitní pro každý systém.. Už kvůli žěně musím omezit pevná skla a sehnat jí něco jako 17-70. Takže i z pohledu toho co mám vlastně neuspokojuji to, co bych uvítal (případně co by chtěla moje žena). Na nákup nějak nespěchám, zároveň nechci jen do těla investovat 30K. Kdybych se pro tuto investici rozhodnul, tak si asi koupím opravdu D7200. (z pozice, ve které jsem).
Jen jsem chtěl vědět a znát názor ostatních, zda by i případná změna na K-70 byla v ostření lepší než u D90 (což by mi dalo asi nejvíc přidanou hodnotu).

maik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od maik » 06 dub 2018, 20:50

K-70 má stejný počet ostřicích bodů jako jsem měl na K-50 (teda, ještě ji pořád mám :-) ), KP, K-3, K-3ii jich mají víc, přičemž celkové pokrytí AF body je stejné, takže ty body jsou u nich menší. Píšu to proto, že když bys chtěl fotit nějaké detaily, jako třeba u psa ostřit přesně na oči, tak ten bod je tak velký, že se to chytne všude možně na té hlavě psa (většinou čumák), jen ty oči trefíš tak možná omylem, ale skoro jistě ne cíleně :) Na KP už je to trochu lepší, ale ani tady to není zrovna rekordman v malinkatosti ostřicích bodů. Ve skutečnosti je ten středový křížový bod prostě kříž jako kráva, abych byl přesný :) Snaží se chytnout uprostřed, ale klidně a rád se chytne čehokoliv, co má nejlepší kontrast. Na tohle když dáš pozor, tak se ti zlepší úspěšnost. Ale chce si to podle mě vyzkoušet, abys věděl.

Jinak AF-S by mělo být v pohodě, AF-C není zase tak zázračné, spíš je na ne vyloženě rychlou akci (sport v rozumném světle by ale problém být určitě neměl). Na dpreview mají test K-70 na AF-C s objektivem 55-300 PLM a výsledky mají výborné. Ale prý jen s tímhle objektivem. A já bych tomu věřil. Cokoliv pomaleji ostřícího nebude tak dobré, nebo aspoň ne pro pohyb přímo k foťáku.

Ber mě ale s rezervou, víc ti určitě poreferuje nějaký majitel K-70.

Odpovědět

Zpět na „Začátečníci - Q&A“