cmato píše:Ako je to s pouzivanim AF lampy, jej dosahom.. pri ostreni na tychto bleskoch? mam k10d a setovy objektiv 18-55, dost fotim vo velmi zlych svetelnych podmienkach (diskoteky, oslavy..), manualny focus je zdlhavy a casto krat je tak malo svetla ze v hladaciku nevidim skoro nic...
Na K10 neviem - nemam, ale za cca tyzden mozem napisat co to robi s K20...
AF lampa (cervena dioda)- dosah odhadom 3-4m, nie vzdy sa chyti. Tento blesk nie je PTTL!!!
Pod pojmom "manual" myslim manualne riadenie vykonu.
Na manual nim fotim preto, lebo uz ako tak viem odhadnut potrebny vykon a hlavne fotim s vyklopenou hlavou na odraz od vizitky/ stropu (napr. diskoteka 1/4-1/8 podla nastavenej clony, casu a polohy hlavy).
Fotim vo vsetkych moznych svetelnych podmienkach, minule som fotil jednu afterparty - openair v noci, minimum osvetlenia - a niekedy sa chytil AF fotaka na prisvetlenie AF lamp blesku, bolo to dost drsne... V tme sa malokedy chyti hociaky pasivny AF bez pomocneho svetla diody alebo blysnutia...
Zavisi inac aj od toho ako "akcne" ho chces pouzivat - je pomaly pri prezoomovani a aj pri nabijani (min. 2s). Na AUTO asi pali stale naplno (nemusi to ale tak byt), pri znizenom vykone (1/8 a menej) da aj 3 blesky za sebou.
Kupil som ho za 6000 pred 2 rokmi v kamennom obchode, da sa zohnat v SR za nieco cez 5000.
Odpporucal by som radsej viac nasetrit a zaobstarat METZ 48 alebo PENTAX 360FGZ s cenou okolo 8000. Osobne budem coskoro riesit ten METZ