Příspěvek
od feri2303 » 14 bře 2018, 10:51
Pridam sa aj ja do debaty. Nepouzijem poucky, len svoje skusenosti. Na upravu pouzivam Lightroom ktory uzivatelsky prekticky nerozlisuje ci riesi JPG, alebo RAW.
Kompakt Fuji E550 - Super fotacik, ale pri nocnom foteni mu obcas ustrelilo vyvazenie bielej. Z modrych JPG fotiek napriek spravnej expozicii uz nikdy nedostanem oranzovy sodikovy nadych, lebo tam JPG tie informacie proste nie su. Kto neveri, poslem mu original. Toto by RAW zachranil.
Pentax K-5ii - moj kusok neustale mierne podexponovaval o 0,3 - 0,7EV. So sirokou Sigmou aj o 1,3 EV. Takze pri prehadzovani skiel expozicia poletovala hore-dole ked som sa vcas nezbadal. Displej navyse vsetky fotky zobrazoval hodne optimisticky, takze sklamanie nastalo az doma ked som zistil ako fotky v skutocnosti vyzeraju. Takze zachranoval ma RAW. Navyse povedzme si otvorene, JPG z fotaku nebolo priamo pouzitelne na rozdiel od novsich tiel.
Pentax KP - JPG z fotaku vyborne pouzitelne, krasne farby, ostrost. Paradox je ten ze pri nocnych fotografiach mesta mam problem upravit RAW aby farebne vyzeral tak dobre ako JPG. Aj fotka z demonstracie co som pred par dnami vesal je toho prikladom. Automatika vo fotaku a upravy JPG su fakt vyborne. Napriek tomu budem stale pouzivat primarne RAW alebo RAW+, lebo ked sa nieco nepodari, z RAWu to este vytiahnem. Rad mam istotu a tu mi JPG neponukne.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.