Jak vidno, raději už nikdy nic nebudu slibovat
Je to už přes dva roky, co mám k-50 doma a moje první dojmy pořád nikde. A už ani nebudou, protože skutečně první dojmy si pamatuju už jen mlhavě, ale převažoval pocit čiré radosti.
Mohu alespoň napsat nějaké dojmy po dvou letech používání. Jak začít?
Dva roky je dlouhá doba na to posoudit, jestli jsem tenkrát neudělal chybu. Rozhodně neudělal a naopak mám velikou radost, že jsem se tak rozhodl. První veliké pozitivum, když jsem foťák vybalil byla jeho ergonomie. Před koupí jsem si ho nikde nestihnul osahat, tak to pro mě byla veiká neznámá, ale nakonec mi padnul do ruky jako bych se s ním narodil
.
Nijak ten stroj nešetřím, tahám ho všude s sebou, nechám ho bulbit hodinu na podzim v noci, kdy je vlhko atd., ale opravdu se netváří, že by mu to jakkoliv vadilo. Bílá je pořád bílá, nikde snad ani škrábanec na těle. To mě mile překvapilo, čekal jsem, že na tom dnes bude hůř.
Další chvála je co se výstupu týká - nikde jsem neviděl tak hezké podání barev, jako dělá tento stroj. Tady jsem měl možnost porovnat s lepšími těly od Nikonu i Canonu, ale barvy se mi jednoznačně nejvíc líbí z Pentaxe. Na tom jsem se dokonce shodnul s jedním fanouškem Canonu. Výdrž baterie je pro mě dostatečná - zatím mě to nedonutilo pořídit ještě jednu.
Ten strašný seťák (18-55 WR DAL) se nakonec neukázal jako zas tak strašný. Strašný jsem já, protože nové sklo (pevná 50ka plastic fantastic) jsem pořídil až po skoro roce a půl. Za to bych si měl nafackovat, protože i když ten seťák není tak strašný, tak s tímto se to absolutně nedá srovnávat.
Ostření ještě nemám úplně v ruce, ale celkově s ním nemám problémy. Tohle pořád zkouším a hraju si s tím, tak to nejsem ještě shopen nějak zhodnotit.
Aby to nebyla jen adorace, tak mi chvíli po záruce začala jako většině blbnout clona. Vědět o tomhle problému při výběru, asi by to stejně moje rozhodnutí neovlivnilo a šel bych do něj tak jako tak. Naštěstí se to stalo v zimě, kdy fotím minimálně a duves opravu vyřešil extrémně rychle.
Teď mě čeká výběr širokáče, nejlíp zase pevné ohnisko, pořízení astrotrackeru (ta cena je tedy pořád extrémní) a nějaké řešní od PeakDesign - s brašnou i popruhem občas zápasím a potřebuju tohle nějak elegantně vyřešit.
Celkově vzato po dvou letech jsem stále maximálně sokojen.
K-3 II, SMC Pentax-DA 50mm F1.8, SMC Pentax-DA 21mm F3.2 Limited, Pentax smc DA 18-55 mm F 3,5-5,6 AL WR