nemiesal by som uz do vlakna ine znacky okrem Pentax K-1, nema to ziadnu pridanu hodnotu.
pozrel som toto forum, co som historicky pisal k AF na Pentax K-1, zhrniem to prehladne do par bodov.
1.) uplny zaklad je, aby K-1 nevyzadovala od objektivov hranicne, resp.cez hranicne hodnoty korekcii AF Adjustment. doporucujem v ramci zakona vratit K-1 a pytat druhy kus. tak som to urobil ja,
zbytocne som sa viac ako mesiac trapil s AF. srsmicrosystems.co.uk poslal druhy novy kus K-1. ten prvy sa nedal nastavit na opakovane dobre ostrenie.
druha varianta je dat telo K-1 na reklamaciu, popravde servisu RICOH neverim v tejto problematike.
2.) tiez uplny zaklad je, aby objektivy na K-1 nevyzadovali rozdielne korekcie AF Adjustment na rozne vzdialenosti. tu pomoze jedine servis, bez debaty. (hranie sa s USB dockom pri Sigme je na dlho).
zbytocne som sa viac ako dva mesiace nervoval s DA*200/2,8, az kym mi ju karci nenastavil cez LENSEEP subor.
2a.) toto je taky podbod, zistil som casom, ze aj ked RICOH neuvadza priame zmeny pre AF v kazdom firmware, tak aj tak su tam zakomponovane.
pozitivne zmeny som videl v odstraneni huntovania (zbytocnom docukavani ostrenia) a negativne, ze par verzii firmware mi realne posunulo hodnoty AF Adjustment pre skla (ako keby RICOH skusal posuvat nulovy bod AF modulu ci co).
zaver z toho je, nechajte si ten najstabilnejsi firmware pre vase telo, ja som dva-tri vynechal, lebo mi zhorsili ostrenie. aktualne v ramci novych pridanych funkcii a stabilite AF mam fw1.42, cize nie najnovsi, ten som dal prec.
toto boli take povinne dve jazdy, co platia v podstate pre hocijaky fotak.
3.) ostrenie cez hladacik -
nedufajte, ze K-1 zvladne carovne ostrit na hocico, co si myslite, ze vidi automaticky, pri velkosti FF snimaca v kombinacii so svetelnymi sklami v tej DOFke .
treba si zvolit stredovy AF bod na vyraznu cast objektu, ked je objekt dalej, alebo nie je vyrazny, treba rezim A-9.
volba okolitych AF bodov mimo stredu (ci jednotlivy bod, alebo posuvanie zony s A-9) doporucujem iba na vyrazne motivy a este lepsie s kvalitnejsimi sklami.
4.) ostrenie cez LiveView -
vyber jedneho AF bodu je uplne v pohode na hocico. pri foteni ludi, kde vidno tvar, doporucujem prepnut na FaceDetection. K-1 ostri v tomto rezime velmi spolahlivo, zvladne aj priemerany detsky pohyb. rezim FaceDetection odporucam hlavne vtedy, ked je problematicke nastavit jeden AF bod presne na oko na stredne vacsiu vzdialenosti (ten AF bod je fakt velky).
vsetky tieto body k AF-S mi k dnesnemu dnu zabezpecili kludne fotenie s K-1, bez nutkania fotak hodit o zem. len to zistenie, co kedy je vhodne mat nastavene je zdlhave.
5.) AF-C - toto je kapitola pre kazdeho zvlast. presnost ostrenia je zavisla od rychlosti pohonu objektivu a od techniky/navykov fotenia cloveka.
samotne nastavenia nie su zivotne dolezite. ale najlepsie sa mi fotilo pri rezime SEL-2 (stredovy AF bod + 8 pomocnych ci kolko), priorita zaostrenia, zdrzanie na OFF ked nie je objektu nic v zabere, ked prekryva pocas fotenia nieco, tak som mal HIGH.
6.) vplyv stabilizacie snimacom hodnotim skor kladne, mam ju stale zapnutu bez rozdielu objektivu/casu pri foteni (samozrejme na stative s dialkovym sa automaticky vypina).
oproti K-3 urcite ale neudrzim stabilne a opakovane naozaj ostre zabery na dlsie casy, podla mna za to moze 36MPx narocnych na vykreslovanie tolkych detailov (toto je zname uz od doby D810 v recenziach) a jednak vacsim zrkadlom v K-1 oproti APS-C fotakom.
mam dojem, ze casy okolo 1/160-1/200s su divne (daka spojitost so synchro casom blesku?), obcas roztrasene, videl som k tomu daky komentar ze to fixli v starsom firmware, ale nezda sa mi to uplne vzdy ok.
7.) NAJVACSI realny problem Pentaxu K-1 vidim v tom, ze obcas aj pri potvrdeni spravneho zaostrenia v hladaciku bez dovodu ma AF zle zaostrene (motiv je jasny a kontrastny) a dovoli urobit fotku. toto by mali opravit vo firmware, ak sa to vobec da, v ramci inzinierstva co dokaze RICOH analyzovat.
ked sa drzim bodov hore spisanych, je fotenie s K-1 v pohode. vid na fotkach, vsetko su to fotky bez manipulativneho premazavania neostrych, bez uprav, tak ako vypadli z fotaku (RAW konvertovany v LR)
uspesnost statisticky hodnotim pri problematickych motivoch na 75% (co neda vyrazne lepsie asi ani konkurencia si myslim), pri priemernych motivoch na 80% a pri jasne definovanych motivoch bez prehanania aj na 90%.
Pentax K-1, FA77/1,8 Limited na f1,8, vsetko na rezim A-9 (stredovy AF bod z toho rezimu bol vzdy na oku)
rezim A-9 cez hladacik
FA77 na f2
rezim FaceDetection v LiveView
FA77 na f2
FA43 na f2
FA135 na f2,8
FA77 na f2
FA77 na f3,2
AF-C, rezim SEL-2, AF Hold na HIGH
8 fotiek v serii, odpad nula
6 fotiek v serii, odpad nula
7 fotiek v serii, odpad nula, ale na toto je uz 77mm krátkych
AF-S rezim FaceDetection v LiveView
AF-C rezim SEL-2
AF-C rezim SEL-2
13 fotiek, 2 zle
19 fotiek, 3 zle
13 fotiek, 2 zle
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN