korekce expozice v raw
Moderátor: Moderátoři
Pravidla fóra
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
Sekce pro otázky začátečníků a nových uživatelů. Prosím ty zkušenější, aby se pokoušeli na ně odpovídat.
korekce expozice v raw
Ahoj, nenasla jsem nikde na foru ani v lupe, mozna jsem blbe hledala a otazka zni, korekce expozice u pentaxu ma nebo nema pri foceni do rawu vliv na vyslednou fotku? U me nema, nevim jestli nekde nedelam chybu. Ale mudrolini, kteri tvrdili opak, neporadili. Ani na workshopech, ani v tiskarne...jen tvrdili opak, ze samozrejme ma vliv a fotka bude svetlejsi a ouha, kdyz videli excif, proste nevedeli. Jde o svetlost, fotky pri stazeni do PC i na displeji fotoaparatu vypadaji proste svetelne stejne, prestoze jsou foceny v temer stejny moment, stejne svetelne podminky a korekce expozice se lisi o 2/3. Jenda se o fotky porizene K3, ale nevidela jsem rozdil ani u stare K-x. Predem diky za odpovedi.
Re: korekce expozice v raw
Asi pošli ke stažení ty dva soubory, ať se můžem mrknout. Takhle naslepo fakt nevim. Rozhodně je -2/3 EV na fotce u K3 znát. (Zrovna včera jsem si takhle jednu fotku pokazil, že jsem korekci měl na 0)
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Korekce, kompenzace expozice má vliv a je vidět na fotce a v Exifu. Otázkou je, v jakém editoru se díváš na fotku, jestli ti umí zobrazit hodnotu korekce expozice. Na Pentaxu reportáž fotím často v režimu P s nastavenou korekcí, kompenzací (pod)expozice.
Okamžite ma napadlo v akom režime fotiš. Neviem či A reaguje na korekciu
Určitě se projeví na vzhledu snímku načteného do editoru. V tom ostatním bude hlavně záležet na tom, jaký editor používáš, protože u mého C1Pro si lze při importu fotek zvolit, zda má načíst i nastavení z foťáku.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
Ahoj vsem, fotim na rezim M, z editoru pouzivam Lightroom, Camera RAW a ani v nahledech ve finderu nejsou patrne rozdily. Docela mi to vrta hlavou, ptz ani zkusenejsi nevedeli, fotim uz asi 6 let a zatim jsem se s tim nesetkala. Takze dekuji vsem predem za radu nebo osvetu. Pri zvyseni expozice sice exif tenhle parametr zaznamena, ale nic se nestane, ani se nezmeni dalsi hodnoty vzhledem k te korekci, takze nekde musi byt asi chyba. 2 testovaci totozne fotky s exifem, jedna Ev 0 a druha +2/3 jsou zde https://ulozto.cz/!nn1l9OOtPTYL/archiv-zip
Nemám to ověřené, ale korekce EV postrádá v reřimu M smysl.
Zde může být zakopaný pes.
Zde může být zakopaný pes.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
V režimu M, pokud si tedy ještě dobře pamatuji kompenzace expozice nefunguje. Tam to ovládáš clona/čas/asa. Stáhnul jsem si ty soubory, obě f/1.8 při 1/400. Pokud by jsi chtěla +2/3 EV tak by jsi musela nastavit iso na 320, nebo čas na +/- 1/250.
STŘÍBRU ZDAR
Souhlasím s předchozím názorem, že v manuálním režimu (M) lze korigovat jen pomocí změny ISO; času; clony. Doma mám dva různé systémy a na obou to funguje stejně v režimu M.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak ako napisali vsetci predo mnou. Rezim M je predsa UUUUUPLNE manualny rezim, kde nie je automatike dovolene urobit VOBEC nic. Vsetky tri veliciny, ISO, cas, clona, ktore ovplyvnuju expoziciu ma v rukach fotograf. Tak co vlastne chces? Opravovat sama svoje vlastne rozhodnutie? Tak oprav. Mas na to vsetky tri parametre. Opravit rozhodnutie expozimetra (kompezacia) moze automatika LEN VTEDY pokial jej ponechame aspon jeden z tych troch parametrov. Ak budeme teda napr. fotit v rezime Av (priorita clony) a rucne si nastavime aj pevne ISO, tak pri kompenzacii napr. + 1 EV nam fotak predlzi cas o ten jeden EV. Teda ak sme mali napr. cas 1/500 a kompenzujeme + 1EV, tak automatika nastavi 1/250. Nema totizto inu moznost ako zosvetlit fotku o plus 1 stupen. Ak by sme jej ponechali aj ISO v automatickom rezime, tak si vyberie najskor to, aby nam dlhsim casom nesposobila pohybovu neostrost.
Inak je pravda, ze aparaty Pentax umoznuju nastavit kompenzaciu v rezime M a aj ju ukazuju v EXIFe, ale samozrejme je to zmatocna blbost, na vyslednej fotke sa to nijak neprejavi (vyskusal som to teraz pred chvilou, aby som mal 100 percentnu istotu a nepisal sem nepresnosti).
Inak je pravda, ze aparaty Pentax umoznuju nastavit kompenzaciu v rezime M a aj ju ukazuju v EXIFe, ale samozrejme je to zmatocna blbost, na vyslednej fotke sa to nijak neprejavi (vyskusal som to teraz pred chvilou, aby som mal 100 percentnu istotu a nepisal sem nepresnosti).
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Diky, ja to tvrdila i tem odbornikum, ale ti mi vnucovali opak...nechci uvadet jmena, ale byli to 3 lidi, kteri me presvedcovali o tom, ze nemam pravdu, ze to v manualu nejde a pak to odskrabli tim, ze to nejde asi jen u pentaxu, kdyz videli exif. Jednalo se o profi fotografa, grafika a cloveka co leta foti a ma tiskarskou firmu, tak jsem nabyla dojmu, ze asi fakt neco delam spatne. Takze potvrzeno a hotovo, jeste jednou vsem dekuju za rychle reakce.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
No .... takze uz viem naco je v Pentaxoch aj pri rezime M k dispozicii kompenzacia expozicie. Pentaxy maju v M rezime k dispozicii tzv. "hypermanual", co nie nic ine, len to zname zelene tlacidlo. Ked do neho tukneme, tak nam automatika nastavi clonu a cas podla nej ten spravny k danemu nami nastavenemu ISO. Ak kompenzujeme napr. + 1 EV a znovu tukneme do zeleneho, tak nam cez zmenu clony alebo casu alebo oboch pre tu istu scenu nastavi o jeden stupen svetlejsiu fotku. Takze takto je to s kompenzaciou v M-ku. Ale ked nepouzivas hypermanual, teda nevyuzivas nastavenie hodnot cez tuknutie na zeleny gombik, tak je korekcia expozicie v M-ku samozrejme nefunkcna.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Nepouzivam, prislo mi to zbytecny, ale vyzkousim, diky za tip
Nemůže ta odchylka expozice v M ukazovat skutečnou odchylku od měření? Pak - když máš měření na spot - by malé pohnutí foťákem mohlo mít vliv na spot měření, když píšeš, že korekci sama neměníš. No je to ale jen hypotéza , mám zkušenost jen s K5II a tam se prostě v exifu ukáže nastavená hodnota korekce, která se na tom +- ukazateli expozice sčítá s měřením, takže je na to nutné dávat pozor.
To jsme se asi nepochopili, ja tu expozici realne zvysim v korekci, posunu si EV o 2/3 napr. jako na tech prikladech ke stazeni, do exifu se zapise tak jak ji nastavim, ale na fotce se to neprojevi, kdyz fotim na manual a bylo mi podsouvano, ze je to blbost, ze se to projevit musi, protoze proste . Proto jsem tu vznesla dotaz. Ja s tim problem nemam, jen jsem se uz zacinala bat, ze kdyz to tem odborniku vsem jde, tak ja delam neco spatne.