P: Zaostřovací matnici s rozděleným obrazem
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
P: Zaostřovací matnici s rozděleným obrazem
Sekce bazar zmizla, sekce koš se asi používat nemá, tak to házím tady...
Jelikož jeden pentaxfriend si u mě objednal tuto matnici již v květnu a do teď asi nemá penízky, tak mi tady zbytečně leží.. Taaakže:
Prodám úplně novou, nikdy nepoužitou zaostřovací matnici s rozděleným obrazem a mikrohranoly okolo středu (viz. obrázek). Opravdu užasné ostření s manuálními skly a v kombinaci s objektivy s vyšší světelností nemá chybu!
Kompatibilní s K10D, K20D..
Nějaký popisek:
Tento druh matnice je zřejmě nejrozšířenější a nejužitečnější pro ruční ostření. Má ve svém středu kruh s rozpůleným obrazem a pokud obraz není zaostřen, obě půlky obrazu na sebe nenavazují a tím všechny čáry a hrany jsou jakoby zlomené a posunuté. Při ručním ostření se potom nesleduje vlastní obraz ale hledá se poloha, kdy hrany na sebe přesně naváží. V takovém případě je obraz dobře zaostřen.
Mikrohranoly (microprism)
Pokud obraz není zaostřen, mikrohranoly ho zobrazí jako černobílý tečkovaný obrazec. Pokud zaostřen je, miíkrohranoly se stanou neviditelnými a tím usnadňují ruční ostření.
Cena: Jelikož jsem student a hodí se mi každá kačka, prodám ji té nejvyšší nabídce, takže forma takové dražby. Vyvolávací cena 600 CZK.
PS: Majitelé těchto matnic ode mě zde na fóru je již spousta a myslím si, že pánové jsou s nimi poměrně spokojeni.
Ten model co je k prodeji je vylepšen ještě tím, že ten rozdělený půlkruh je pootočen o 45°, což umožňuje lépe ostřit jak v horizontální tak vertikální poloze.
Jelikož jeden pentaxfriend si u mě objednal tuto matnici již v květnu a do teď asi nemá penízky, tak mi tady zbytečně leží.. Taaakže:
Prodám úplně novou, nikdy nepoužitou zaostřovací matnici s rozděleným obrazem a mikrohranoly okolo středu (viz. obrázek). Opravdu užasné ostření s manuálními skly a v kombinaci s objektivy s vyšší světelností nemá chybu!
Kompatibilní s K10D, K20D..
Nějaký popisek:
Tento druh matnice je zřejmě nejrozšířenější a nejužitečnější pro ruční ostření. Má ve svém středu kruh s rozpůleným obrazem a pokud obraz není zaostřen, obě půlky obrazu na sebe nenavazují a tím všechny čáry a hrany jsou jakoby zlomené a posunuté. Při ručním ostření se potom nesleduje vlastní obraz ale hledá se poloha, kdy hrany na sebe přesně naváží. V takovém případě je obraz dobře zaostřen.
Mikrohranoly (microprism)
Pokud obraz není zaostřen, mikrohranoly ho zobrazí jako černobílý tečkovaný obrazec. Pokud zaostřen je, miíkrohranoly se stanou neviditelnými a tím usnadňují ruční ostření.
Cena: Jelikož jsem student a hodí se mi každá kačka, prodám ji té nejvyšší nabídce, takže forma takové dražby. Vyvolávací cena 600 CZK.
PS: Majitelé těchto matnic ode mě zde na fóru je již spousta a myslím si, že pánové jsou s nimi poměrně spokojeni.
Ten model co je k prodeji je vylepšen ještě tím, že ten rozdělený půlkruh je pootočen o 45°, což umožňuje lépe ostřit jak v horizontální tak vertikální poloze.
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..
-
- V.I.P člen
-
- Pokročilý uživatel
Matnice přeci nemá z konstrukčního hlediska vůbec vliv na AF... A bodová vizuální signalizace zaostřovacích bodů se zobrazuje na každé matnici (resp. v hledáčku) stejně (blikne červený bod).. Konstrukčně to tedy nemění funkci foťáku ani jeho součástí... Jde o to,že se s touto matnicí lépe a přesněji ostří na manuální režim (a při světelných objektivech teda obzvlášť)...Tomáš Fafek píše:A jak je to s aktivním AF a bodovou vizuální signalizací? Kde se co rozsvítí jestli vůbec?Nebo je to jen na MF?
600 + poštovné bych dal.
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..
-
- V.I.P člen
-
- Pokročilý uživatel
-
- Pokročilý uživatel
No,pánové,kdybyste brali tu od Ketz,tak by mě fakt zajímalo,jesltli za ty prachy stojí za to (podle mě za ty prachy máte nějaké pěkné sklo).. Každopádně bych ji taky chtěl, ale fakt na to nemám prachy...
ja mam tu z EBAY a maxxxxxx. spokojenost. na nejakou KATZEYE bych se ......
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
No abych rekl pravdu, tak me netrapi objektivy, dobrych objektivu mam dost:). Trapi me zaostrovani k10d s manualnimi objektivy, konkretne malo svetla v hledacku. A vzhledem k tomu, ze prakticky nejcasteji pouzivam s k10 objektiv 50/4, dost se obavam tmavnuti klinu na matnici. Ze zkusenosti s LX a ProgramA vim, ze se to u tohoto objektivu deje docela casto i pri otevrene clone. A oba tyto problemy udajne katzeye umi alespon castecne vyresit. Myslim si, ze ta matnice z ebay nebude spatna, ale obavam se, ze mi nevyresi tyto problemy (neocekavam, ze by se chovala lip nez ty originalni matnice na manualnich telech) a pak nema skoro smysl ji kupovat.
no zalezi na lomu svetla (polarizak to dela zhorsuje) a jak se divas do hledacku. staci mi zapnutou indikaci zaostreni a vse je podle me v pohode. Jestli to ma Katzeye vyresene tak to nevim!Honza K. píše: dost se obavam tmavnuti klinu na matnici. Ze zkusenosti s LX a ProgramA vim, ze se to u tohoto objektivu deje docela casto i pri otevrene clone.
Ono hlavne zalezi na clonovem cisle, problem je v tom, ze tento objektiv proste dvakrat svetelnej neni. Polarizak pouzivam jen v sebeobrane a pri makru (tedy s timto objektivem) uz vubec ne. No a indikace zaostrovani mi nevyhovuje, pri makru potrebuju zaostrit na konkretni bod, ten zaostrovaci sensor ma mnohem vetsi rozptyl nez bych potreboval (kdyby mi to stacilo, tak bych ani nekoukal po matnici s klinem). Nevim, jak moc to maji poresene (je jasne, ze to nejde kompletne odstranit), ale predpokladam, ze alespon castecne jo, kdyz uz se resenim tohoto problemu chlubi.cunesk8 píše: no zalezi na lomu svetla (polarizak to dela zhorsuje) a jak se divas do hledacku. staci mi zapnutou indikaci zaostreni a vse je podle me v pohode. Jestli to ma Katzeye vyresene tak to nevim!
a co mas za objektiv? pokud mas objektiv s M42 tak je to jasne, pokud bys mel s bajonetem pentax tak hledacek je furt jasny!! Ja pouzivam M50/1,7 a pohode s tim fotim na nejvyssi clonu 22 a zadny problem. Takze pokud mas M42 tak bych se radsi poohlidl po jinacim objektivu s bajonetem Pentax. V tom ti jinaci matnice nepomuze. Jinak s indikaci mas pravdu.
No, asi si nerozumime:) Neni cernej cely hledacek, ale pulka klinu, tudiz proste pres klin nejde zaostrit (nevidis druhou polovinu te zalomene linie). To je problem nezavisly na bajonetu/zavitu, ale pouze na zacloneni objektivu. Dela to kazdy objektiv jakekoliv znacky pri vetsim zacloneni (tedy pri stisknute kontrole hloubky ostrosti). Problem je v tom, ze mene svetelne objektivy to delaji uz od nejmensi clony, pri ktere se ostri. Clovek pak musi najit trochu jinou polohu oka (pripadne zmenit uhel fotaku), aby byly obe casti klinu pruhledne. Jinak tento objektiv je Pentax M 50/4 Macro. Delaji mi to ale i ostatni (K24/2,8, M28/2,8, A50/1,4, Taku 135/2,5), ty to ale nedelaji pri otevrene dire, tudiz to vubec nevadi pri ostreni.